LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli IPS - HaPK Edustus (0-4)

15.9.2024

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen lauantaina 14.9.2024 vierasottelun Imatralla Ukonniemen nurmella Imatran Palloseuraa vastaan. HaPK oli Imatran reissullaan tyly vierailija ja vei pisteet mennessään ylivoimaisen esityksen päätteeksi numeroin 4-0. Voitto oli samalla ensimmäinen Kissojen vierasvoitto IPS:sta sitten vuoden 2015.

HaPK otti ottelun hallinnan itselleen alusta alkaen ja pyrki löytämään tiloja IPS:n tiiviin muodon sisältä. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana tiloja ei vielä oikein löytynyt tai jos löytyi, viimeiset ratkaisut hyökkäyskolmanneksella jättivät vielä toivomisen varaa. Helpottava avausmaali nähtiin lopulta 16. minuutilla komean sommitelman päätteeksi. Niko Nakari vapautti oikealta laidalta Tino Kasurisen vauhtiin ja Kasurinen tarjoili matalan keskityksen maalin edustalle, josta Jimi Lassila laittoi pallon ensimmäisellä kosketuksella IPS:n verkkoon.

Avausmaalin jälkeen HaPK jatkoi hyökkäysten vyöryttämistä kohti kotijoukkueen maalia. Seuraavaan viiteen minuuttiin vierasjoukkue sai kolme kulmapotkua, joista viimeistely-yritykset eivät kuitenkaan olleet kovin laadukkaita. 28. minuutilla Niko Nakari vapautti keskeltä Jimi Lassilan karkuun ja Lassila runnoi itsensä väkisin maalipaikkaan IPS-toppareiden estelyistä huolimatta. Lopulta kotijoukkueen maalivahti Matias Kuitto joutui kaatamaan maaliltaan ulos tullessaan Lassilan kentän pintaan ja erotuomari Atte Korhonen vei pallon pilkulle. Rankkarin laittoi varmasti sisään Niko Nakari, jolle osuma oli ensimmäinen HaPK:n paidassa ja näin vierasjoukkue siirtyi 2-0 johtoon.

40. minuutilla HaPK sai kulmapotkun vasemmalta, jonka antoi Kimi Kolsi. Pallo tuli taka-alueelle Ville Piispalle, jonka pusku maalin edestä tavoitti Jimi Lassilan. Lassilan viimeistely-yritys muutamasta metristä suuntautui kuitenkin suoraan IPS-veskari Matias Kuiton syliin. Torjunnan jälkeen IPS yritti avata peliä lyhyellä, mutta läpi ottelun erinomaisesti toiminut HaPK:n prässi oli tälläkin kertaa kotijoukkueelle liikaa ja Kimi Kolsi riisti pallon imatralaispelaajalta. Kolsi eteni aina boxiin asti ja laukoi terävästi, mutta IPS-maalivahti Kuitto venyi hyvään jalkatorjuntaan.

Ensimmäisen jakson viimeisellä varsinaisella peliminuutilla Niko Nakari sai Aatu Heiskasen keskityksen jälkeen pallon noin parissakymmenessä metrissä, mutta Nakarin tulinen laukaus painui niukasti ohi IPS:n maalin. Vielä ennen taukoa Nakari kuitenkin iski toistamiseen kotijoukkueen topparin suosiollisella avustuksella. HaPK:n pitkä avaus ensimmäisen jakson viime hetkillä tuotti kotijoukkueen topparille vaikeuksia ja pusku suuntautui kohti omaa maalia. Nakari haistoi tämän ja karkasi läpiajoon eikä erehtynyt, vaan laittoi pallon varmasti ohi Matias Kuiton vieden vierailijat jo 3-0 johtoon. Vielä lisäajan aivan viimeisillä hetkillä HaPK rakensi erinomaisen paikan Kimi Kolsin ja Tino Kasurisen toimesta Jimi Lassilalle, jonka laukaus boxin sisäpuolelta meni kuitenkin niukasti ohi. Näin tauolle mentiin HaPK:n 3-0 johdossa.

HaPK jatkoi toisella jaksolla siitä, mihin ensimmäisellä jäi. 48. minuutilla Kimi Kolsi pääsi kokeilemaan laukaustaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta IPS:n maalilla hikisen iltapäiväpuhteen tehnyt Matias Kuitto torjui Kolsin laukauksen jalallaan. Hetkeä myöhemmin HaPK hyökkäsi oikealta ja Miika Kolsin matala keskitys boxiin tavoitti Aapeli Saarelaisen. Saarelainen pudotti vielä alapuolelleen Tino Kasuriselle, jonka laukaus hyvästä paikasta karkasi kuitenkin reilusti yli maalin.

58. minuutilla Joosua Erjangon pusku Kimi Kolsin antamasta kulmasta meni vain niukasti ohi kotijoukkueen maalin. Pari minuuttia myöhemmin pallo kuitenkin kaivettiin neljännen kerran IPS:n maalista. Erinomaisen esityön maaliin teki loistavan ottelun pelannut Olli Kokkonen, joka hassutteli IPS:n keskikenttäpelaajat vipuun ja vapautti Niko Nakarin maalintekopaikkaan. Nakari laukoi kuudentoista alueen sisäpuolelta pallon vastustamattomasti takakulmaan ja viimeisteli näin hattutemppunsa vieden Kissat jo 4-0 johtoon.

IPS:n tilanteet koko ottelussa olivat todella vähissä. HaPK:n maalilla pelannut Tomi Kopra ei juurikaan joutunut peliin puuttumaan. Kotijoukkue sai muutamia kulmapotkuja ja pari hyökkäysalueen vapaapotkua, joista ei kuitenkaan vaaraa aiheutunut.

Viimeisellä kymmenminuuttisella HaPK:lla oli vielä mahdollisuus kaunistella numeroita. 81. minuutilla Aapeli Saarelainen oli puolittain läpi, mutta laukaus nousi niukasti yli maalin. 84. minuutilla Riku Koivikko pääsi kokeilemaan boxin sisäpuolelta, mutta IPS-pelaaja onnistui blokkaamaan laukauksen. 87. minuutilla oli Miska Suikin vuoro kokeilla kulman jälkitilanteesta, mutta Matias Kuitto IPS:n maalilla torjui Suikin yrituksen. Vielä 89. minuutilla Aapeli Saarelainen kolautti IPS-maalin tolppaa. Enempää maaleja ei ottelussa kuitenkaan nähty ja näin täydet kolme pistettä HaPK:n mukana Haminaan maalein 4-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin tyytyväinen joukkueen suoritukseen:

”Loistava peli meiltä. Meillä on ollut vaikeuksia vierasotteluissa päästä omalle hyvälle tasolle, mutta nyt nähtiin ylivoimainen esitys. IPS:lla ei ollut mitään jakoa missään vaiheessa ottelua. Kolmen maalin johtoasemassa emme myöskään passivoituneet yhtään, kuten meille joskus on käynyt, vaan pelasimme erittäin ehjän ja tasapainoisen 90-minuuttisen”, Halonen totesi.

Hattutempun viimeistellyt Niko Nakari oli myös tyytyväinen joukkueen onnistumiseen:

”Solidi voitto! Ennen peliä suunnitelmana oli hyvän pallonhallinnan kautta löytää monipuolisesti murtautumisreittejä kohti vastustajan maalia. Tässä onnistuttiin hyvin ja meidän keskikenttä vei kaverin keskustaa koko matsin ajan. Ekan puoliajan selvähkön johdon jälkeen on aina riski, että peli notkahtaa, mutta nyt sitä ei käynyt. Saatiin tästä loistava buusti ensi perjantain matsiin”, Nakari kertoi.

Tomi Kopra (mv), Joosua Erjanko, Ville Piispa, Miika Kolsi, Aatu Heiskanen, Kimi Kolsi, Olli Kokkonen, Aapeli Saarelainen, Niko Nakari, Tino Kasurinen, Jimi Lassila

64. minuutilla Miska Suikki (Lassila Ji pois), 73. minuutilla Riku Päivähonka (Piispa pois), Jonne Hannula (Nakari pois), 79. minuutilla Riku Koivikko (Kolsi K pois)

Penkillä:

Miska Dufva (mv)

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon perjantaina 20.9.2024 Haminan urheilukentällä, vastassa PeKa.