LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli Kultsu FC - HaPK Edustus (3-2)

31.8.2024

HaPK:n edustusjoukkue pelasi torstaina 29.8.2024 vierasottelun Joutsenossa Kultsu FC:n vieraana. Kultsu vei vaiherikkaan ottelun lopulta maalein 3-2.

HaPK aloitti ottelun pirteästi ja heti toisella minuutilla vierasjoukkue sai ensimmäisen kulmapotkunsa. Ville Piispa pääsi laukomaan kulman jälkitilanteesta boxin sisäpuolelta, mutta laukaus nousi yli kotijoukkueen maalin. Viidennellä minuutilla HaPK sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta. Miska Suikin laukaus suuntautui kuitenkin hieman yli Kultsun maalin.

Seitsemännellä minuutilla HaPK:n Niko Nakari karkasi läpiajoon ja Kultsun maalivahti Juho Piispanen tuli ulos maaliltaan kuudentoista alueen ulkopuolelle. Piispanen kaatoi Nakarin rajulla taklauksella boxin ulkopuolella osumatta lainkaan palloon ja HaPK sai jälleen vapaapotkun hyvästä paikasta. Tilanteesta odoteltiin myös punaista korttia Piispaselle, mutta sitä ei syystä tai toisesta koskaan nähty, vaan hän selvisi keltaisella kortilla. Vapaapotkua asettui jälleen laukomaan Miska Suikki, mutta tälläkin kertaa laukaus nousi yli maalin.

Kultsun ensimmäinen vierailu Kissojen maalin lähettyville nähtiin 11. minuutilla. Hyökkäystä seuranneesta kulmapotkusta kotijoukkue sai luotua painetta Kissojen boxiin, mutta kovin vaarallista maalintekopaikkaa ei kuitenkaan nähty.

19. minuutilla nähtiin ottelun avausmaali ja sen teki HaPK. Nico Pietiläinen pelasi pallon keskialueelta oikealle laidalle Joona Pasille, joka ohitti Kultsu-puolustajan 1v1 tilanteessa ja laukoi vasurillaan pallon boxin sisäpuolelta maalin alakulmaan.

HaPK:n johto ei kuitenkaan kovin kauan kestänyt, sillä 26. minuutilla Kultsu tuli tasoihin. Tilannetta edelsi kotijoukkueen kulmapotku, jonka jälkeen paine jäi jälleen pitkäksi aikaa HaPK:n boxin tuntumaan eikä vierasjoukkue saanut palloa millään purettua keskialueen puolelle. Lopulta pallo kulkeutui Eetu Huunosen jalkaan, joka laukoi pallon alakulmaan ohi Sampo Mykkäsen.

32. minuutilla HaPK:lla oli hyvä paikka siirtyä uudelleen johtoon. Miika Kolsin pitkä sivurajaheitto tavoitti Joosua Erjangon, joka jatkoi pallon päällään taka-alueelle Niko Nakarille. Nakari pääsi lähietäisyydeltä puskemaan, mutta Kultsu-veskari Juho Piispanen venyi hienoon torjuntaan. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Erjanko pääsi puolestaan itse puskemaan hyvästä paikasta, mutta pallo päätyi yläriman kautta yli kotijoukkueen maalin.

Muutama minuutti myöhemmin Julius Anttila vapautti Riku Päivähongan maalintekopaikkaan. Päivähonka nosti pallon yli vastaan tulleen Juho Piispasen, mutta nosto oli kuitenkin hieman liian hiljainen eikä jaksanut maaliin asti, vaan kotijoukkueen pelaaja ehti siivoamaan pallon pois ennen maaliviivaa.

40. minuutilla Kultsu siirtyi ottelussa 2-1 johtoon. Maalia edelsi jälleen kotijoukkueen kulmapotku, jonka jälkeen paine jäi Kissojen kenttäpuoliskolle. Pallo saatiin jo kertaalleen yli sivurajasta, mutta sivurajaheiton jälkeen paine HaPK:n alueella jatkui. Ensin Erkka Partanen laukoi pallon tolppaan, sitä seuranneen kakkospallon Sampo Mykkänen vielä erinomaisesti torjui, mutta kolmospallon siivosi sisään Kultsun Alex Ilvonen ja näin tauolle lähdettiin kotijoukkueen 2-1 johdossa.

HaPK tuli toiselle jaksolle hyvällä ilmeellä ja 47. minuutilla Nico Pietiläinen oli lähellä puskea pelin tasoihin Miska Suikin antamasta kulmasta, mutta pusku nousi pallon mitan verran yli kotijoukkueen maalin. 50. minuutilla Kissojen kiri koki pahan takaiskun, kun Kultsu teki kolmannen maalinsa. Paha pallonmenetys omalla alueella johti kuudentoista alueen rajan tuntumassa Kultsun ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi Erkka Partanen vei kotijoukkueen 3-1 johtoon.

Tunnin kohdalla HaPK tuli vielä peliin mukaan kavennusmaalin myötä. Niko Nakari kaadettiin kuudentoista alueen sisäpuolella sääntöjen vastaisesti ja pallo vietiin pilkulle, josta sen toimitti varmasti sisään Nico Pietiläinen.

Viimeisen puolituntisen aikana HaPK sai luotua muutamia maalintekopaikkoja Kultsun alueelle, mutta ne aivan huippupaikat loistivat poissaolollaan. HaPK sai useita kulma- ja vapaapotkuja, mutta valitettavan usein kotijoukkueen pelaaja oli ensimmäisenä pallossa ja jatkotilanteistakaan HaPK ei saanut kunnon tilanteita luotua. Kultsu keskittyi puolustamaan johtoaan ja iski muutamia kertoja terävästi vastaan, mutta kotijoukkuekaan ei pystynyt maaleja enää tekemään. Ottelu päättyi näin ollen Kultsun 3-2 voittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halosen kommentit ottelusta:

”Emme ansainneet tämän enempää. Aloitimme hyvin, mutta pirteästä alusta huolimatta tietyt ongelmat näkyivät alusta alkaen. Emme saaneet keskialuetta haltuun missään vaiheessa ja olimme siinä ongelmissa läpi ottelun molempiin suuntiin. Kaikki päästetyt maalit olivat meille epätyypillisiä, joten ehkä sekin kertoo siitä, ettemme olleet pelin päällä. Ylipäätään teimme muutenkin paljon helppoja virheitä ja huonoja valintoja. Poissaoloja oli paljon ja aika isolla kädellä jouduimme kokoonpanoa mylläämään myös kesken ottelun, joten varmasti silläkin oli oma vaikutuksensa suoritukseen”, Halonen totesi.

HaPK:n Ville Piispa kertasi ottelua seuraavasti:

”Aloitettiin matsi hyvin ja saatiin maalikin tehtyä. Harmittavasti tähän hyvä tekeminen pelissä loppuikin. Liian helposti annoimme vastustajan pitää palloa ja maalit päästimme myös liian helposti isoista virheistä. Vaikea tällaisella tekemisellä on peliä voittaa. Ei auta kuin uskoa, että suunta tästä kääntyy ja ensi lauantaina sitten takaisin voittojen tielle”, Piispa kertoi.

Sampo Mykkänen (mv), Joosua Erjanko, Ville Piispa. Miika Kolsi, Tino Kasurinen, Ilmari Kontunen, Miska Suikki, Nico Pietiläinen, Joona Pasi, Niko Nakari, Julius Anttila

29. minuutilla Riku Päivähonka (Pasi pois), 46. minuutilla Riku Venäläinen (Kontunen pois), 65. minuutilla Riku Koivikko (Anttila pois), 84. minuutilla Aatu Heiskanen (Piispa pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv), Janne Hannula, Jonne Hannula

HaPK:n seuraava ottelu pelataan lauantaina 7.9.2024 Haminan urheilukentällä Mikkelin Pallo-Kissoja vastaan.