LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - LAUTP (3-2)

18.8.2024

HaPK:n edustusjoukkueen pelit jatkuivat eilen lauantaina 17.8.2024 kotiottelulla, kun Haminan urheilukentällä vieraili LAUTP Lappeenrannasta. Urheilukentän hyväkuntoisella nurmella nähtiin värikäs ja tapahtumarikas ottelu, joka lopulta kääntyi toisella jaksolla kotijoukkueen eduksi.

Ensimmäinen jakso oli Kissoilta edelleen vaisua tekemistä ja LAUTP oli avausjaksolla vaarallisempi osapuoli. Avausmaali nähtiin 14. minuutilla LAUTP:n toimesta. Pitkä avaus topparilta oikealle laidalle Kissojen puolustuslinjan selustaan tavoitti lappeenrantalaispelaajan, joka keskitti pelivälineen HaPK:n maalin edustalle. Muutaman kimmokkeen kautta peliväline ajautui Jimi Röytille, joka laukoi pallon maaliin ohi kotijoukkueen maalia vartioineen Sampo Mykkäsen ja näin LAUTP siirtyi 1-0 johtoon.

Muutama minuutti myöhemmin LAUTP:lla oli hyvä mahdollisuus karata kahden maalin johtoon. HaPK:n alakerrassa sattui paha harhasyöttö suoraan LAUTP-hyökkääjän jalkaan, joka pääsi nokikkain Sampo Mykkäsen kanssa. Mykkänen kuitenkin venyi hienoon torjuntaan ja pelasti näin joukkueensa toiselta takaiskuosumalta. Minuuttia myöhemmin nähtiin samankaltainen tilanne, jälleen huolimatonta pelaamista Kissojen puolustuslinjassa ja LAUTP:lle avautui 2v1 ylivoimahyökkäys. Mykkänen otti kuitenkin toisen erinomaisen kopin torjuen LAUTP-pelaajan laukauksen kulmapotkuksi. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta vierasjoukkue ei saanut mitään vaarallista aikaan, vaan HaPK sai purettua paineen pois omalta alueeltaan.

Parinkymmenen minuutin kohdalla HaPK rakensi oikeastaan ensimmäisen tilanteensa, kun Nico Pietiläinen pääsi laukomaan volleyn boxin sisäpuolelta Kimi Kolsin keskityksestä. LAUTP:n maalivahti Simo Partinen torjui kuitenkin Pietiläisen laukauksen. Noin kymmenen minuuttia myöhemmin Joonatan Lassila toimitti pallon kuudentoista alueen sisäpuolelle ja Joona Pasi pääsi päineen palloon ensimmäisenä, mutta Partinen tuli oikea-aikaisesti ulos maaliltaan ja torjui Pasin puskuyrityksen. Neljä minuuttia tästä Pasi pääsi yrittämään uudelleen ja tällä kertaa erinomaisesta paikasta pilkun tuntumasta Miika Kolsin pitkän sivurajaheiton jälkeen. Laukaus karkasi kuitenkin taivaan tuuliin eikä näin ollen aiheuttanut vaaraa vierasjoukkueelle.

37. minuutilla HaPK:n niskaan kaadettiin jääkylmä suihku LAUTP:n toisen maalin myötä. LAUTP sai vapaapotkun vasemmalta laidalta sivurajan tuntumasta ja korkea leijaileva pallo yllätti myös Sampo Mykkäsen painuen suoraan sisään aivan takakulmaan ja LAUTP siirtyi 2-0 johtoon. Maalintekijänä Miko Lötjönen.

Kolme minuuttia LAUTP:n toisen maalin jälkeen HaPK onnistui tekemään erittäin tärkeän kavennusmaalin avausjakson lopulla. Kimi Kolsi antoi kulmapotkun oikealta ja Joosua Erjanko pääsi kokeilemaan etualueelta, mutta Simo Partinen LAUTP:n maalilla torjui Erjangon laukauksen. Kakkospallossa oli kuitenkin ensimmäisenä Miika Kolsi, joka laukoi pelivälineen takakulmaan ja toi Kissat maalin päähän. Kolsi sai tilanteessa myös kovan tällin jalkaansa, mutta pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua. Tilanteen toinen osapuoli LAUTP:n Topias Vitikainen loukkasi itseään pahemmin ja hänen ottelunsa päättyi tähän tilanteeseen. Tauolle lähdettiin tämän kavennusmaalin myötä LAUTP:n 2-1 johdossa.

Toiselle jaksolle pukukopista tuli aivan erilainen Kissalauma. Heti jakson alusta alkaen jalka liikkui ihan eri tavalla kuin avausjaksolla ja HaPK painoi pelin väkisin LAUTP:n kenttäpuoliskolle ja loi useita erinomaisia maalintekopaikkoja heti jakson alkuun. 48. minuutilla hienon sommitelman päätteeksi Nico Pietiläinen oli jo nokikkain Simo Partisen kanssa boxin sisäpuolella, mutta tämän viimeistely-yrityksen Partinen vielä torjui. Pari minuuttia myöhemmin Pietiläisellä oli hyvä paikka taka-alueella Miika Kolsin pitkän sivurajan jälkeen, mutta ohjaus suuntautui ohi vierasjoukkueen maalin. Lähes heti perään Kissojen hyvän prässin seurauksena Julius Anttilalle avautui hyvä maalipaikka boxin sisäpuolelta, mutta Anttilan laukaus pienestä pompusta painui niukasti ohi LAUTP:n maalin.

Hurjan myllytyksen seurauksena väistämätön lopulta tapahtui 52. minuutilla. Kimi Kolsi antoi kulman oikealta ja Nico Pietiläinen puski pelivälineen komeasti sisään ja toi kotijoukkueen ottelussa tasoihin. Heti tasoitusosuman jälkeen nähtiin tunteita kuohuttanut tilanne, kun Julius Anttila oli karkaamassa läpiajoon ja oli jo puolittain ohi maalivahti Partisestakin. Pallo oli jo ohittanut Partisen ja myös Anttila viittä vaille karussa menossa laittamaan palloa tyhjään maaliin, kun Partinen kaatoi Anttilan kuudentoista alueen sisäpuolella. Erotuomari Rurik Osola ei kuitenkaan syystä tai toisesta vienyt palloa tilanteesta pilkulle.

Reilun tunnin kohdalla LAUTP:n Jimi Röyti pääsi etenemään keskialueelta kohti HaPK-maalia ja sai pelattua kuudentoista alueen rajan tuntumassa jalkansa vapaaksi, mutta laukaus suuntautui kohti Sampo Mykkästä, joka nappasi pallon varmasti näppeihinsä. Kaksi minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun erikoisin osuma, joka jäi myös voittomaaliksi. Miska Suikki sai pallon keskialueella ja lähti virittämään laukaustaan todella kaukaa lähes 40. metristä. Matala maata pitkin tullut laukaus yllätti täydellisesti LAUTP-veskari Simo Partisen, jonka kainalon alta pallo lupsahti lopulta oikeaan alakulmaan ja näin tällä Suikin kaukolaukausmaalilla HaPK siirtyi ottelussa 3-2 johtoon.

HaPK:lla oli ottelun loppupuolella vielä useita hyviä tilanteita kaunistella numeroita. 79. minuutilla Kimi Kolsi täräytti 30. metristä huikean vapaapotkun, joka kilpistyi kuitenkin yläriman alareunaan ja tuli siitä takaisin kentän puolelle. Hetkeä myöhemmin Kolsi antoi kulmapotkun, josta Ville Piispa pääsi puskemaan. LAUTP-pelaaja kuitenkin siivosi Piispan puskun pois maaliviivan tuntumasta. Ja vain minuuttia myöhemmin hienon sommitelman päätteeksi Nico Pietiläinen pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta Partinen venyi Pietiläisen laukauksen tielle.

LAUTP sai vielä 92. minuutilla hyvästä paikasta vapaapotkun, jonka Sampo Mykkänen kuitenkin varmasti torjui. Kissoilla oli viidennellä lisäaikaminuutillakin mahdollisuus tehdä neljäs osuma, kun peräkkäin sekä Joona Pasi että Riku Päivähonka pääsivät kokeilemaan boxin sisäpuolelta. Pasin laukauksen LAUTP:n veskari Partinen torjui ja Päivähongan laukaus kolahti ylärimaan.

Lopulta lähes seitsemän minuutin lisäajan jälkeen Rurik Osola puhalsi pilliinsä viimeisen kerran ja täydet kolme pistettä jäivät Haminaan Kissojen voittaessa ottelun maalein 3-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen toisen jakson tekemiseen:

”Ensimmäinen jakso oli meiltä lähes yhtä heikkoa kuin Heinolassa. Laiskaa ja huolimatonta, sen varmasti näkivät kaikki peliä seuraamassa olleet. Toiselle jaksolle kentälle tuli ihan eri joukkue ja sen jälkeen peli oli lähes yhtä päätyä. Emme me helpoksi tätä itsellemme tehneet, kun annoimme kaverille kaksi eteen. Joukkue osoitti kuitenkin henkistä vahvuutta nousten kahden maalin takaa voittoon. Paikkoja oli toisella jaksolla niin paljon, että ratkaisevan neljännen maalin olisi toki voinut niistä tehdä”, Halonen kertoi.

HaPK:n Joosua Erjanko ihmetteli myös vaisua alkua:

”Alku oli taas vaikeaa. Miikan kavennusmaali ennen taukoa sai herätettyä joukkueen ja toisella jaksolla nähtiin ihan erilainen asenne Kissalaumalla kuin ensimmäisellä jaksolla. Halusimme selkeästi voittoa enemmän kuin vastustaja. Tärkeät kolme pistettä ja sarjan piikkipaikasta pidetään loppuun asti kiinni”, Erjanko totesi.

Hesburger Hamina palkitsi tuttuun tapaan kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. LAUTP:n palkinnon sai Jimi Röyti ja HaPK:lta palkittiin hienon ottelun pelannut Miska Suikki.

Sampo Mykkänen, Joosua Erjanko, Ville Piispa, Miika Kolsi, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Joonatan Lassila, Miska Suikki, Nico Pietiläinen, Julius Anttila, Joona Pasi

34. minuutilla Aapeli Saarelainen (Lassila pois), 70. minuutilla Tino Kasurinen (Anttila pois), 90+1. minuutilla Riku Päivähonka (Pietiläinen pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv), Aatu Heiskanen, Ilmari Kontunen, Jonne Hannula

HaPK:n seuraava ottelu pelataan jo tulevana keskiviikkona 21.8.2024 Mikkelissä MP/2: n vieraana.