LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli PeKa - HaPK Edustus (0-3)

19.6.2024

HaPK:n edustusjoukkueen kova pelitahti jatkui eilen tiistaina 18.6.2024 vierasottelulla Kotkassa Arto Tolsa Areenalla sarjaa johtaneen Peli-Karhujen vieraana. HaPK oli ennen ottelua sarjassa toisena kolme pistettä PeKaa perässä. Ottelu oli Kissoille kolmas 12 päivän sisään.

HaPK sai paikalliskamppailuun loistavan alun, kun se siirtyi ottelussa 1-0 johtoon jo neljännellä peliminuutilla. Olli Kokkonen voitti irtopallon keskiympyrässä ja onnistui pelaamaan pelivälineen oikeaan laitaan Tino Kasuriselle. Kasurinen eteni aina PeKa:n boxiin asti, käänsi pallon vierelleen Kokkoselle ja Kokkosen poikittaissyöttö vitosen viivan kulmalta maalin edustalle tavoitti aivan vapaana olleen Kimi Kolsin, joka sai rauhassa laittaa pallon PeKa:n verkkoon ohi Kristian Variksen.

Vartin kohdalla nähtiin Kissoilta jälleen erinomainen nopea hyökkäys keskialueen riiston jälkeen. Joonatan Lassila katkaisi PeKa:n syötön keskialueella ja nopean kombinaation jälkeen pallo pelattiin Lassilalle vasempaan laitaan. Lassila nosti pelivälineen boxiin veljelleen Jimi Lassilalle, joka puolestaan jatkoi pallon maalin edustalle vitosen viivalle Joona Pasille. Pasi pääsi puskemaan PeKa-pelaajan estelyistä huolimatta, mutta HaPK:n epäonneksi Pasin pusku kilpistyi ylärimaan. Hetkeä myöhemmin HaPK katkoi jälleen PeKa:n pelinavaamisen keskialueella ja Kimi Kolsi pääsi kuljettamaan tyhjän tilan yli, mutta hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta lähtenyt laukaus jäi tällä kertaa löysäksi ja Kristian Varis PeKa:n maalilla nappasi pallon helposti syliinsä.

PeKa:n ensimmäinen jonkinnäköinen tilanne nähtiin 17. minuutilla, kun KTP:n sopimuspelaaja ja nyt PeKa:n mukana ollut Constantine Edlund pääsi laukomaan paristakymmenestä metristä, mutta huippuottelun jälleen kerran Kissojen maalilla pelanneella Sampo Mykkäsellä ei ollut vaikeuksia torjunnassa. Minuuttia myöhemmin PeKa:n Samuel Takala pääsi laukomaan suurinpiirtein samanlaiselta etäisyydeltä, mutta edelleen Mykkänen liimasi pallon varmasti näppeihinsä.

27. minuutilla PeKa rakensi kulmapotkun jälkitilanteesta ehkä koko ottelun parhaan paikkansa. Toinen KTP-apu Leo Kyllönen keskitti oikealta boxin reunalta pallon maalin edustalle, josta Constantine Edlund pääsi hyvästä paikasta puskemaan, mutta pusku suuntautui ohi Kissojen maalin.

40. minuutilla HaPK iski jälleen nopeasti riiston jälkeen ja siirtyi 2-0 johtoon. Jimi Lassila nappasi pallon PeKa-toppari Henrik Kuparin jalasta ja Lassila karkasi yhdessä Kimi Kolsin kanssa 2v1 ylivoimahyökkäykseen. Kolsi kuljetti tyhjän tilan yli ja tarjoili boxin rajan tuntumassa pelivälineen vierelleen Lassilalle, joka pamautti vasurillaan komean laukauksen takakulmaan ohi PeKa-veskari Kristian Variksen.

Avausjakson viimeisillä minuuteilla ei mainittavia tilanteita nähty kummassakaan kenttäpäädyssä, joten tauolle mentiin HaPK:n 2-0 johdossa.

Toisella jaksolla peli jatkui samankaltaisena. HaPK antoi PeKan pitää palloa ja puolusti tiiviisti iskien tilaisuuden tullen nopeasti vastahyökkäyksillä. PeKa:lla oli avausjakson tavoin vaikeuksia löytää tilaa Kissojen tiiviistä puolustusmuodosta ja kun HaPK sai ohjattua PeKa:n hyökkäykset laidoille, keskitykset blokattiin kovalla prosentilla tai ne päätyivät Sampo Mykkäsen näppeihin.

Vajaan tunnin pelin kohdalla PeKa sai rakennettua laukaisupaikan boxin sisäpuolelta, mutta Mykkänen oli jälleen itse varmuus ja torjui laukauksen helposti. Minuuttia myöhemmin HaPK:lla oli kulmapotku toisessa päässä ja sen jälkitilanteesta Joonatan Lassila pääsi laukomaan pelaajaruuhkan keskeltä, mutta laukaus päätyi Kristian Variksen syliin.

65. minuutilla PeKa sai vapaapotkun hyvästä paikasta 18. metristä. Vaparin laukoi KTP-apu Leo Kyllönen, mutta Mykkänen liimasi pallon varmasti näppeihinsä. Hetkeä myöhemmin kolmas KTP-apu Ioannis Toulgeroglou pääsi laukomaan boxin sisäpuolelta pienestä kulmasta, mutta Kissaveskari Mykkänen nappasi myös tämän laukauksen syliinsä. Heti seuraavasta hyökkäyksestä nähtiin huippupaikka toisessa päädyssä, kun HaPK pelasi komealla sommitelmalla Tino Kasurisen läpiajoon. Kasurinen haki viimeistelyä takakulmaan, mutta pallo painui niukasti ohi.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin 79. minuutilla. Teemu Pätäri pysäytti vasemmalla laidalla PeKan hyökkäyksen riistämällä pallon Kissoille ja syötti pelivälineen riiston jälkeen Jimi Lassilalle. Lassila havainnoi loistavasti keskeltä kenttää pystyjuoksun tehneen Kimi Kolsin, jolle Lassila laittoi erinomaisen ristipallon. Kolsi karkasi läpiajoon eikä erehtynyt, vaan naulasi pallon varmasti alakulmaan ja vei HaPK:n näin 3-0 johtoon.

Viimeinen kymmenminuuttinen ja lisäaika oli enää loppuvihellyksen odottelua. PeKa sai muutaman kerran palloa pelattua Kissojen boxiin, mutta sen enempää uhkaa näistä ei kuitenkaan syntynyt. Myös HaPK sai muutaman ainakin puolittaisen tilanteen rakenneltua vielä toiseen päähän, mutta tärkeintä oli huolehtia turvallisesta johtoasemasta ja pyrkiä pitämään nollat omissa. Kun erotuomari Kari Vantola viimein kuudennen lisäaikaminuutin kohdalla vihelsi ottelun päättyneeksi, alkoivat Kissojen voitonjuhlat komean 3-0 voiton myötä.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ottelusta sivussa henkilökohtaisen syyn takia ja valmennusvastuuta kantoi tässä ottelussa Ari ”Mälli” Mäenpää. Mäenpää hehkutti joukkueen esitystä syystäkin:

”Joukkue teki loistavaa duunia yhdessä ja tähän derbyyn kaikki syttyivät automaattisesti. Annoimme vastustajalle pallonhallinnan tarkoituksella ja vetäydyimme hieman normaalia alemmaksi puolustamaan tiiviisti. Tarkoitus oli iskeä sitten riistoista terävästi vastaan ja tätä joukkue toteutti kyllä loistavasti”, Mäenpää sanoi.

Jälleen kerran huippuottelun pelannut, kaksi maalia tehnyt ja yhden syöttänyt Kimi Kolsi oli myös erittäin tyytyväinen joukkueen tekemiseen:

”Hyvää tekemistä koko jengiltä ja halu voittaa oli selkeästi suurempi kuin vastustajalla. Vaikka kaverille muutama ammattilainen olikin tullut KTP:stä pelailemaan, niin aika lailla isät vastaan pojat peli tuo oli. Nyt kun olemme sarjan piikkipaikan saavuttaneet, niin pidetään siitä kiinni”, Kolsi totesi.

Sampo Mykkänen (mv), Ville Piispa, Joosua Erjanko, Miika Kolsi, Teemu Pätäri, Joonatan Lassila, Olli Kokkonen, Kimi Kolsi, Joona Pasi, Tino Kasurinen, Jimi Lassila

60. minuutilla Riku Päivähonka (Pasi pois), 74. minuutilla Aapeli Saarelainen (Kokkonen pois), 87. minuutilla Julius Anttila (Lassila Ji pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv), Ilmari Kontunen, Aatu Heiskanen, Janne Hannula

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon tiistaina 25.6.2024 Kouvolassa KJP:n vieraana.