LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - Kultsu FC (5-1)

30.5.2024

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen keskiviikkona 29.5.2024 toisen peräkkäisen kotiottelunsa Haminan urheilukentällä. Vieraana oli Kultsu FC Joutsenosta. HaPK oli jälleen tyly isäntä kaataen joutsenolaiset lopulta numeroin 5-1. 

Kaikki katsojat olivat hädin tuskin ehtineet istua helteisen urheilukentän katsomoon, kun HaPK iski jo ottelun avausmaalin. Ottelu ehti vanheta vain parikymmentä sekuntia, kun Kimi Kolsi teki esityön ja vapautti Jimi Lassilan maalintekopaikkaan eikä Lassila erehtynyt, vaan laukoi pallon boxin sisäpuolelta vasurillaan tarkasti takakulmaan ohi Kultsu-veskari Juho Piispasen.

Neljännellä minuutilla HaPK sai vasemmalta kulmapotkun, jonka Kimi Kolsi antoi taka-alueelle. Ville Piispa pääsi lähietäisyydeltä puskemaan, mutta pusku suuntautui niukasti ohi Kultsun maalin. Pari minuuttia myöhemmin HaPK sai vapaapotkun kuudentoista alueen kulmalta ja Kolsi asettui jälleen pallon taakse. Kultsun maalivahti Juho Piispanen kuitenkin torjui Kolsin laukauksen.

Ottelun toinen osuma nähtiin 16. minuutilla. Tilanne käynnistyi Miika Kolsin pitkän sivurajaheiton jälkeen ja paine jäi Kultsun alueelle. Teemu Pätäri nosti palloa uudelleen boxiin, jossa Joosua Erjanko oli pääpallossa ensimmäisenä. Erjanko onnistui jatkamaan pallon Jimi Lassilalle, joka pääsi nokikkain Kultsu-veskari Piispasen kanssa ja laukoi pallon takakulmaan. HaPK siirtyi näin reilun vartin pelin jälkeen 2-0 johtoon.

Ja lisää oli tulossa. HaPK sai 20. minuutilla vapaapotkun hieman boxin ulkopuolelta. Kimi Kolsi jälleen pallon taakse ja Kolsin laukaus otti pienen kimmokkeen vierasjoukkueen muurista ja painui verkon perukoille. Näin tulostaululla komeilivat numerot 3-0, kun ottelua oli pelattu vasta parikymmentä minuuttia.

HaPK oli tyly isäntä avausjaksolla ja Kultsun tilanteet olivat todella harvassa. Muutamia vastahyökkäyksiä vierasjoukkue sai rakenneltua, mutta nekin kilpistyivät vahvasti pelanneeseen kotijoukkueen puolustuslinjaan. Kultsun paras paikka nähtiin aivan avausjakson lopussa, kun kulmapotkun jälkitilanteesta tullut uusi keskitys taka-alueelle tavoitti joutsenolaispelaajan, jonka pusku kolahti ylärimaan. Tauolle mentiin Kissojen 3-0 johdossa.

Toisen jakson alkupuolella HaPK oli lähellä mennä jo neljän maalin johtoon Jimi Lassilan vapauttaessa Kimi Kolsin läpi. Kolsin sijoitus painui kuitenkin hieman ohi takatolpasta. Toinen jakso oli kokonaisuutena kotijoukkueelle ensimmäistä vaikeampi. Selvässä johtoasemassa paras puristus oli jo poissa ja Kultsu pääsi paremmin peliin mukaan. HaPK puolusti kuitenkin erinomaisesti eikä Kultsu pystynyt montaa paikkaa toisellakaan jaksolla luomaan.

69. minuutilla Kultsu oli lähellä kavennusosumaa, kun boxin sisäpuolelta tullut laukaus oli painumassa alakulmaan. Ville Piispa oli kuitenkin eri mieltä ja venytti jalkansa väliin pelastaen tilanteen kulmapotkuksi. Kulmasta ei mitään sen kummempaa seurannut, sillä Kultsun pelaaja rikkoi tilanteessa ja HaPK sai vapaapotkun.

76. minuutilla Kultsu onnistui kavennusmaalin teossa. Erkka Partanen riisti pallon kotijoukkueen pelaajalta ja eteni boxiin, josta tarkka laukaus aivan tolpan juureen painui ohi jälleen loistavan ottelun HaPK:n maalilla pelanneen Sampo Mykkäsen. Kultsun loppukiri ei kuitenkaan koskaan päässyt kunnolla käynnistymään, sillä jo kolme minuuttia myöhemmin HaPK iski neljännen osumansa. Kultsun maalivahti Juho Piispanen kaatoi boxin sisäpuolella Nico Pietiläisen ja ottelun erotuomari Kari Vantola vei pallon pilkulle. Pietiläinen toimitti pallon pisteeltä alakulmaan ja näin ottelu viimeistään ratkesi Kissojen mentyä jo 4-1 johtoon.

Vielä lisäajalla HaPK hemmotteli kotiyleisöä komealla osumalla. Kissat sai vapaapotkun oikealta sivustalta läheltä kulmalippua. Kimi Kolsi antoi erinomaisen kovan pallon etualueelle, josta Nico Pietiläinen puski komeasti pallon takakulmaan. Näin loppunumerot 5-1 ja täydet pisteet kotijoukkueelle.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen selvään voittoon ja varsinkin avausjakson peliin:

”Hieno voitto ja varsinkin ensimmäinen jakso oli meiltä erinomainen. Kolme maalia kahteenkymmeneen minuuttiin oli kova startti ja ehkä se vähän passivoitti meitä, kun pääsimme selvään johtoon niin nopeasti. Toisella jaksolla meillä oli vaikeuksia saada enää koneita kunnolla käyntiin, mutta mitään hätää ei ollut missään vaiheessa. Puolustimme hyvin ja montaa paikkaa Kultsu ei pystynyt luomaan. Viisi maalia ilahduttaa tietysti, hyökkäyspäässä paljon onnistumisia useammalle pelaajalle ja se on hyvä asia taas jatkoakin ajatellen”, Halonen totesi.

Kaksi maalia Kultsun verkkoon naulannut Nico Pietiläinen piti myös nopeaa kolmen maalin johtoasemaa ottelun ratkaisuna:

”Hyvä lähtö peliin ja 20 sekunnin jälkeen avausmaali. 20 minuutin jälkeen 3-0 ja peli ratkesi aika lailla siihen. Tokalla jaksolla meni vähän pelailuksi, mutta haitanneeko tuo. 5-1 ja otetaan kolme pistettä mukaan ja mennään eteenpäin”, Pietiläinen sanoi.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. HaPK:lta palkittiin tällä kertaa kaksi maalia viimeistellyt Jimi Lassila ja Kultsulta palkittiin entinen HaPK-pelaaja Topi Pohjankoski.

HaPK:n kokoonpano:

Avaus:

Sampo Mykkänen (mv), Ville Piispa, Joosua Erjanko, Miika Kolsi, Teemu Pätäri, Joonatan Lassila, Aapeli Saarelainen, Kimi Kolsi, Joona Pasi, Tino Kasurinen, Jimi Lassila

Vaihdot:

68. minuutilla Olli Kokkonen (Saarelainen pois), 72. minuutilla Nico Pietiläinen (Lassila Ji pois), 87. minuutilla Ilmari Kontunen (Lassila Jo pois), Aatu Heiskanen (Erjanko pois), Julius Anttila (Kasurinen pois), Riku Päivähonka (Pasi pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv)

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon perjantaina 7.6.2024 Mikkelissä MiPK:n vieraana.