LähiTapiola otteluraportti: Sarja-avaus HaPK Edustus - KoPa (5-0)

28.4.2024

HaPK:n edustusjoukkueen sarjakausi saatiin vihdoin käyntiin eilen lauantaina 27.4.2024. Sääolosuhteiden takia sarjan aloitus siirtyi viikolla eteenpäin ja näin ollen HaPK avasi kotiottelulla, joka pelattiin Kotkassa Arto Tolsa Areenalla. Kissojen vieraana oli Kotajärven Pallo (KoPa).

Arto Tolsa Areenalla nähtiin melko yksipuolinen ottelu, jossa kotijoukkue oli kuskin paikalla alusta loppuun asti. HaPK vei laukaukset ottelussa 31-3, maalia kohti tulleet laukaukset 15-1 ja kulmapotkut 10-1.

Ensimmäinen maalintekotilanne nähtiin kuudennella minuutilla Miika Kolsin pitkän sivurajaheiton jälkeen. Joosua Erjanko jatkoi Kolsin heiton maalin edustalle, jossa Joonatan Lassila pääsi ohjaamaan lähietäisyydeltä. KoPa:n maalivahti Mikko Kaartinen onnistui kuitenkin torjumaan Lassilan ohjauksen. 14. minuutilla Riku Päivähongan keskitys vasemmalta laidalta tavoitti Tino Kasurisen, jonka pusku taka-alueelta suuntautui kuitenkin hieman ohi vierasjoukkueen maalin.

Ottelun avausmaali nähtiin 21. minuutilla hienon hyökkäyksen päätteeksi. Joosua Erjanko nosti peliä topparin paikalta ja löysi oikealta laidalta vapaana olleen Tino Kasurisen. Kasurinen jatkoi pelivälineen pystyyn liikkuneelle Aapeli Saarelaiselle, jonka syöttö boxiin tavoitti Joona Pasin. Pasi käänsi pallon vielä maalin edustalle kärkiparilleen Miika Kolsille, jonka ensimmäisen yrityksen KoPa-veskari Kaartinen torjui, mutta toisella yrittämällään Kolsi survoi pallon maaliin asti ja näin HaPK siirtyi 1-0 johtoon.

32. minuutilla avautui hyvä maalintekopaikka Riku Päivähongalle, jonka laukaus boxin sisäpuolelta nousi kuitenkin hieman yli KoPa-maalin. Seitsemän minuuttia myöhemmin HaPK iski ottelun toisen osumansa, jossa Päivähonka oli vahvasti mukana. Jälleen erinomainen hyökkäys, joka avausmaalin tavoin käynnistyi Joosua Erjangon erinomaisesta pallosta, tällä kertaa vasemmalle laidalle Päivähongalle. Päivähongan kolme ensimmäistä vasemman jalan keskitystä olivat menneet niin sanotusti päin mäntyä, mutta neljäs oli erinomainen matala pallo vitosen kulmalle, josta Joona Pasi ohjasi pelivälineen suoraan syötöstä etukulmaan ohi Mikko Kaartisen ja HaPK siirtyi 2-0 johtoon. Avausjakson lisäajalla HaPK sai vielä vapaapotkun erinomaisesta paikasta noin 18. metristä. Kimi Kolsin tulinen laukaus nousi kuitenkin puolisen metriä yli vierailijoiden maalin. Näin taukoa lähdettiin viettämään Kissojen 2-0 johdossa.

Toisen jakson alkuun HaPK tuli jälleen yhtä vahvasti ja 48. minuutilla rakenneltiin jo ensimmäinen maalintekopaikka, joka tuli jälleen vasemman laidan kautta. Pitkän pallonhallintajakson päätteeksi Miika Kolsi pelasi pallon vasemmalle Riku Päivähongalle, joka tavoitteli matalalla keskityksellä vitosen kulmalta Joona Pasia. Pasi ehtikin palloon ensimmäisenä, mutta tällä kertaa ohjaus painui ohi vierasjoukkueen maalin. Pari minuuttia myöhemmin Kimi Kolsi tarjoili vasemmalta sivustalta matalan pallon taka-alueelle Miika Kolsille, johon vanhempi Kolsi ei kuitenkaan aivan yltänyt. Ja hetkeä myöhemmin Kimi Kolsin vapaapotkun jälkeen Miika Kolsi pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta Mikko Kaartinen KoPa:n maalilla venyi hyvään torjuntaan.

53. minuutilla nähtiin ottelun kolmas osuma, joka käynnistyi topparilinjasta Ville Piispan jalasta. Piispa löysi loistavalla syötöllä KoPa:n linjojen välistä Kimi Kolsin, joka pääsi kääntymään ja kuljettamaan kohti KoPa:n viimeistä linjaa. Kolsi antoi erinomaisen kierteisen pallon selustaan Joona Pasille, joka harhautti KoPa-puolustaja Tino Kopran ulos tilanteesta ja laukoi tämän jälkeen matalan laukauksen ohi KoPa-veskari Kaartisen. Näin tulostaululle lukemat 3-0 Kissoille ja ottelu vaikutti ratkenneelta.

Kolmen maalin johtoasemassakaan HaPK ei nostanut jalkaa kaasulta, vaan painoi edelleen vahvasti pelin kerta toisensa jälkeen KoPa:n kenttäpuoliskolle. Hieman kolmannen maalin jälkeen Kimi Kolsi pääsi kokeilemaan laukaustaan reilusta paristakymmenestä metristä ja Mikko Kaartinen onnistui vain vaivoin osumaan palloon siten, että Kaartisesta pallo kimposi maalin ylärimaan ja siitä takaisin kentälle. Muutama minuutti Kolsin laukauksen jälkeen HaPK teki ottelun ehkä hienoimman osumansa ja karkasi jo neljän maalin johtoon 62. minuutilla. Kimi Kolsi voitti pallon itselleen Kissojen omalla kenttäpuoliskolla ja kuljetti tyhjän tilan pois edestään. Joonatan Lassila lähti topparin tontilta tukemaan hyökkäystä ja Kolsi käytti palloa Lassilalla tehden samalla itse uuden liikkeen pystyyn. Lassila jatkoi pallon Kolsille, joka antoi matalan keskityksen maalin edustalle Joona Pasille, joka ohjasi ottelun kolmannen osumansa ohi Mikko Kaartisen ja täydensi näin hattutemppunsa.

HaPK.n maalitehtailu ei päättynyt kuitenkaan vielä tähän, vaan 81. minuutilla nähtiin vielä viides osuma. Kimi Kolsi antoi kulmapotkun vasemmalta ja pallo jäi pomppimaan maalin edustalle, josta sen tälläsi voimalla maalin kattoon loistavan ottelun pelannut Joonatan Lassila, jonka nimeä harvemmin maalintekijätilastoissa nähdään. Vielä viidennen osuman jälkeenkin HaPK:lle avautui muutamia maukkaita maalintekopaikkoja. 85. minuutilla Julius Anttilan hyvän prässin seurauksena pallo tuli Caner Mulalle, joka antoi maalin eteen syötön Tino Kasuriselle. Kasurisella oli tyhjä maali edessään ja etäisyyttä maaliin ehkä kaksi metriä, mutta tästä huolimatta Kasurisen laukaus nousi taivaan tuuliin ja näin kuudes osuma jäi näkemättä. Hetkeä myöhemmin Miika Kolsi vapautti Kasurisen läpiajoon, mutta Kasurinen tavoittelikin syötöllään vielä maalin edestä Caner Mulaa ja tähän syöttöön KoPa-toppari pääsi väliin eikä maalintekoyritystä näin ollen nähty. Lisäajalla nähtiin vielä maalin edustalla tilanne, josta Ilmari Kontunen olisi voinut huudattaa Kissojen fanikatsomoa, mutta Kontusen ohjaus suuntautui Mikko Kaartisen syliin. Näin ottelu päättyi Kissojen komeaan 5-0 voittoon ja sarja-avauksesta takataskuun siis täydet kolme pistettä.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen joukkueen esitykseen:

”Hieno esitys meiltä, kaikin puolin. KoPa:lle ei annettu tänään mitään mahdollisuuksia, olimme keskittyneitä ja kaikki olivat valmiita laittamaan itsensä täysillä likoon joukkueen eteen. Se on meidän toimintamme kivijalka, yksilöt eivät mene joukkueen edelle. Pelasimme monipuolista futista ja loimme ison kasan maalintekopaikkoja näiden viiden tehdyn maalin lisäksi. Hienoa oli nähdä, että harjoiteltuja asioita näkyi pelissämme mukavasti, varsinkin hyökkäyspelaamisen osalta. Sarjan alkua oli odotettu jo pitkään ja se näkyi kentällä positiivisena energiana. Hieno startti kaudelle kaiken kaikkiaan”, Halonen totesi.

Hattutempun KoPa:n verkkoon latonut Joona Pasi oli luonnollisesti myös tyytyväinen joukkueen sarja-avaukseen:

”Hyvä peli meiltä, hallitsimme peliä ja pääsimme hyvin laitakaistoilta etenemään vastustajan boxiin ja loimme paljon maalipaikkoja, joista jokunen saatiin sisäänkin. Kokonaisuudessaan meiltä ehjä esitys, hieno startti kaudelle ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”, Pasi sanoi.

Hesburger Hamina palkitsee tälläkin kaudella kaikissa HaPK:n kotiotteluissa kummastakin joukkueesta ottelun nälkäisimmät pelaajat. Palkintoraadin muodostivat tällä kertaa Kissojen kannattajakatsomo, joka valitsi kotijoukkueen nälkäisimmäksi pelaajaksi Joosua Erjangon ja KoPa:lta Jere Närhen.

Sampo Mykkänen (mv), Ville Piispa, Joosua Erjanko, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Aapeli Saarelainen, Miska Suikki, Tino Kasurinen, Riku Päivähonka, Miika Kolsi, Joona Pasi

67. minuutilla Olli Kokkonen (Suikki pois), Julius Anttila (Päivähonka pois), 80. minuutilla Caner Mula (Pasi pois), Aatu Heiskanen (Piispa pois), Ilmari Kontunen (Saarelainen pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv)

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon lauantaina 4.5.2024 Kouvolassa Purhan vieraana.