LähiTapiola otteluraportti: Suomen Cup 2. kierros HaPK Edustus - IPS (1-2)

28.3.2024

HaPK:n edustusjoukkue pelasi kauden 2024 toisen virallisen ottelunsa eilen keskiviikkona 27.3.2024, kun HaPK isännöi Suomen Cupin toisen kierroksen ottelussa Imatran Palloseuraa. Ottelu pelattiin Kotkassa Arto Tolsa Areenalla. Kissojen cupjuna pysähtyi tällä kertaa toiselle kierrokselle, sillä IPS nappasi jatkopaikan hakemalla Kotkasta 2-1 voiton.

Ottelun alku oli Kissoille vaikea. Vaikka lämmittelyssä oli hyvä meininki ja joukkue oli hyvin keskittynyt ottelun alla, IPS hallitsi ensimmäistä varttia. Viidennellä minuutilla imatralaispelaaja pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen rajalta laukaustaan, joka painui niukasti ohi HaPK:n maalin. Hieman myöhemmin pallo kävi Kissamaalin tolpassa. Vartin kohdalla IPS siirtyi ottelussa 1-0 johtoon valitettavan halvalla lahjamaalilla. HaPK:n Ville Piispalle sattui hänelle erittäin harvinainen pallonmenetys omalla alueella ja IPS:n Onni Tiilikainen pääsi yksin läpi eikä erehtynyt, vaan laittoi pallon maaliin ohi HaPK-veskari Tomi Kopran.

IPS:n johtomaalin jälkeen HaPK alkoi saada paremmin pelistä kiinni ja ennen kaikkea pallokontrollia itselleen. 22. minuutilla kotijoukkue pelasi hyvän pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi pallo kävi imatralaismaalin ylärimassa. Tasoitusosuma nähtiin 27. minuutilla ja sen viimeisteli vitosen viivalta Nico Pietiläinen. Jimi Lassila pyörähti vapaaksi IPS-puolustajalta ja antoi vitosen viivalle matalan syötön Pietiläiselle, joka sijoitti pelivälineen alakulmaan ohi IPS-veskari Mikko Saarisen.

HaPK:n hyvä ote jatkui maalin jälkeen ja pelin painopiste oli imatralaisten alueella. 33. minuutilla kesken HaPK:n vahvan vaiheen kotijoukkue menetti pallon keskialueella ja IPS käänsi nopeaan vastahyökkäykseen, joka päättyi Eetu Könösen viimeistely-yritykseen boxin sisäpuolelta. Könösen laukaus painui kuitenkin hieman ohi HaPK:n maalin.

Jakson lopulla HaPK rakensi vielä useamman hyvän hyökkäyksen ja maalipaikan IPS:n päätyyn. Kerran pallo saatiin maaliinkin asti, kun Jimi Lassila puski komeasti Kimi Kolsin keskityksen verkon perukoille, mutta tämä maali vietiin paitsiona. 39. minuutilla Ville Piispa pääsi kulman jälkitilanteesta laukomaan boxin sisäpuolelta, mutta laukaus suuntautui IPS-veskari Saarisen syliin. Myös Nico Pietiläinen pääsi vielä ennen taukoa kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta laukaus nousi hieman yli IPS-maalin.  Tauolle mentiin 1-1 lukemissa.

Heti toisen jakson alkuun HaPK rakensi erinomaisen maalintekopaikan Kimi Kolsin vapauttaessa Jimi Lassilan loistavaan tekopaikkaan. Lassila sai vasemman jalkansa vapaaksi ja pääsi kuudentoista alueen rajalta laukomaan, mutta alakulmaan suunnattu laukaus painui tolppaa nuollen ohi. 54. minuutilla Lassila pääsi yrittämään uudelleen, tällä kertaa päällään Aapeli Saarelaisen keskityksestä, mutta pusku nousi yli vierasjoukkueen maalin.

56. minuutilla Ville Piispa antoi erinomaisen syötön IPS:n puolustuslinjan selustaan Nico Pietiläiselle, joka pääsi nokikkain IPS:n maalivahdin Mikko Saarisen kanssa. Saarinen onnistui jalallaan torjumaan Pietiläisen viimeistely-yrityksen ja näin tämä huippupaikka ei tuottanut Kissoille toista osumaa. Heti perään nähtiin IPS:lta nopea hyökkäys toiseen päätyyn, joka päättyi Patrik Pesosen laukaukseen boxin ulkopuolelta. Tuon laukauksen Tomi Kopra kuitenkin torjui. Ja heti tämän hyökkäyksen jälkeen mentiin kovaa toiseen päähän, Kimi Kolsi nosti HaPK:n hyökkäystä ja tarjoili boxiin Nico Pietiläiselle, jonka laukaus hyvästä paikasta kilpistyi vierasjoukkueen pelaajaan.

65. minuutilla Kissoilla oli jälleen hyvä paikka siirtyä ottelussa johtoon. Kimi Kolsi tarjoili oikealta sivustalta erinomaisen keskityksen boxiin Nico Pietiläiselle, joka pääsi pilkun tuntumassa palloon ensimmäisenä, mutta laukaus suoraan ilmasta ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja Mikko Saarinen nappasi pallon näppeihinsä. Hetkeä myöhemmin juuri kentälle tullut Joona Pasi oli karkaamassa Joosua Erjangon syötöstä IPS:n alakerralta maalintekoon, mutta kuudentoista alueen kaaren tuntumassa IPS-pelaaja jyräsi Pasin kentän pintaan. Erotuomari Saku Metsämuuronen ei tässä kuitenkaan rikettä nähnyt, joten se siitä.

Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella nähtiin monenlaisia käänteitä. 84. minuutilla HaPK oli käynnistämässä hyökkäystä keskialueella, mutta IPS:n Joona Husu pysäytti hyökkäyksen enemmänkin jääkiekkokaukaloista tutummalla taklauksella. Tässäkään ei erotuomari Metsämuuronen rikettä nähnyt, vaan peli sai jatkua. Taklauksen kohteeksi joutunut Aapeli Saarelainen linkutti kentältä pois ja HaPK joutui hetken pelaamaan vajaalla. IPS sai ylivoimalla pelatessaan otetta itselleen ensimmäistä kertaa toisen jakson aikana ja hetkeä myöhemmin vierasjoukkue onnistui tekemään voittomaaliksi jääneen osuman. Oikealta annettu syöttö boxiin tavoitti Patrik Pesosen, joka kääntyi HaPK-topparin edessä ja laukoi pallon alakulmaan ohi Tomi Kopran.

IPS:n maalin jälkeen HaPK laittoi kaikki paukut ylös ja haki vimmatusti tasoitusta. HaPK saikin useita hyviä palloja boxiin ja hässäköitä aikaiseksi IPS:n maalille, mutta maaliin asti palloa ei saatu. Ville Piispa pääsi kertaalleen laukomaan boxin sisäpuolelta, mutta laukaus nousi metrin verran yli maalin. Riku Päivähonka pääsi myös kokeilemaan hieman boxin ulkopuolelta, mutta Mikko Saarinen torjui laukauksen kulmaksi. Seurannut kulmapotku oli ottelun viimeinen tilanne ja sen antoi Kimi Kolsi. Joosua Erjanko pääsi palloon ensimmäisenä ja oli erittäin lähellä puskea pallon IPS:n verkkoon, mutta IPS-pelaaja sai viime hetkellä jalkansa Erjangon puskun tielle. Jatkotilanteesta Janne Hannula pääsi vielä lähietäisyydeltä puskemaan, mutta puskukin kilpistyi maaliviivalla olleeseen IPS-pelaajaan. Loppukiri ei siis tuottanut tulosta ja näin ottelu päättyi IPS:n 2-1 voittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halosen kommentit ottelusta:

”Huono lähtö peliin ja heti lahjamaali vastustajalle, ei missään nimessä sellainen alku, jota halusimme. Sen jälkeen pääsimme peliin mukaan ja nousimme ansaitusti tasoihin. Toinen jakso olikin melkeinpä yhtä päätyä muutamia IPS:n vastahyökkäyksiä lukuunottamatta. Paikkoja oli ihan riittävästi hoitaa peli kotiin, mutta emme onnistuneet viimeistelyssä. Peliesitys oli kokonaisuutena jo parempaan päin ja se on tietyllä tapaa tässä kohtaa tärkeämpi asia kuin yksittäisen pelin tulos”, Halonen totesi.

Kissojen Joonatan Lassila oli samoilla linjoilla:

”Tiukka ja tasainen vääntö. Loimme paikkoja ihan hyvin, siitä se ei jäänyt kiinni. Varsinkin toisella jaksolla hallitsimme peliä selvästi ja loimme useita paikkoja. Kaveri meni lopussa johtoon ja senkin jälkeen meillä oli vielä pari paikkaa, mutta ei saatu niitäkään sisään. Kaikki kunnia vastustajalle, joka pelasi yhdellä vaihtopelaajalla hyvän pelin”, Lassila sanoi.

Tomi Kopra, Miika Kolsi, Ville Piispa, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Miska Suikki, Olli Kokkonen, Aapeli Saarelainen, Julius Anttila, Nico Pietiläinen, Jimi Lassila

15. minuutilla Joosua Erjanko (Kokkonen pois), 65. minuutilla Joona Pasi (Lassila Ji pois) ja Riku Päivähonka (Anttila pois), 87. minuutilla Janne Hannula (Saarelainen pois)