LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli PeKa - HaPK Edustus (0-3)

2.10.2023

HaPK:n edustusjoukkue palasi tositoimiin kahden viikon ottelutauon jälkeen lauantaina 30.9.2023, kun ohjelmassa oli paikalliskamppailu Kotkassa Arto Tolsa Areenalla PeKa:n vieraana. HaPK ei antanut kotkalaisisännilleen mahdollisuuksia, vaan paineli vakuuttavaan 3-0 vierasvoittoon.

Vierasjoukkue HaPK oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla erinomainen ja vyöryi vaarallisilla ja monipuolisilla hyökkäyksillä kohti PeKa:n maalia kerta toisensa jälkeen. Avausmaalikin nähtiin jo kahdeksannella peliminuutilla. Miika Kolsi linkosi sivurajan oikealta sivustalta PeKa:n boxiin Nico Pietiläiselle, joka jatkoi päällään etutolpalta pallon taka-alueelle. Siellä korkeuksiin nousi Jimi Lassila, joka puski pallon alakulmaan ohi PeKa-veskari Kristian Variksen ja vei Kissat 1-0 johtoon.

PeKa:n vierailut Kissojen maalilla olivat harvassa, mutta muutamia vastahyökkäyksiä kotijoukkuekin sai aikaiseksi. Parinkymmenen minuutin pelin jälkeen PeKa rakensi vastahyökkäyksestä laukaisupaikan boxin ulkopuolelta, mutta HaPK:n maalilla pelannut Tomi Kopra torjui laukauksen kulmaksi. PeKa:lla oli avausjaksolla muutamiakin kulmapotkuja, mutta nämä vierasjoukkue hoiteli varmasti väljemmille vesille eikä kotijoukkue saanut näistä mitään vaarallista aikaan.

24. minuutilla Kimi Kolsi katkaisi PeKa:n pelinrakentelun keskialueella, kuljetti tyhjän tilan pois edestään ja laukoi paristakymmenestä metristä, mutta laukaus painui niukasti ohi. Muutama minuutti myöhemmin HaPK pelasi hienon hyökkäyksen, jossa Jimi Lassila pääsi pystyjuoksunsa jälkeen kääntämään pallon boxiin Tino Kasuriselle, joka laukoi suoraan syötöstä. Kristian Varis PeKa:n maalilla venyi kuitenkin hyvään jalkatorjuntaan. Lähes heti perään Miika Kolsin pitkä sivurajaheitto tuotti jälleen kotkalaispuolustukselle vaikeuksia ja pomppujen kautta pallo tipahti vitosen viivan tuntumassa Nico Pietiläisen jalkoihin. Pietiläisen laukaus kilpistyi kuitenkin osittain viime hetkellä tilanteeseen ehtineen Juuso Laitisen jalkaan ja siitä pallo kimpoili Kristian Variksen näppeihin.

Vierasjoukkueen painostus ja vyöry PeKa:n maalille jatkui ja 34. minuutilla Jimi Lassila hassutteli PeKa:n puolustajan kahville ja pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta laukaus painui sivuverkon puolelle. Muutamia minuutteja myöhemmin Kimi Kolsi kokeili jälleen painavaa laukaustaan hieman boxin ulkopuolelta ja tällä kertaa tolppa pelasti PeKa:n toiselta takaiskuosumalta. Lopulta 40. minuutilla  ei tolppakaan enää pelastanut kotijoukkuetta, kun HaPK siirtyi kulmapotkusta kahden maalin johtoon. Juho Raivela antoi kulmapotkun oikealta ja Nico Pietiläinen oli jälleen etualueella pallossa ensimmäisenä. Pietiläisen jatko toi pallon maalin edustalle, josta ensin Riku Koivikko pääsi kokeilemaan viimeistelyä. Koivikon laukauksen Kristian Varis vielä torjui, mutta kakkospallon iski lähietäisyydeltä sisään toisen osumansa tehnyt Jimi Lassila.

Vielä juuri ennen taukovihellystä HaPK oli lähellä siirtyä jo kolmen maalin johtoon, kun Tino Kasurinen karkasi PeKa:n puolustajalta ja pääsi nokikkain PeKa-veskari Variksen kanssa. Kasurinen nosti pallon yli vastaan tulleen Variksen, mutta PeKa:n Juuso Laitinen ehti viime hetkellä pelastamaan tilanteen lähes maaliviivan päältä ja näin tauolle mentiin HaPK:n 2-0 johdossa.

Erinomaisen avausjakson jälkeen HaPK ei toisella jaksolla saanut peliä enää rullaamaan aivan samalla tavalla kuin avausjaksolla. Pallollisessa pelaamisessa tuli jonkin verran huonoja valintoja ja ratkaisuja, joita ei juuri ensimmäisellä jaksolla nähty. PeKa pääsi näin avausjaksoa useammin pallonriistoihin ja niistä vastahyökkäyksiin, mutta kovin vaarallisia tilanteita PeKa ei näistä kuitenkaan pystynyt luomaan.

53. minuutilla PeKa pääsi pallonriiston jälkeen iskemään vastaan ja kokeilemaan viimeistelyä melko hyvältä paikalta boxin sisäpuolelta, mutta laukaus epäonnistui ja painui reilusti ohi Kissojen maalin. Ottelun loppupuolella PeKa sai kaksi vaparia hyvästä paikasta hieman boxin ulkopuolelta, mutta ensimmäisen näistä Tomi Kopra torjui ja toinen suuntautui tolpan ulkoreunan kautta ohi HaPK:n maalin.

HaPK:n toisen jakson parhaat paikat nähtiin jakson lopulla. 88. minuutilla Ilmari Kontunen tarjoili hyvän laukaisupaikan boxiin Tino Kasuriselle, mutta Kristian Varis torjui Kasurisen viimeistely-yrityksen. Toisella lisäaikaminuutilla pallo kuitenkin kaivettiin vielä kolmannen kerran kotkalaisten maalista. Janne Hannula vapautti erinomaisella syötöllä Kasurisen vauhtiin oikealta laidalta. Kasurinen käänsi pallon takaviistoon pilkun tuntumaan Julius Anttilalle, joka laukoi suoraan syötöstä pallon yläkulmaan ja avasi näin 16-vuotiaana maalitilinsä Kissojen edustusjoukkueessa. Erittäin hieno hyökkäys vielä ottelun loppuun ja täydet kolme pistettä Kissojen mukana Haminaan numeroin 3-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen joukkueen esitykseen:

"Erittäin maistuva ja ansaittu derbyvoitto. Pelasimme avausjaksolla todella hyvin ja vaikka toisella puolikkaalla vähän turhankin paljon menetimme palloja, ei mitään hätää ollut kuitenkaan missään vaiheessa eikä varsinaisia maalipaikkoja kovin montaa meidän maalillamme nähty. Hieno esitys kaikin puolin ja upea kruunu vielä pelille, kun Julle pääsi naulaamaan hienon hyökkäyksen päätteeksi avausmaalinsa edustusjoukkueessa", Halonen kertoi.

Ensimmäisen maalinsa edustusjoukkueessa tehnyt Julius Anttila oli myös erinomaisilla fiiliksillä ottelun jälkeen:

"Oli mahtavaa päästä pitkästä aikaa pelaamaan vanhalle kotikentälle ja vielä hienompaa oli tehdä ensimmäinen maali miesten Kolmosessa. Laukaus oli samalla ensimmäinen kosketukseni palloon koko pelissä ja sehän painui mukavasti maaliverkkoihin"; Anttila sanoi.

Tomi Kopra (mv), Miika Kolsi, Joonatan Lassila, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Riku Koivikko, Juho Raivela, Nico Pietiläinen, Jimi Lassila, Tino Kasurinen, Riku Päivähonka

Joona Pasi (Lassila Ji pois), Ilmari Kontunen (Koivikko pois), Janne Hannula (Pietiläinen pois), Julius Anttila (Päivähonka pois)

Penkillä:

Miska Dufva (mv), Jonne Hannula, Caner Mula

Seuraava ottelu pelataan lauantaina 7.10.2023, jolloin ohjelmassa on vierasottelu MyPaa vastaan.