LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli FC LaPa - HaPK Edustus (0-2)

10.9.2023

HaPK:n edustusjoukkue vieraili eilen lauantaina 9.9.2023 Lappeenrannassa Amiksen jo parhaat päivänsä nähneellä tekonurmella FC LaPa:n vieraana. Kissaryhmä haki vierasreissulta täydet pisteet voittamalla ottelun numeroin 2-0.

Ottelun kuva oli odotetunlainen. HaPK hallitsi peliä ja LaPa kyttäsi vastaiskuja, jotka olivatkin ajoittain vaarallisia. LaPa:n hyökkäyskolmikko Samson Abah, Alex Odeh sekä Maguda Friday Adamu oli alati vaarallinen ja rakensivatkin muutaman vaarallisen maalintekopaikan, jotka Kissojen maalilla pelannut Tomi Kopra kuitenkin varmasti hoiteli.

Ensimmäinen hyvä tilanne nähtiin kahdeksannella minuutilla. Ilmari Kontunen lähetti keskialueelta Joona Pasin vauhtiin oikealta laidalta, josta Pasi käänsi pallon boxiin Janne Hannulalle. Hannula pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta laukaus jäi hieman kevyeksi ja suuntautui suoraan LaPa-veskari Aleksi Nenosen syliin. Heti perään LaPa hyökkäsi nopeasti vastaan oikealta laidalta ja takaviistoon pilkun tuntumaan annettu syöttö tavoitti kotijoukkueen pelaajan, jonka laukaus kuitenkin epäonnistui eikä aiheuttanut vaaratilannetta Kissojen maalille.

14. minuutilla Tino Kasurinen riisti pallon kotijoukkueen puolustajalta ja pääsi etenemään oikeaa laitaa pitkin. Kasurisen keskitys boxiin tavoitti Janne Hannulan, jonka laukaus nousi kuitenkin reilun metrin yli LaPa:n maalin. 22. minuutilla HaPK:lla oli loistava paikka siirtyä ottelussa johtoon. Hannula vapautti vasemmalta laidalta Topi Pohjankosken, jonka keskitys taka-alueelle tavoitti aivan vapaana olleen Kasurisen. Kasurisen pusku vitosen viivan tuntumasta suuntautui kuitenkin suoraan LaPa-veskarin syliin.

Avausjakson lopulla nähtiin vielä tilanteita kummassakin päädyssä. 42. minuutilla Juho Raivelan antaman kulmapotkun jälkitilanteesta Ilmari Kontunen pääsi laukomaan hieman boxin ulkopuolelta, mutta LaPa-veskari Nenonen torjui Kontusen laukauksen alakulmasta. Hetkeä myöhemmin Riku Koivikko pääsi kokeilemaan laukaustaan hieman kauempaa, mutta tämänkin hieman löysäksi jääneen laukauksen Nenonen torjui. LaPa sai myös jakson lopulla rakennettua pari vaarallista tilannetta HaPK:n maalin tuntumaan. Ensin 44. minuutilla Joona Kiili pääsi kokeilemaan boxin kaarelta, mutta laukaus painui reilun metrin ohi HaPK:n maalin. Hetkeä myöhemmin Maguda Friday Adamu pelattiin nopealla hyökkäyksellä läpi, mutta Miika Kolsi ehti viime hetkellä väliin ja tuikkasi pallon Adamun jaloista päin Tomi Kopraa ja näin LaPa:n ehkä paras tilanne kuivui kasaan.

Näytti jo vahvasti siltä, että tauolle mennään maalittomassa tasatilanteessa, mutta HaPK oli eri mieltä. Avausjakson lisäajalla hyvän pitkän hyökkäyksen päätteeksi Teemu Pätäri toimitti pallon vasemmalta laidalta boxiin, josta Joona Sorva pääsi ensin kokeilemaan hyvästä paikasta. LaPa:n pelaaja onnistui kuitenkin blokkaamaan Sorvan laukauksen, mutta irtopallo tuli vitosen viivalle Janne Hannulan ulottuville. Hannulan laukaus pomppivasta pallosta painui vastustamattomasti yläriman alle ja jätti Aleksi Nenosen LaPa:n maalilla vaille mahdollisuuksia. Näin HaPK siirtyi juuri ennen taukovihellystä maukkaaseen paikkaan 1-0 johtoon.

Toisen jakson alku lähti Kissoilta hieman tahmeasti liikkeelle ja 49. minuutilla LaPa rakensi paikan tasoitusosumalle. Alex Odeh pääsi nopean hyökkäyksen päätteeksi laukomaan boxin sisäpuolelta hyvästä sektorista, mutta Tomi Kopra venyi komeaan torjuntaan ja piti maalinsa puhtaana. Hieman vaisun alun jälkeen HaPK alkoi taas saada otetta pelistä ja 52. minuutilla Topi Pohjankoskella oli erinomainen paikka viedä vierailijat kahden maalin johtoon. Tino Kasurinen antoi oikealta hyvän keskityksen boxiin, jossa Pohjankoski oli aivan vapaana. Pomppivaan palloon ladattu laukaus kuitenkin epäonnistui jääden pehmeäksi ja Aleksi Nenosella oli helppo työ napata pallo näppeihinsä.

57. minuutilla LaPa hyökkäsi vasemmalta laidalta Kissojen pallonmenetyksen jälkeen. Poikittaissyöttö pilkun tuntumaan tavoitti LaPa:n Samson Abahin, jonka suoraan syötöstä tulleen laukauksen Tomi Kopra Kissojen maalilla kuitenkin torjui jalallaan. Pari minuuttia myöhemmin Juho Raivela ja Joona Pasi pelasivat hyvin yhteen LaPa:n puolustuslinjan edessä ja Raivela pääsi Pasin tiputuksesta laukomaan maukkaasta paikasta, mutta laukaus suuntautui hieman liiaksi keskelle LaPa:n maalivahdin syliin.

61. minuutilla Ilmari Kontusen laukauksen jälkeen HaPK sai kulmapotkun oikealta, jonka antoi Juho Raivela. Raivelan pallo tuli sovitusti etualueelle ja putosi vitosen viivalla Miika Kolsin jalkoihin, josta Kolsi laukoi pallon kärkkärillä ohi Aleksi Nenosen ja vei Kissat ansaitusti 2-0 johtoon.

HaPK:n toisen maalin jälkeen pelissä nähtiin seesteisempi hetki, jolloin varsinaisia maalintekotilanteita ei nähty kummassakaan kenttäpäädyssä. LaPa:n usko tulla vielä takaa peliin mukaan taisi hiipua Kissojen toiseen osumaan, vaikka yhden hyvän paikan LaPa vielä rakensikin vajaa vartti ennen ottelun päättymistä. Tomi Kopra venyi kuitenkin kolmanteen erinomaiseen torjuntaan ja piti maalinsa koskemattomana. Vielä ottelun loppuhetkillä tarvittiin Teemu Pätärin putsaus lähes maaliviivan tuntumasta, kun LaPa rakensi HaPK:n huolimattoman pelaamisen seurauksena tulleen pallonmenetyksen jälkeen hässäkän vierasjoukkueen maalille. Kissojen maali pysyi kuitenkin koskemattomana ja kun enempää osumia ei toisessakaan päässä nähty, lähti HaPK kotimatkalle 2-0 voitto taskussaan.

Ottelun lopussa nähtiin uusi edustusjoukkuedebyytti, kun 16-vuotias Ilari Laakso pelasi ensimmäiset minuuttinsa edustusjoukkueen riveissä.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti voittoon tyytyväinen vaikeista lähtökohdista huolimatta:

”Hieno voitto ja erityisen hienoa oli nähdä, miten vähemmän tällä kaudella pelanneet pelaajat ottivat isoa roolia, kun sitä tarvittiin. Meillä oli eri syistä johtuen paljon poissaoloja ja kokoonpano meni isolla kädellä uusiksi, mutta hyvin jätkät vastasivat huutoon. Peli oli noin muuten juuri sellainen, kuin odotimmekin. Hallitsimme peliä ja kaveri kyttäsi vastaiskuja. Heidän pelinsä perustuu hyvin pitkälti hyökkääjäkolmikon henkilökohtaiseen osaamiseen ja muutaman paikan he tälläkin kertaa saivat luotua, mutta Tomi otti kolme loistavaa torjuntaa silloin, kun ne pitikin ottaa. Nollapeli omissa on myös aina hieno juttu. Tästä käännetään nyt katseita ensi viikon perjantain derbyyn Jäntevää vastaan”, Halonen totesi.

Ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa tällä kaudella nähty Ilmari Kontunen oli myös tyytyväinen joukkueen suoritukseen ja oli muutenkin juttutuulella:

"Kohtalaisen ehjä 90-minuuttinen. Kaveri eli vastahyökkäyksillä ja pallonhallinta oli oikeastaan kokonaan meillä. Emme saaneet ekalla puolikkaalla luotua ja pidettyä palloa tarpeeksi hyökkäyspäässä, vaan haimme aika vaikeita ratkaisuja melko heikolla alustalla. Vastustaja antoi kyllä tilaa pelata ja onneksi Janne iski vanhanliiton pukukoppimaalin ekan jakson lopussa melkoisella eurogoalilla. Ihmettelen, miten mies tuollaiseen taipui, mutta hienoa nähdä Janne jälleen maalitilastoissa! Toinen jakso oli oikeastaan vielä selkeämpää meidän hallintaa. Vastustajan näennäinen prässi ei purrut ja olimme kärsivällisiä hyökkäyspäässä. Mielestäni ansaittu voitto, vaikkei se mitään balettia ollut meiltäkään. Pakko mainita myös, että hyvä fiilis itsellä, kiva oli päästä pitkästä aikaa pelaavaan kokoonpanoon. Kokoonpano oli eilen tosiaan vähän vajavainen, pakko antaa tunnustusta eilen ahertaneille jätkille. Hyvä voitto ja totta kai voitto tuntuu aina hyvältä. Tästä positiivisella mielellä kohti ensi viikon perjantain Jäntevä-matsia", Kontunen sanoi.

Tomi Kopra (mv), Miika Kolsi, Teemu Pätäri, Riku Koivikko, Joona Sorva, Juho Raivela, Ilmari Kontunen, Tino Kasurinen, Topi Pohjankoski, Janne Hannula, Joona Pasi

Riku Päivähonka (Hannula pois), Julius Anttila (Kontunen pois), Ilari Laakso (Pätäri pois), Jonne Hannula (Pasi pois)

Penkillä:

Ville Särkkä (mv)

HaPK:n seuraava ottelu pelataan perjantaina 15.9.2023 Haminan urheilukentällä klo 17.30. Vieraaksi saapuu tuolloin Kotkan Jäntevä.