LähiTapiola otteluraportti: IPS - HaPK Edustus (2-0)

14.8.2023

HaPK:n edustusjoukkue ei onnistunut vieläkään murtamaan Imatran kiroustaan eilen sunnuntaina 13.8.2023 pelatussa ottelussa. IPS vei kaikki kolme pistettä numeroin 2-0 ja edelleen Kissojen edellinen voitto Imatralta on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2015.

HaPK joutui mylläämään kokoonpanoaan melkoisesti, sillä poissaolijoita oli pitkä lista erinäisten syiden takia. Useita avauskokoonpanostakin tuttuja nimiä oli Imatran reissulta sivussa ja se toi omat haasteensa kokoonpanon rakentamiseen.

HaPK aloitti ottelun erinomaisesti ja vyörytti ensimmäisen jakson alussa hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen IPS:n maalille. Heti ottelun alkuun vierasjoukkue sai muutaman peräkkäisen kulmapotkun, joista ei kuitenkaan sen kummempaa tällä kertaa syntynyt. Viiden minuutin kohdalla Riku Päivähonka leikkasi vasemmalta laidalta keskustaan hyvään laukaisusektoriin, mutta viimeistely-yritys painui tolppaa nuollen ohi takakulmasta. Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Kimi Kolsi antoi loistavan murtavan syötön keskialueelta IPS-toppareiden välistä Jimi Lassilalle, joka karkasi läpi. Juuri ennen Lassilan viimeistelyä imatralaispuolustaja kuitenkin liukui pallon kulmaksi ja näin huippupaikka jäi hyödyntämättä. Kulmapotku karkasi kauas taakse, eikä siitä näin ollen tilannetta syntynyt.

IPS pääsi vähitellen peliin jollain tavalla mukaan parinkymmenen minuutin paikkeilla. Ensin IPS hyökkäsi vastaan nopeasti riiston jälkeen, mutta laukaus pienehköstä kulmasta meni reilusti yli. Hetkeä myöhemmin imatralaisten kulmapotku jäi pyörimään Kissojen boxiin melkoiseksi flipperipalloksi ja ruuhkan keskeltä pääsi kotijoukkueen pelaaja yrittämään maalintekoa, mutta laukaus meni pallon mitan verran ohi. 26. minuutilla IPS oli lähellä tehdä avausosuman, kun jälleen nopean vastahyökkäyksen jälkeen IPS sai luotua painetta HaPK:n maalille. HaPK:n maalilla pelannut Ville Särkkä venyi kuitenkin loistavaan torjuntaan IPS-hyökkääjän ollessa nokikkain Särkän kanssa.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen oli HaPK:lla loistava paikka toisessa päässä. Komean hyökkäyksen päätteeksi Janne Hannula nosti pallon yli IPS:n puolustuslinjan oikea-aikaisen liikkeen selustaan tehneelle Jimi Lassilalle, joka oli naamatusten kotijoukkueen maalivahdin Leevi Koskimäen kanssa. Lassilan viimeistely-yritys ei kuitenkaan onnistunut, vaan Koskimäki venyi erinomaiseen torjuntaan. Tilannetta seuranneesta kulmasta Riku Koivikko pääsi lähietäisyydeltä kokeilemaan maalintekoa, mutta tällä kertaa ylärima oli tiellä ja IPS:n maali pysyi puhtaana.

Avausjakson lopulla molemmilla joukkueilla oli vielä muutamia kulmapotkuja ja joitain puolittaisia tilanteita, mutta ei ykkösluokan maalintekopaikkoja. Näin tauolle mentiin 0-0 tilanteessa.

Heti toisen jakson alkuun IPS riisti pallon Kissoilta keskialueella ja hyökkäsi nopeasti vastaan. Maalintekoyritys boxin sisäpuolelta nousi kuitenkin reilusti yli maalin. Tämän kotijoukkueen tilanteen jälkeen nähtiinkin toisessa päässä useita tilanteita, mutta palloa ei maaliin asti saatu mistään.

Ensin Janne Hannula pelasi Riku Päivähongan vasemmalta laidalta vauhtiin ja Päivähonka laittoi matalan keskityksen IPS:n maalin edustalle. Palloa maalilla kärkkynyt Nico Pietiläinen ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon kurotuksesta huolimatta. Muutamia minuutteja myöhemmin Jimi Lassila sai jalkansa vapaaksi boxin rajalla ja tykitti erinomaisen laukauksen kohti takakulmaa, mutta jälleen kerran Leevi Koskimäki IPS-maalilla venyi loistopelastukseen. Ja taas vain pari minuuttia edellisen tilanteen jälkeen Tino Kasurinen tarjoili oikealta loistavan pallon maalin edustalle, jossa Nico Pietiläinen oli aivan vapaana. Pietiläisen viimeistely parista metristä karkasi kuitenkin taivaalle.

Lähes heti Pietiläisen loistopaikan jälkeen Janne Hannula sai pallon boxin sisäpuolella ja jatkoi sen huippupaikkaan Jimi Lassilalle, joka pääsi lähietäisyydeltä yrittämään avausmaalin tekoa. Leevi Koskimäki kotijoukkueen maalilla teki kuitenkin jo kolmannen kerran Lassilan maalintekoyrityksen tyhjäksi ja venyi erinomaiseen torjuntaan.

Kuinka ollakaan, kun et itse käytä omia maalintekopaikkojasi, iski kotijoukkue IPS pelin avausosuman reilun tunnin pelin jälkeen. Hieman epäselvä tilanne HaPK:n boxissa päättyi erotuomari Marko Karhusen tulkintaan käsivirheestä ja pallo vietiin pilkulle. Pallon toimitti pilkulta varmasti sisään Simo Kurkisuo ja näin kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon.

Kotijoukkueen johtomaalin jälkeen HaPK jatkoi painostustaan ja haki vimmatusti tasoitusosumaa. 70. minuutilla Janne Hannula sai Riku Päivähongalta hyvän keskityksen etualueelle, mutta ohjaus painui niukasti yli IPS-maalin. Minuuttia myöhemmin Päivähonka tarjoili hyvän paikan Nico Pietiläiselle, mutta jälleen viimeistely-yritys karkasi reilusti yli imatralaismaalin. Kesken Kissojen painostuksen karkasi IPS yhteen vastahyökkäykseen 78. minuutilla, jonka Ville Särkkä kuitenkin hoiteli loistavalla torjunnallaan.

Viimeisellä kymmenminuuttisella HaPK sai vielä useita kulmia, pari vapaapotkua ja yhden hurjan hässäkän IPS:n boxiin, mutta pallo saatiin vain sivuverkon puolelle Kimi Kolsin toimesta. 87. minuutilla ottelu sitten lopullisesti ratkesi IPS:n vastahyökkäyksestä tekemään toiseen osumaan. Tino Kasurinen liukasteli märällä nurmella kohtalokkaasti ja Riku Kurkisuo pääsi karkaamaan läpiajoon eikä erehtynyt, vaan laukoi pallon alakulmaan ohi Ville Särkän. Ottelu päättyi IPS:n 2-0 voittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin pettynyt lopputulokseen:

”Mitähän tässä nyt sanoisi. Emme me missään nimessä huonosti pelanneet, vaikka jouduimme kokoonpanoa mylläämään melkoisesti. Hallitsimme peliä ja loimme maalintekopaikkoja enemmän kuin pitkään aikaan ja ihan riittävästi voittoon, mutta jos et noista paikoista tee yhtään maalia, niin mistä sitten. Uskomattoman vaikeaa on maalinteko meille tällä hetkellä. IPS iski muutamaan kertaan vaarallisesti vastaan, mutta muuten peli oli täysin meidän kontrollissa. Kotijoukkue sai sitten avausmaalinsa hieman epäselvän käsivirheen jälkeen rankkarista ja toisen meidän pelaajan liukastumisen seurauksena tulleesta läpiajosta. Tällaista tämä joskus on ja nyt tällä hetkellä tuntuu siltä, että tähdet eivät ole meille suotuisassa asennossa. Ei auta kuin jatkaa eteenpäin”, Halonen kertoi.

Kissojen Janne Hannula harmitteli myös joukkueen tehottomuutta:

”Vaikeat lähtökohdat oli peliin, kun poissaoloja oli paljon. Siitä huolimatta pelasimme hyvän pelin ja maalintekopaikkoja oli ihan riittävästi voittoon asti. Peli olisi pitänyt tappaa jo ekalla jaksolla, mutta ei saatu mistään sisään. Sitten kävi klassinen, kun et itse tee niin kaveri tekee ja niin kävi tälläkin kertaa. Ei auta jäädä murehtimaan kuitenkaan, otetaan ensi lauantaina gorilla pois selästä maalinteon osalta”, Hannula totesi.

Ville Särkkä (mv), Miika Kolsi, Ville Piispa, Riku Koivikko, Olli Kokkonen, Kimi Kolsi, Caner Mula, Riku Päivähonka, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Jimi Lassila

Janne Hannula (Mula pois), Julius Anttila (Hannula pois)

Penkillä:

Miska Dufva (mv), Ilmari Kontunen, Jonne Hannula, Ilari Laakso

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon lauantaina 19.8.2023 Haminan urheilukentällä Union Plaania vastaan.