LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KoPa (3-0)

6.8.2023

HaPK:n edustusjoukkue palasi eilen lauantaina 5.8.2023 puolentoista kuukauden tauon jälkeen kotikentälleen, kun Haminan urheilukentällä vieraili Kotajärven Pallo (KoPa). Hyvin yksipuolisen jalkapallo-ottelun päätteeksi HaPK katkaisi tappioputkensa ja palasi voittojen tielle nappaamalla täydet pisteet numeroin 3-0.

Ottelun kuva oli odotetunlainen. HaPK hallitsi palloa ja sitä kautta ottelua selvästi KoPa:n puolustaessa alhaalla ja kytäten vastaiskuja. Muutamia tilanteita KoPa sai näistä vastaiskuista luotua, mutta todelliset maalintekopaikat olivat hyvin harvassa. Kotijoukkueen tehottomuus hyökkäyspäässä piti numerot vielä tasaisina aina toiselle jaksolle asti, mutta heti toisen jakson alkupuolella ottelu ratkesi HaPK:n tehtyä kymmeneen minuuttiin kolme osumaa.

Ottelun ensimmäinen maalintekotilanne nähtiin jo 45 sekunnin pelin jälkeen, kun Kimi Kolsi pääsi kuudentoista alueen rajalta laukomaan, mutta hyvän ottelun KoPa:n maalilla pelannut Mats Malinen nappasi Kolsin laukauksen syliinsä. Vierasjoukkueen ensimmäinen vierailu Kissojen maalilla nähtiin viidennellä minuutilla, pienehköstä kulmasta tullut laukaus päätyi sivuverkon puolelle.

Kuudennella minuutilla Tino Kasurinen alusti Juho Raivelalle paikan hyvästä laukaisusektorista boxin rajan tuntumasta, mutta Raivelan vasemman jalan laukaus jäi hieman kevyeksi ja Malinen KoPa-maalilla poimi pallon näppeihinsä. Muutama minuutti myöhemmin Jimi Lassila kokeili boxin sisäpuolelta saksipotkua, joka kuitenkin suuntautui reilun metrin ohi vierailijoiden maalista.

Vartin kohdalla Kimi Kolsi pääsi jälleen kokeilemaan laukaustaan, tällä kertaa hieman boxin ulkopuolelta. Mats Malinen venyi kuitenkin erinomaiseen torjuntaan alakulmasta ja piti maalinsa vielä puhtaana. Pari minuuttia myöhemmin Miika Kolsi pääsi veljensä Kimi Kolsin antamaan kulmapotkuun ensimmäisenä, mutta laukaus suoraan ilmasta nousi metrin verran yli maalin.

Ensimmäisen jakson ehkä paras maalintekopaikka nähtiin 33. minuutilla. Erinomaisesti pelatun nopean hyökkäyksen päätteeksi Kimi Kolsi tarjoili takaviistoon Jimi Lassilalle loistavan maalipaikan, mutta Lassilan oikean jalan laukaus viidestä metristä suuntautui suoraan päin Mats Malista. Jokunen minuutti myöhemmin Joakim Anttila ajoi vahvasti sisään vasemmalta laidalta ja pääsi laukomaan hieman boxin ulkopuolelta, mutta niukasti ohi takakulmasta.

KoPa:n ottelun paras paikka nähtiin 38. minuutilla. Kissoille sattui keskialueella pallonmenetys ja vierasjoukkue eteni riiston jälkeen nopeasti boxiin, josta Niko Lignell pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta HaPK:n maalilla pelannut Tomi Kopra torjui Lignellin viimeistely-yrityksen. Kakkospallo tuli vielä boxin ulkopuolelle KoPa:n pelaajalle, jonka laukauksen Kopra niin ikään torjui.

HaPK oli vielä jakson lopulla erittäin lähellä siirtyä johtoon, kun Joonatan Lassila pääsi puskemaan lähietäisyydeltä Juho Raivelan antamasta kulmasta. KoPa:n takatolpalla ollut pelaaja kuitenkin pelasti joukkueensa putsaamalla Lassilan puskun maaliviivalta. HaPK sai vielä lisäajalla vapaapotkun reilusta paristakymmenestä metristä, jonka Raivela laukoi metrin verran ohi. Tauolle mentiin maalittomassa 0-0 tilanteessa.

Heti toisen jakson alkuun HaPK loi erinomaisen maalintekopaikan Jimi Lassilan ohitettua KoPa-puolustajan ja Tino Kasurisen päästyä laukomaan täysin vapaasti noin kahdeksasta metristä, mutta jälleen Mats Malinen KoPa:n maalilla venyi erinomaiseen pelastukseen. Enemmän kuin ansaittu avausmaali nähtiin lopulta 51. minuutilla ja se syntyi kulmapotkusta. Juho Raivela antoi kulmapotkun etualueelle, josta sen nikkasi sisään Miika Kolsi vieden HaPK:n viimein 1-0 johtoon.

Toinen osuma nähtiin vain kolme minuuttia myöhemmin loistavan hyökkäyksen päätteeksi. Juuso Anttila löysi erinomaisella syötöllä kymppialueelta Nico Pietiläisen, joka tiputti alapuolelleen Juho Raivelalle. Raivela jatkoi täyteen vauhtiin vasemmalle laidalle Joakim Anttilalle, joka puolestaan kuljetuksensa päätteeksi tarjoili ulkosyrjällä hienon pallon boxiin rynnineelle Pietiläiselle. Pietiläinen laukoi suoraan syötöstä vasurillaan pallon ohi KoPa-veskari Malisen ja näin HaPK siirtyi 2-0 johtoon. 61. minuutilla nähtiin ottelun lopullisesti ratkaissut kolmas osuma. Kimi Kolsi sai pallon boxin sisäpuolella, kääntyi terävästi saaden jalkansa vapaaksi ja laukoi pelivälineen tarkasti alakulmaan vieden Kissat jo 3-0 johtoon.

Toisen jakson loppupuolella HaPK:lla oli vielä muutamia hyviä tilanteita lisätä johtoaan. Varsinkin Joakim Anttila pääsi hyville paikoille ja useampaankin kertaan kokeilemaan laukaustaan, mutta pallot painuivat tällä kertaa niukasti ohi takakulmasta. Myös vaihdosta sisään tullut Riku Päivähonka pääsi pariinkin otteeseen kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan enää nähty. KoPa sai lisäajalla luotua Kissojen kuudentoista alueen sisäpuolelle pientä painetta, mutta kavennusosuma ei kuitenkaan lopulta ollut kovin lähellä. Näin HaPK:lle hieno 3-0 voitto hyvän esityksen päätteeksi.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen voittoon ja myös joukkueen esitykseen:

”Hyvä esitys, vaikka avausjakso oli vielä tietyiltä osin vähän tahmeaa. Tiesimme tarkkaan, millainen ottelusta tulee ja olimme tähän valmistautuneet jo viikolla treeneissä. Paikkoja oli jo ensimmäisellä jaksolla, mutta onneksi tuohon toisen jakson alkuun saimme muutettua ottelun selvän hallinnan ja nuo maalipaikat myös maaleiksi. Muutaman tappion jälkeen tämä voitto oli meille erittäin tärkeä ja tästä on nyt hyvä jatkaa kohti ensi viikon IPS-ottelua”, Halonen sanoi.

Paluun Kissapaitaan tehnyt Caner Mula oli myös tyytyväinen joukkueen suoritukseen:

”Hyvä ja ehjä matsi meiltä. Ottelun kulku oli juuri sellainen, kuten ajattelimmekin sen olevan. Olimme jo viikolla treenanneet murtautumista syvällä puolustavaa joukkuetta vastaan ja se tuotti myös tulosta. Meillä oli jo ekalla jaksolla paikkoja useampaan osumaan, mutta ei vaan uponnut. Tärkeintä on kuitenkin kolme pistettä ja tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia otteluita”, Mula totesi.

Hesburger Hamina palkitsi tuttuun tapaan kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. KoPa:lta palkittiin maalivahti Mats Malinen ja HaPK:lta Joakim Anttila.

Tomi Kopra (mv), Juuso Anttila, Miika Kolsi, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Riku Koivikko, Juho Raivela, Joakim Anttila, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Jimi Lassila

Caner Mula (Lassila Ji pois), Olli Kokkonen (Raivela pois), Markus Lautala (Koivikko pois), Julius Anttila (Kasurinen pois), Riku Päivähonka (Anttila Jo pois), Jonne Hannula (Pietiläinen pois)

Penkillä:

Ville Särkkä (mv)

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon sunnuntaina 13.8.2023 Imatralla IPS:a vastaan.