LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli MiPK - HaPK Edustus (3-2)

7.7.2023

HaPK:n edustusjoukkueen kevätkierros päättyi eilen torstaina 6.7.2023 Mikkelissä kaimaseura Mikkelin Pallo-Kissojen vieraana. Mikkelin urheilupuiston erinomaisella nurmella pelattu ottelu oli kaksijakoinen ja päättyi HaPK:n kannalta ikävästi toiseen peräkkäiseen tappioon.

Vierasjoukkue HaPK joutui tähän kamppailuun laittamaan kokoonpanoaan isolla kädellä uusiksi, sillä viime otteluiden totutusta avauksesta oli kaikkiaan neljä pelaajaa sivussa. Joona Pasin, Nico Pietiläisen, Joonatan Lassilan ja Ville Piispan poissaolojen myötä avaukseen nousivat Santeri Tähkä, Janne Hannula, Teemu Pätäri sekä Joona Sorva.

HaPK oli joukkueista selvästi parempi ensimmäisellä jaksolla ja olisi paremmalla viimeistelyllä voinut ratkaista ottelun ensimmäisen neljävitosen aikana. Ensimmäinen erinomainen paikka nähtiin jo kolmannella minuutilla, kun Kimi Kolsi tavoitti oikealta laidalta Tino Kasurisen, jonka matala keskitys maalille löysi vitosen viivalle Janne Hannulan ulottuville. Hannulan ohjaus jäi kuitenkin hieman puolittaiseksi ja painui takaa ohi MiPK-maalin. Jokunen minuutti myöhemmin Kolsi pääsi kokeilemaan laukaustaan 25. metristä, mutta kotijoukkueen maalilla hyvän ottelun pelannut Antti Lampinen nappasi laukauksen syliinsä.

10. minuutilla HaPK sai kulmapotkun jälkeen rakennettua hyvän paineen kotijoukkueen boxin tuntumaan, mutta kunnon viimeistely-yritystä ei kuitenkaan nähty. Pari minuuttia myöhemmin Joakim Anttilan hyvän prässin seurauksena Kissapaidassa debytoinut lainahyökkääjä Santeri Tähkä pääsi kokeilemaan boxin sisäpuolelta, mutta Antti Lampinen venyi komeaan torjuntaan. Tilanteesta tulleen kulman antoi Kimi Kolsi, jonka erinomainen pallo taka-alueelle tavoitti täysin vapaana olleen Janne Hannulan, jonka pusku maan kautta kolahti kuitenkin mikkeliläismaalin ylärimaan.

Kotijoukkue MiPK pääsi ensimmäisiä kertoja hätyyttelemään Ville Särkän vartioimaa HaPK-maalia parinkymmenen minuutin pelin jälkeen. Vapaapotkun jälkitilanteesta tullut laukaus painui kuitenkin takakulmasta pallon mitan verran ohi. Lähes heti perään kotijoukkueen Lucas Dos Santos Oliveira pääsi kokeilemaan laukaustaan boxin ulkopuolelta, mutta ohi meni reiluhkosti tämäkin yritys.

25. minuutilla HaPK:n Juho Raivela pääsi pariinkin otteeseen yrittämään maalintekoa boxin sisäpuolelta, ensin vasurillaan ja heti perään oikealla jalallaan, mutta kummallakin kerralla Antti Lampinen MiPK-maalilla venytti itsensä laukauksen tielle. Paine kotijoukkueen kenttäpäädyssä oli kuitenkin sen verran kova, että avausmaali oli vain ajan kysymys ja 26. minuutilla se lopulta nähtiin. Kimi Kolsin loistava pallo oikealle laidalle löysi Tino Kasurisen, jonka ensimmäinen kosketus oli täydellinen ja sen turvin Kasurinen pääsi tarjoilemaan erinomaisen syötön maalin edustalle Santeri Tähkälle, joka ohjasi pallon takakulmaan ohi Antti Lampisen.

Muutama minuutti avausmaalin jälkeen sama kaksikko Kolsi-Kasurinen järjesteli seuraavan maalipaikan vierasjoukkueelle. Tällä kertaa mikkeliläisveskari Lampinen sai nyrkkinsä väliin Kasurisen matalaan keskitykseen, mutta kakkospallo tuli suoraan Janne Hannulan ulottuville. Hannulalla oli lähes tyhjä maali edessään, mutta Hannula lähti kuitenkin vielä hakemaan parempaa maalintekopaikkaa ohittamalla ensimmäisen MiPK-pelaajan eikä enää lopulta saanut kunnon viimeistely-yritystä aikaiseksi.

Avausjakson loppupuolella MiPK sai hieman painetta HaPK:n kenttäpäätyyn, mutta sen enempää vapaapotkusta kuin kulmapotkustakaan ei sen ihmeempää syntynyt. Yhden nopean vastahyökkäyksen kotijoukkue myös järjesteli, mutta laukaus painui reilusti ohi HaPK-maalin. Toisessa päässä vierasjoukkue sai myös jakson lopulla pari kulmapotkutilannetta, mutta niistä ei mitään mainittavaa syntynyt. Tauolle mentiin näin ollen HaPK:n 1-0 johdossa.

Toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia, kun MiPK tasoitti ottelun. Keskialueelta annettu korkea pallo HaPK-puolustuksen selustaan tavoitti Aaro Hyvösen, joka ohitti vielä maaliltaan vastaan tulleen Ville Särkän ja laittoi pallon lopulta tyhjään maaliin. Heti tasoitusmaalin jälkeen HaPK:lla oli loistava mahdollisuus siirtyä uudelleen johtoon Tino Kasurisen tarjoiltua maalin edustalle hyvän keskityksen, mutta vitosen viivan tuntumasta lähtenyt Juho Raivelan ohjaus nousi yli mikkeliläismaalin.

Kun ottelua oli pelattu noin tunti, sai ensin HaPK kaksi peräkkäistä kulmapotkua, mutta kumpikaan ei johtanut maalintekotilanteeseen. Näiden jälkeen oli kotijoukkueen vuoro kokeilla kahdesti kulmalipulta, mutta näistäkään ei jälkipolville kerrottavaa jäänyt. 67. minuutilla HaPK pelasi hyvän hyökkäyksen, joka päättyi Joakim Anttilan antamaan kovaan matalaan keskitykseen maalin edustalle, mutta jatkajaa ei tälle erinomaiselle keskitykselle kuitenkaan boxista löytynyt.

70. minuutilla MiPK siirtyi ottelussa 2-1 johtoon. Mikkeliläispelaaja antoi vasemmalta laidalta keskityspallon HaPK:n boxiin, johon Miika Kolsi pääsi väliin. Purkupallo tuli kuitenkin suoraan MiPK:n Arto Hotokalle, jonka kierteinen laukaus boxin rajan tuntumasta painui takakulmaan ohi Ville Särkän. Viitisen minuuttia johtomaalin jälkeen MiPK pääsi kokeilemaan boxin sisäpuolelta hyvästä paikasta, mutta tämän pallon HaPK-veskari Särkkä torjui.

77. minuutilla HaPK tuli ottelussa tasoihin. Vapaapotku vasemmalta sivustalta ja pallon taakse Juho Raivela. Erinomainen keskitys maalille tavoitti ensimmäistä otteluaan HaPK-paidassa pelanneen Riku Koivikon, jonka komea pusku painui yläkulmaan.

Viimeisellä kymmenminuuttisella MiPK loi vaarallisimmat tilanteet. Ville Särkkä venyi kahteen otteeseen kotijoukkueen viimeistely-yrityksen tielle ja kahdesti HaPK-topparit myös onnistuivat blokkaamaan MiPK-pelaajien laukaukset. Ottelu näytti päättyvän pistejakoon, mutta neljännellä lisäaikaminuutilla nähtiin ratkaisu. MiPK:n Aaro Hyvönen sai vasemmalla laidalla liikaa tilaa pallon kanssa ja Hyvösen syöttö HaPK-puolustuksen selustaan tavoitti Lucas Dos Santos Oliveiran, jonka tarkka laukaus painui alakulmaan ja MiPK näin 3-2 johtoon. HaPK ei enää ehtinyt yhtä kaukolaukausta lukuunottamatta kummoisempaa kiriä virittää ja näin pisteet jäivät Mikkeliin numeroin 3-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen äärimmäisen pettynyt:

”Toinen peräkkäinen ottelu, jossa päästämme täysin meidän kontrollissa olleen pelin näpeistämme. Olimme avausjaksolla erinomaisia, vastustajalla ei ollut siinä käytännössä mitään palaa. Kun tulimme toiselle jaksolle, näytti siltä kuin olisimme olleet ihan eri joukkue. Johtoasemassa pelaaminen ei näköjään tällä hetkellä meiltä luonnistu, pitäisi kai antaa vastustajan tehdä ottelun ensimmäinen maali. Korvien välin juttuhan tämä tällä hetkellä suurelta osin varmasti on. Ei tästä kuitenkaan kovin montaa viikkoa ole, kun pelasimme todella ehjän ottelun PeKa:a vastaan, sen jälkeen olemme menettäneet kaksi peliä johtoasemasta. Tauko tulee meille nyt hyvään saumaan, päästään irti jalkapallosta vähäksi aikaa ja täytyy miettiä, miten tämä solmu oikein avataan”, Halonen totesi.

HaPK:n keskikentällä reilun tunnin raatanut Joona Sorva harmitteli myös otteen menettämistä:

”Ensimmäinen puoliaika oli meiltä erinomaista tekemistä ja tauolle pääsimme ansaitussa johdossa. Valitettavasti yksi hyvä puoliaika ei riitä otteluiden voittamiseen. Nyt on johtoasema menetetty kahdessa edellisessä pelissä, jotka ovat kääntyneet meidän tappioiksi. Ei auta kuin jatkaa hommia ja pienen tauon jälkeen entistä vahvempina takaisin pelikentälle”, Sorva sanoi.

Ville Särkkä (mv), Juuso Anttila, Miika Kolsi, Teemu Pätäri, Joona Sorva, Kimi Kolsi, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Joakim Anttila, Janne Hannula, Santeri Tähkä

Riku Päivähonka (Hannula pois), Riku Koivikko (Sorva pois), Jimi Lassila (Kasurinen pois)