LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - MyPa (1-3)

29.6.2023

HaPK:n edustusjoukkue pelasi kevätpuoliskon toiseksi viimeisen ottelunsa eilen keskiviikkona 28.6.2023 Haminan urheilukentällä. Vieraana sarjan kärkikamppailussa oli MyPa, joka ennen ottelua oli sarjassa toisena pisteen Kissoja perässä.

HaPK aloitti ottelun erinomaisesti ja vei ensimmäistä jaksoa sen puoliväliin asti suvereenisti. Avausmaalikin nähtiin jo viidennellä minuutilla komean hyökkäyksen päätteeksi. Juuso Anttila löysi oivaltavalla syötöllä kymppialueelta Juho Raivelan, joka kääntyi MyPa:n puolustuslinjan edessä ja vapautti Nico Pietiläisen läpi. Pietiläinen ei huippupaikastaan erehtynyt, vaan laittoi pallon varmasti ohi vastaan tulleen MyPa-veskari Antti Kaikkosen ja vei näin kotijoukkueen 1-0 johtoon. Vahva ote jatkui maalin jälkeenkin ja vartin kohdalla Kimi Kolsi vapautti loistavalla ristipallolla oikealta sivustalta Tino Kasurisen. Kasurinen toimitti pallon boxiin kohti Pietiläistä, jonka pusku suuntautui tällä kertaa yli MyPa-maalin.

Avausjakson loppupuolella MyPa alkoi saada otetta pelistä. HaPK pelasi jakson puolivälin juomataukoon asti erinomaisesti, mutta sitten jotain tapahtui. Ote katosi täysin, rohkeus pelata puuttui ja MyPa otti ottelun hallinnan. 33. minuutilla MyPa:n kulma tuli vaarallisesti vitosen viivan tuntumaan, mutta yksikään vierasjoukkueen pelaajista ei saanut hyvään palloon jalkaansa väliin. 36. minuutilla vapaapotkun jälkitilanne päättyi MyPa-pelaajan rikkeeseen boxin sisäpuolella.

41. minuutilla MyPa onnistui tasoittamaan ottelun vahvasti paitsiolta haiskahtaneesta tilanteesta. MyPa:n Simo Majander sai liikaa tilaa nostaa vierailijoiden hyökkäystä ja Majander tavoitti syötöllään boxista Niklas Rautomäen. Rautomäki yritti ilmeisesti itse laukoa, mutta epäonnistunut laukaus kääntyi hyväksi matalaksi keskitykseksi vitosen viivalla päivystäneelle Jussi-Pekka Rämälle, joka puttasi pallon varmasti sisään tasoittaen ottelun. Vielä avausjakson lisäajalla MyPa:n toinen osuma oli lähellä, kun oikealta laidalta boxiin tullut pallo tavoitti MyPa-pelaajan, joka laukoi suoraan syötöstä. Kissojen maalilla pelannut Ville Särkkä venyi kuitenkin loistavaan torjuntaan. Tasoitusmaalin tehnyt Rämä pääsi kokeilemaan vielä kakkospallosta, mutta tämä viimeistely-yritys painui metritolkulla yli ja ohi HaPK:n maalin. Näin tauolle mentiin 1-1 tasatilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi MyPa:n hallinnalla ja 51. minuutilla Kissojen alakerrasta tuli harhasyöttö suoraan Jussi-Pekka Rämän jalkaan, joka pääsi avopaikasta laukomaan. HaPK:n onneksi laukaus meni niukasti ohi. 56. minuutilla MyPa hyökkäsi vasemmalta ja toimitti pallon boxiin Daniel Kaigalle, jonka laukauksen Juuso Anttila kuitenkin ehti peittämään. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta ei sen kummempaa enää syntynyt.

Kotijoukkue alkoi saada hieman paremmin otetta peliin toisen jakson puolivälin tienoilla. 63. minuutilla Juho Raivelan antamasta kulmapotkusta Nico Pietiläinen pääsi puskemaan kohti takayläkulmaa, mutta pusku painui ylärimaa nuollen yli. Lähes heti perään nähtiin muutaman minuutin vahva painostusjakso MyPa:n boxin tuntumassa, joka piti sisällään kolme kulmapotkua ja kovaa hässäkkää MyPa:n boxissa, mutta maaliin asti palloa ei saatu lupaavan oloisista tilanteista huolimatta.

Ja kun et itse käytä omia paikkojasi, kolisee usein toisessa päässä ja niin kävi tälläkin kertaa. 69. minuutilla MyPa avasi pitkällä kohti Jussi-Pekka Rämää, joka tapansa mukaan voitti pallon itselleen ja tarjoili maalin edustalle aivan vapaana olleelle Daniel Kaigalle tekopaikan, josta Kaiga ei erehtynyt vaan laukoi pallon maaliin ohi Ville Särkän.

MyPa:n johtomaalinkin jälkeen HaPK:lla oli vielä riittävät paikat tasoittaa ottelu. 77. minuutilla Kimi Kolsin antamasta vapaapotkusta Joonatan Lassila puski pallon kohti takakulmaa, mutta tolppa pelasti vierasjoukkueen. Heti perään Miika Kolsin pitkän sivurajaheiton jälkitilanteesta Juho Raivela pääsi laukomaan boxin sisäpuolelta, mutta tällä kertaa ylärima pelasti MyPa:n. Viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa Juuso Anttila antoi hyvän keskityksen boxiin taka-alueelle, josta Jimi Lassila pääsi päineen palloon ensimmäisenä, mutta pusku suuntautui suoraan Antti Kaikkosen syliin.

Viimeinen niitti ottelulle nähtiin 86. minuutilla, kun kesken HaPK:n painostuksen MyPa iski vastahyökkäyksestä kolmannen osumansa. Jussi-Pekka Rämä ohitti 1v1 tilanteessa HaPK-topparin ja laittoi pallon varmasti takakulmaan ohi vastaan tulleen Ville Särkän. Näin MyPa vei kärkikamppailun nimiinsä numeroin 3-1 ja nousi HaPK:n ohi sarjakärkeen kahden pisteen erolla.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli pettynyt ja harmitteli varsinkin sitä, miten hyvin alkanut ottelu päästettiin käsistä niin helposti:

"Aloitimme pirun hyvin, MyPa ei päässyt mihinkään ensimmäisen jakson alkupuolella. Juomataukoon asti veimme peliä täysin ja maali oli hienosti pelattu, se oli meidän näköistä pelaamista. Juomatauon jälkeen kuitenkin tapahtui jotain ja kadotimme otteen täysin. Emme enää uskaltaneet tai pystyneet, kumpaa se nyt enemmän oli vai molempia, tulemaan pelaamalla ohi MyPa:n linjoista, kuten jakson alkupuolella tulimme. Pelimme muuttui pitkän pallon räimimiseksi eikä se ole meidän tyyli pelata. Emme pärjänneet siinä pelitavassa yhtään. MyPa pelasi myös paljon pitkällä, mutta Rämä on sellainen kaveri ylhäällä, joka voittaa lähes kaikki pitkät pallot. Olihan meillä vielä paikat tulla tasoihinkin ottelussa toisella jaksolla kun MyPa johti maalilla, mutta emme saaneet palloa kuin kahdesti rimoihin. Ei auta jäädä tätä märehtimään kuitenkaan sen pidemmäksi aikaa, vaan käydä tämä läpi ja alkaa keskittyä jo seuraavaan peliin", Halonen totesi.

HaPK:n topparikolmikossa täydet minuutit pelannut Juuso Anttila harmitteli myös hyvän alun jälkeistä otteen hävittämistä:

"Peli lähti meidän kannalta todella hyvin käyntiin. Pystyimme etenemään pallon kanssa ja voitimme paljon kaksinkamppailuja. Hyvän alun jälkeen peli kääntyi MyPa:lle. Emme pystyneet jatkamaan samalla intensiteetillä ja hävisimme liikaa myös kamppailuja. Toisella puoliajalla myös heikko pallollinen pelaaminen tuotti meille paljon vaikeuksia. Kaiken kaikkiaan ailahteleva peli meiltä, pitäisi pystyä suorittamaan laadukkaammin läpi ottelun", Anttila sanoi.

Hesburger Hamina palkitsi kummastakin joukkueesta ottelun nälkäisimmät pelaajat. MyPa:n palkinnon pokkasi Jussi-Pekka Rämä ja HaPK:lta palkittiin Nico Pietiläinen.

Ville Särkkä (mv), Miika Kolsi, Ville Piispa, Juuso Anttila, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Joakim Anttila, Joona Pasi, Nico Pietiläinen

Jimi Lassila (Pasi pois), Khalid Kaddouri (Anttila Jo pois), Teemu Pätäri (Kasurinen pois)