LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - PeKa (1-0)

15.6.2023

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen keskiviikkona 14.6.2023 jo toisen peräkkäisen paikalliskamppailun, kun Jäntevä-ottelun jälkeen toiseen derbyyn asettui vastaan PeKa. Haminan urheilukentällä pelattu ottelu oli numeroiden valossa tasainen loppuun asti, vaikka ottelu muuten etenikin kotijoukkueen kontrollissa.

HaPK:n maalilla pelannut Tomi Kopra joutui heti ensimmäisellä minuutilla torjuntatöihin, kun PeKa:n pitkän sivurajaheiton jälkeen kotkalaispelaaja pääsi boxista laukomaan. Kopra nappasi laukauksen kuitenkin varmasti syliinsä, eikä siitä sen suurempaa vaaraa lopulta aiheutunut.

Neljännellä minuutilla HaPK:n pitkän avauksen jälkeen Nico Pietiläinen pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä. Pietiläinen nosti ensin pelivälineen yli PeKa:n topparin ja sen jälkeen pusku yli maalivahti Kristian Variksen valui jo kohti maalia, mutta kotkalaispelaaja ehti siivota pelivälineen väljemmille vesille ennen maaliviivaa. Pari minuuttia myöhemmin nähtiin ensimmäinen erinomainen maalintekopaikka Miika Kolsin pitkän sivurajaheiton jälkeen. Pallo tippui boxin sisäpuolella Joona Pasin jalkoihin ja Pasin terävä laukaus meni vain niukasti ohi PeKa-maalin. Kolme minuuttia tämän tilanteen jälkeen pääsi Pietiläinen uudelleen hyvään maalintekopaikkaan, alustajana toimi Kimi Kolsi. Kolsin erinomainen keskitys vasemmalta tavoitti boxista Pietiläisen, jonka laukaus suoraan ilmasta oli hyvä, mutta Kristian Varis vierailijoiden maalilla venyi hyvään torjuntaan. Paine säilyi PeKa:n boxin tuntumassa ja vielä saman tilanteen jälkimainingeissa pääsi Juho Raivela laukomaan boxin rajan tuntumasta, mutta laukaus suuntautui hieman ohi PeKa:n maalin.

Ottelun avausmaali nähtiin 21. minuutilla ja kenttätapahtumien perusteella sitä voitiin pitää ansaittuna. Jo ennen avausosuman syntyä HaPK loi muutaman maalintekopaikan ja hallitsi ottelua pitäen paineen PeKa:n kenttäpuoliskolla. Maali oli komeaa katseltavaa Juho Raivelan tarjoiltua oikealta laitakaistalta erinomaisen syötön boxiin kohti kärkiparia Pasi-Pietiläinen. Pasi päästi pallon ohitseen takana odottaneelle Pietiläiselle, jonka laukaus suoraan syötöstä painui vastustamattomasti alakulmaan ohi Kristian Variksen.

Viisi minuuttia kotijoukkueen avausmaalin jälkeen nähtiin vierailijoiden ehkä vaarallisin tilanne koko ottelussa. PeKa sai kulmapotkun vasemmalta, joka tuli korkeana taka-alueelle. Juuso Laitinen pääsi takaa liian vapaasti puskemaan, mutta pusku suuntautui sivuverkon puolelle.

Avausjakson lopulla HaPK kehitteli vielä hyvän paineen PeKa:n maalille. Viimeisen reilun viisiminuuttisen aikana kotijoukkue sai kaksi kulmaa ja kaksi vapaapotkua hyvistä paikoista, mutta näistä vierasjoukkue selvisi eikä toista osumaa avausjaksolle näin ollen nähty. Tauolle mentiin HaPK:n 1-0 johdossa.

Ensimmäinen jakso kulki kaiken kaikkiaan vahvasti kotijoukkueen komennossa, eikä PeKa päässyt juurikaan painetta Kissojen puolustusalueelle luomaan. HaPK oli myös erittäin vahva kaksinkamppailuissa läpi ottelun.

Kotijoukkue tuli tauolta vahvasti sisään myös toiselle puolikkaalle ja heti jakson alkuun nähtiin erinomainen maalintekopaikka. 47. minuutilla Nico Pietiläinen tarjoili boxista takaviistoon hyvän syötön Juho Raivelalle, jonka suoraan syötöstä lähtenyt laukaus meni tolppaa nuollen ohi PeKa-maalin. Muutama minuutti myöhemmin nähtiin pientä painetta myös toisessa kenttäpäädyssä vapaapotkun ja kulmapotkun muodossa, mutta nämä tilanteet Kissat hoiteli tyylikkäästi keskialueen puolelle.

Reilun tunnin pelin jälkeen pääsi Joona Pasi puskemaan melko hyvästä paikasta vasemmalta annetun kulmapotkun jälkeen, mutta pusku suuntautui metrin verran yli PeKa-maalin. Pari minuuttia myöhemmin nähtiin PeKa:n toisen jakson paras tilanne, kun nopea vastahyökkäys päättyi Juuso Laitisen boxin rajalta lähteneeseen laukaukseen. Laukaus painui kuitenkin reilun metrin ohi takatolpasta, eikä Kissamaalilla Tomi Kopra joutunut näin ollen peliin puuttumaan. Vain minuutti tämän jälkeen oli HaPK:n toinen osuma erittäin lähellä, kun Joakim Anttila paineli ohi 1v1 tilanteessa vasemmalla laidalla ja antoi maalin edustalle vitosen viivalle erinomaisen syötön, mutta Joona Pasin viimeistely-yritys kilpistyi ylärimaan.

Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella kotijoukkue hieman passivoitui liikaa ja PeKa sai enemmän otetta pallosta. PeKa:n keinot murtautua maalintekopaikoille olivat kuitenkin vähissä ja vieraat joutuivatkin vain toimittamaan palloa korkeana HaPK:n boxiin. Nämä pallot HaPK hoiteli kuitenkin erinomaisesti, eikä PeKa päässyt kertaakaan edes yrittämään viimeistelyä pienen hallintajaksonsa aikana. Kerran pallo kimpoili flipperimäisesti Kissojen boxissa sinne tänne, mutta lopulta sekin tilanne hoitui tyylikkäästi.

Viiden minuutin lisäajan jälkeen erotuomari Kari Vantola vihelsi lopulta pilliinsä ja näin HaPK:lle toinen peräkkäinen derbyvoitto, tällä kertaa numeroin 1-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen lopputulokseen ja myös peliesitys lämmitti mieltä:

”Ensinnäkin hieno tulos ja tärkeät kolme pistettä, ne maistuvat aina. Toiseksi täytyy olla myös tyytyväinen meidän peliesitykseemme. Onnistuimme pitämään PeKa:n poissa ykkösluokan maalintekopaikoilta käytännössä koko ottelun ajan. Olimme myös pallon kanssa nyt parempia, kuin mitä olemme olleet kahdessa aikaisemmassa urheilukentällä pelatussa ottelussa. Toki olisihan sen toisen maalin voinut jostain noista meidän hyvistä paikoista tehdä ja sitä kautta peli olisi ratkennut. Mutta tämäkin riittää, kun yhtään ei mene omiin. Tasapainoinen ja ehjä esitys, jota todisti vielä kauden ennätysyleisö, varmastikin yli 300 silmäparia”, Halonen totesi.

Kissojen kapteeni ja ottelun ainokaisen viimeistellyt Nico Pietiläinen oli myös tyytyväinen joukkueen otteisiin:

”Tiukka matsi, jota osasimme myös odottaa ja tiesimme, että kaikki pitää lyödä likoon, jotta pisteet jäävät Haminaan. Saimme vastustajan pelinavaamisen hyvin eliminoitua, olimme vahvoja kaksinkamppailuissa joka puolella kenttää ja varsinkin keskikenttä oli jälleen totutun rautainen. Puolustuslinjamme ja maalivahtimme hoitivat hommansa myös erinomaisesti ja silloin kun kaveri ei tee yhtään, riittää yksi maali voittoon. Paikkoja meillä oli jokunen lisäosumiinkin, mutta rimaa lähemmäs ei tällä kertaa päästy. Maalin tekeminen entistä seuraa vastaan maistuu erityisen hyvältä. Kaiken kaikkiaan hyvä esitys koko porukalta ja tästä on hyvä lähteä pienelle breikille sarjakärkenä”, Pietiläinen sanoi.

Hesburger Hamina palkitsi kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. PeKa:n palkinnon nappasi maalivahti Kristian Varis ja kotijoukkueelta palkittiin Nico Pietiläinen.

Tomi Kopra (mv), Juuso Anttila, Ville Piispa, Miika Kolsi, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Joakim Anttila, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Joni Kopra (Lassila pois), Teemu Pätäri (Anttila Jo pois), Riku Päivähonka (Pietiläinen pois), Jimi Lassila (Pasi pois)

Penkillä:

Ville Särkkä (mv), Janne Hannula, Joona Sorva

HaPK:n seuraava ottelu pelataan kahden viikon päästä keskiviikkona 28.6.2023, jolloin Haminan urheilukentällä vierailee sarjakakkonen MyPa.