LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - FC LaPa (2-1)

1.6.2023

HaPK:n edustusjoukkue oli tositoimissa jälleen eilen keskiviikkona 31.5.2023, kun kauden seitsemännessä sarjaottelussa Haminan urheilukentän edelleen melko epätasaisella nurmella vieraili FC LaPa Lappeenrannasta.

Kotijoukkueen ensimmäinen jakso oli sanalla sanoen vaisu. Liekö korvien väliin hiipinyt hieman asennevaikeuksia edellisen Kultsu-ottelun murskavoiton jälkeen, mutta peli-ilme ja valmius tehdä kentällä vaadittava määrä töitä joukkueen eteen, eivät olleet totutulla tasolla. LaPa käytti Kissojen unisuuden hyväkseen ja teki varsinkin ottelun ensimmäisestä jaksosta vaikean hieman hampaattomalle kotijoukkueelle. HaPK kyllä piti palloa ja hallitsi sitä kautta pelitapahtumia, mutta hukkasi myös pelivälineen liian usein liian helposti antaen vastaiskuista eläneelle vierasjoukkueelle useita mahdollisuuksia vaarallisiin hyökkäyksiin.

Ottelun ensimmäinen hyvä maalintekotilanne nähtiin kotijoukkueen toimesta neljännellä minuutilla. Nico Pietiläinen pelasi Tino Kasurisen läpiajoon, mutta LaPa-veskari Joonas Turku venyi Kasurisen viimeistely-yrityksen tielle. Heti perään Joakim Anttila toimitti vasemmalta laidalta pallon boxiin Joona Pasille, jonka pusku suuntautui kuitenkin melko reilusti ohi lappeenrantalaisten maalin.

Vierasjoukkue LaPa:n ensimmäinen tilanne nähtiin HaPK:n keskialueen pallonmenetyksen jälkeen seitsemännellä minuutilla, kun Alex Odeh pääsi laukomaan vasurillaan kuudentoista alueen rajan tuntumasta, mutta Kissojen maalia vartioinut Ville Särkkä nappasi kohti tulleen pallon helposti syliinsä.

15. minuutilla Juho Raivelan antamasta kulmapotkusta pääsi Nico Pietiläinen puskemaan etualueelta, mutta pusku kääntyi hieman ohi takakulmasta. Lähes heti perään HaPK sai toisen kulmapotkun ja tällä kertaa palloon pääsi ensimmäisenä Miika Kolsi, jonka pusku puolestaan tippui LaPa-maalin katolle. Jokunen minuutti myöhemmin Joonatan Lassila kokeili kaukolaukaustaan, mutta tämäkin yritys painui puolisen metriä ohi vierailijoiden maalin.

Kotijoukkueen useista keskialueen pallonmenetyksistä yksi koitui kohtalokkaaksi takaiskumaalin muodossa ottelun 27. minuutilla. LaPa pelasi katkon jälkeen nopeasti pallon HaPK-puolustuksen selustaan ja Abah Samson Akoh karkasi läpiajoon. Samson lähti vielä kiertämään HaPK-veskari Ville Särkkää, mutta Särkkä pysyi pystyssä ja esti Samsonin viimeistely-yrityksen. Takaa löytyi kuitenkin vapaana Rodney Hammad, joka laukoi Samsonin syötöstä pelivälineen Kissojen verkkoon ja vei vierailijat 1-0 johtoon. Maalin jälkeen LaPa sai hetkellisesti pientä otetta pelistä ja sitä kautta muutamia kulma- ja vapaapotkuja, joista ei kuitenkaan vaarallisia tilanteita syntynyt.

HaPK:n tasoitus nähtiin 37. minuutilla. Juho Raivela antoi oikealta kulmapotkun, josta Nico Pietiläinen puski komeasti pallon LaPa-veskari Joonas Turun jalkojen välistä sisään. Vielä hieman ennen taukoa Raivelan kulmasta myös Joona Pasi pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta Pasin pusku leijaili reilusti yli maalin.

LaPa:lla oli myös jakson loppupuolella vielä yksi mainittava tilanne Kissojen nukkuessa omassa boxissaan pahasti. Sivurajaheiton jälkitilanteesta pääsi LaPa-pelaaja täysin vapaasti kokeilemaan viimeistelyä etukulmasta, mutta Ville Särkkä oli hereillä ja torjui pallon kulmaksi. Seuranneesta kulmapotkusta ei tilannetta syntynyt, vaan sen kotijoukkue puolusti laadukkaasti. Tauolle mentiin 1-1 tilanteessa.

Toiselle jaksolle kotijoukkue piristyi ja otti ottelun vielä selvemmin haltuunsa. Pallolliseen pelaamiseen oli löytynyt jonkin verran lisää laatua, palloa ei enää hukattu niin usein kuin avausjaksolla ja vyöry LaPa:n maalille alkoi olla sitä luokkaa, että johtomaali oli vain ajan kysymys.

50. minuutilla Juho Raivelan antaman kulmapotkun jälkitilanteesta Miika Kolsi pääsi laukomaan, mutta Joonas Turku vierailijoiden maalilla nappasi pallon syliinsä, vaikka pallo ensin hieman polttelikin näpeissä. Hetkeä myöhemmin Raivela pääsi nostamaan itse hyökkäystä kuljettamalla ison tilan yli, mutta LaPa-pelaaja sai laukauksen tielle jalkaansa ja pallo vietiin ties kuinka monennen kerran kulmalipulle. Tästä kulmasta ei kuitenkaan tilannetta syntynyt.

Pitkän painostusjakson jälkeen johto-osuma viimein syntyi 58. minuutilla. Raivela tarjoili oikealta sivustalta hyvän matalan keskityksen boxiin, josta Joona Pasi laukoi pallon yläriman alle vieden HaPK:n 2-1 johtoon. Heti toisen maalin jälkeen kolmas osuma oli lähellä hyvin pelatun hyökkäyksen päätteeksi. Tino Kasurinen ja Juho Raivela tarjoilivat Pasille paikan iskeä uudelleen, mutta tämän laukauksen tielle LaPa-veskari Turku ehti ja torjui Pasin laukauksen. Ja vain muutama minuutti edellisestä Pasilla oli jälleen erinomainen maalipaikka, kun Nico Pietiläinen jatkoi Miika Kolsin sivurajaheiton Pasin ulottuville, mutta nyt tiellä oli LaPa-maalin tolppa.

69. minuutilla oli puolestaan Pietiläisen vuoro kokeilla toisen osuman tekemistä Pasin hyvästä takaviistosyötöstä, mutta Joonas Turku venyi komeaan torjuntaan. Joakim Anttila ehti kakkospalloon ensimmäisenä, mutta pienestä kulmasta lähtenyt laukaus painui sivuverkon puolelle. Noin vartti ennen täyttä aikaa Juho Raivela väläytti taas vapaapotkuosaamistaan, noin 25. metristä lähtenyt laukaus oli painumassa LaPa-maalin yläkulmaan, mutta useita hyviä torjuntoja varsinkin toisella jaksolla esittänyt LaPa-veskari Turku venyi tämänkin laukauksen tielle ja torjui pallon yläkulmasta.

81. minuutilla Joona Pasi pelasi kärkiparilleen Nico Pietiläiselle pallon LaPa-puolustajien selustaan ja Pietiläinen pääsi puolittain karkuun. Pietiläinen haki nostoa yli vastaan tulleen maalivahdin ja onnistuikin siinä, mutta pallo painui lopulta hieman ohi lappeenrantalaismaalin.

Muutama minuutti ennen täyttä aikaa nähtiin vielä sykettä nostattanut tilanne toisessa päässä. Vierasjoukkue rakensi hyvän ja oikeastaan koko toisen jakson ainoan maalintekopaikan boxin sisäpuolelle, mutta Ville Särkkä venyi tärkeään torjuntaan ja teki LaPa-pelaajan maalintekoaikeet tyhjiksi. Lisäajan viisi minuuttia HaPK pelasi kellosta pois järkevästi, eikä antanut vierailijoille enää mahdollisuuksia tasoitusosuman tekoon. Näin kokonaisuutena nihkeän esityksen jälkeen täydet kolme pistettä jäivät kuitenkin Haminaan numeroin 2-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen ei ollut tyytyväinen varsinkaan ensimmäisen jakson tekemiseen:

”Todella heikko ensimmäinen jakso meiltä. Ehkä pientä asennevammaa tai mitä se sitten oli, mutta olimme laiskoja ja huolimattomia koko ensimmäisen jakson. Todella paljon helppoja pallonmenetyksiä keskialueella, tiesimme tasan tarkkaan, että LaPa elää vastahyökkäyksistä, mutta silti annoimme heille niihin mahdollisuuksia useita kertoja ja yhdestä sitten kolisikin omissa. Olihan peli meillä ihan hanskassa koko ajan, mutta ei silti noin löysästi ja huolimattomasti voi pelata. Toiselle jaksolle paransimme ja paine LaPa:n maalilla alkoi olla sitä luokkaa, että johtomaalimme oli vain ajan kysymys. Aina ei tietysti voi olla parhaimmillaan ja hyvän joukkueen merkki on, että voitamme myös huonolla pelillä. Kolme pistettä oli se tärkein anti tästä pelistä”, Halonen totesi.

Kissojen keskikentällä taas hyvän ottelun pelannut Kimi Kolsi näki, että joukkue teki itse itselleen pelin vaikeaksi:

”Peli oli suurimmaksi osaksi meidän hallintaa, yritimme löytää murtautumiseen tarvittavia keinoja vastustajan matalan blokin läpi. Ajoittain se onnistuikin ihan hyvin ja loimme paikkoja, mutta välillä teimme pelin kyllä itsellemme turhan vaikeaksi. Ei ollut kaunista, mutta kolme pistettä maistuu kuitenkin aina”, Kolsi sanoi.

Hesburger Hamina palkitsi kummastakin joukkueesta ottelun nälkäisimmän pelaajan. FC LaPa:lta palkittiin Rodney Hammad ja HaPK:lta vahvasti alakerrassa koko ottelun pelannut Miika Kolsi.

Ville Särkkä (mv), Ville Piispa, Juuso Anttila, Miika Kolsi, Kimi Kolsi, Joonatan Lassila, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Joakim Anttila, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Riku Päivähonka (Anttila Jo pois), Teemu Pätäri (Kasurinen pois), Janne Hannula (Pietiläinen pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv), Joona Sorva, Ilmari Kontunen, Jonathan Kuva

HaPK:n seuraava ottelu pelataan lauantaina 10.6.2023 Karhulan keskuskentän tekonurmella, vastassa on tuolloin Kotkan Jäntevä.