LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KJP (1-0)

20.5.2023

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen perjantaina 19.5.2023 kauden viidennen sarjaottelunsa Haminan urheilukentällä. Vieraana oli KJP Kouvolasta.

Ottelun ensimmäinen maalintekopaikka nähtiin viidennellä minuutilla. Juho Raivelan antama kulmapotku tipahti boxissa Miika Kolsin ulottuville, mutta Kolsin laukaus lähietäisyydeltä epäonnistui ja KJP-veskari Ville Iiskola nappasi pallon näppeihinsä. Vartin kohdalla nähtiin kotijoukkueelta yksi koko avausjakson parhaista hyökkäyksistä, jonka käynnisti Teemu Pätärin syöttö Kimi Kolsille. Kolsi jatkoi pelivälineen Juho Raivelalle, jonka syötti puolestaan tavoitti boxin sisäpuolelta Joona Pasin. Pasin laukaus painui kuitenkin hieman yli KJP-maalin. Pari minuuttia myöhemmin Raivela pääsi itse kokeilemaan laukaustaan hieman boxin ulkopuolelta, mutta tämäkin laukaus nousi metrin verran yli vierasjoukkueen maalin.

KJP:n koko ottelun paras paikka nähtiin 21. minuutilla. Pitkä sivurajaheitto jatkettiin kahden pään kautta HaPK:n maalin edustalle, josta Roni Polat pääsi vapaasti kokeilemaan maalintekoa, mutta nuorukaisen viimeistely-yritys nousi kuitenkin selvästi yli Kissojen maalin. Jokunen minuutti myöhemmin toisessa kenttäpäädyssä Kimi Kolsi kokeili noin 18. metristä laukaustaan, mutta se suuntautui niukasti ohi Ville Iiskolan vartioiman KJP-maalin. Hetkeä myöhemmin Kolsin antamasta kulmapotkusta pääsi Joona Pasi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta pusku leijaili yli maalin. Sama kaksikko oli asialla uudelleen muutamaa minuuttia myöhemmin, tällä kertaa Kolsin vapaapotku löysi Pasin pään, mutta Pasin puskun osoite oli edelleen sama, eli yli vierasjoukkueen maalin.

Avausjakso oli melko tasaista vääntämistä, eikä kovin suuria hienouksia nähty. KJP oli lievästi hallitseva osapuoli jakson lopulla, mutta vaarallisia maalintekotilanteita se ei saanut luotua. Vierasjoukkueen kulmapotkut HaPK selvitti kunnialla eikä kouvolalaisille muitakaan paikkoja juuri siunaantunut. Muutamaan otteeseen KJP pääsi vastahyökkäyksillä iskemään laitojen kautta, mutta laidoilta boxiin tulleet pallot Kissojen alakerta hoiteli varmasti. HaPK oli varsinkin jakson alussa parempi ja osittain myös jakson keskivaiheilla, mutta kotijoukkueen peliä leimasivat helpohkot pallonmenetykset ja lukuisat harhasyötöt. Tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

HaPK tuli toiselle jaksolle vahvasti ja painoi pelin heti alusta alkaen KJP:n päätyyn. Kissojen peliin oli tauon aikana löytynyt hieman lisää uskallusta epätasaisesta alustasta huolimatta ja myös helppoja pallonmenetyksiä sekä harhasyöttöjä nähtiin huomattavasti ensimmäistä jaksoa vähemmän. Kotijoukkueen hyvä ote ei kuitenkaan konkretisoitunut kovin monena maalintekopaikkana, sillä edelleen hyvät hyökkäysaihiot kuivuivat kasaan viimeisten hieman heikkolaatuisten syöttöjen tai keskitysten myötä.

Parhaat paikat nähtiin ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella. 81. minuutilla HaPK sai vapaapotkun aivan kuudentoista alueen rajan tuntumasta, jonka Kimi Kolsi laukoi KJP:n muuriin. Tilanne kuitenkin jatkui ja Ville Piispa antoi keskityksen boxiin taka-alueelle, jonne Juho Raivela oli hiipinyt. Raivela käänsi takatolpalta pallon maalin eteen Joona Pasille, jonka ohjaus kahdesta metristä nousi kuitenkin yli tyhjän KJP-maalin. Todellinen huippupaikka, joka nyt tällä kertaa jäi harmittavasti hyödyntämättä.

Paine KJP:n päädyssä jatkui ja 88. minuutilla Kimi Kolsi antoi vapaapotkun takatolpalle Ville Piispalle, jonka laukaus suoraan ilmasta meni hiuksen hienosti ohi kouvolalaismaalin. Toisella lisäaikaminuutilla Kolsi tarjoili jälleen loistavaa palloa boxiin ja Joona Pasi pääsi vapaasti laukomaan hyvästä paikasta. Laukaus suuntautui kuitenkin suoraan Ville Iiskolan syliin.

Vihdoin ja viimein pelikellon näyttäessä jo neljättä lisäaikaminuuttia, kaksisataapäinen kotiyleisö näki haluamansa. HaPK sai vapaapotkun hieman boxin ulkopuolelta ja pallon taakse asettui Juho Raivela. Raivelan upea laukaus muurin yli painui vastustamattomasti yläkulmaan eikä Ville Iiskola KJP:n maalilla voinut kuin seurata katseellaan Raivelan upeaa laukausta. Erotuomari Saku Metsämuuronen antoi maalin jälkeenkin vielä lisäaikaa runsaasti, mutta viimein kahdeksan lisäaikaminuutin jälkeen Metsämuuronen vihelsi pilliinsä päättäen ottelun HaPK:n 1-0 voittoon.

Ottelun päätyttyä kättelyiden yhteydessä nähtiin vielä erittäin ikävä episodi, joka sai alkunsa KJP:n toimihenkilöiden suunsoitosta ja tuomareiden arvostelusta. Nujakassa pääpukarina oli lopulta KJP:n kakkosmaalivahti Mohammad Cheldavi, joka kävi lyömässä yhtä HaPK:n pelaajaa sekä valmentajaa. Cheldavi sai ansaitusti tempustaan punaisen kortin, mutta paljon muuta kyseiseen kahakkaan liittyen jäi ottelun tuomaristolta näkemättä. Tämän jupakan puinti jatkunee vielä ensi viikolla, kun erotuomari Metsämuuronen saa oman raporttinsa tehtyä ja toimitettua Palloliitolle.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin tyytyväinen voittoon sekä pöyristynyt vierasjoukkueen toiminnasta ottelun päätyttyä:

”Aloitetaan itse pelistä. Se oli vaikea peli, vaikka emme vastustajalle kovin montaa maalintekopaikkaa antaneetkaan. Heidän paras paikkansa nähtiin jo avausjaksolla, toisella jaksolla heillä ei ollut käytännössä mitään. Meilläkään ei kuitenkaan montaa paikkaa ollut, ehkä 3-4 sellaista paikkaa, joista maalin olisi voinut jo aiemminkin tehdä ja toki yksi ihan tuhannen taalan paikka, josta emme palloa sisään saaneet. Onneksi lisäajalla Kettu laittoi upean vaparin sisään ja sillä maalilla tärkeät kolme pistettä meille. Olimme toisella jaksolla selvästi parempia ja mielestäni ansaitsimme voittomme. On meillä vielä paljon tekemistä oman pelimmekin kanssa, se on hieman väkinäistä tällä hetkellä. Uskon kuitenkin, että pystymme parantamaan vielä paljon. Se, mitä ottelun jälkeen tapahtui, on suorastaan käsittämätöntä. Tekisi mieli sanoa asiasta vaikka mitä, mutta jätetään nyt kuitenkin sanomatta ja laitetaan liittoon sitten tarkempaa selontekoa jatkotoimenpiteitä varten”, Halonen totesi.

Ottelun lisäajalla vapaapotkumaalillaan ratkaissut Juho Raivela oli luonnollisesti myös tyytyväinen tärkeisiin pisteisiin:

”Ensimmäinen jakso oli vähän nihkeää, luovuimme liian helposti pallosta ja hävisimme liian paljon kaksinkamppailuja ja siksi emme oikein saaneet omaa peliä käyntiin. Toiselle jaksolle pelimme parani huomattavasti ja saimme pelin hallintaan sekä tätä kautta painetta KJP:n maalille. Meillä oli muutama erittäin hyvä maalintekopaikka, joista emme kuitenkaan tehneet, mutta onneksi vapari upposi lisäajalla sisään ja saimme tärkeät kolme pistettä”, Raivela kertoi.

Hesburger Hamina palkitsi ottelun nälkäisimpinä pelaajina vierasjoukkueelta Otto Haimin sekä kotijoukkueelta Juho Raivelan.

Tomi Kopra (mv), Ville Piispa, Juuso Anttila, Teemu Pätäri, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Nico Pietiläinen, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Miika Kolsi, Joona Pasi

Joakim Anttila (Pietiläinen pois), Joona Sorva (Lassila pois), Riku Päivähonka (Pasi pois)

Penkillä:

Aaro Lappi (mv), Janne Hannula, Markus Lautala, Khalid Kaddouri

HaPK:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon torstaina 25.5.2023 Joutsenossa Kultsun vieraana.