LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli Union Plaani - HaPK Edustus (1-1)

14.5.2023

HaPK:n edustusjoukkueen kauden neljäs sarjaottelu pelattiin eilen lauantaina 13.5.2023 Heinolassa Union Plaanin vieraana.

Heinola on ollut viime vuosina vaikea paikka vierailla ja sitä se oli tälläkin kertaa. Kauden 2022 ottelun tapaan tälläkin kertaa päädyttiin tasatulokseen.

Ottelun kuva oli melko selvä alusta alkaen. Union Plaani antoi pallonhallinnan suosiolla HaPK:lle ja valui tiiviiseen puolustusmuotoon omalle alueelleen ja kyttäsi vastaiskumahdollisuuksia. Kissaryhmä hallitsi peliä ja palloa, mutta laadukkaille maalintekopaikoille pääsy oli vaikeaa. Union Plaani puolusti keskustaa todella tiiviisti, mutta laidoilla oli hyvin tiloja. Sinne HaPK myös useaan otteeseen hyökkäysalueella palloa pelasi, mutta laidoilta ei valitettavasti eilen saatu riittävän laadukkaita palloja boxiin.

Ensimmäinen mainittava tilanne nähtiin 16. minuutilla, kun Kimi Kolsi riisti pallon kotijoukkueen pelaajalta keskialueella. Kolsi nosti hyökkäystä tempokuljetuksella ja antoi kuljetuksensa päätteeksi hyvän syötön Joona Pasille, joka pääsi kuudentoista alueen sisäpuolelta laukomaan. Union Plaanin maalilla pelannut Tomi Järvinen venyi kuitenkin hyvään torjuntaan. 23. minuutilla Juho Raivela pelasi pallon oikealle laidalle Tino Kasuriselle, jonka keskitys maalin edustalle tavoitti Joona Pasin pään. Pasin pusku jäi kuitenkin hieman löysäksi ja suuntautui lisäksi suoraan Plaani-veskari Järvisen syliin.

Union Plaanin vierailut toisessa kenttäpäädyssä olivat ensimmäisen puolituntisen aikana melko harvassa. 32. minuutilla Plaani sai vapaapotkun kuudentoista alueen kulmalta Joonatan Lassilan rikkeen jälkeen. Laukaus suuntautui kuitenkin metritolkulla yli HaPK:n maalin. 34. minuutilla Plaani sai kaksi peräkkäistä kulmapotkua, mutta nämä vierasjoukkue selvitti kunnialla.

36. minuutilla HaPK:n prässi toimi yläalueella hyvin ja riiston jälkeen Nico Pietiläinen pääsi laukomaan boxin rajan tuntumasta, mutta pallo painui puolisen metriä ohi takakulmasta. Viisi minuuttia myöhemmin nähtiin kotijoukkueen ehkä paras tilanne avausjaksolla, kun vastahyökkäyksen päätteeksi Nicola Kuokkanen pääsi laukomaan kuudentoista alueen rajalta, mutta tämäkin pallo leijaili reiluhkosti yli vierailijoiden maalin. Tauolle mentiin melko tapahtumaköyhän avausjakson jälkeen 0-0 lukemissa.

HaPK tuli toiselle jaksolle vahvasti ja rakensi heti jakson alkuun pari vaarallista hyökkäystä. Heti 46. minuutilla Miika Kolsi ja Juho Raivela rakentelivat hyvän laukaisupaikan Nico Pietiläiselle, mutta Tomi Järvinen torjui Pietiläisen laukauksen kulmaksi. Raivela antoi kulmapotkun vasemmalta ja se tulikin erittäin vaarallisesti etualueelle, josta kotijoukkueen oma pelaaja oli lähellä ohjata pallon sisään. Union Plaanin onneksi pallo suuntautui kuitenkin hieman ohi maalin. Toisesta peräkkäisestä kulmasta ei enää tilannetta syntynyt, vaan sen Plaani selvitti keskialueen puolelle.

53. minuutilla nähtiin ehkä ottelun paras tilanne, jonka vierasjoukkue rakensi. Ville Piispa nosti topparin paikalta hyökkäystä kuljettamalla edessään olleen tyhjän tilan pois ja antoi sen jälkeen loistavan murtavan syötön Tino Kasuriselle. Kasurinen pääsi hyvältä etäisyydeltä antamaan matalan keskityksen maalin edustalle, jonka Nico Pietiläinen päästi ohitseen taka-alueella aivan vapaana olleelle Miika Kolsille. Kolsi pääsi vitosen viivalta laukomaan suoraan syötöstä ja osalla Kissojen pelaajista ja taustoista taisi olla jo kädet pystyssä maalin merkiksi, mutta Kolsin viimeistely-yritys meni niukasti ohi etukulmasta. Ottelun ensimmäinen huippupaikka, joka syntyi loistavan pelaamisen seurauksena.

Ja kun et itse käytä omaa huippupaikkaasi, kävi hetkeä myöhemmin niin kuin jalkapallo-ottelussa usein käy. Keskialueella hävityn kaksinkamppailun jälkeen Plaani pääsi etenemään HaPK:n kuudentoista alueen rajan tuntumaan. Tilannetta edelsi melko epäselvä tilanne, jossa Kissojen Joonatan Lassila lanattiin ensin melko railakkain ottein kentän pintaan. Erotuomarin pilli ei kuitenkaan soinut ja Plaanin Jari Mulari pääsi etenemään pallon kanssa boxin sisäpuolelle ja laukoi pelivälineen alakulmaan ohi Ville Särkän vieden kotijoukkueen 1-0 johtoon.

Kotijoukkueen niskaan kaadettiin kylmää vettä reilun tunnin pelin jälkeen, kun Joonas Leinonen otti toisen varoituksensa ja joutui sen seurauksena punaisella kortilla suihkun puolelle. Näin HaPK pääsi pelaamaan vajaan puoli tuntia yhden pelaajan ylivoimalla ja Plaani vetäytyi alivoimalla vieläkin syvemmälle kuoreensa.

HaPK:n peli parani toiselle puoliajalle selvästi avausjaksoon verrattuna, mutta edelleen Plaanin puolustaessa syvällä, oli maalipaikoille pääsy vaikeaa. Epätasainen nurmi vaikeutti osaltaan pelaamista ja ne viimeiset murtavat syötöt ja keskitykset laitakaistoilta jäivät usein laadultaan liian heikoiksi. HaPK:n Joona Pasi siirtyi toisen hyökkääjän paikalta vasemmalle laitaan hetki sen jälkeen, kun kotijoukkue joutui vajaalle. Pasi sai laidalla hieman enemmän tilaa itselleen ja pääsi käyttämään nopeuttaan hyödyksi 1v1 tilanteissa. 69. minuutilla Pasi ohittikin Plaanin laitapakin ja tarjoili sen jälkeen hyvän syötön boxiin Nico Pietiläiselle, mutta Pietiläisen laukaus kilpistyi Plaanin pelaajamuuriin. Jokunen minuutti myöhemmin Pasi tuli jälleen vasemmalta ohi kotijoukkueen puolustajasta ja tällä kertaa syöttö tavoitti Juho Raivelan, joka pääsi suoraan ilmasta laukomaan, mutta hieman ohi Plaani-maalin.

Paine kotijoukkueen maalilla kuitenkin kasvoi koko ajan ja tasoitusosuma roikkui niin sanotusti ilmassa. Viimein 82. minuutilla HaPK onnistui murtamaan Plaanin muurin, kun Kimi Kolsi antoi oikealta loistavan keskityksen taka-alueelle, josta Nico Pietiläinen puski pelivälineen sisään Plaani-veskari Tomi Järvisen käsien kautta. Tasoitusosuman jälkeen HaPK vyörytti vielä hyökkäyksiä kohti kotijoukkueen maalia, mutta lisämaaleja ei enää nähty. Näin pisteet tasattiin 1-1 tuloksella.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli pettynyt tasapeliin:

"Vaikka tulimme takaa tasoihin, ei tähän tulokseen tietenkään tyytyväinen voi olla. Peli oli aika lailla sellainen, kuin odotimmekin sen olevan. Vaikea sinne oli laatupaikoille päästä, vaikka pääsimme melko helposti hyville alueille pallon kanssa, olivat ne viimeiset syötöt ja ratkaisut usein laadultaan huonoja. Muutama paikkahan siinä oli ja yhden ihan huippupaikan jätimme käyttämättä, periaatteessa siis ihan riittävät eväät oli voittoonkin asti. Laitoja olisimme voineet hyödyntää pelaamisessamme vieläkin enemmän, toki teimme sitä nytkin, mutta sieltä ei nyt saatu oikein kunnon palloja boxiin. Plaani teki maalinsa ottelun ainoasta paikastaan, joten kyllä meillä edelleen on parannettavaa tuon maalipaikkojen hyödyntämisen kanssa. Joudumme luomaan yhtä maalia kohti turhan monta maalipaikkaa. Seuraava peli tulee taas nopeasti, joten nyt keskittyminen siihen", Halonen sanoi.

HaPK:n Joona Pasi harmitteli myös joukkueensa tehottomuutta:

"Hallitsimme peliä läpi ottelun, vastustaja puolusti tiiviisti ja vähän hakkasimme päätä seinään varsinkin keskisektorissa. Pääsimme kuitenkin riittäville maalipaikoille, mutta tällä kertaa ei saatu niistä sisään. Ei muuta kuin päät pystyyn ja nokka kohti ensi viikon kotipeliä", Pasi totesi.

HaPK:n kokoonpano:

Avaus:

Ville Särkkä (mv), Ville Piispa, Juuso Anttila, Teemu Pätäri, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Miika Kolsi, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Vaihdot:

Joni Kopra (Lassila pois), Riku Päivähonka (Kasurinen pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv), Janne Hannula, Joona Sorva, Olli Kokkonen, Topi Pohjankoski

HaPK:n seuraava ottelu pelataan perjantaina 19.5.2023, jolloin vieraaksi saapuu KJP.