LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli KoPa - HaPK Edustus (1-1)

30.4.2023

HaPK:n edustusjoukkueen kauden ensimmäinen vierasottelu pelattiin eilen lauantaina 29.4.2023 Savitaipaleen tekonurmella. Isäntänä toimi Kotajärven Pallo (KoPa). Todettakoon heti alkuun, että HaPK ei ole kieltäytynyt pelaamasta Kotajärven nurmikentällä tai vaatinut ottelun siirtoa toisaalle, vaikka kotijoukkue provosoivissa somepäivityksissään niin väittää. KoPa itse ilmoitti, ettei nurmikenttä ole pelikunnossa ja korvaavaksi pelipaikaksi Savitaipaleen tekonurmen. Se, ettei nurmikenttä ole Suomessa pelikuntoinen huhtikuun lopussa, ei varmaankaan ole kovin suuri yllätys kenellekään.

Ottelun kuva oli odotetunlainen. HaPK hallitsi peliä mielin määrin ja KoPa makasi alhaalla tiiviisti puolustaen. KoPa:n vastahyökkäysyritykset silloin tällöin nähtyjen riistojen jälkeen eivät johtaneet oikeastaan mihinkään ja kotijoukkueen ensimmäisen jakson tilanteet olivat todella vähissä. Pari jonkinlaista tilannetta KoPa:lla oli, mainitaan 26. minuutilla nähty oikealta sivustalta tullut vapaapotku, jonka HaPK selvitti keskialueen puolelle sekä toisena tilanteena 43. minuutilla nähty vapaapotku 22. metristä. Tämän KoPa-pelaaja laukoi reilusti ohi HaPK-maalin.

HaPK siirtyi ottelussa 1-0 johtoon vartin pelin jälkeen. Hienosti pelattu hyökkäys kymppialueelle tavoitti KoPa:n puolustuslinjan edestä Juho Raivelan, jonka syötöstä Miika Kolsi pääsi laukomaan hieman boxin ulkopuolelta komean laukauksen aivan yläriman alle ohi KoPa-veskari Mats Malisen. 23. minuutilla Kolsille avautui jo toinen paikka, kun Joonatan Lassila toimitti hyvän pallon boxiin ja Kolsi pääsi suoraan ilmasta laukomaan, mutta laukaus suuntautui ohi kotijoukkueen maalin. 27. minuutilla Juho Raivela teki hyvän syvyysjuoksun kotijoukkueen puolustuslinjan selustaan, johon Kimi Kolsi tarjoili loistavan pallon. Raivela pääsi karkuun ja ennätti pallolle ennen KoPa-veskari Malista, mutta Raivelan tuikkaus valui ohi kotijoukkueen maalin. 30. minuutilla ottelun ensimmäisestä kulmapotkusta Joona Pasi pääsi etualueelta puskemaan, mutta puskun osoite oli metrin verran ohi etukulmasta.

35. minuutilla Topi Pohjankoski ohitti vasemmalla laidalla peräti kolme kotijoukkueen pelaajaa ja antoi boxiin hyvän syötön Miika Kolsille, jonka laukaus suuntautui kuitenkin niukasti ohi KoPa-maalin. 40. minuutilla Pohjankoski murtautui jälleen vasemmalta laidalta aina boxiin asti ja pääsi tällä kertaa itse hyvään laukaisupaikkaan, mutta etukulmaa kohti suuntautuneen laukauksen Malinen KoPa:n maalilla torjui. 41. minuutilla nähtiin tuhannen taalan paikaksi laskettava tilanne, kun Juuso Anttila vapautti Kissojen kärkiparina pelanneen Miika Kolsin ja Joona Pasin karkuun. Kolsi antoi erinomaisen poikittaissyötön oikealta sivustalta maalin eteen Pasille, joka pääsi noin seitsemästä metristä laukomaan suoraan syötöstä kenenkään estelemättä. Takakulmaan suunnattu laukaus kolahti kuitenkin Kissojen epäonneksi pystypuuhun. Kakkospallo tuli vielä Kolsin ulottuville, jonka laukauksen tielle ehti KoPa:n pelaaja ja näin tilanteesta seurasi kulmapotku. Kolsi pääsi vielä uudelleen yrittämään kulman jälkitilanteesta, mutta tämä laukaus nousi reilusti yli maalin. Vielä avausjakson lisäajalla Ville Piispa pääsi kulman jälkeen kokeilemaan vasurillaan boxista, mutta tämäkin laukaus painui yli maalin. Näin lukuisista maalipaikoista huolimatta tauolle mentiin Kissojen johtaessa ”vain” 1-0.

Toisen jakson alkupuolella pelin kuva jatkui samanlaisena. HaPK vyörytti hyökkäyksiään kohti KoPa-maalia ja kotijoukkue keskittyi selviytymään ja kyttäämään mahdollisia vastahyökkäyspaikkoja. 56. minuutilla Tino Kasurinen antoi erinomaisen keskityksen oikealta boxiin ja Miika Kolsin komea saksariyritys painui hiuksen hienosti yli kotijoukkueen maalin. 63. minuutilla Juho Raivelan antaman kulman jälkeen Joona Pasi pääsi laukomaan boxista ja useampi Kissojen penkillä olleista ehti jo nostaa kädet pystyyn tuuletuksen merkiksi, mutta vielä tämänkin pallon KoPa-pelaaja onnistui siivoamaan maaliviivalta ulos. 70. minuutilla Raivela oli taas pallon takana kulmalipulla ja tällä kertaa pallo löysi boxissa tiensä Miika Kolsin ulottuville noin kahdeksan metrin päähän maalista. Kolsin suoraan ilmasta tullut ohjaus suuntautui kuitenkin suoraan Mats Malisen syliin.

Ottelun viimeisellä vartilla KoPa alkoi hieman nostaa ryhmitystään ylöspäin ja kun ylhäällä oli hieman enemmän pelaajia, alkoi joukkue voittaa pitkiä palloja ja varsinkin niiden kakkospalloja. KoPa sai muutamia palloja toimitettua HaPK:n boxiin 77. ja 79. minuuteilla, mutta nämä tilanteet vierasjoukkue vielä hoiteli helpohkosti. Ensimmäinen vähän vaarallisempi tilanne nähtiin 80. minuutilla, kun oikealta sivulta tulleen vapaapotkun jälkeen kotijoukkueen pelaaja pääsi puskemaan boxin sisäpuolelta, mutta pusku painui metrin verran yli HaPK-maalin. Heti perään nähtiin toisessa päässä jälleen yksi tilanne, josta pelin olisi voinut ratkaista. Juho Raivela vapautti loistavalla syötöllä Joona Pasin 1v1 tilanteeseen KoPa-veskarin kanssa, mutta Pasin kärkkärituikkaus ohi Mats Malisen oli liian hiljainen ja KoPa-puolustaja ehti vielä palloon ennen kuin se ylitti maaliviivan.

Ottelun viimeisellä varsinaisella peliminuutilla HaPK sai vapaapotkun reilusta paristakymmenestä metristä. Pallon taakse asettui Juho Raivela, jonka laukaus kohti yläkulmaa painui kuitenkin lähes ylärimaa nuollen yli. Hetkeä myöhemmin ottelun lisäajalla KoPa sai vapaapotkun keskialueelta. Korkea pallo boxiin tavoitti KoPa-toppari Niko Pyyhtiän, jonka pusku painui Kissojen maaliin ohi Ville Särkän. Tämän tasoitusosuman jälkeen HaPK rakensi vielä hässäkän KoPa:n boxiin, mutta hurjasta pelaajaruuhkasta ei kunnollista viimeistely-yritystä enää saatu aikaiseksi. Näin ottelu päättyi todella kirvelevään 1-1 tasatulokseen.

Ja oikaistaan tässä nyt vielä sekin, että ottelun jälkeen HaPK on kätellyt vastustajaa, kuten muidenkin otteluiden jälkeen. Se, että kukaan ei olisi kätellyt ketään, ei pidä paikkaansa.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tulokseen erittäin pettynyt:

”Ei nyt viitsi ihan suoraan edes sanoa, kuinka paljon ottaa päähän. Klassinen ottelu, jossa toinen joukkue hallitsee pelitapahtumia mielin määrin ja luo paljon paikkoja, mutta jos et tee kuin yhden, niin se on aika ohut johto. Aika usein kaveri sitten tekee niistä harvoista paikoistaan ja niin kävi tänäänkin. Ei se yllätyksenä tullut, että KoPa:n todennäköisesti ehkä ainoat tilanteet tulevat erikoistilanteista ja näinhän se nytkin meni. Kyllähän noista paikoista, mitä meillä oli, pitää laittaa pallo sisään useammin kuin kerran. Pystyimme luomaan ihan riittävän määrän paikkoja, vaikka vastustaja makasi todella alhaalla ja tilat olivat vähissä. Paikkoja ei kuitenkaan lasketa, vaan maalintekopelihän tämä on. Ei maistu piste yhtään miltään”, Halonen sanoi.

HaPK:n Joonatan Lassila harmitteli myös viime hetken takaiskumaalia:

”Pelillisesti vastustaja ei hirveän hyville paikoille päässyt ennen kuin sitten ihan pelin lopussa erikoistilanteiden kautta ja sai sen maalin tehtyä. Tiedettiin kyllä, että KoPa on vahva niissä erikoistilanteissa. Oman joukkueen peli oli osittain hyvää ja osittain huonoa. Paikkoja oli tehdä useampikin maali, mutta ei vain saatu sisään”, Lassila totesi.

Ville Särkkä (mv), Ville Piispa, Juuso Anttila, Teemu Pätäri, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Topi Pohjankoski, Miika Kolsi, Joona Pasi

Khalid Kaddouri (Pohjankoski pois)

Penkillä:

Tomi Kopra (mv), Joona Sorva, Janne Hannula, Riku Päivähonka, Simo Matilainen, Jonne Hannula

HaPK:n seuraava ottelu pelataan torstaina 4.5.2023 Ruissalon tekonurmella klo 18.30. Tuolloin vastassa on IPS.