LähiTapiola otteluraportti: Sarja-avaus HaPK Edustus - MP/2 (3-1)

23.4.2023

HaPK:n edustusjoukkueen sarjakausi alkoi eilen lauantaina 22.4.2023 kotiottelulla Ruissalon tekonurmella. Vieraana avausottelussa oli MP/2 Mikkelistä.

Ottelu käynnistyi kotijoukkueen hallinnalla ja neljännellä minuutilla pallo oli ensimmäistä kertaa kulmalipulla, mutta MP onnistui tämän kulman selvittämään. Yhdeksännellä minuutilla mikkeliläisvieraat joutuivat kuitenkin kaivamaan pallon ensimmäistä kertaa maalistaan. Kissojen maalilla pelannut Ville Särkkä antoi erinomaisen pitkän avauksen vierailijoiden puolustuslinjan selustaan, johon Joona Pasi rynni ensimmäisenä ja viimeisteli läpiajonsa päätteeksi varmasti alakulmaan kauden avausmaalin. Vain hetkeä myöhemmin Pasi oli uudelleen läpiajossa, mutta tällä kertaa viimeistely painui hieman ohi takakulmasta.

Avausjakso eteni pitkälti HaPK:n hallitessa ottelua. Pienehköllä Ruissalon tekonurmella peli oli runsaiden kamppailutilanteiden sävyttämä ja myös kotijoukkue joutui pienellä kentällä pelaamaan hieman normaalia suoraviivaisemmin keskisektorin ollessa tukossa. Toisaalta taas laidoissa oli hyvin tilaa ja ne Kissaryhmä myös hyvin löysi ja rakentelikin laitakaistoilta useita vaarallisia tilanteita.

16. minuutilla Juho Raivela pääsi kokeilemaan vapaapotkusta reilusta paristakymmenestä metristä, mutta laukaus suuntautui metrin verran ohi mikkeliläismaalin. Pari minuuttia myöhemmin Joonatan Lassila antoi oikealta laidalta keskityksen maalin eteen, josta Miika Kolsi pääsi ohjaamaan, mutta Kolsin ohjaus painui hieman ohi MP-maalin.

Vierasjoukkueen ensimmäinen tilanne nähtiin 27. minuutilla, kun mikkeliläisten vaarallisin pelaaja Santeri Karjalainen pääsi Ville Särkän avaukseen väliin ja Karjalaisella oli hetkellisesti tyhjä maali edessään. Karjalaisen viimeistely-yritys painui kuitenkin pallon mitan ohi takakulmasta. Muutama minuutti myöhemmin oli toisessa päässä kenttää hyvä tilanne, kun Miika Kolsi pääsi maalin edestä laukomaan vasurillaan hyvästä paikasta Juuso Anttilan keskityksen jälkeen, mutta laukaus jäi hieman löysäksi ja vierailijoiden maalilla hyvän ottelun pelannut Timi Heikkinen nappasi pallon syliinsä.

Kotijoukkue siirtyi ottelussa 2-0 johtoon 41. minuutilla ja tämä osuma merkittiin vierasjoukkueen omaksi maaliksi. Pitkän painostusjakson jälkeen Kimi Kolsi antoi oikealta sivustalta hyvän keskityksen boxiin tavoitellen Joona Pasia, mutta pallo osui matkalla MP:n puolustajaan ja painui hänen kauttaan sisään. Vielä avausjakson lopulla HaPK rakensi kaksi hyvää paikkaa oikealta laidalta Tino Kasurisen kautta. Ensin 43. minuutilla Kasurinen toimitti oikealta matalan keskityksen boxiin, mutta ohjaus pelaajaruuhkan keskeltä suuntautui niukasti ohi takakulmasta. Lisäajalla Kasurisen hyvä keskitys tavoitti taka-alueelta Joakim Anttilan, jonka laukauksen tielle MP-pelaaja ehti viime hetkellä ja onnistui blokkaamaan laukauksen kulmaksi. Kulmasta ei mitään sen vaarallisempaa syntynyt ja näin tauolle mentiin HaPK:n 2-0 johdossa.

Kotijoukkue aloitti toisen jakson vahvasti ja 49. minuutilla HaPK siirtyi 3-0 johtoon. Jälleen hyvin pelattu hyökkäys oikean laidan kautta, jonka Juho Raivela käynnisti keskialueelta. Tino Kasurinen pääsi ajamaan boxiin sisään ja antoi loistavan keskityksen maalin edustalla päivystäneelle Miika Kolsille, joka ohjasi pallon rinnallaan sisään. 55. minuutilla MP:n kulmapotkun jälkeen HaPK käänsi peliä nopeasti toiseen suuntaan ja vastahyökkäyksen päätteeksi Tino Kasurinen pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta laukaus nousi hieman liikaa ja meni parikymmentä senttiä yli vierailijoiden maalin.

MP onnistui kavennusosuman tekemisessä 57. minuutilla. Keskialueelta annettu vapaapotku tuli Kissojen boxiin taka-alueelle, josta pallo käännettiin maalin edustalle. Eetu Kivinen pääsi puskemaan hyvästä sektorista pallon ohi HaPK-veskari Ville Särkän ja näin taululle lukemat 3-1. Vierasjoukkueen kavennusosuman jälkeen HaPK tehtaili liudan erinomaisia maalintekopaikkoja, joista ottelu olisi pitänyt pystyä lopullisesti ratkaisemaan. Ensin 59. minuutilla Miika Kolsi laukoi hyvästä paikasta boxin sisältä, mutta MP:n maalilla Timi Heikkinen venytti itsensä loistavaan torjuntaan. Pari minuuttia myöhemmin erinomainen rakentelu tuotti hyvän paikan Joonatan Lassilalle, jonka tuikkaus boxin sisäpuolelta nousi kuitenkin yli maalin. Taas pari minuuttia edellisestä oli Tino Kasurisen vuoro kokeilla boxista, mutta Kasurisen laukaus meni vajaan metrin ohi takakulmasta.

MP:lle avautui 71. minuutilla mahdollisuus toiseen osumaan, kun hävityn kaksinkamppailutilanteen jälkeen vierailijoiden Santeri Karjalainen pääsi kuljettamaan boxiin asti, mutta laukaus painui sivuverkon puolelle. Hetki tämän tilanteen jälkeen selvähkö rangaistuspotku jäi viheltämättä kotijoukkueelle, kun MP:n maalivahti kaatoi Joona Pasin pallontavoittelutilanteessa osumatta lainkaan palloon. Hämmästys oli kuitenkin suuri, kun ottelun erotuomari Tuomas Karhu näytti tilanteesta vain maalipotkua.

Viimeisellä kympillä MP onnistui vielä luomaan pari tilannetta Kissojen maalille, joista se olisi voinut nousta vielä kunnolla kamppailemaan edes tasapelipisteestä. Ensin 80. minuutilla Ville Särkkä venyi hyvään torjuntaan kaukaa tulleen laukauksen tielle ja 85. minuutilla Santeri Karjalainen pääsi boxista laukomaan hyvästä paikasta, mutta Särkkä esitti komean jalkatorjunnan. Näiden tilanteiden lisäksi vierasjoukkue ei muutamasta heidän kannaltaan lupaavan oloisesta hyökkäyksestä huolimatta varsinaisia laatupaikkoja pystynyt luomaan.

Toisessa päässä nähtiin vielä useampikin maalintekopaikka, mutta Miika Kolsin tekemän kolmannen maalin jälkeen maalihanat menivät kiinni hyvistä paikoista huolimatta. Ottelun loppupuolella nähtiin vielä Topi Pohjankosken, Janne Hannulan ja Markus Lautalan hyvät paikat boxin sisäpuolelta, mutta maaliin asti palloa ei enää saatu. Näin avausottelu päättyi 3-1 kotivoittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen voittoon ja avauspisteisiin:

”Voitto oli tietenkin se tärkein juttu ja se pystyttiin ottamaan. Pienellä kentällä jouduimme pelaamaan hieman eri tavalla, kuin mitä normaalisti pelaamme ja se oli tietoinen valinta. Emme halunneet ottaa riskejä tietyillä kentän osa-alueilla, kun vastustajakin antoi paineen ylhäältä. Keskeltä oli vaikea hyökätä, siellä ei oikein tilaa ollut, mutta laidoilla vastaavasti oli ja laitojen kautta olimmekin koko ajan vaarallisia. Avausjakso oli meiltä hyvää tekemistä, samoin vielä toisen jakson alku. Sitten kolmannen maalin jälkeen tuli sekavampi vaihe, jossa vastustaja pääsi vähän mukaan peliin ja teki yhden maalin. Sen jälkeen meillä oli kyllä niin paljon paikkoja, että peli olisi pitänyt pystyä niistä naulaamaan. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä alku, avauspeli ei ole koskaan helppo”, Halonen totesi.

HaPK:n puolustuslinjassa täyden ysikymppisen huhkinut Ville Piispa oli samoilla linjoilla:

”Pienen kentän takia peli meni aika vääntämiseksi eikä mitään suuria hienouksia nähty. Ensimmäinen jakso oli meiltä hyvää tekemistä, kuin myös toisen jakson alku. Sen jälkeen peli vähän sekosi. Mitään suurta hätää ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa ja olihan meillä paikkoja vaikka triplata tuo maalimäärä. Tärkein eli kolme pistettä ja hyvä startti kaudelle. Seuraavaksi katseet sitten Kotajärveä kohti”, Piispa sanoi.

Hesburger Hamina palkitsi ottelusta kummankin joukkueen nälkäisimmän pelaajan. Vierasjoukkueen palkinnon nappasi Santeri Karjalainen ja kotijoukkueelta palkittiin Miika Kolsi.

HaPK:n kokoonpano:

Avaus:

Ville Särkkä (mv), Ville Piispa, Teemu Pätäri, Juuso Anttila, Kimi Kolsi, Joonatan Lassila, Juho Raivela, Tino Kasurinen, Joakim Anttila, Miika Kolsi, Joona Pasi

Vaihdot:

Topi Pohjankoski (Anttila Jo pois), Markus Lautala (Lassila pois), Khalid Kaddouri (Pasi pois), Janne Hannula (Kolsi M pois)

Penkillä:

Tomi Kopra, Riku Päivähonka, Olli Kokkonen

Kissojen seuraava ottelu pelataan ensi viikon lauantaina 29.4.2023. Vastustajana on KoPa ja ottelu pelataan Savitaipaleen tekonurmella.