LähiTapiola otteluraportti: Suomen Cup 1. kierros MyPa - HaPK Edustus (3-2)

13.3.2023

HaPK:n edustusjoukkueen kauden 2023 ensimmäinen virallinen ottelu pelattiin eilen sunnuntaina 12.3.2023 Kotkassa Arto Tolsa Areenalla. Kyseessä oli Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ottelu, jossa kotijoukkueena toimi MyPa.

Ottelu alkoi HaPK:n osalta pirteästi, kun vain viidentoista sekunnin pelin jälkeen nähtiin maalintekotilanne MyPa:n maalilla. Joona Pasi antoi oikealta keskityksen boksiin Nico Pietiläistä kohti, mutta MyPa-veskari Joel Peltola pääsi kuitenkin nyrkkeineen palloon juuri ennen Pietiläistä. Seuranneen kulmapotkun antoi Kimi Kolsi, mutta kulmasta ei sen kummempaa tilannetta saatu aikaiseksi.

Kolmen minuutin kohdalla MyPa hyökkäsi ensimmäistä kertaa kohti Kissojen maalia. Oikealta annettu matala keskitys tavoitti boksista Väinö Hietalan, jonka laukaus painui kuitenkin selvästi ohi HaPK-maalin.

Yhdeksännellä minuutilla MyPa:n hyökkääjä Jussi-Pekka Rämä karkasi HaPK-puolustukselta ja Ville Piispa joutui rikkomaan Rämää rangaistuspotkun arvoisesti. Erotuomari Turo Veini muisti Piispaa tilanteesta myös keltaisella kortilla. Rämä asettui itse laukomaan rankkaria, mutta se jäi suutariksi ja Kissojen maalilla tuttuun tapaan pelannut Tomi Kopra nappasi löysän laukauksen helposti syliinsä.

Vartin kohdalla HaPK rakensi hyvän hyökkäyksen, joka käynnistyi Ville Piispan syötöllä vasempaan laitaan Topi Pohjankoskelle. Pohjankoski nosti hyökkäystä kuljettamalla ja löysi keskustasta Joonatan Lassilan, joka puolestaan jatkoi pallon boksiin Juho Raivelalle. Raivela sai jalkansa vapaaksi ja pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta laukaus suuntautui päin MyPa-vahti Peltolaa.

Ottelun avausmaali nähtiin 24. minuutilla. MyPa sai kulmapotkun oikealta ja huonon purkupallon jälkeen pallo ajautui kuudentoista alueen sisäpuolelle Veeti Laiholle, joka laukoi suoraan vastapalloon pelivälineen alanurkkaan ohi Tomi Kopran. Muutama minuutti myöhemmin MyPa sai vahvasti paitsiolta haiskahtaneesta tilanteesta 2v1 ylivoimahyökkäyksen, jossa Jussi-Pekka Rämän viimeistely-yrityksen Tomi Kopra torjui ja kakkospallon tiellä oli Joonatan Lassila, joka blokkasi Väino Hietalan laukauksen.

Toinen osuma näki päivänvalon 38. minuutilla ja sekin syntyi kulmapotkun jälkitilanteesta. Oikealta annetun kulman HaPK onnistui jo kerran selvittämään, mutta paine jäi Kissojen puolustusalueelle ja pallo pelattiin uudelleen boksin sisäpuolelle. Jussi-Pekka Rämä pääsi kääntymään HaPK-topparin edessä ja ujutti taitavasti pelivälineen aivan takatolpan juureen ohi hölmistyneen Kissaveskari Kopran. MyPa:n toisen osuman jälkeen HaPK:n peli sekosi hetkellisesti totaalisesti ja myllykoskelaisten kolmas osuma roikkui jo hetken aikaa ilmassa. Väinö Hietala pääsi kertaalleen kokeilemaan boksin sisäpuolelta hyvästä paikasta, mutta Tomi Kopra venyi hyvään torjuntaan. Hetkeä myöhemmin Hietala kokeili uudelleen kuudentoista alueen rajalta, mutta tällä kertaa hieman yli HaPK-maalin.

Avausjakson lopulla HaPK:lle avautui paikka kavennusosumaan. 41. minuutilla Joona Pasi pääsi läpiajoon Nico Pietiläisen jatkettua päällään pallon MyPa:n puolustuslinjan selustaan. Pasilta ei kuitenkaan viimeistely-yritystä läpiajon päätteeksi nähty, vaan tilanne kuivui kasaan MyPa-topparin ehdittyä tilanteeseen maalivahti Joel Peltolan tueksi. Lisäajalla HaPK kuitenkin onnistui kavennusmaalin tekemään ja se tuli tärkeään paikkaan juuri ennen taukoa. Tino Kasurinen keskitti pelivälineen kuudentoista alueen sisäpuolelle Nico Pietiläiselle, joka pudotti boksin rajalla odottaneelle Kimi Kolsille. Kolsin laukaus muutti hieman suuntaa MyPa:n pelaajasta ja painui vastustamattomasti MyPa-maalin alakulmaan. Näin tauolle mentiin MyPa:n 2-1 johdossa.

Toisen puoliajan ensimmäinen vartti oli tasaista vääntämistä ilman mainittavia tilanteita. Tunnin pelin kohdalla MyPa kuitenkin iski kuin varkain kolmannen osuman. Vapaapotku vasemmalta sivustalta annettiin pitkänä Jussi-Pekka Rämälle, joka jatkoi pallon keskustaan Tommi Roposelle. Pahan nukahduksen seurauksena Roponen pääsi nokikkain Tomi Kopran kanssa ja laukoi pallon voimalla sisään vieden MyPa:n 3-1 johtoon.

HaPK sai toisen jakson edetessä ottelua enemmän ja enemmän hallintaansa, mutta hallinta ei tuottanut kovin montaa laadukasta maalintekopaikkaa. 67. minuutilla Juuso Anttila toimitti vasemmalta pallon etutolpalle, johon Nico Pietiläinen teki juoksun. Palloon ehti kuitenkin ennen Pietiläistä MyPa-toppari ja näin lupaava tilanne ei sen kummempaan johtanut. 79. minuutilla HaPK pelasi vasemman laidan kautta Juuso Anttilan ja Joakim Anttilan toimesta hyvän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Pietiläinen pääsi laukomaan boksin rajalta. Osuma palloon oli kuitenkin huono ja laukaus painui reilusti ohi maalin.

Hetkeä myöhemmin HaPK tuli kuitenkin maalin päähän. Pirteästi vaihdosta kentälle tullut Joakim Anttila tykitti vasurillaan pitkän hyökkäyksen päätteeksi hieman kuudentoista alueen ulkopuolelta pallon alakulmaan ohi Joel Peltolan ja nosti vielä toiveita Kissojen leirissä. Heti perään HaPK:lla olikin erinomainen paikka tasoittaa ottelu, kun Anttila vapautti Nico Pietiläisen pystyjuoksuun ja Pietiläinen pääsi nokikkain MyPa-veskari Peltolan kanssa. Pietiläisen vihainen laukaus oli hyvä, mutta Peltola venyi erinomaiseen jalkatorjuntaan.

Tuo Pietiläisen paikka jäi lopulta HaPK:n parhaaksi paikaksi tasoitusosumaan. Vaikka viimeinen kymmenminuuttinen mentiinkin Kissojen hallinnassa, ei HaPK pystynyt ykkösluokan paikkoja enää luomaan. Näin Suomen Cup-taival päättyi tämän kauden osalta ensimmäiselle kierrokselle MyPa:n voitettua ottelun numeroin 3-2.

HaPK:n oikeana wingbackina pelannut Tino Kasurinen kommentoi ottelua seuraavasti:

”Saimme ihan hyvän startin pelille ja maalipaikan heti alkuun, mutta sen jälkeen pelimme vähän levisi. Oli liikaa harhasyöttöjä ja MyPa pääsi liian helposti ohittamaan meidän prässimme. Toisella jaksolla peli oli alkuun tasaista, mutta mitä pidemmälle peli eteni, aloimme hallita ottelua aika selvästi. Tällä kertaa se ei kuitenkaan riittänyt ja ansaittu voitto MyPa:lle, he pelasivat paremmalla asenteella kuin me ja halusivat voittaa enemmän. Kiva päästä vääntämään sarjassakin MyPa:n kanssa pisteistä. Oma pelaaminen oli myös vähän hakemista, kun en ole päässyt salibandyn takia futistreeneihin kuin kerran viikossa. Eiköhän se kuitenkin siitä lähde, kun pääsee enemmän treenaamaan. Tästä jatketaan eteenpäin”, Kasurinen totesi.

Päävalmentaja Saku Halosen kommentit ottelusta:

”Huono eka jakso meiltä, siihenhän tuo peli melkein ratkesi. Olimme jotenkin todella haluttomia emmekä olleet valmiit antamaan itsestämme kaikkea kentälle. En tiedä miksi, se on hyvä kysymys. Ensimmäinen kilpailullinen ottelu ja jos emme siihen syty harjoituskauden keskellä, niin mihin sitten. Osalla pelaajista oli latausta ja meinasi mennä ylikin, mutta se ei oikein riitä, että riittävä lataus on vain osalla pelaajista. Toinen jakso oli parempi, pystyimme paljon parempaan pallolliseen peliin, mutta hyökkäyspelaaminen oli aika hampaatonta ja ei meillä montaa hyvää maalipaikkaa ollut koko ottelussa. Puolustuspelaamiseenkaan ei voi olla tietenkään tyytyväinen, jos kolme menee omiin. Parannettavaa jäi kyllä jokaiselle osa-alueelle ja myös yksilötasolla monelle pelaajalle. Cup ei nyt tällä kaudella rasita tämän enempää ja pidemmän päälle se ei välttämättä ole huono asia. Jatketaan tästä hommia eteenpäin kohti sarjakauden alkua”, Halonen sanoi.

Tomi Kopra (mv), Juuso Anttila, Miika Kolsi, Ville Piispa, Joonatan Lassila, Kimi Kolsi, Juho Raivela, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Joakim Anttila (Pohjankoski pois), Khalid Kaddouri (Pasi pois)