HJS oli tyly isäntä ja kaatoi Kissat 6-1

27.2.2023

HaPK:n edustusjoukkueen harjoitusottelureissu Hämeenlinnaan lauantaina 25.2.2023 ei sujunut suunnitelmien mukaisesti. Kakkosen HJS oli tyly isäntä ja kaatoi haminalaisvieraansa tylyin 6-1 numeroin.

Ottelu sai Kissojen kannalta surkeimman mahdollisen alun, kun pallo oli ensimmäistä kertaa HaPK:n verkossa vain 30 sekunnin pelin jälkeen. HJS hyökkäsi oikealta, jossa kotijoukkueen vahvasti esiintynyt laitapelaaja voitti kaksinkamppailutilanteen niin sanotusti 100-0 ja pääsi etenemään HaPK:n kuudentoista alueen sisäpuolelle. Ensimmäisen viimeistely-yrityksen Kissaveskari Tomi Kopra torjui, mutta toiselle ei mahtanut Koprakaan enää mitään, kun HJS-hyökkääjä laittoi pallon läheltä käytännössä tyhjään maaliin.

HJS hyökkäsi läpi ottelun oikealta laidalta erittäin vaarallisesti. 12. minuutilla oikealta tullut kulmapotku tuli vitosen viivan tuntumaan, josta hämeenlinnalaispelaajan pusku kolahti HaPK-maalin ylärimaan. Pari minuuttia myöhemmin HJS tuli jälleen vahvasti oikealta aina boxiin asti, mutta Tomi Kopra venyi lähietäisyydeltä tulleen laukauksen tielle.

Kissojen ensimmäinen hyvä hyökkäys nähtiin vartin kohdalla. Kimi Kolsi vapautti Topi Pohjankosken oikealta laidalta vauhtiin ja Pohjankoski tarjoili maukkaan syötön kuudentoista alueen rajan tuntumaan Joona Pasille. Pasin laukausyritys kuitenkin epäonnistui ja osui tukijalkaan, joten HJS-veskari ei vielä joutunut torjuntatöihin. Pari minuuttia myöhemmin Kolsi voitti kaksinkamppailutilanteen keskialueella ja eteni hyvään laukaisupaikkaan saakka, mutta omat pelaajat olivat epäonnisesti Kolsin laukauksen tiellä.

24. minuutilla HaPK:lla oli hyvä paikka tasoittaa ottelu. Joonatan Lassila heitti sivurajan oikealta laidalta boxiin Nico Pietiläisen päähän. Pietiläisen jatko tavoitti Joona Pasin, joka pääsi hyvästä paikasta laukomaan kohti alakulmaa. Penkille näytti jo siltä, että pallo painuu vastustamattomasti maaliin asti, mutta niin vain kotijoukkueen veskari venyi erinomaiseen torjuntaan ja piti maalinsa vielä puhtaana. Hetkeä myöhemmin kolisi sitten toistamiseen omaan päähän. Pahassa paikassa omalla kenttäpuoliskolla tulleen pallonmenetyksen jälkeen HJS käänsi nopeaan vastahyökkäykseen ja lopulta kotijoukkueen pelaajalla oli helppo työ siirtää pallo läheltä sisään ja viedä HJS 2-0 johtoon.

32. minuutilla nähtiin hyvät tilanteet molemmissa päissä. Ensin HJS käänsi jälleen nopeasti HaPK:n harhasyötön jälkeen pelin Kissojen maalille, mutta Tomi Kopra esitti hyvän torjunnan. Ville Piispa purki kakkospallon keskialueelle, josta HaPK pääsi kääntämään peliä nopeasti toiseen suuntaan. Pallo pelattiin oikealle laidalle Topi Pohjankoskelle, joka toimitti pelivälineen boxiin Joona Pasille, jonka laukaus lähietäisyydeltä painui kuitenkin hieman ohi kotijoukkueen maalin.

41. minuutilla HJS oli lähellä iskeä kolmannen osuman. Pienen keskialueen kimmokkeen jälkeen HJS-pelaaja antoi hyvän pystysyötön Kissatoppari Ville Piispan selän taakse, johon hämeenlinnalaishyökkääjä teki oikea-aikaisen juoksun. Tomi Kopra oli kuitenkin jälleen mies paikallaan Kissamaalilla torjuen HJS-hyökkääjän laukauksen. Vielä ennen taukoa nähtiin hyvä tilanne myös toiseen päätyyn. Joonatan Lassila antoi hyvän pallon oikealle laidalle vahvan ottelun pelanneelle Topi Pohjankoskelle. Pohjankoski toimitti matalan keskityksen boxiin, johon ei kuitenkaan löytynyt jatkajaa. Hyökkäys jatkui vasemmalta ja pallo toimitettiin uudelleen boxiin ja tällä kertaa Joona Pasi pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta jälleen HJS-veskari venyi loistavaan torjuntaan ja kotijoukkueen maali pysyi koskemattomana. Tauolle mentiin HJS:n 2-0 johdossa.

Toisen jakson ensimmäinen erinomainen paikka nähtiin HaPK:n toimesta. Joona Pasi pääsi yläalueella katkoon HJS:n pelinavaamisvaiheessa, ohitti kotijoukkueen topparin 1v1 tilanteessa ja pääsi nokikkain hämeenlinnalaisten maalivahdin kanssa. Kuten avausjaksollakin, HJS-veskari oli jälleen parempi tässäkin tilanteessa ja torjui Pasin viimeistely-yrityksen. Nico Pietiläinen pääsi samassa tilanteessa kokeilemaan kakkospallosta, mutta kotijoukkueen toppari pääsi viime hetkellä siivoamaan Pietiläisen laukauksen maaliviivalta ja näin Kissojen avausmaali jäi vieläkin odottamaan itseään. Pari minuuttia myöhemmin HaPK:lla oli jälleen hyvä paikka HJS:n boxissa, tällä kertaa tauolle kentälle tullut Khalid Kaddouri pääsi kokeilemaan viimeistelyä, mutta kotijoukkueen maalivahti teki myös Kaddourin viimeistely-yrityksen tyhjäksi.

Hyvän toisen jakson alun jälkeen Kissojen viimeinen puolituntinen oli heikkoa. HJS:n kolmas maali 60. minuutilla heti HaPK:n hyvän painostusjakson jälkeen katkaisi selkärangan. Tämäkin osuma syntyi oikealta laidalta pelatun hyökkäyksen päätteeksi, kun laidalta annettu matala keskitys tavoitti boxista HJS-pelaajan, joka laittoi pallon varmuudella läheltä sisään. 69. minuutilla Kissoille sattui yksi useista oman alueen helpoista pallonmenetyksistä, jonka HJS jälleen kuittasi. Nopea hyökkäys riiston jälkeen päättyi lähietäisyydeltä viimeisteltyyn 4-0 osumaan.

HaPK teki ottelun viimeisen parinkymmenen minuutin aikana vielä runsaasti vaihtoja ja jakoi näin vastuuta kaikille mukana olleille pelaajille. Ottelun jo ratkettua tilanne ei tietysti ollut vaihdosta kentälle tulleille pelaajille helppo, mutta vaihtopelaajat rakensivat lopulta kuitenkin Kissojen ainoan osuman 88. minuutilla. Sitä ennen HJS oli siirtynyt jo viiden maalin johtoon, mutta heti tuon maalin jälkeen HaPK teki kavennusosumansa. Hyvin pelatun tilanteen päätteeksi vielä sopimuksettomana pelaajana Kissojen mukana harjoitteleva Daniil Shutov-Puttonen antoi matalan keskityksen kuudentoista alueen sisäpuolelle, josta Riku Päivähonka laukoi suoraan syötöstä pallon tarkasti alakulmaan.

Vielä aivan ottelun lopussa HJS teki 3v2 vastahyökkäyksestä kuudennen osuman ja näin loppunumerot Säästöpankki-Areenalla 6-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti pettynyt selkäsaunan jälkeen:

"Eihän tämä nyt ihan suunnitelmien mukaan mennyt. Tiesimme kyllä, että vastassa on vahva Kakkosen porukka ja meidän pitää onnistua lähelle omaa maksimiamme, jotta pystymme HJS:n haastamaan. Emme olleet lähelläkään sitä tasoa, jolla olisi pitänyt olla. Puolustuspelaaminen oli heikkoa läpi ottelun, kolmen topparin linja ei tässä pelissä toiminut missään vaiheessa kunnolla eikä myöskään ainakaan vasemman puolen wingback-pelaaminen, oikein kumpaankaan suuntaan. Omalla alueella teimme ison määrän virheitä, joista HJS kyllä rankaisi meitä oikein isän kädestä. Myös kamppailupelaaminen oli heikkoa, hävisimme ympäri kenttää ison osan kaksinkamppailuista. Meidän parhaat juttumme olivat tässä ottelussa pallollisessa pelissä, olimme ajoittain itse asiassa pallon kanssa ihan hyviä ja loimme useamman ykkösluokan maalipaikan, joista emme kuitenkaan saaneet palloa sisään. Paljon tuli oppia ja tietoa siitä, mitä asioita meidän pitää vielä parantaa ja paljon", Halonen kertoi.

Tomi Kopra (mv), Ville Piispa, Teemu Pätäri, Miika Kolsi, Kimi Kolsi, Joonatan Lassila, Juho Raivela, Joakim Anttila, Topi Pohjankoski, Nico Pietiläinen, Joona Pasi