LähiTapiola otteluraportti: Kakkosen nousukarsinta HaPK Edustus - SexyPöxyt (0-2)

24.10.2022

HaPK:n edustusjoukkueen loistava kausi 2022 huipentui lauantaina 22.10.2022 pelattuun Kakkosen nousukarsinnan toiseen osaotteluun Haminan urheilukentällä espoolaista SexyPöxyjä vastaan. Urheilukentällä nähtiin jälleen upea jalkapallotapahtuma noin 500 katsojan edessä, jossa vierasjoukkue oli lopulta pienin marginaalein parempi voittaen ottelun 2-0. Näin SexyPöxyt nousee Kakkoseen kaudeksi 2023 yhteistuloksella 4-2 ja HaPK jatkaa myös ensi kaudella Kolmosessa.

Lähtökohdat otteluun olivat tasaiset. Ensimmäinen ottelu viikko sitten Espoossa oli päättynyt 2-2 tasatulokseen ja HaPK oli tuolloin jopa lähempänä voittoa. Toiseen osaotteluun avauskokoonpano pysyi muuten samana, mutta Joona Pasin oltua pois, aloitti Nico Pietiläisen kärkiparina Riku Päivähonka. SexyPöxyjen avauskokoonpanossa oli muutama muutos, nimekkäin uusi pelaaja kokoonpanossa oli viisi Suomen mestaruuttakin aikoinaan voittanut Erfan Zeneli.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, mutta ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin HaPK:n maalilla seitsemännellä peliminuutilla. Joni Gardemeister oli nokikkain boxissa HaPK-veskari Tomi Kopran kanssa, mutta Kopra tuli hyvin maaliltaan ulos ja selvitti tilanteen kulmapotkuksi. Kulmasta ei mitään sen kummempaa syntynyt, vaan kotijoukkue onnistui purkamaan paineen keskialueen puolelle.

Kissojen ensimmäinen paikka nähtiin kymmenen minuutin kohdalla. Lennart Voikar antoi vasemmalta kulmapotkun etualueelle, johon Ville Piispa rynnisti pelaajaruuhkan takaa. Piispan pusku etutolpalta oli erinomainen, mutta kotijoukkueen epäonneksi nousi parikymmentä senttiä liikaa painuen yli SexyPöxyjen maalin. 12. minuutilla HaPK sai vapaapotkun hyvästä paikasta, kun vierailijat joutuivat rikkomaan kamppailutilanteessa Nico Pietiläistä. Lennart Voikar asettui pallon taakse ja laukoi muurin yli kierteisen pallon, mutta Pöxyjen maalilla tässäkin ottelussa pelannut Lassi Hurskainen nappasi pallon syliinsä pienestä pomputtelusta huolimatta.

Vartin kohdalla kotijoukkueelle avautui jälleen paikka hyvin pelatun tilanteen jälkeen. Nico Pietiläinen jakoi Pöxyjen puolustuslinjan etupuolelta palloa oikeaan laitaan Tino Kasuriselle, joka pääsi etenemään boxiin asti. Laukaus pienehköstä kulmasta painui kuitenkin pallon mitan verran ohi Pöxyjen maalin.

20. minuutilla nähtiin ottelun avausosuma ja se syntyi kotijoukkueen kannalta harmittavalla tavalla. Pöxyt käytti Kissojen pelinavaamisvaiheessa tulleen harhasyötön hyväkseen, ensin Zanjar Abubakir pääsi boxin sisäpuolelta laukomaan matalan laukauksen, jonka Tomi Kopra vielä torjui. Kakkospallo jäi Kopran torjunnan jälkeen kuitenkin pelattavaksi ja ensimmäisenä haaskalle ehti Erfan Zeneli, joka laittoi pallon tyhjään Kissamaaliin ja vei Pöxyt näin 1-0 johtoon.

Puolen tunnin kohdalla Pöxyjen Zanjar Abubakir pelasi pallon vasemmalta keskelle leikanneelle Joni Gardemeisterille, joka pääsi laukomaan pomppivasta pallosta boxin sisäpuolelta, mutta laukaus suuntautui reilusti ohi HaPK:n maalin.

HaPK:n paras paikka avausjaksolla nähtiin 40. peliminuutilla. Nico Pietiläinen jatkoi pallon päällään Pöxyjen puolustuslinjan selustaan ja Riku Päivähonka pääsi yksin läpi vastassaan enää Pöxy-veskari Lassi Hurskainen. Päivähongan viimeistely-yritys ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, vaan painui pari metriä ohi espoolaisten maalin.

Kylmä suihku Kissojen niskaan nähtiin vielä juuri ennen taukoa 44. minuutilla, kun Pöxyt siirtyi kahden maalin johtoon. Vasemmalta laidalta annettiin nosto kohti HaPK:n boxia ja espoolaispelaaja sai matkalla päänsä väliin, jolloin pallon lentorata muutti sopivasti suuntaa tullen suoraan Valtteri Kuusistolle, joka pääsi nokikkain Tomi Kopran kanssa. Kuusisto nosti pallon takakulmaan yli Kopran ja vei vierailijat 2-0 taukojohtoon.

Toisen jakson alkuun HaPK tuli pirteästi ja 48. minuutilla kotijoukkue pelasi hyvän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Tino Kasurinen pääsi oikealta laidalta läpi. Kasurinen paineli boxiin asti ja sai aikaan vielä hyvän laukauksenkin kohti takakulmaa, mutta erinomaisen ottelun Pöxyjen maalilla pelannut Lassi Hurskainen venyi hienoon torjuntaan. Jatkotilanteesta HaPK sai vielä vapaapotkun hyvästä paikasta, jonka Lennart Voikar laukoi puoli metriä yli vierasjoukkueen maalin.

Kissojen vahva alku ei konkretisoitunut useampana maalintekopaikkana, vaikka HaPK palloa hallitsikin. Pöxyt keskittyi kahden maalin johtoasemassa puolustamaan johtoaan ja tekikin sen melko hyvin. Seuraavaa hyvää paikkaa jouduttiin nimittäin odottelemaan aina 68. minuutille asti, jolloin HaPK pääsi oikealta laidalta etenemään Joonatan Lassilan ja Kimi Kolsin toimesta. Kolsi antoi oikealta erinomaisen syötön poikittain Pöxyjen puolustuslinjan selustaan vasemmalta keskelle leikanneelle Topi Pohjankoskelle, joka pääsi nokikkain Pöxy-veskari Hurskaisen kanssa. Tälläkin kertaa Hurskainen veti kuitenkin pidemmän korren ja torjui Pohjankosken viimeistely-yrityksen.

Ottelun loppupuolella nähtiin vielä hyvät paikat kummassakin kenttäpäädyssä. HaPK:n nostaessa lisää pelaajia ylös, avautui Pöxyillekin muutamia hyviä vastahyökkäysmahdollisuuksia. Yhdestä sellaisesta pääsi Erfan Zeneli laukomaan boxin rajalta, mutta laukaus kolahti ylärimaan. Lisäajalla nähtiin vielä hyvä tilanne Pöxyjen boxissa, kun Nico Pietiläinen pääsi nokikkain Lassi Hurskaisen kanssa. Pietiläisen nostoyritys yli Hurskaisen jäi kuitenkin hieman löysäksi ja Hurskainen nappasi tämänkin pallon näppeihinsä pitäen maalinsa koskemattomana.

Erotuomari Miika Pesosen viheltäessä pilliinsä viiden lisäaikaminuutin jälkeen painuivat päät HaPK:n leirissä alas. Kova taistelu ei riittänyt ja unelma Kakkoseen noususta loistavan kauden kruunuksi jäi saavuttamatta. Pöxyt vei toisen otteluun nimiinsä 2-0 ja yhteistuloksella 4-2 espoolaiset pelaavat kaudella 2023 Kakkosta.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti erittäin pettynyt ja tunteet olivat pinnassa ottelun jälkeen:

”Erittäin kova pettymys, ei siitä mihinkään pääse. Pääsimme loistavan kauden päätteeksi vielä näin lähelle nousua, joka olisi ollut täydellinen kruunu kaudellemme. Nyt emme sitä saavuttaneet ja tyytyminen on tähän. Onhan tämä raakaa, pelasimme huippukauden huhtikuusta lokakuuhun ja sitten kaikki ratkeaa lokakuun lopulla yhdessä yksittäisessä ottelussa. Systeemi on mikä on ja sille emme voi mitään, mutta kaikesta huolimatta nostan hattua pelaajillemme. Jokainen varmasti antoi tässäkin ottelussa kaikkensa, se ei vaan riittänyt tässä pelissä enempään. Emme pystyneet kauden parhaimpaamme enää näin loppukaudesta, emme edes kovin lähelle parastamme ja tämä, mitä nyt irti saimme, ei aivan riittänyt ja sillä selvä. Pöxyt pelasi kypsästi ja minimoi kaikki riskit, pallo oli paljon ilmassa ja se oli sellaista taistelupalloa, jossa me emme ehkä ole parhaimmillamme. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla hävisimme kaksinkamppailuja ja kakkospalloja aivan liikaa”, Halonen kertoi.

Halosen mukaan ottelupari oli joukkueelle opettavainen monellakin tapaa:

”Kyllähän tämä kaksiosainen ottelupari paljon meille myös opetti. En näe, että olisimme olleet merkittävästi tai oikeastaan ollenkaan huonompi joukkue. Pyrimme pelaamaan omilla vahvuuksillamme ja se pelitapa sisältää myös riskejä. Emme ehkä kunnolla tunnistaneet niitä hetkiä, jolloin paineen alla olisi pitänyt vähän tinkiä omasta pelitavasta ja pelata suoraviivaisemmin. Harmittavan helppoja maaleja omista virheistä SexyPöxyt näissä otteluissa meille teki ja siinä oli iso ero, meille ei vastustaja vastaavia mahdollisuuksia edes antanut. Kamppailupelaamisen merkitys ja isojen pallojen jälkeisten kakkospallojen voittamisen merkitys korostui myös näissä kahdessa ottelussa ja siinä kaveri oli vahvempi, se täytyy tunnustaa. Tästäkin pitää osata ottaa oppia jatkoa ajatellen”, Halonen totesi.

Itse ottelutapahtuma oli erittäin onnistunut. Haminan urheilukentän lehtereille oli saapunut ottelua seuraamaan noin 500 katsojaa ja tunnelma ottelussa oli erittäin hyvä:

”Olihan tämä upea tapahtuma, hienoa päästä kokemaan Haminassa tällaista. Katsojakeskiarvomme Kolmosen otteluissa oli lähes 200 katsojaa ja nyt tämä vielä päälle eikä pidä unohtaa alkukesän huikeaa Suomen Cup-ottelutapahtumaa FC Lahtea vastaan, jota oli seuraamassa 600 ihmistä. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että olemme tämän joukkueen kanssa onnistuneet herättämään niin sanotusti jalkapallon henkiin Haminassa. Jalkapallo näkyy ja kuuluu sekä siitä puhutaan Haminassa enemmän kuin koskaan ennen ja se on asia, josta on syytä olla ylpeä. Olemme saaneet koko kauden ajan kotiyleisöltä hienon tuen ja erikseen on nostettava vielä esiin kannattajaryhmämme. Huikea porukka, jonka toimintaa täytyy osata arvostaa ja tiedän, että tämä joukkue myös osaa. Ei tuollaista ole kaikilla joukkueilla edes liigassa, hattu päästä”, Halonen sanoi.

Joukkueen kapteeni Nico Pietiläinen summasi myös viimeisen ottelun tapahtumia:

”Ensimmäisellä jaksolla jäimme aika pahasti telineisiin. Kaveri vei peliä ja oli askeleen edellä koko ajan, kaksinkamppailut hävisimme kovalla prosentilla joka puolella kenttää. Muutama helpohko virhe, joista vastustaja tehokkaasti rankaisi. Toki meilläkin oli ekalla jaksolla omat paikkamme maalintekoon, mutta vanha viisaus jos et itse tee, niin kaveri kyllä tekee. Toisella jaksolla hieman piristyimme ja pääsimme peliin paremmin mukaan, mutta kaveri pelasi kypsästi johtoasemassa eikä meillä juurikaan ykkösluokan paikkoja toisella jaksolla ollut. Joka jätkä kuitenkin antoi kaikkensa mitä tässä vaiheessa kautta kropasta enää irti sai, se ei vaan tällä kertaa riittänyt. Kaveri oli pienen napsun verran parempi tässä otteluparissa ja ansaitsi nousun, onnittelut Espooseen”, Pietiläinen kertoi.

Pietiläinen jakoi myös kiitosta huikealle kotiyleisölle niin tässä ottelussa, kuin koko kauden osalta:

”Valtaisa kiitos jokaiselle katsomossa olleelle, tunnelma oli aivan huikea ja oli upea pelata äänekkään ja runsaslukuisen kotiyleisön edessä. Joukkueen puolesta vielä kerran ISO kiitos kaikille kannattajille, teitte tästä kaudesta unohtumattoman, nähdään taas ensi kaudella urheilukentällä!” Pietiläinen kiitteli.

Kapteeni veti samalla myös koko kautta hieman yhteen:

”Vaikka viimeisestä matsista jäi luu käteen ja armoton potutus, niin isossa kuvassa kautemme oli kuitenkin loistava. Suomen Cupissa etenimme aina viidennelle kierrokselle 32 parhaan joukkoon asti ja oman sarjan voittaminen ovat asioita, joita täällä ei ole koskaan ennen tapahtunut. Tärkein asia kuitenkin, jossa olemme mielestäni joukkueen kanssa onnistuneet, on se että Hamina ei ole täällä Kaakonkulmalla enää jalkapallopiireissä yleinen naurunaihe ja pisteautomaatti, vaan Kolmosen mestari ja varteenotettava jalkapallojoukkue”, Pietiläinen totesi.

Viimeisessäkin kotiottelussa Hesburger Hamina palkitsi kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. SexyPöxyiltä palkittiin Zanjar Abubakir ja kotijoukkueelta Joonatan Lassila.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Lennart Voikar, Olli Kokkonen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Riku Päivähonka, Nico Pietiläinen

Aki Pohjankoski (Päivähonka pois), Jimi Lassila (Pohjankoski T pois), Mamet Mula (Kokkonen pois)

Penkillä:

Jonne Hannula, Simo Matilainen, Ilmari Kontunen, Jonathan Kuva

Jalkapallokausi 2022 on nyt pelattu. HaPK Edustus teki kaksi kertaa tämän kauden aikana seurahistoriaa etenemällä Suomen Cupissa viidennelle kierrokselle ja voittamalla seurahistorian ensimmäisen kerran Kolmosen mestaruuden. Kausiyhteenveto, jossa puidaan vielä tarkemmin päättynyttä kautta, tulossa hieman myöhemmin.

HaPK Edustus kiittää kuluneesta kaudesta kaikkia yhteistyökumppaneita, tukijoita, kotiyleisöä ja kaikkia tahoja, jotka ovat tavalla tai toisella olleet tämän kauden Kissatarinassa mukana. Tehdään taas yhdessä uusia hienoja hetkiä kaudella 2023!