LähiTapiola otteluraportti: Kakkosen nousukarsinta SexyPöxyt - HaPK Edustus (2-2)

16.10.2022

HaPK:n edustusjoukkueen kauden 2022 loppuhuipennus, kaksiosainen Kakkosen nousukarsinta, käynnistyi eilen lauantaina 15.10.2022 vierasottelulla SexyPöxyjä vastaan Laaksolahden tekonurmella Espoossa. Kovan kamppailun jälkeen avausosa päättyi 2-2 tasatulokseen.

Vierasjoukkue aloitti ottelun erittäin pirteästi ja ensimmäinen maalintekopaikka nähtiin neljänkymmenen sekunnin pelin jälkeen. Kissaveskari Tomi Kopran erinomainen avaus tavoitti Pöxyjen puolustuslinjan selustasta Nico Pietiläisen, joka pääsi nokikkain espoolaisten veskarin Lassi Hurskaisen kanssa. Pietiläinen yritti ujuttaa pelivälineen ohi Hurskaisen, mutta Pöxy-veskari sai sen verran kroppaansa tielle, että onnistui torjumaan tilanteen kulmapotkuksi. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Kissaryhmä ei saanut maalintekoyritystä aikaiseksi.

Seuraavan kerran Pöxyjen maalia hätyyteltiin neljännellä minuutilla. Kimi Kolsi antoi oikealta loistavan matalan keskityksen taka-alueelle Pietiläiselle, joka pääsi vitosen viivan tuntumasta laukomaan. Vasemman jalan laukaus ei kuitenkaan onnistunut aivan parhaalla mahdollisella tavalla ja Pöxy-veskari Hurskainen venyi Pietiläisen viimeistely-yrityksen tielle.

Kotijoukkue SexyPöxyt pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan Tomi Kopran torjuntavirettä kymmenen minuutin kohdalla. Boxin ulkopuolelta tullut laukaus otti ilkeän kimmokkeen Kissojen omasta pelaajasta, mutta Kopra liimasi pallon kuitenkin varmasti näppeihinsä. Kolme minuuttia myöhemmin Kopra joutui kuitenkin kaivamaan pallon selkänsä takaa, kun Pöxyt siirtyi ottelussa 1-0 johtoon. Kissojen keskikentän ohi pelattiin turhan helposti ja espoolaispelaaja pääsi antamaan hyvältä alueelta murtavan syötön koko ajan hanakasti pystyyn liikkuneelle Zanjar Abubakirille. Abubakir karkasi läpi eikä erehtynyt, vaan viimeisteli varmasti ottelun avausosuman.

Kauaa ei kotijoukkue kuitenkaan saanut johtoasemastaan nauttia, sillä jo seuraavalla peliminuutilla HaPK tuli tasoihin. Tino Kasurisen loistava keskitys oikealta sivustalta tavoitti taka-alueelta Nico Pietiläisen, jonka erinomainen pusku painui takakulmaan aivan tolpan juureen ja näin vierailijat tasoittivat ottelun heti seuraavasta hyökkäyksestään.

Kissojen tasoitusosuman jälkeen mentiin melko tasaisissa merkeissä ilman huippupaikkoja noin vartin verran. Pöxyillä oli pari kulmapotkua ja yksi vapaapotku, joista ei kuitenkaan mitään mainittavaa syntynyt. Kissojen 34. minuutilla saama kulmapotku ei myöskään johtanut maalintekoyritykseen. 38. minuutilla kuitenkin rävähti, kun HaPK sai vapaapotkun reilusta paristakymmenestä metristä. Pallon taakse asettui vapaapotkuspesialisti Lennart Voikar, joka laukoi upean kierteisen pallon vasempaan nurkkaan ohi Pöxy-vahti Hurskaisen ja näin Kissat siirtyi 2-1 johtoon.

HaPK:n johtomaalin jälkeen avausjakson loppu mentiin vierasjoukkueen kontrolloidessa pelitapahtumia. Pöxyjen hyökkäykset päättyivät usein pitkien pallojen jälkeen HaPK:n toppareiden katkoon ja keskikentällä kakkospallot voitettiin hyvällä prosentilla. Kissoillakaan ei enää jakson lopulla mainittavia tilanteita ollut lievästä hallinnasta huolimatta, joten tauolle lähdettiin HaPK:n 2-1 johdossa.

Toisen puoliajan alkupuolella 51. minuutilla HaPK rakensi yhden koko ottelun parhaista pidemmistä hyökkäyksistä. Hyvä pitkä paine päättyi Lennart Voikarin boxin rajalta lähteneeseen laukaukseen, joka kuitenkin nousi taivaan tuuliin.

SexyPöxyt tuli ottelussa tasoihin 57. minuutilla hieman halvalla maalilla. HaPK:lla oli sivurajaheitto omalla kenttäpuoliskolla, joka johti kuitenkin pallonmenetykseen. Pöxyt pelasi pallon nopeasti riiston jälkeen boxiin, jossa Manu Hietanen pääsi lähietäisyydeltä laukomaan pallon ohi Tomi Kopran. Kotijoukkueen tasoitusmaalin jälkeen Kissoilla oli vaikea hetki ottelussa. Pöxyt sai tasoituksesta uutta virtaa ja hallitsi seuraavaa varttia, mutta muutamia kulmia ja vapaapotkuja lukuunottamatta mitään huippuvaarallista espoolaiset eivät pystyneet rakentamaan.

Toisen puoliajan loppua kohden HaPK pääsi taas paremmin peliin mukaan. Vaihdot toivat kentälle uutta energiaa ja vaikea vaihe saatiin katkaistua. 76. minuutilla Tino Kasurinen pääsi oikealta laidalta etenemään ja tarjoili hyvän pallon boxiin, joka nousi kuitenkin korkeuksiin kotijoukkueen pelaajan jalasta. Topi Pohjankoski pääsi maalin edustalla kokeilemaan korkeaan palloon saksipotkua, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta Pohjankoski ei palloon kuitenkaan osunut. Paine säilyi kuitenkin Pöxyjen maalin lähettyvillä ja heti perään HaPK sai vapaapotkun kuudentoista alueen kulmasta, jonka antoi Kimi Kolsi. Hyvä pallo boxiin ei kuitenkaan tavoittanut omia pelaajia, vaan kotijoukkue onnistui viimein purkamaan pallon keskialueen puolelle.

Ottelun lisäajalla ja sen viimeisillä sekunneilla nähtiin vielä HaPK:n huippupaikka iskeä voittomaali. HaPK käänsi nopeasti Pöxyjen erikoistilanteen jälkeen peliä toiseen suuntaan ja pääsi ylivoimahyökkäykseen. Tino Kasurinen karkasi oikealta laidalta ja antoi syötön boxiin pirteästi peliin mukaan 74. minuutilla tulleelle Aki Pohjankoskelle. Pohjankoski pääsi laukomaan aivan vapaasti boxin sisäpuolelta, mutta Pöxy-veskari Lassi Hurskainen venyi komeaan torjuntaan. Hurskaisen torjunnasta kakkospallo tuli kuitenkin suoraan hyökkäyksessä mukana olleen Kimi Kolsin ulottuville. Kolsilla oli tyhjä maali edessään, mutta hieman yllättäen Kolsille tullut pallo pomppi sen verran, että ensimmäisen kosketuksen ohjaus nousi niukasti maalin yli. Erotuomari vihelsi pilliinsä heti tämän hyökkäyksen päätteeksi ja näin avausosa päättyi 2-2 tasatulokseen.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ensimmäisen ottelun lopputulokseen kohtuullisen tyytyväinen:

”Tasatulos vieraista ei ole huono, Pöxyt on erittäin hyvä joukkue ja tänään ei saanut mitään ilmaiseksi. Vähän tietysti harmittaa, sillä menetimme johtoaseman ja lopussa oli vielä huippupaikka iskeä voittomaali, mutta tällaista tämä on. Varmaan pelitapahtumiin nähden melko oikeutettu tulos. Me olimme vähän niskan päällä avausjaksolla, Pöxyt toisella. Vaarallisia maalintekopaikkoja meillä taisi olla jokunen enemmän. Mutta kaikki on vielä auki, viikon päästä on edessä hieno ottelu Haminassa”, Halonen totesi.

Vaihdosta sisään pirteästi tullut Aki Pohjankoski piti myös vierastasuria vähintään ok-tuloksena:

”Lähdimme peliin hyvällä asenteella ja halusimme totta kai voittaa. Tiedossa oli, että SexyPöxyt on hyvä joukkue ja yksi kauden kovimmista vastustajista. Ajoittain hallitsimme peliä melko selvästi, mutta oli siellä myös vaikeita hetkiä seassa, jolloin emme saaneet palloa millään omille. Meillä oli paikkoja tehdä voittomaali, varsinkin lopussa, mutta oli niitä paikkoja muutama vastustajallakin. Lopputulokseen ei voi sinällään olla pettynyt, sillä toiseen peliin lähdetään kuitenkin tasatilanteesta ja pääsemme pelaamaan sen omalla kotikentällämme”, Pohjankoski sanoi.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Lennart Voikar, Olli Kokkonen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Joona Pasi, Nico Pietiläinen

Aki Pohjankoski (Kokkonen pois), Riku Päivähonka (Pohjankoski T pois), Jimi Lassila (Pietiläinen pois)