LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli STPS - HaPK Edustus (1-5)

3.10.2022

HaPK:n edustusjoukkue matkasi sarjan viimeiseen vierasotteluun eilen sunnuntaina 2.10.2022. Kauden pisimmän vierasreissun kohteena oli Savonlinna, jossa Noblessa Areenan tekonurmella Kissoja isännöi STPS. HaPK kohtasi STPS:n vain kaksi viikkoa aiemmin Haminassa ja voitti tuon ottelun 4-0 varmistaen samalla historiallisen Kolmosen mestaruuden.

HaPK oli kaksi viikkoa sitten tyly isäntä, mutta ei antanut vierasjoukkueen roolissakaan savonlinnalaisille mahdollisuuksia. Kissaryhmä otti ottelun heti hallintaansa ja avausmaali nähtiin jo kuudennella minuutilla. Lennart Voikar tarjoili oikealta laidalta erinomaisen syötön boxiin Joona Pasille, jolla oli helppo työ laittaa pallo STPS-veskari Miro Naukkarisen selän taakse.

HaPK:n hallinta jatkui ja toinen osuma oli useiden tekopaikkojen valossa vain ajan kysymys. Joona Pasi pääsi kahdesti yrittämään avausmaalin jälkeen hyvästä paikasta, mutta toinen osuma antoi vielä odottaa itseään. Lennart Voikar ja Kimi Kolsi pääsivät kumpikin kokeilemaan ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin aikana myös vapaapotkuista, mutta laukaukset viuhuivat hieman yli STPS-maalin. Lopulta 26. minuutilla toinen osuma näki päivänvalon ja se syntyi samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin. Lennart Voikar teki jälleen loistavan esityön ja Joona Pasi ohjasi pelivälineen maalin edustalta sisään.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin 28. minuutilla Pasi viimeisteli lähietäisyydeltä hattutemppunsa, tähän maaliin syötön tarjoili Tino Kasurinen. Ja taas kaksi minuuttia tästä, oli Lennart Voikarin vuoro pöllyttää STPS:n maaliverkkoa pallonriistonsa jälkeen. Puoleen tuntiin HaPK takoi taululle 4-0 lukemat ja ottelu oli käytännössä pelattu.

Neljän maalin johtoasemassa HaPK:n ote ehkä hieman herpaantui ja STPS pääsi tekemään kavennusosuman 37. minuutilla harvoista hyökkäyksistään. Kulmalipun tuntumasta takaviistoon kuudentoista alueen rajalle annettu syöttö tavoitti Jari Kuusikon, jonka laukaus painui alakulmaan ohi Kissavahti Tomi Kopran. Tilannetta edelsi ehkä pieni ylihyökkääminen, jonka seurauksena kenttätasapaino ei ollut kunnossa ja puolustuslinjan ja keskikenttäpelaajien väli kasvoi liian suureksi.

Kavennusmaalista huolimatta STPS ei varsinaista kirivaihetta saanut silmään, vaan HaPK oli avausjakson lopulla lähellä tehdä vielä viidennen osumansa. Hyvät tekopaikat avautuivat vielä niin Joona Pasille, Riku Päivähongalle kuin Tino Kasurisellekin, mutta kukaan herroista ei saanut pelivälinettä maaliin asti. Tauolle mentiin Kissojen selvässä 4-1 johdossa.

Toisella puoliajalla pelin kuva ei muuttunut. HaPK piti selvässä johtoasemassa huolen siitä, ettei kotijoukkuetta päästetty peliin millään tavalla mukaan ja teki sen parhaiten hallitsemalla palloa ja pitämällä sitä kautta otteen itsellään. Jakson alkupuolella sekä Joona Pasi että Riku Päivähonka pääsivät yrittämään viimeistelyä, mutta viides maali antoi vielä odottaa itseään. Tunnin pelin jälkeen HaPK onnistui lopulta viidennen maalinsa tekemään ja se olikin ehkä päivän komein osuma. Kimi Kolsin antaman kulmapotkun jälkitilanteesta Joonatan Lassila täräytti upean volleyn aivan yläriman alle maalin kattoon ja vei Kissat jo 5-1 johtoon.

Toisella jaksolla HaPK teki paljon vaihtoja ja sai näin reilusti peliminuutteja myös vähemmälle peliajalle jääneille. Lisäksi ottelun loppupuolella kentällä nähtiin ensimmäistä kertaa koko kauden sivussa ollut Jimi Lassila, jolla oli useampikin paikka maalintekoon, mutta Lassilan kauden avausosumaa ei vielä nähty. Myös pirteästi jo toisen jakson alussa peliin tulleella Aki Pohjankoskella oli pari paikkaa lisätä Kissojen johtoa, mutta myös nuoremman Pohjankosken kauden avausmaali jäi vielä odottamaan tulevia otteluita.

STPS pääsi toisella jaksolla muutamaan otteeseen iskemään vastaan, mutta mitään kovin vaarallista näistä ei syntynyt ja Tomi Kopra hoiteli harvat boxiin asti tulleet pallot varmasti. Näin täydet kolme sarjapistettä lähtivät HaPK:n mukana Haminaan hyvän ja tasapainoisen esityksen päätteeksi numeroin 5-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli kuumetaudin takia sivussa Savonlinnan reissulta, mutta antoi joukkueelle silti kehut tasapainoisesta esityksestä:

”Pelipaikalta tulleiden raporttien mukaan meiltä erittäin vahva ja tasapainoinen esitys, paluu omalle tasolle Kotajärven kompuroinnin jälkeen. Kauden pisin vierasreissu ja historian saatossa Savonlinna ei ole ollut HaPK:lle helppo paikka vierailla, joten selvä neljän maalin voitto ilman muuta tyydyttää. Hyvä asia oli myös se, että saimme tässä ottelussa peliaikaa annettua myös niille pelaajille, jotka muuten ovat pelanneet viime aikoina vähemmän”, Halonen kertoi.

Halosen ollessa vieraspelireissulta sivussa, vetovastuussa ollut Juha Jokela oli myös tyytyväinen Kissojen esitykseen:

”Kaiken kaikkiaan ylivoimainen esitys, STPS:lla ei montaa paikkaa ollut koko ottelussa. Yhden pääsivät harmittavasti harvoista paikoistaan tekemään. Meillä oli paikkoja viiden tehdyn maalin lisäksi vaikka toiseen mokomaan”, Jokela totesi.

Noin tunnin pelin jälkeen kentälle tullut Jonne Hannula hehkutti myös joukkueen vahvaa esitystä:

”Vahva esitys koko joukkueelta. Pelasimme alusta asti erittäin hyvin varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. Peli oli oikeastaan jo selvä avausjaksolla ja toinen jakso olikin jo enemmän tai vähemmän pelailua. Oli tosi kiva saada myös itse pitkästä aikaa hyvin peliminuutteja ja myös hieno fiilis, kun pitkään sivussa ollut Jimbo teki paluun pelikentälle”, Hannula kommentoi.

Tomi Kopra (mv), Ville Piispa, Joonatan Lassila, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Lennart Voikar, Ilmari Kontunen, Tino Kasurinen, Topi Pohjankoski, Caner Mula, Joona Pasi

Riku Päivähonka (Pohjankoski pois), Aki Pohjankoski (Mula pois), Jonne Hannula (Pasi pois), Jonathan Kuva (Kasurinen pois), Simo Matilainen (Kontunen pois), Jimi Lassila (Kolsi pois)