LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - STPS (4-0)

18.9.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen lauantaina 17.9.2022 jo kolmannen ottelunsa yhdeksän päivään sisään. Toisessa peräkkäisessä kotiottelussa Haminan urheilukentällä vieraili STPS Savonlinnasta.

HaPK aloitti ottelun hieman hermostuneesti ja ensimmäinen kymmenminuuttinen olikin kotijoukkueen osalta vaisuhkoa tekemistä. Jakson edetessä HaPK alkoi saada konettaan käyntiin, mutta koko avausjakso oli yleiskuvaltaan hieman hermostunutta sekä väsyneen oloista. Toki myös STPS:n matala puolustusmuoto oman kuudentoista alueen rajan tuntumassa teki osaltaan kotijoukkueen pelaamisesta vaikeaa.

Kissojen ensimmäinen maalintekopaikka tuotti myös avausosuman 14. minuutilla. Riku Päivähonka sai Olli Kokkoselta hyvän pallon vasemmalle laidalle, josta Päivähonka leikkasi keskustaan ja antoi erinomaisen murtavan syötön pystyjuoksun tehneelle Nico Pietiläiselle. Pietiläinen karkasi läpi ja sijoitti pallon varmasti takakulmaan ohi STPS-veskari Pyry Juurisen. 22. minuutilla Kimi Kolsi vapautti Joona Pasin oikealta laidalta läpi. Pasin matala pallo boxiin ei kuitenkaan tavoittanut omia pelaajia ja näin lupaavan oloinen hyökkäys kuivui kasaan.

26. minuutilla Kissojen toinen osuma oli erittäin lähellä. Kimi Kolsin antama kulmapotku tuli vitosen viivan tuntumaan Nico Pietiläiselle, joka pääsi aivan vapaasti puskemaan, mutta Pyry Juurinen STPS:n maalilla torjui Pietiläisen puskun. Kakkospallo tuli kuitenkin suoraan Pietiläisen ulottuville ja kaikki urheilukentällä olijat olivat jo varmoja toisen osuman synnystä, mutta niin vain kuin ihmeen kaupalla Juurinen onnistui torjumaan Pietiläisen toisenkin lähietäisyydeltä tulleen viimeistely-yrityksen.

28. minuutilla nähtiin väläys STPS:n vaarallisista vastahyökkäyksistä, joiden kohteena oli heidän ykköspyssynsä Elmeri Marttinen. Savonlinnalaisten pitkä avaus leijaili HaPK:n puolustuslinjan taakse ja Marttinen oli lähellä päästä läpiajoon, mutta Joonatan Lassila onnistui kuitenkin selvittämään tilanteen kuudentoista alueen rajan tuntumassa. Avausjakson lopulla vastaavanlainen nopea vastahyökkäys johti Marttisen laukaukseen boxin sisäpuolelta, mutta kotijoukkueen maalia tuttuun tapaan vartioinut Tomi Kopra liimasi pallon varmasti näppeihinsä.

Avausjakso ei enempää mainittavia tilanteita tarjonnut, vaan jäi kaikin puolin hieman vaisuksi. Tauolle mentiin Kissojen 1-0 johdossa.

Toisella jaksolla nähtiin piristynyt kotijoukkue, joka paransi otteitaan selvästi avausjaksoon peilaten. Ottelun toinen osuma nähtiin heti jakson alkupuolella, kun Kimi Kolsin antaman kulmapotkun jälkeen HaPK sai jatkopaineen STPS:n maalille ja lopulta Joonatan Lassila pääsi täräyttämään boxin sisäpuolelta pallon tarkasti STPS-maalin alakulmaan ohi Pyry Juurisen. Vain muutama minuutti myöhemmin Topi Pohjankoski antoi oikealta laidalta keskityksen maalin edustalle Nico Pietiläiselle, jonka ohjaus painui kuitenkin sivuverkon puolelle.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin 63. minuutilla. HaPK hyökkäsi vasemman laidan kautta, josta Riku Päivähonka antoi pystysyötön STPS:n puolustuslinjan selustaan Joona Pasille. Pasi karkasi läpi eikä antanut vierailijoiden maalivahdille mahdollisuuksia torjuntaan, vaan laittoi pallon varmasti sisään vieden kotijoukkueen 3-0 johtoon. Hetkeä myöhemmin Pasi oli uudelleen maalipaikassa, mutta tällä kertaa laukaus suuntautui sivuverkkoon.

STPS vieraili myös toisella jaksolla harvakseltaan Kissojen kenttäpuoliskolla. 72. minuutilla Elmeri Marttinen pääsi puolittain karkuun vasemmalta sivustalta ja antoi kuljetuksensa päätteeksi syötön kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta pallo painui pitkäksi eikä hyökkäys lopulta johtanut maalintekotilanteeseen.

79. minuutilla kotijoukkue hemmotteli runsaslukuista yleisöä vielä yhdellä osumalla. Caner Mula pohjusti laukaisupaikan Kimi Kolsille, jonka painava laukaus reilusta paristakymmenestä metristä painui vastustamattomasti verkon perukoille ja HaPK siirtyi jo 4-0 johtoon.

Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan umpeutumista STPS rakensi vielä ottelun parhaan maalintekopaikkansa, kun Elmeri Marttinen pääsi lähietäisyydeltä kokeilemaan Tomi Kopran torjuntavirettä. Kopra teki kuitenkin Marttisen viimeistely-yrityksen tyhjäksi torjuen jälleen varmasti. Tämä jäi ottelun viimeiseksi maalintekotilanteeksi ja kun erotuomari Anssi Juurinen vihelsi pilliinsä kolmen lisäaikaminuutin jälkeen, olivat HaPK:n juhlat valmiina alkamaan. HaPK kaatoi STPS:n numeroin 4-0 ja varmisti samalla seurahistoriansa ensimmäisen Kolmosen mestaruuden, vaikka otteluita on vielä kolme jäljellä. Samalla varmistui paikka vähintään Kakkosen nousukarsinnassa, mutta myös suora nousu on vielä mahdollinen.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli mestaruuden varmistumisen jälkeen luonnollisesti erittäin tyytyväinen joukkueen suoritukseen:

”Tänään emme olleet parhaimmillamme, varsinkin ensimmäinen jakso oli nihkeää. Saattoi olla pientä jännitystä ilmassa ja ehkä myös väsymystä, olemme pelanneet viime aikoina todella paljon. Toiselle jaksolle kuitenkin paransimme tekemistämme riittävästi ja näytimme, että olemme mestaruuden arvoisia. Jos miettii koko kautta tähän asti, niin onhan tämä huikea juttu. Olemme hävinneet vain kerran ja mestaruuden varmistuminen jo kolme kierrosta ennen sarjan päätöstä on kova temppu. Joukkue asetti itse kevättalvella tavoitteeksi sijoituksen kolmen joukkoon, mutta tiesimme koko ajan, että tällä joukkueella on kaiken osuessa kohdalleen mahdollisuus ihan mihin vaan. Meillä on ihan huikea joukkue, jonka kanssa on ilo tehdä hommia ja tämä joukkue ansaitsee mestaruuden täysin”, Halonen totesi tyytyväisenä.

Pelattavaa kuitenkin vielä riittää, sillä kausi jatkuu. HaPK:lla on jäljellä vielä kolme ottelua ja tällä jo kaksi kertaa tämän kauden aikana seurahistoriaa tehneellä joukkueella on mahdollisuus kirjoittaa historiankirjoja uusiksi vielä kolmannenkin kerran:

”Kaikki tietävät, että lopuissakin otteluissa on paljon panosta. Sarjan voitto takaa paikan nousukarsintaan, mutta suora nousukin on mahdollinen ja sitä tietysti tavoittelemme kynsin ja hampain. Pelattavaa siis todellakin riittää ja katseet käännetään nyt mestaruussaunan jälkeen jo ensi viikkoon, kun edessä on haastava vierasreissu Kotajärven jalkapallopyhättöön”, Halonen kertoi.

HaPK:n topparikolmikossa jälleen varmasti luutinut ja Kissojen parhaana palkittu Joonatan Lassila totesi myös ensimmäisen puoliajan olleen vaisu:

”Ensimmäinen puoliaika oli vähän huolimatonta ja menetimme palloa välillä aika helposti. Meillä oli myös välillä turha kiire päästä vastustajan boxiin ja se johti ajoittain huonoihin ratkaisuihin. Olisimme voineet pitää ja kierrättää palloa ja saada sitä kautta enemmän tiloja vastustajan puolustaessa alhaalla. Hävisimme myös kaksinkamppailuja ja olimme usein liian kaukana vastustajasta. Toiselle jaksolle tulimme sitten ihan eri joukkueena ja saimme oman pelimme kulkemaan niin kuin sen pitääkin kulkea ja se toi tärkeän voiton”, Lassila kertoi.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen ottelun nälkäisimmät pelaajat. STPS:n palkinto meni Elmeri Marttiselle ja HaPK:lta palkittiin Joonatan Lassila.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Uku Tikerpuu, Kimi Kolsi, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Riku Päivähonka, Topi Pohjankoski, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Caner Mula (Kontunen pois), Mamet Mula (Pietiläinen pois), Lauri Labbas (Pohjankoski pois), Simo Matilainen (Kolsi pois), Aki Pohjankoski (Päivähonka pois), Jonne Hannula (Pasi pois), Tino Aalto (Tikerpuu pois)