LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli RPS Lions - HaPK Edustus (2-5)

10.9.2022

HaPK:n edustusjoukkue matkusti eilen perjantaina 9.9.2022 leijonan metsästykseen Ruokolahdelle RPS Lionsin vieraaksi. Ottelu pelattiin erittäin pienellä Ruokolahden tekonurmikentällä.

Pelin kuva oli alusta asti selvä. RPS pelasi postimerkin kokoisella kentällä todella suoraviivaista rymistelyfutista, isoja palloja joka suunnasta kohti isokokoisia hyökkääjiä, jotka pyrkivät palloja rouhimaan itselleen ja tässä kotijoukkue myös onnistui varsinkin ottelun alkupuolella. HaPK oli lukuisten isojen pallojen kanssa vaikeuksissa ja kuin pisteeksi iin päälle, siirtyi RPS ottelussa johtoon jo toisella peliminuutilla. Keskityspallo oikealta sivustalta tuli HaPK:n boxiin, jossa pienen kommunikointiongelman seurauksena Joonatan Lassila puski pallon omaan maaliin.

HaPK sai pikkuhiljaa peliään jollain tavalla kulkemaan alkushokin jälkeen, mutta eteneminen pienellä kentällä oli vaikeaa. RPS pudotti nopean avausmaalinsa jälkeen muotonsa todella alas ja tuon puolustusmuurin murtaminen oli haastavaa. Viidennellä minuutilla Kimi Kolsi antoi keskisektorista hyvän ristipallon oikealle Tino Kasuriselle, joka pääsi etenemään boxin sisäpuolelle ja laukomaan, mutta laukaus nousi vajaan metrin yli RPS-maalin.

Vartin pelin jälkeen HaPK onnistui tekemään tärkeän kavennusosuman. Nico Pietiläinen voitti irtopallon itselleen RPS:n puolustuslinjan edessä ja pienen kuljetuksen jälkeen laukoi vasurillaan kuudentoista alueen kaaren tuntumasta pallon alakulmaan ohi RPS-veskari Sauli Hanskin. Pari minuuttia myöhemmin Pietiläinen pääsi jälleen hyvään paikkaan, tällä kertaa Joonatan Lassilan pitkän syötön seurauksena. Pietiläisen laukaus suoraan ilmasta painui kuitenkin hieman ohi takakulmasta. Hieman vastaavanlainen tilanne nähtiin neljä minuuttia myöhemmin kaksikon Kimi Kolsi-Joona Pasi toimesta. Kolsi lähetti pitkän syötön boxiin Pasille, joka pääsi kokeilemaan suoraan ilmasta, mutta myös Pasin laukaus suuntautui hieman ohi kotijoukkueen maalin. Hetkeä myöhemmin Kolsi vapautti oikealta Tino Kasurisen vauhtiin ja Kasurinen antoi laidalta hyvän syötön kuudentoista alueen rajan tuntumaan Olli Kokkoselle. Kokkosen laukaus suoraan syötöstä epäonnistui, mutta pallo ajautui vielä parempaan paikkaan Ilmari Kontuselle. Kontusen laukaus oli erinomainen, mutta Kissojen epäonneksi tolppa pelasti kotijoukkueen. Kakkospallon RPS-veskari Hanski onnistui kauhomaan syliinsä.

HaPK otti koko ajan enemmän ja enemmän kontrollia pelistä ja RPS:n alkurynnistys oli enää pelkkä muisto. Kissaryhmä paransi kotijoukkueen lähettämien pitkien pallojen puolustamista pelin edetessä reilusti ja kun ne eivät enää tuottaneet RPS:lle paikkoja, joutui vierasjoukkue ottamaan koko ajan vastaan. 25. minuutilla HaPK pelasi erinomaisen pitkän hyökkäyksen, joka päättyi Tino Kasurisen keskitykseen maalin edustalle. Nico Pietiläinen pääsi hyvästä paikasta puskemaan, mutta pusku suuntautui niukasti yli kotijoukkueen maalin. 37. minuutilla HaPK siirtyi ottelussa johtoon. Pietiläinen toimitti oikealta matalan pallon boxiin takatolpalle, jossa Joona Pasi oli aivan vapaana. Pasin ensimmäisen laukauksen RPS-veskari Sauli Hanski erinomaisesti torjui, mutta kakkospallon Pasi toimitti varmasti sisään. Pari minuuttia myöhemmin kolmas osumakin oli lähellä. Pietiläinen pääsi boxin sisäpuolelta laukomaan, mutta Hanski venyi pallon tielle. Kakkospalloon pääsi ensimmäisenä Joona Pasi, mutta Pasinkin viimeistely-yrityksen Hanski torjui kulmaksi. Kimi Kolsin antaman kulman jälkitilanteesta Pasi pääsi vielä uudelleen kokeilemaan, mutta tällä kertaa tolppa pelasti RPS:n kolmannelta takaiskumaalilta. Tauolle mentiin Kissojen 2-1 johdossa.

Toisella puoliajalla HaPK paransi tekemistään entisestään ja kotijoukkue tippui lopullisesti kyydistä. Heti jakson alkuun nähtiin esimakua tulevasta, kun Tino Kasurinen viiletti oikealta karkuun ja tarjoili boxiin hyvän pallon etualueelle, josta Ilmari Kontusen laukauksen Sauli Hanski kuitenkin vielä selvitti. 55. minuutilla Hanski kuitenkin joutui kaivamaan pallon kolmannen kerran verkostaan. Kimi Kolsi antoi kulmapotkun oikealta matalana etualueelle ja pelaajaruuhkan keskeltä pallo kimpoili lopulta sisään RPS:n oman pelaajan kautta. Muutama minuutti myöhemmin Kasurinen oli jälleen karussa oikealla laidalla ja millintarkka tarjoilu boxiin tavoitti vitosen viivalta Nico Pietiläisen. Pietiläisen puskun eteen venyi kuitenkin RPS-veskari Hanski esittäen todella komean torjunnan. HaPK sai tilanteesta kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta Joona Pasi pääsi vielä laukomaan, mutta laukaus nousi niukasti yli RPS:n maalin.

66. minuutilla alkoi ottelussa viimeistään olla ratkaisun makua. Jälleen kerran RPS sai todeta Tino Kasurisen olevan täysin pysäyttämättömässä vireessä, Kasurinen paineli ties kuinka monennen kerran maisemaan ja antoi boxissa poikittaissyötön vitosen viivalle Joona Pasille, joka sai ohjata pallon tyhjiin. Erinomaisen murtavan syötön Kasuriselle tarjoili Ilmari Kontunen. RPS ei kuitenkaan vielä antautunut, vaan teki toisen osumansa muutamaa minuuttia myöhemmin. Kotijoukkue oli erikoistilanteissa vaarallinen läpi ottelun ja vähemmän yllättäen kavennusmaali syntyi erikoistilanteesta. Vasemmalta laidalta annettu sivuvapaapotku tuli Kissojen boxiin ja kotijoukkueen Santeri Saarela latasi komean puolivolleyn yläkulmaan.

RPS:n kavennusmaali nostatti vielä hetkellisesti kotijoukkueen toiveita nousta peliin mukaan ja seuraavilla minuuteilla nähtiinkin ajoittain jopa yltiöpäistä RPS:n prässäämistä, tai ainakin prässin yritystä. Tämä ei kuitenkaan johtanut oikeastaan mihinkään muuhun kuin pariin selvään rikkeeseen ja kotijoukkueen penkin lämpenemiseen sillä seurauksella, että ottelun erotuomari kävi nostamassa korttia RPS:n penkille.

74. minuutilla HaPK oli lähellä viidettä maaliaan. Nico Pietiläisen ohjaus taka-alueelta painui kuitenkin niukasti ohi RPS-maalin. Jokunen minuutti myöhemmin Kimi Kolsin antama kulmapotku tuli taka-alueelle Joonatan Lassilalle, joka puski pallon maalin edustalle Pietiläiselle. Pietiläisen pusku lähietäisyydeltä nousi kuitenkin hieman liikaa ja meni pallon verran yli kotijoukkueen maalin. 82. minuutilla Pietiläinen lopulta onnistui tekemään ottelun toisen osumansa. Mamet Mula vapautti Tino Kasurisen vauhtiin ja Kasurisen pallo tällä kertaa matalana etualueelle tavoitti Pietiläisen, joka ohjasi pelivälineen läheltä sisään vieden Kissat 5-2 johtoon. RPS sai vielä muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua luotua yhden tilanteen HaPK:n menettäessä pallon keskialueella. Tomi Kopra venyi kuitenkin hyvään torjuntaan. Näin täydet kolme pistettä lähtivät HaPK:n mukana Haminaan numeroin 5-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti tyytyväinen voittoon, mutta parannettavaakin jäi:

”Tärkeintä oli kolme pistettä ja ne saatiin, siihen pitää ilman muuta olla tyytyväinen. Osasimme odottaa vaikeaa peliä todella pienellä kentällä ja sitä se tietyllä tapaa olikin. Kaveri sai loistoalun ja meni johtoon, olimme ottelun alussa helisemässä jatkuvien pitkien pallojen kanssa, joita tuli joka suunnasta. Se oli kuitenkin aika lailla ainoa ase, jolla kotijoukkue meitä pystyi uhkaamaan ja kun paransimme pitkien pallojen puolustamista pelin edetessä, vei se terän RPS:n hyökkäyksiltä. Vaikka hallitsimme peliä selvästi, ei ollut helppoa löytää tiloja pienellä kentällä. Ensimmäisellä jaksolla peli-ilmeemme ei ollut vielä sitä, mitä sen pitäisi olla. Toiselle jaksolle paransimme selvästi omaa tekemistämme ja RPS:n väsähtäessä tilaakin alkoi kentällä olla enemmän. Hankala peli pienellä kentällä, mutta voitto oli pääasia. Tiettyjä asioita meidän pitää kuitenkin pystyä parantamaan tulevia pelejä ajatellen”, Halonen totesi.

HaPK:n kapteeni Nico Pietiläinen oli myös tyytyväinen tärkeimpään, eli kolmeen pisteeseen:

”Kaveri meni toisella minuutilla johtoon ja aloimme tehdä matsista itsellemme vähän hankalaa kävelemällä kaverin tempossa mukana. Saatiin kuitenkin taukoon mennessä käännettyä itselle 2-1 johto. Kopissa sovittiin, että aletaan tekemään hommia taas sillä tasolla, millä pystymme niitä tekemään ja toiselle jaksolle esitys paranikin huomattavasti. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä, ei välttämättä kauden parasta peliä meiltä, mutta tässä vaiheessa kautta sillä ei ole mitään väliä, miten sen kolme pistettä raapii mukaansa. Viisi matsia jäljellä ja koko homma omissa käsissä niin mikäs sen hienompaa. Lähdetään nauttimaan, hieno syksy vielä varmasti tulossa”, Pietiläinen jutusteli.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Joona Pasi, Nico Pietiläinen

Riku Päivähonka (Pohjankoski pois), Mamet Mula (Kontunen pois), Simo Matilainen (Pietiläinen pois), Jonathan Kuva (Kasurinen pois)