LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - MiPK (3-0)

4.9.2022

HaPK:n edustusjoukkue palasi muutaman viikon tauon jälkeen kotikentälleen eilen lauantaina 3.9.2022, kun Haminan urheilukentällä vieraili kaimaseura Mikkelistä, Mikkelin Pallo-Kissat. Pallo-Kissojen kohtaamisessa haminalaisversio oli parempi lopulta selvin 3-0 numeroin.

HaPK:n ensimmäinen tilanne nähtiin kuuden minuutin kohdalla, kun kotijoukkue sai vapaapotkun oikealta sivustalta. Lennart Voikar toimitti pallon boxiin ja Topi Pohjankoski pääsi boxin sisäpuolelta laukomaan, mutta laukaus jäi löysäksi, eikä MiPK:n maalia vartioineella Antti Lampisella ollut vaikeuksia napata palloa syliinsä. Yhdeksän minuutin kohdalla vierasjoukkue sai HaPK:n oman alueen sekoilun seurauksena vaarallisen oloisen tilanteen kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta Ville Piispa onnistui hoitamaan tilanteen kulmapotkuksi. Seuranneesta kulmasta MiPK ei saanut tilannetta aikaan, vaan HaPK hoiteli pallon keskialueen puolelle. Minuuttia myöhemmin Lennart Voikar pääsi toisessa kenttäpäädyssä kokeilemaan reilusta paristakymmenestä metristä, mutta laukaus nousi pallon verran yli MiPK-maalin.

Ensimmäinen todellinen huippupaikka nähtiin vartin kohdalla. Topi Pohjankoski pääsi vasemmalta laidalta keskittämään pallon taka-alueelle, jossa Joona Pasi oli aivan vapaana. Pasin pusku ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, vaan suuntautui parista metristä ohi tyhjän MiPK-maalin. Jokunen minuutti myöhemmin Pasille pelattiin toinen huippupaikka, jonka järjestelivät oikealta laidalta Tino Kasurinen ja Lennart Voikar. Voikarin matala pallo etualueelle oli erinomainen, mutta Pasin ohjaus suoraan syötöstä ei onnistunut, vaan osuma palloon jäi puolittaiseksi ja MiPK:n maali pysyi näin puhtaana.

MiPK:n tilanteet avausjaksolla olivat vähissä, joskin muutaman tilanteen vierasjoukkuekin pystyi luomaan. Varsinaisia ykkösluokan maalintekopaikkoja mikkeliläiset eivät kuitenkaan pystyneet rakentamaan. Muutamat kulmapotkut sekä vapaapotkut HaPK puolusti hyvin ja hoiteli pallot varmasti boxin ulkopuolelle eikä HaPK:n maalia vartioineen Tomi Kopran juurikaan tarvinnut peliin puuttua.

35. minuutilla kotijoukkue rakensi hyvin pelatun hyökkäyksen jälkeen huippupaikan, mutta vieläkään palloa ei saatu maaliin asti. Lennart Voikar pelasi keskisektorissa seinäpelin Nico Pietiläisen kanssa ja Voikar pääsi Pietiläisen syötöstä itse kokeilemaan boxin sisäpuolelta, mutta laukaus suuntautui päin MiPK-veskari Antti Lampista. Heti perään Joona Pasi antoi boxin oikealta sivustalta matalan syötön maalin edustalle, josta Nico Pietiläinen pääsi lähietäisyydeltä ohjaamaan, mutta pallo nousi kuitenkin taivaan tuuliin. 39. minuutilla MiPK:lla oli kulmapotku HaPK:n päädyssä, jonka kotijoukkue kuitenkin selvitti ja käänsi nopeasti peliä hyökkäyssuuntaan. Joona Pasi ja Kimi Kolsi pääsivät MiPK-topparia vastaan 2v1 hyökkäykseen, mutta Pasin epäonnistunut syöttöyritys Kolsille vesitti tämän lupaavan oloisen hyökkäyksen.

Avausjakson lopulla MiPK joutui vaihtamaan maalivahtia, kun Antti Lampinen joutui loukkaantumisen takia sivuun ja tilalle tuli Johan Pihlajamäki. Pihlajamäki joutui heti kentälle tultuaan torjuntatöihin, kun lisäajan kolmannella minuutilla Kimi Kolsi pääsi tykittämään vasurillaan boxin sisäpuolelta, mutta Pihlajamäki venyi hyvään jalkatorjuntaan. Kakkospallo tuli suoraan Tino Kasurisen ulottuville, jonka laukaus nousi kuitenkin useita metrejä yli vierailijoiden maalin. Vielä avausjakson viidennellä lisäaikaminuutilla Tino Kasurinen tarjoili oikealta hyvän keskityksen taka-alueelle Nico Pietiläiselle, jonka pusku takatolpalta painui kuitenkin niukasti ohi. Näin useista hyvistä maalintekopaikoista huolimatta tauolle mentiin 0-0 tasatilanteessa.

HaPK sai toiselle jaksolle erinomaisen alun ja ansaittu avausmaali nähtiin 47. minuutilla. Tino Kasurinen pääsi hyvän prässin ja sitä seuranneen riiston jälkeen etenemään oikealta laidalta ja tarjoili boxiin etualueelle hyvän pallon, jonka ohjasi sisään Nico Pietiläinen ja näin HaPK siirtyi 1-0 johtoon. Johto-osuman jälkeen HaPK sai pari kulmapotkua, jotka eivät kuitenkaan vaarallisiin tilanteisiin johtaneet.

56. minuutilla MiPK pääsi toisen jakson ja ehkä koko ottelun parhaaseen tekopaikkaansa keskialueen riiston jälkeen. Nopea hyökkäys päättyi laukaukseen boxin sisäpuolelta, mutta Tomi Kopra poimi pallon varmasti näppeihinsä. Muutama minuutti myöhemmin HaPK iski toiseen päähän toisen osuman, joka aika pitkälti ratkaisi ottelun. Kimi Kolsi antoi keskialueelta loistavan murtavan syötön oikeaan laitaan Tino Kasuriselle, joka karkasi ties kuinka monennen kerran MiPK:n vasemmalta pakilta. Kasurinen antoi jälleen erinomaisen syötön maalin edustalle, jossa oikeassa paikassa oli taas Pietiläinen, joka toistamiseen pääsi nautiskelemaan Kasurisen tarjoilun verkon perukoille vieden kotijoukkueen kahden maalin johtoon.

Pari minuuttia HaPK:n toisen maalin jälkeen MiPK:n kapteeni Jiri Haikonen sai keskialueen rikkeestään toisen keltaisen kortin ja joutui näin jättämään kentän. Heti ulosajon jälkeen HaPK oli lähellä kolmatta osumaa, kun hyvän hyökkäyksen päätteeksi Joona Pasi pääsi kokeilemaan mukavasta paikasta boxin sisäpuolelta, mutta MiPK-veskari Pihlajamäki esitti hyvän jalkatorjunnan. Pari minuuttia tämän jälkeen Nico Pietiläinen pääsi laukomaan boxin sisäpuolelta, mutta tällä kertaa ylärima pelasti mikkeliläiskissat. Ja jälleen vain muutama minuutti myöhemmin Tino Kasurinen pääsi Kimi Kolsin syötöstä läpiajoon, mutta jälleen maalikehikot pelastivat vierasjoukkueen Kasurisen laukauksen kilpistyessä tolppaan.

Varsinaisen peliajan loppupuolella HaPK iski vielä kertaalleen. Riku Päivähonka eteni vasemmalla laidalla voitetun 1v1 tilanteen jälkeen boxiin ja pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta Päivähongan laukauksen Pihlajamäki vielä torjui. Kakkospallo tipahti kuitenkin Pihlajamäen näpeistä suoraan Joona Pasin ulottuville, joka sai rauhassa laittaa irtopallon sisään. Näin Kissojen kohtaaminen päättyi haminalaisten komeaan 3-0 voittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen voittoon ja kolmeen pisteeseen, vaikka pelillisesti HaPK ei ollutkaan parhaimmillaan:

”Voitto on totta kai aina se pääasia ja siihen pitää olla tyytyväinen. Pelillisesti meille jäi kuitenkin aika paljonkin parannettavaa. Toki hyvä merkki on myös se, että sellaisella ok-suorituksellakin luomme paljon paikkoja ja pystyimme pitämään nollan omissa. Jo avausjaksolla olisimme voineet ratkaista pelin, niin paljon ykkösluokan paikkoja meillä oli. Onneksi toisella jaksolla laitoimme paikoista palloa myös sisään. Epätavallisen paljon meille tuli kuitenkin helpohkoja pallonmenetyksiä varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Ajoittain pallollista pelaamistamme leimasi myös turha kiire pelata eteenpäin, olisimme voineet enemmän rytmittää peliämme ja pelata useammin pidempiä hyökkäyksiä ja juoksuttaa vastustajaa. Mutta joka tapauksessa, selvästi parempi joukkue kuitenkin voitti”, Halonen totesi.

HaPK:n kolmannen osuman viimeistellyt ja jo avausjaksolla useille paikoille päässyt Joona Pasi oli myös tyytyväinen voittoon:

”Olihan se koko 90 minuuttia meidän hallintaa ja saimme luotua paljon hyviä maalipaikkoja, mutta ekalla jaksolla ruuti oli vähän märkää. Toisella jaksolla saimme maalihanat auki ja sitä kautta vähän rentoutta tekemiseen. Kolme pistettä ja nollapeli, siitä on hyvä jatkaa”, Pasi jutteli.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen HaPK:n kotiottelussa kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan. MiPK:n palkinto meni tällä kertaa Rudi Väisäselle ja kotijoukkueelta palkittiin loisto-ottelun pelannut Tino Kasurinen.

Tomi Kopra, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Uku Tikerpuu, Olli Kokkonen, Lennart Voikar, Kimi Kolsi, Tino Kasurinen, Topi Pohjankoski, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Riku Päivähonka (Pohjankoski pois), Jonne Hannula (Pietiläinen pois), Ilmari Kontunen (Kokkonen pois), Simo Matilainen (Kolsi pois), Jonathan Kuva (Kasurinen pois)