LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli Ri-Pa - HaPK Edustus (1-4)

27.8.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen perjantaina 26.8.2022 toisen peräkkäisen vierasottelunsa. Tällä kertaa matkakohteena oli Ristiina ja siellä paikallisen urheilukentän nurmi. Isäntänä toimi sarjajumbo Ristiinan Pallo.

HaPK lähti otteluun hieman haastavista lähtökohdista, sillä useita pelaajia oli syystä tai toisesta sivussa Ri-Pa-ottelusta. Kissaryhmä joutuikin muokkaamaan kokoonpanoaan jonkin verran ja mm. yleensä hyökkääjän tontilla nähtävä kapteeni Nico Pietiläinen löysi itsensä Ri-Pa-ottelussa keskikentältä. Pietiläinen suoriutui kuitenkin myös keskikenttäpelaajan roolista erinomaisesti.

Ottelun käsikirjoitus oli suurinpiirtein se, jota osattiin odottaakin. Ri-Pa hieman kuitenkin yllätti prässäämällä tällä kertaa ylhäältä ja pitäen oman puolustuslinjansa myös korkealla. Se toisaalta sopi HaPK:lle erinomaisesti, sillä Ri-Pa:n puolustuslinjan selustassa oli paljon tilaa juoksuille. Muita yllätyksiä Ri-Pa:n peli ei tarjonnut, ottelun aikana nähtiin lukuisia maalivahdin roiskaisemia pitkiä palloja kohti Miikka Oinosta, joka yritti palloja voittaa omilleen. Kotijoukkueen yksipuolisessa hyökkäyspelissä oli roolinsa myös vikkelällä laiturilla Ahmed Hassanella, jonka HaPK:n Teemu Pätäri kuitenkin laittoi takataskuunsa ja vei lopulta Hassanen pelihuumorin ottelun edetessä.

Kokomustassa vieraspeliasussa pelannut HaPK iski ottelun avausosuman jo viiden minuutin pelin jälkeen. Uku Tikerpuu lähetti pitkän syötön boxiin Nico Pietiläiselle, joka käänsi vasurillaan pallon maalin edustalle. Ristiinalaismiehistö oli unohtanut vitosen viivalla päivystäneen Joona Pasin täysin vapaaksi ja Pasi pääsi ohjaamaan Pietiläisen tarjoileman pallon sisään kenenkään estelemättä. Heti perään oli toinen osuma lähellä, kun Caner Mula vapautti Tino Kasurisen läpiajoon. Kasurinen pääsi nokikkain Ri-Pa-veskari Riku Piispan kanssa, joka onnistui kuitenkin torjumaan Kasurisen viimeistely-yrityksen.

Seitsemän minuutin kohdalla kotijoukkue Ri-Pa sai kulmapotkun oikealta sivustalta, joka annettiin matalana etualueelle. Ristiinalaisten maalitykki Miikka Oinonen pääsi laukomaan puolivolleysta, mutta laukaus suuntautui kuitenkin lopulta reilusti ohi Kissojen maalin. Yhdeksän minuutin kohdalla HaPK oli jälleen lähellä siirtyä kahden maalin johtoon. Nico Pietiläinen tarjoili hyvän pallon boxiin Joona Pasille, joka pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta laukaus painui sivuverkon puolelle. Vartin kohdalla Olli Kokkonen pääsi kokeilemaan hieman kauempaa Riku Piispan torjuntavirettä, Kokkosen laukaus suuntautui kuitenkin hieman liiaksi kohti, eikä Piispalla näin ollen ollut suuria vaikeuksia torjunnassaan.

23. minuutilla Joonatan Lassila teki hyvän nousun topparin tontilta aina kymppialueelle saakka ja vapautti tarkalla murtavalla syötöllään Topi Pohjankosken tekopaikkaan. Pohjankoski pääsi erinomaisesta paikasta boxin sisäpuolelta laukomaan, mutta Ri-Pa:n maalilla Riku Piispa torjui laukauksen. Kakkospalloon pääsi ensimmäisenä Joona Pasi, jonka ohjaus kuitenkin tällä kertaa epäonnistui eikä toista osumaa näin ollen vielä nähty. 26. minuutilla kotijoukkue Ri-Pa vieraili HaPK:n boxissa, vasemmalta tullut laukaus ei kuitenkaan tuottanut hankaluuksia Kissojen maalia jälleen varmoin ottein vartioineelle Tomi Kopralle. Hetkeä myöhemmin Miikka Oinosen voittaman pitkän pallon jälkeen Ri-Pa:n Ahmed Hassane pääsi kokeilemaan pompusta omaa laukaustaan, mutta laukaus nousi metrin verran yli vierasjoukkueen maalin.

36. minuutilla nähtiin hyvä tilanne Kissojen toimesta, kun Olli Kokkonen vapautti loistavalla syötöllään Joona Pasin tekopaikkaan. Pasin laukauksen kuitenkin Ri-Pa-veskari Piispa torjui. Kaksi minuuttia myöhemmin HaPK onnistui kuitenkin tekemään ansaitun toisen osuman. Olli Kokkonen kääntyi erinomaisesti kymppialueella kahden Ri-Pa-pelaajan estelyistä huolimatta ja antoi murtavan syötön boxiin Riku Päivähongalle. Päivähonka pääsi etenemään hyvään laukaisusektoriin ja laukoi pilkun kohdalta pelivälineen ristiinalaisveskarin jalkojen välistä sisään. Lisää kylmää vettä kaadettiin Ri-Pa:n niskaan vielä juuri ennen taukoa. Kotijoukkueen pallottelu alakerrassa antoi HaPK:lle hyvän mahdollisuuden iskeä ylhäältä kiinni, eikä vierasjoukkue jättänyt tätä mahdollisuutta käyttämättä. Riku Päivähonka antoi paineen kotijoukkueen pallolliselle pelaajalle, joka lopulta menetti pallon ja Joona Pasi nappasi pelivälineen itselleen. Pasi ohitti vielä maaliltaan vastaan tulleen Riku Piispan ja laittoi pallon lopulta tyhjiin. Näissä 0-3 numeroissa siirryttiin tauolle.

Toisella jaksolla HaPK:n tärkein tehtävä oli huolehtia siitä, että Ri-Pa:lle ei anneta pienintäkään mahdollisuutta tulla peliin mukaan. Toinen puoliaika saikin Kissojen kannalta hyvän startin, kun 50. minuutilla erinomaisen pitkän hyökkäyksen jälkeen Tino Kasurinen tarjoili oikealta loistavan keskityksen boxiin. Riku Päivähonka pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta pusku painui metrin yli Ri-Pa-maalin. 58. minuutilla nähtiin kuitenkin tilanne, joka antoi kotijoukkueelle pienen mahdollisuuden nousta kamppailemaan vielä pisteistä. Pitkä pallo HaPK:n boxiin osui Uku Tikerpuun käteen ja pallo vietiin pilkulle. Miikka Oinonen latasi pallon pilkulta varmasti sisään ja kavensi tilanteeksi 1-3. Rankkarista syntyneen kavennusosuman jälkeen HaPK:n pelissä nähtiin pieni herpaantuminen ja Ri-Pa sai pallon maaliin uudelleen kolme minuuttia myöhemmin, mutta tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi.

HaPK otti kuitenkin nopeasti pelin taas kontrolliinsa ja 66. minuutilla neljäs maali oli lähellä. Joonatan Lassila lähetti oikealta hyvän keskityksen boxiin Joona Pasille, jonka pusku kolahti kuitenkin Ri-Pa-maalin ylärimaan. Hetkeä myöhemmin Pasi oli jälleen tekopaikassa, kun Olli Kokkonen vapautti Pasin nokikkain ristiinalaisveskarin kanssa. Riku Piispa venyi kuitenkin hyvään jalkatorjuntaan. Minuuttia myöhemmin ei kuitenkaan Piispakaan voinut enää yhtään mitään, kun esiin nousi Caner Mula. Kymppipaikalla hyvän ottelun pelannut Mula kamppaili pallon itselleen ja laukoi reilusta paristakymmenestä metristä pelivälineen yläkulmaan vieden Kissat 4-1 johtoon.

72. minuutilla HaPK oli hienon hyökkäyksen päätteeksi lähellä tehdä jo viidennen osuman. Caner Mula lähetti oikealta laidalta Tino Kasurisen vauhtiin, jonka loistava pallo etualueelle tavoitti Nico Pietiläisen. Pietiläisen ohjaus suuntautui kuitenkin hieman ohi kotijoukkueen maalin. Ri-Pa sai vielä viimeisellä vartilla rakennettua yhden tilanteen, kun 79. minuutilla Miikka Oinonen pääsi laukomaan boxin sisäpuolelta. Tomi Kopra nappasi kuitenkin Oinosen laukauksen helposti näppeihinsä. Kissoillakin oli vielä omat tilanteensa toisessa päässä, 80. minuutilla Nico Pietiläinen pääsi kokeilemaan Mamet Mulan syötöstä, mutta laukaus suuntautui yli. Hyvät laukaisupaikat avautuivat vielä ottelun loppupuolella vaihdosta kentälle tulleille Aki Pohjankoskelle ja Jonne Hannulalle, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan enää nähty. HaPK vei näin täydet pisteet Ristiinasta 4-1 voitolla.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen täyteen pistepottiin vieraskentältä:

”Eivät nämä arkipäivien vieraspelireissut koskaan helppoja ole, vaikka tänäänkin joukkueiden välinen tasoero oli kuitenkin selvä. Useiden poissaolojen myötä jouduimme vielä sekoittamaan pakkaamme jonkin verran, mutta hienosti mm. Seivi ja Canko mukautuivat uusiin rooleihinsa. Paikkojahan meillä oli vaikka kuinka paljon noiden neljän tehdyn maalin lisäksi. Aika lailla rutiinisuoritus tietynlaisesta painepelistä, eihän meillä ollut muuta kuin hävittävää ja kotijoukkueella taas vain ja ainoastaan voitettavaa. Joukkue käsitteli tilanteen kuitenkin tyylikkäästi, kaikin puolin ansaittu voitto meille”, Halonen kertoi.

Kissojen puolustuslinjassa hyvän ottelun pelannut Teemu Pätäri antoi myös kommentit pelin jälkeen:

”Alussa pelasimme ehkä liikaa kaverin pussiin, laitoimme muutamia turhia pitkiä palloja, jotka eivät ole meidän vahvuuksiamme. Ensimmäisen maalin jälkeen pelimme vähän rauhoittui ja saimme paremman pallokontrollin, uskalsimme pitää ja liikuttaa palloa sovitusti. Vastustaja oli ikävä puolustettava, kun tuli koko ajan pelkkää pitkää palloa. Harmillinen takaisku tuli omiin rankkarista, mutta pisteet kuitenkin kotiin ja se on tärkeintä”, Pätäri totesi.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Teemu Pätäri, Uku Tikerpuu, Nico Pietiläinen, Olli Kokkonen, Caner Mula, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Riku Päivähonka, Joona Pasi

Mamet Mula (Mula C pois), Simo Matilainen (Pietiläinen pois), Aki Pohjankoski (Pohjankoski T pois), Jonne Hannula (Pasi pois), Jonathan Kuva (Kasurinen pois)