LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli Union Plaani - HaPK Edustus (2-2)

20.8.2022

HaPK:n edustusjoukkue matkusti perjantaina 19.8.2022 vierasotteluun Heinolan urheilupuiston nurmelle Union Plaanin vieraaksi. Kuten ennenkin Heinolassa, mahtui tähänkin otteluun kaikenlaisia tapahtumia ja keskustelua herättäneitä tilanteita.

Liekö ollut sattumaa vai ei, mutta Heinolan urheilupuiston ruohonleikkuri oli ilmeisesti rikki ja myöskään kastelujärjestelmä ei kaiketi toiminut. Yleensä erittäin hyväkuntoinen nurmi oli nimittäin nyt jätetty todella pitkäksi eikä vedestäkään ollut tietoakaan, joten pelialustana pitkä ja kuiva nurmi oli todella hidas ja nihkeä. No, sellaista sattuu.

HaPK aloitti ottelun erinomaisesti ja loi ensimmäisen tilanteen jo ensimmäisellä peliminuutilla. Kimi Kolsi antoi hyvän syötön Plaanin laitapakin selustaan Tino Kasuriselle, joka lähetti matalan hyvän keskityksen boxiin kohti Nico Pietiläistä. Plaanin toppari sai kuitenkin jalkaansa keskityksen tielle sen verran, että tilanteesta mentiin kulmalipulle. Tästä kulmapotkusta, sen enempää kuin heti perään tulleesta toisesta kulmastakaan, ei kuitenkaan mitään vaarallista syntynyt. Kolmannella minuutilla Topi Pohjankoski antoi vasemmalta laidalta keskityksen boxiin Joona Pasille, jonka pusku hyvästä paikasta jäi kuitenkin hieman löysäksi eikä Plaanin maalilla pelanneella Niklas Honkasella ollut vaikeuksia napata palloa näppeihinsä.

Kissojen suorastaan dominoiva alku tuotti ansaitun avausosuman seitsemännellä peliminuutilla. Joonatan Lassila lähetti oikealta keskityspallon boxiin Nico Pietiläiselle, joka otti pelivälineen alas ja laukoi boxin sisäpuolelta pallon tarkasti vasurillaan tolpan kautta sisään ohi Niklas Honkasen. HaPK:n toinen osuma nähtiin 20. minuutilla ja asialla oli jälleen Pietiläinen. Kimi Kolsi antoi kulmapotkun vasemmalta ja Pietiläinen pääsi noin kahdeksasta metristä puskemaan pallon takakulmaan vieden vierailijat kahden maalin karkumatkalle. Jokunen minuutti HaPK:n toisen maalin jälkeen nähtiin tilanne, jossa kotijoukkueen toppari kiskaisi käsivarresta Joona Pasin nurin boxin sisäpuolella, mutta tämä ei aiheuttanut toimenpiteitä tuomariston osalta.

HaPK pelasi ensimmäiset 25 minuuttia erinomaista jalkapalloa ja hallitsi ottelua suvereenisti. Sen jälkeen ote alkoi kuitenkin syystä tai toisesta lipsua ja Plaani päästettiin peliin mukaan. 29. minuutilla HaPK menetti pallon vasemmalla laidalla ja Plaani pääsi kääntämään nopeasti vastaan. Pallo pelattiin kymppialueelle, jossa kotijoukkueen Samuel Kouhia voitti kaksinkamppailun ja pääsi kääntymään HaPK:n puolustuslinjan edessä. Kouhia antoi murtavan syötön boxiin Mekhai Nashille, jonka laukauksen HaPK-veskari Tomi Kopra vielä torjui. Kopran torjunnasta kimmonnut kakkospallo tuli kuitenkin suoraan Plaanin Johannes Karjalaiselle, jolla oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin ja tilanteeksi 1-2.

Avausjakson viimeinen vartti mentiin melko tasaisissa merkeissä ilman laadukkaita maalintekopaikkoja. Plaanin Samuel Kouhian 18. metristä lähettämä laukaus oli jakson lopun paras tilanne, mutta laukaus nousi puolisen metriä yli Kissojen maalin. Tauolle mentiin näin HaPK:n 2-1 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi tasaisissa merkeissä lähinnä keskialueella kamppaillen. Kumpikaan joukkue ei pystynyt luomaan juurikaan mainittavia maalintekotilanteita. Toisen jakson ensimmäinen merkittävä tapahtuma, joka lopulta vaikutti ottelun kulkuun ratkaisevasti, nähtiin 56. minuutilla. Pallontavoittelutilanne keskialueella HaPK:n Kimi Kolsin ja Plaanin Fredin välillä päättyi siihen, että kumpikaan pelaaja ei päässyt palloon ja pelaajien jalat osuivat pallontavoittelussa yhteen. Koko ottelun linjaansa hakenut ja epäolennaiseen keskittynyt erotuomari kaivoi taskustaan Kissojen Kimi Kolsille toisen varoituksen ja sitä myöten ulosajon ja näin HaPK joutui pelaamaan yli puoli tuntia vajaalla.

Ylivoimalla pelannut Plaani sai luonnollisesti otteen pelistä ja toisen puoliajan edetessä kotijoukkue sai luotua enemmän ja enemmän painetta HaPK:n maalille. 68. minuutilla vapaapotkun jälkitilanteesta nähtiin maalin edustalla vaarallisen oloinen hässäkkä, mutta lopulta Ville Piispa onnistui peittämään Plaanin viimeistely-yrityksen. 72. minuutilla Plaanin vasemmalta annettu kulma tuli etualueelle, josta kotijoukkueen pelaaja pääsi puskemaan. Tomi Kopra venyi kuitenkin erinomaiseen torjuntaan ja kakkospallon HaPK siivosi keskialueelle. Heti tämän purkupallon jälkeen HaPK pääsi itse vastahyökkäykseen, Joona Pasi karkasi Plaanin puolustukselta ja eteni aina boxiin asti nokikkain Plaani-veskari Honkasen kanssa. Pasi ajautui kuitenkin hieman pieneen kulmaan eikä pystynyt ohittamaan Honkasta.

81. minuutilla HaPK pääsi iskemään nopeaan hyökkäykseen. Ville Piispan pitkä pallo oikealle laidalle tavoitti Tino Kasurisen, joka ohitti laidallaan kotijoukkueen puolustajan ja antoi boxiin hyvän syötön ensimmäistä otteluaan HaPK:n paidassa pelanneelle Riku Päivähongalle. Peli-Karhuista Kissoihin siirtynyt Päivähonka laukoi suoraan syötöstä, mutta laukaus painui tolppaa nuollen ohi Plaanin maalin.

89. minuutilla myös Plaani sai punaisen kortin, kun Eemil Sovasto otti toisen varoituksen ja joutui näin jättämään kentän. Lisäaika mentiin siis kummankin joukkueen pelatessa kymmenellä pelaajalla, mutta toki HaPK:n raju yli puoli tuntia kestänyt taistelu vajaalla oli vaatinut jo veronsa. Näytti jo siltä, että Kissalauma kestää loppuun asti, mutta ottelun viimeinen tilanne koitui lopulta kohtaloksi. HaPK luovutti turhan helposti pallon Plaanin kenttäpäädyssä takaisin kotijoukkueelle ja antoi näin Plaanille vielä mahdollisuuden viimeiseen hyökkäykseen. Plaanin pystysyöttöyritys painui Joonatan Lassilan pään kautta yli päätyrajasta ja kotijoukkue sai kulmapotkun vasemmalta. Pallo tuli taka-alueelle, josta Elias Halm ohjasi pelivälineen sisään tasoittaen ottelun. Erotuomari puhalsi ottelun päättyneeksi heti maalin synnyn jälkeen ja näin pisteet jakoon 2-2 tasatuloksella. Mainittakoon, että tasoitusosuma syntyi kuudennella lisäaikaminuutilla. Se, mistä otteluun kaivettiin peräti kuusi minuuttia lisäaikaa, jäi epäselväksi eikä tuomaristokaan sitä pystynyt pelin jälkeen perustelemaan.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli pettynyt lopputulokseen ja varsinkin siihen, miten erittäin hyvin alkanut ottelu päästettiin käsistä:

”En voi käsittää mitä pelillemme tapahtui ensimmäisen jakson puolivälissä. Veimme peliä mennen tullen ja Plaani ei päässyt mihinkään. Toisen maalin jälkeen näytti siltä, että tiputimme työhanskat kentälle ja annoimme avaimet Plaanille. Aloimme hävitä kaksinkamppailuja, menettää palloja turhan helposti ja sitä kautta Plaani sai otteen. Eihän heillä montaa paikkaa ollut, mutta tekivät kyllä tehokkaasti paikoistaan. Avausosuma olisi pitänyt pystyä estämään, sitä edelsi turha pallonmenetys ja sen jälkeen vielä hävitty kaksinkamppailutilanne keskialueella”, Halonen puhisi.

Toisen jakson alussa nähty Kimi Kolsin ulosajo muutti luonnollisesti ottelun käsikirjoituksen:

"Totta kai se ulosajo vaikutti peliin ja kyllä se siitä yhteentörmäyksestä aika kovalta tuomiolta vaikutti. Jouduimme tuossa pätsissä pelaamaan yli puoli tuntia vajaalla. Selvisimme siitä kuitenkin kunniakkaasti eikä Plaanilla juurikaan paikkoja ollut. Jostain kaivettiin kuitenkin kuusi minuuttia lisäaikaa ja se viimeinen kulma oli sitten kohtalokas. Se, mitä sitä ennen tapahtui ja miten päästimme Plaanin vielä hyökkäämään viime hetkillä, se ei ollut viisasta pelaamista. Mutta näin tällä kertaa, piste sentään saatiin vaikkei se nyt tyydytäkään yhtään, mutta enempää ei tänään myöskään ansaittu.  Mennään eteenpäin”, Halonen totesi.

HaPK:n Topi Pohjankoski oli myös pettynyt lopputulokseen:

”Ekat 20 minuuttia pelattiin omalla tasolla ja teimme pari maalia. Sen jälkeen annettiin selän suoristua ja päästettiin vastustaja omilla virheillä peliin mukaan. Lopputulos oli oikeastaan ihan oikeutettu kenttätapahtumiin nähden, vaikka tasoitusmaali melko onnekas olikin. Seuraavaan peliin ei jää kuin parannettavaa”, Pohjankoski sanoi.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Riku Päivähonka (Pasi pois), Jonathan Kuva (Pohjankoski pois)