LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli Kultsu FC - HaPK Edustus (1-4)

5.8.2022

HaPK:n edustusjoukkueen tiivis ottelutahti jatkui, kun Kissalauma matkasi eilen torstaina 4.8.2022 Joutsenoon Kultsu FC:n vieraaksi. Kyseessä oli joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella, sillä alun perin toukokuun alkuun merkitty kohtaaminen jouduttiin siirtämään syyskuulle HaPK:n Suomen Cup-kiireiden takia. Kyseessä oli jälleen sarjan kärkipään kamppailu, sillä Kultsu majaili ennen ottelua vain pisteen päässä HaPK:sta.

Ottelun alku oli hieman tunnusteleva, joskin HaPK otti pallonhallinnan itselleen heti alusta alkaen. Kultsu pyrki pitämään muotonsa tiiviinä, eikä antanut kovin aktiivista prässiä vierailijoiden toppareille. Kissojen syöttötyöskentely oli vielä alussa hieman huolimatonta, mutta mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä paremmin HaPK sai koneensa käyntiin ja vei avausjaksoa selvästi.

Ensimmäinen mainittava tilanne nähtiin ottelun seitsemännellä minuutilla. HaPK sai vapaapotkun reilusta paristakymmenestä metristä, jonka antoi Lennart Voikar. Voikarin laukaus painui Kultsun muurin kautta kulmaksi. Kulman antoi Kimi Kolsi, mutta kotijoukkue onnistui purkamaan pelivälineen boxistaan keskialueen puolelle. 14. minuutilla HaPK sai jälleen vapaapotkun hyvästä paikasta ja tällä kertaa pallon taakse asettui Kolsi. Kultsun maalilla pelannut Miko Sederholm onnistui kuitenkin torjumaan Kolsin laukauksen.

18. minuutilla HaPK rakensi erinomaisen tilanteen oikean laidan kautta. Joonatan Lassila käynnisti hyökkäyksen laadukkaalla avauksella keskustaan Olli Kokkoselle. Kokkonen puolestaan jatkoi pelivälineen oikeaan laitaan Tino Kasuriselle, joka lähetti laidalta pystysyötön selustaan hyvän juoksun tehneelle Lennart Voikarille. Voikar tarjoili erinomaisen matalan keskityksen maalin edustalle vitosen viivalle Nico Pietiläiselle, jonka laukauksen Kultsu-vahti Sederholm erinomaisesti kuitenkin torjui kulmapotkuksi. Kulmalipulle asteli Voikar, jonka kulmapotku leijaili taka-alueelle Joonatan Lassilan ulottuville. Lassilan ohjaus ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla vaan suuntautui reilusti ohi kotijoukkueen maalin.

Paine Kultsun kenttäpuoliskolla kasvoi koko ajan suuremmaksi, mitä pidemmälle avausjakso eteni. 24. minuutilla HaPK:n kulman kotijoukkue onnistui selvittämään ja muutama minuutti myöhemmin Lennart Voikarin antamasta sivuvaparista Joonatan Lassilan pusku suuntautui hieman ohi Kultsu-maalin. Puolen tunnin kohdalla Topi Pohjankoski ohitti vasemmalla laidalla Kultsun laitapuolustajan ja tarjoili pallon boxiin Joona Pasille, jonka vasemman jalan laukaus nousi yli kotijoukkueen maalin.

Vierasjoukkueen ansaittu avausmaali nähtiin lopulta 31. minuutilla. Hyvin pelatun hyökkäyksen päätteeksi HaPK sai kulmapotkun oikealta, jonka antoi Kimi Kolsi. Kolsin pallo tuli matalana etualueelle, josta pallo jatkettiin maalin edustalle. Ensimmäisenä irtopalloon pääsi Topi Pohjankoski, joka ohjasi pallon läheltä sisään ohi Miko Sederholmin ja näin HaPK siirtyi 1-0 johtoon.

Johto-osuman jälkeen paine Kultsun maalin lähettyvillä kasvoi entisestään ja toinen osuma roikkui niin sanotusti ilmassa. 36. minuutilla Kimi Kolsi kokeili laukaustaan 20. metristä, mutta laukaus painui vajaan metrin ohi kotijoukkueen maalin. Heti perään oli Olli Kokkosen vuoro kokeilla laukaustaan boxin sisäpuolelta, mutta tämän laukauksen Miko Sederholm Kultsun maalilla torjui. Hetkeä myöhemmin Topi Pohjankoski tarjoili vasemmalta laidalta keskityspallon boxiin, josta Kolsi pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta Sederholm piti kotijoukkuetta pystyssä torjumalla myös Kolsin puskun.

43. minuutilla vääjäämätön kuitenkin tapahtui, kun HaPK siirtyi kahden maalin johtoon. Topi Pohjankoski antoi vasemmalta sivustalta syötön keskustaan Kimi Kolsille, joka laukoi tulisesti noin 25. metristä. Miko Sederholm torjui Kolsin laukauksen eteensä ja irtopallossa oli ensimmäisenä Joona Pasi, joka laittoi pallon Kultsun maaliin ja vei Kissat 2-0 johtoon. Lähes heti perään kolmas maali oli jo lähellä, kun Kolsi tarjoili keskustasta loistavan pallon oikealle Tino Kasuriselle. Kasurinen pääsi etenemään aina boxiin asti, mutta laukaus kohti takakulmaa painui niukasti ohi. Kolmas osuma kuitenkin nähtiin vielä ennen taukovihellystä ja huh heijaa millainen osuma se olikaan. Lennart Voikar laukoi huikean laukauksen lähes 60. metristä omalta kenttäpuoliskolta Kultsun verkkoon yli hieman ulkona maaliltaan olleen Sederholmin. Näin tauolle mentiin Kissojen loistavan avausjakson myötä 0-3 vierasjohdossa.

Kultsu suoritti heti toisen jakson alkuun kolme vaihtoa ja kentälle tulivat hyökkäyspäähän Miko Lötjönen sekä Kareem Abubakar. Vaihdot piristivät Kultsun peliä jonkin verran ja toisaalta taas HaPK:n kolmen maalin johtoasema näkyi vierailijoiden otteissa pienenä passivoitumisena ja huolimattomuutena, joka ilmeni mm. muutamina pallonmenetyksinä omalla kenttäpuoliskolla.

Toisenkin jakson ensimmäinen hyvä tilanne nähtiin kuitenkin Kultsun maalilla. 49. minuutilla HaPK eteni vahvasti oikean laidan kautta, jossa Tino Kasurinen vapautti Kimi Kolsin vauhtiin. Kolsi pääsi läheltä päätyrajaa antamaan hyvän syötön maalin edustalle Nico Pietiläiselle, jonka laukauksen Miko Sederholm kuitenkin torjui. 52. minuutilla nähtiin Kultsun ensimmäinen maalintekopaikka koko ottelussa. HaPK menetti pallon omalla kenttäpuoliskollaan vaarallisella paikassa ja Kultsu käänsi nopeaan vastahyökkäykseen. Boxiin pelattu hyvä maalintekopaikka kuivui kuitenkin kasaan heikohkon laukauksen myötä, joka painui metritolkulla ohi HaPK-maalin. Pari minuuttia myöhemmin toisessa kenttäpäädyssä Nico Pietiläinen tarjoili Lennart Voikarille boxin rajan tuntumaan laukaisupaikan, mutta Kultsu-vahti Sederholm torjui Voikarin laukauksen.

Tunnin kohdalla Kultsu rakensi ottelun toisen maalintekopaikkansa, kun vasemmalta sivustalta tullut keskitys tavoitti taka-alueelta kotijoukkueen pelaajan. Boxin sisältä hyvästä paikasta lähtenyt laukaus painui kuitenkin sivuverkon puolelle. Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin 61. minuutilla Kissojen karatessa jo neljän maalin johtoon. Nico Pietiläinen antoi vasemmalta syötön keskustaan Kimi Kolsille, joka haki jalkansa vapaaksi ja laukoi huikean pommin noin paristakymmenestä metristä ohi tyhjää maalillaan haroneen Miko Sederholmin.

Pari minuuttia HaPK:n neljännen maalin jälkeen pallo pyöri Kultsun maaliviivalla Joona Pasin viimeistely-yrityksen jälkeen, mutta viivan paremmalle puolelle pallo ei koskaan ehtinyt. Kotijoukkue Kultsun lohdutusosuma nähtiin 67. minuutilla. Kultsu sai katkaistua HaPK:n hyökkäyksen ja käänsi nopeasti 3v3 vastahyökkäykseen. Miko Lötjönen tarjoili kuljetuksensa päätteeksi syötön boxiin Kareem Abubakarille, jonka tarkka laukaus painui takakulmaan ohi HaPK-veskarina tässäkin ottelussa pelanneen Tomi Kopran.

Viimeisen reilun parinkymmenen minuutin aikana HaPK keskittyi lähinnä siihen, että Kultsulle ei anneta kavennusmaalista huolimatta mahdollisuutta tulla peliin mukaan. Tämä onnistuikin erinomaisesti, sillä kunnollista kiriä joutsenolaiset eivät missään vaiheessa saaneet käyntiin. HaPK piti palloa ajoittain hyvällä maltilla pelaten pidempiä hyökkäyksiä ja sitä kautta minuutteja kellosta pois. Muutama puolittainen maalintekopaikkakin Kultsun maalin lähettyvillä vielä nähtiin. Vastaavasti Kissojen maalilla Tomi Kopra sai seisoskella melko rauhassa vailla torjuntahommia. Erinomaisesti ottelun tuominnut Remi Rantakaulio vihelsi ottelun päättyneeksi kolmen lisäaikaminuutin jälkeen ja HaPK kuittasi loistavan esityksen päätteeksi ansaitun vierasvoiton Kultsusta numeroin 4-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti jälleen erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen:

”Erinomainen esitys taas joukkueelta, siitä kiitokset jälleen kerran pelaajille! Vaikea arki-illan vierasreissu, mutta hoidimme sen enemmän kuin tyylikkäästi. Valmistautuminen meni nappiin, olimme ensimmäisellä jaksolla vähän tunnustelevan alun jälkeen erittäin hyviä ja teimme siihen kolme maalia. Toiselle jaksolle vähän ehkä passivoiduimme ja olimme jopa huolimattomia pallon kanssa varsinkin jakson alussa, mutta mitään hätää ei missään vaiheessa ollut eikä Kultsu montaa paikkaa pystynyt luomaan koko ottelun aikana. Meiltä taas onnistumisia laajalla rintamalla, neljä eri maalintekijää ja useita hyviä maalipaikkoja tehtyjen maalien lisäksi”, Halonen kertoi.

HaPK siirtyi samalla sarjan kärkipaikalle yhdessä MyPa:n kanssa, joka on kuitenkin pelannut kolme ottelua Kissoja enemmän:

”Kolme edellistä ottelua ovat kaikki olleet kärkipelejä, kun vastassa ovat olleet MyPa, KJP sekä Kultsu. Näistä täydet yhdeksän pistettä on erinomainen suoritus. Joukkue on hyvässä vireessä ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Yhtään ei saa kuitenkaan takki avautua, vaan työnteko jatkuu ja keskittyminen on jo seuraavassa, ensi keskiviikkona pelattavassa ottelussa”, Halonen totesi.

Huikean maalin Kultsua vastaan viimeistellyt Lennart Voikar oli myös erittäin tyytyväinen Kissojen tekemiseen:

”Hyvä ja tärkeä voitto. Ensimmäinen puoliaika pelattiin omalla tasolla ja saatiin useita maalipaikkoja luotua. Kun menee 3-0 johtoasemassa tauolle, voi olla tyytyväinen tekemiseen. Tokalla puoliajalla vähän passivoiduttiin ja päästettiin kaveri ehkä turhan helposti peliin mukaan, mutta johtoasema ei ollut kyllä missään vaiheessa vaarassa”, Voikar kertoi.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Lennart Voikar, Olli Kokkonen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Ilmari Kontunen (Kokkonen pois), Caner Mula (Pasi pois), Mamet Mula (Pietiläinen pois), Lauri Labbas (Pohjankoski pois)