LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KJP (5-1)

1.8.2022

HaPK:n edustusjoukkueen ottelut jatkuivat eilen sunnuntaina 31.7.2022 pitkästä aikaa kotiottelulla. Yli kuukauden kotiottelutauon jälkeen haminalaisyleisöä hemmoteltiin sarjan kärkiottelulla, kun Haminan urheilukentän nurmella vieraili KJP Kouvolasta.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen keväällä huhtikuun lopulla Kouvolassa päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen 2-2 tasatulokseen. Haminassa pelatussa ottelussa kotijoukkue ei jättänyt jossitteluille sijaa, vaan oli erittäin tyly isäntä kouvolalaisvierailleen.

Ottelun alku näytti heti, mitä tuleman pitää. Ottelua oli pelattu vain kaksi minuuttia, kun Joona Pasi karkasi läpiajoon ja pääsi nokikkain KJP-veskari Ville Iiskolan kanssa. Iiskola torjui kuitenkin Pasin tuplaviimeistely-yrityksen ja näin avausmaalia ei vielä tästä hyökkäyksestä syntynyt. Kauaa ei avausosumaa kuitenkaan tarvinnut odotella, sillä viidennellä minuutilla pallo kaivettiin ensimmäistä kertaa KJP:n rysästä. Loistava suoraan lauantaisten viimeistelyharjoitusten pankista kaivettu hyökkäys johti upeaan osumaan. Olli Kokkonen liikkui hyvin pelattavaksi kymppialueelle ja pääsi myös kääntymään pallon kanssa. Kokkonen antoi erinomaisen murtavan syöttö oikealta sivustalta pystyjuoksun tehneelle Tino Kasuriselle, joka puolestaan toimitti matalan keskityksen boxiin Nico Pietiläiselle. Pietiläinen ei antanut armoa kouvolalaisvieraille, vaan latasi tylysti pelivälineen vasempaan yläkulmaan ohi Ville Iiskolan.

KJP tuli kuitenkin nopeasti tasoihin seitsemännellä minuutilla. Pieni nukahdus kotijoukkueen osalta johti pallonmenetykseen keskialueella ja KJP käänsi peliä sille tyypilliseen tapaan erittäin nopeasti eteenpäin kohti vaarallista kärkikaksikkoaan. Niko Nakari pääsi kokeilemaan boxin rajalta kertaalleen, mutta ensimmäisen laukauksen Kissojen puolustus onnistui vielä peittämään. Kakkospallo kimpoili kuitenkin uudelleen Nakarin ulottuville ja tällä kertaa Nakarin laukaus hieman boxin ulkopuolelta painui yläkulmaan ohi HaPK-maalia tuttuun tapaan vartioineen Tomi Kopran.

KJP:n tasoituksen jälkeen mentiin hienoisessa HaPK:n otteessa, mutta kulmapotkuja vaarallisempia tilanteita HaPK ei pystynyt seuraavan parinkymmenen minuutin jakson aikana luomaan, vaikka hyviä aihioita kyllä oli useita. Kulmapotkutkaan eivät vaarallisiin tilanteisiin johtaneet, toisaalta KJP ei myöskään saanut luotua mitään uhkaa Kissojen puolustuslinjalle.

31. minuutilla HaPK siirtyi 2-1 johtoon. Topi Pohjankoski pääsi etenemään vasemmalta laitakaistalta aina KJP:n boxiin saakka ja antoi kuljetuksena päätteeksi keskustaan syötön Nico Pietiläiselle. Pietiläinen otti pallon mukaansa ja laukoi noin kymmenestä metristä pallon toistamiseen vasurillaan samaan reikään kuin avausmaalinkin, eli vasempaan yläkulmaan. Ja vain viisi minuuttia myöhemmin Pietiläinen viimeisteli hattutemppunsa. Jälleen erinomainen, nyt hieman pidempi hyökkäys Kissoilta, jonka päätteeksi Kimi Kolsi keskitti vasemmalta sivustalta pallon boxiin kohti Tino Kasurista. Kasurinen vei pääpallon 100-0 itseään parikymmentä senttiä pidemmältä KJP:n Otto Haimilta ja löysi puskullaan pilkun tuntumasta Pietiläisen. Pietiläinen kisutteli KJP-veskari Iiskolan maihin ja malttoi vielä siirtää pallon kauemmas Iiskolan ulottuvilta niin, että pääsi lopulta lataamaan pelivälineen tyhjään KJP-nuottaan vieden Kissat 3-1 johtoon.

Pari minuuttia kolmannen maalin jälkeen HaPK:n neljäs osuma roikkui jo niin sanotusti ilmassa. Hurja hässäkkä KJP:n boxissa hyvin rakennetun tilanteen jälkeen, mutta pelaajia oli niin paljon edessä, että loppujen lopuksi kunnon viimeistely-yritystä ei pelaajaruuhkan keskeltä kukaan saanut aikaiseksi. Kotijoukkueen neljäs osuma nähtiin kuitenkin vielä avausjaksolla ja se tuli todella herkulliseen paikkaan lisäajan toisella minuutilla. Jälleen komea hyökkäyssommitelma, jonka järjestelivät tällä kertaa oikealta laidalta Lennart Voikar ja Tino Kasurinen. Voikar antoi lopulta viimeisen maaliin johtaneen syötön boxista päätyrajan tuntumasta maalin eteen vitosen viivalle, josta Ilmari Kontunen ohjasi pallon suoraan syötöstä ohi Iiskolan. Näin tauolle mentiin loistavan avausjakson jälkeen Kissojen 4-1 johdossa.

Heti toisen puoliajan alkuun Joona Pasi oli karata KJP:n puolustukselta läpiajoon, mutta juuri ennen rangaistusalueen rajaa Pasi lanattiin kentän pintaan vapaapotkun arvoisesti. Pallon taakse asettui Lennart Voikar, jonka laukaus kuitenkin kilpistyi KJP:n muuriin. Jokunen minuutti myöhemmin Kimi Kolsi eteni KJP-pelaajien keskeltä aina boxiin asti, kunnes Kolsi sai takaa päin kunnolla jaloilleen. Kaikki, todennäköisesti myös KJP:n leirissä, odottivat ilmiselvää rangaistuspotkua kotijoukkueelle, mutta sitä ei kuitenkaan koskaan kuulunut. Mainittakoon nyt sen verran, että ottelussa nähtiin varsinkin avausjaksolla useita hyvin kyseenalaisia tilanteita KJP:n ajellessa ajoittain todella rumasti kotijoukkueen pelaajien jaloille, mutta pilli soi kyllä todella harvakseltaan. Suorastaan hämmentävä tilastokummajainen ottelusta kentällä nähtyyn peilaten on se, että varoituksia jaettiin kotijoukkueelle kaksi, mutta vierailijoille vain yksi.

57. minuutilla Joona Pasi pääsi kokeilemaan Kimi Kolsin antaman kulmapotkun jälkitilanteesta hyvästä paikasta, mutta laukaus nousi hieman yli KJP-maalin. KJP sai puolestaan pientä painetta Kissojen päätyyn, kun ottelua oli pelattu noin tunti. Kolme peräkkäistä kulmapotkua eivät kuitenkaan johtaneet kovin vaarallisiin tilanteisiin, kolmannen kulman jälkeen kouvolalaispelaaja pääsi laukomaan melko hyvästä sektorista boxin sisäpuolelta, mutta laukaus nousi metrin verran yli HaPK-maalin.

64. minuutilla Ville Iiskola joutui kaivamaan pallon selkänsä takaa KJP:n verkosta jo viidennen kerran. Kimi Kolsi nosti HaPK:n hyökkäystä oikealta sivustalta pitkällä kuljetuksella ja antoi kuljetuksensa päätteeksi syötön boxin rajan tuntumaan Nico Pietiläiselle. Pietiläinen löysi taka-alueelta aivan vapaana olleen Joona Pasin, joka pääsi tälläämään noin seitsemästä metristä pallon takakulmaan.

KJP:n toisen jakson paras paikka nähtiin 67. minuutilla. Nopea hyökkäys oikean laidan kautta johti keskitykseen maalin edustalle, jossa vierailijoiden hyökkääjä oli turhan vapaana ja pääsi puskemaan aivan vapaasti kohti Tomi Kopran vartioimaa HaPK-maalia. Kopra venyi kuitenkin loistavaan torjuntaan saaden näppinsä puskun tielle ja Kopran torjunnasta pallo painui ylärimaan ja siitä takaisin kentälle. Kakkospalloon pääsi vielä samainen KJP-hyökkääjä uudelleen kokeilemaan, mutta ohjaus nousi yli kotijoukkueen maalin ja näin KJP ei kavennusosumaa onnistunut tekemään.

Hetkeä myöhemmin oli toisessa päässä jälleen hyvä tilanne, kun Joona Pasi ohitti kaksi KJP:n pelaajaa matkalla boxiin, mutta laukausyritys lähietäisyydeltä epäonnistui ja suuntautui ohi maalin. Jokunen minuutti tämän jälkeen HaPK sai kulmapotkun vasemmalta, jonka antoi Kimi Kolsi. Pallo tuli etualueelle, josta Topi Pohjankoski pääsi puskemaan, mutta Iiskolan hyvä reaktiotorjunta vesitti Pohjankosken maalintekoaikeet. Kakkospallon KJP-puolustus selvitti maaliviivan tuntumasta keskialueen puolelle.

Viimeinen reilu kymmenenminuuttinen pelailtiin kellosta pois ilman sen mainittavampia tapahtumia kummassakaan kenttäpäädyssä. HaPK pelasi kaiken kaikkiaan erinomaisen ottelun ja kaatoi KJP:n siis selvästi 5-1 numeroin.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halosella oli ottelun jälkeen syytä leveään hymyyn:

”Loistava peli meiltä, hattu pois päästä ja kiitos pelaajille! Raikasta, iloista ja ennen kaikkea monipuolista pelaamista, olimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla todella hyviä. Viiden tehdyn maalin lisäksi paikkoja oli tehdä ainakin toiset viisi lisää. Puolustimme myös hyvin läpi ottelun, vaikka Nakari sen yhden pääsikin tekemään ottelun alkupuolella. Muuten vastustajan tehokas kärkipari Nakari-Nurminen pidettiin erinomaisesti pimennossa. Toisella puoliajalla hieman nostimme jalkaa kaasulta eikä meidän tietenkään tarvinnut yltiöpäisesti enää hyökätä selvässä johtoasemassa. Pidimme ottelun hyvin kontrollissa koko ajan. Kaiken kaikkiaan todella tasapainoinen ja vahva esitys, olen erittäin tyytyväinen jätkien tekemiseen”, Halonen hehkutti.

Yksi ottelun hahmoista, HaPK:n keskikentällä täydet minuutit huhkinut Kimi Kolsi oli myös tyytyväinen omiensa otteisiin:

”Peli oli alusta loppuun meidän hallinnassamme, todella tärkeät pisteet sarjan top 3-jengiltä! Meiltä todella komeita hyökkäyskuvioita ja maalinteko oli tehokasta. Toisella puoliajalla hieman passivoiduttiin ja mentiin KJP:n tempoon mukaan, mutta eihän sitä vastustajaa viitsi liikaa nöyryyttää. Ei pidä kuitenkaan ylpistyä liikaa vaan jatketaan eteenpäin”, Kolsi totesi.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen nälkäisimmät pelaajat kummastakin joukkueesta. Kotijoukkueen palkinnon vei useista hyvistä vaihtoehdoista kolme maalia viimeistellyt ja yhden syöttänyt Nico Pietiläinen. Vierailta palkittiin ainoan osuman tehnyt Niko Nakari.

Tomi Kopra (mv), Lennart Voikar, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Kimi Kolsi, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiiläinen, Joona Pasi

Caner Mula (Pietiläinen pois), Simo Matilainen (Kokkonen pois), Mamet Mula (Pasi pois), Lauri Labbas (Pohjankoski pois), Jonathan Kuva (Kasurinen pois)