LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli IPS - HaPK Edustus (4-1)

13.7.2022

HaPK:n edustusjoukkueen matka Imatralle keskiviikkona 13.7.2022 ei ollut kovin menestyksekäs. HaPK kärsi kauden yhdeksännessä sarjaottelussaan ensimmäisen tappionsa IPS:n oltua parempi numeroin 4-1.

IPS tuli todella kovaa ottelun alussa ja se oli Kissoilla kyllä tiedossakin. HaPK:lla oli hieman vaikeuksia päästä ulos kotijoukkueen kovan prässin alla ja vierailijat joutuivatkin avaamaan normaalia enemmän pitkillä palloilla. Nämä muutamat pitkät avaukset johtivat pariin kulmapotkuun avauskympillä, mutta mitään vaarallista niistä ei saatu aikaiseksi.

Ottelun avausmaali nähtiin kymmenen minuutin kohdalla ja se syntyi turhan halvalla tavalla. IPS:n sivurajaheitto vasemmalta pelattiin keskisektoriin kuudentoista alueen kaaren tuntumaan, josta kotijoukkueen pelaaja pääsi laukomaan. Tomi Kopra HaPK:n maalilla torjui laukauksen eteensä ja kakkospallo tuli haminalaispuolustajan ulottuville, mutta purkupallo epäonnistui ja imatralaisten Riku Kurkisuo tuikkasi pallon läheltä sisään ohi Kopran ja vei IPS:n näin 1-0 johtoon.

17. minuutilla HaPK sai sivuvaparin vasemmalta sivustalta, jonka antoi Kimi Kolsi. Kolsin antoi hyvän pallon matalana etualueelle, mutta kunnollista ohjausta vierasjoukkueen pelaajat eivät saaneet aikaan ja näin pallo tuli IPS-veskari Mika Haakanan näppeihin. 23. minuutilla IPS tuli vahvasti vasemmalta laidalta, josta annettiin keskitys boxiin. Imatralaishyökkääjä pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta Tomi Kopra venyi laukauksen tielle.

Ensimmäisen jakson loppua kohden HaPK alkoi saada enemmän ja enemmän otetta pelistä ja otti hallinnan itselleen. Muutamat hyvät hyökkäysaihiot kilpistyivät kuitenkin hieman huonoihin pallollisen pelaajan ratkaisuihin tai siihen, ettei IPS:n korkealla pelanneen puolustuslinjan taakse saatu riittävän usein palloja. 40. minuutilla HaPK pelasi kuitenkin hyvän nopean hyökkäyksen vasemman laidan kautta. Topi Pohjankoski löysi keskisektorista Kimi Kolsin, jonka laukaus noin 18. metristä nousi kuitenkin puolisen metriä yli IPS-maalin. Kumpikaan joukkue ei mainittavia tilanteita enää avausjaksolla pystynyt rakentamaan, joten tauolle mentiin IPS:n 1-0 johdossa.

HaPK sai toiselle jaksolle erinomaisen alun ja löysi avauspuoliskoa paremmin tiloja keskialueelta kotijoukkueen prässin takaa. 49. minuutilla hyvä ja rohkea pelaaminen johti myös tasoitusosumaan. Simo Matilainen löysi keskustasta Nico Pietiläisen, jonka pudotuksesta Kimi Kolsi antoi vasemmalle laidalle vapauttavan syötön Topi Pohjankoskelle. Pohjankoski karkasi läpiajoon eikä erehtynyt, vaan laukoi vasurillaan pallon alakulmaan ohi IPS-vahti Mika Haakanan. Kolme minuuttia myöhemmin HaPK sai kaksi peräkkäistä kulmapotkua, joista jälkimmäisestä Ville Piispa pääsi hyvästä paikasta puskemaan, mutta pusku nousi parikymmentä senttiä yli IPS-maalin.

Tasatilanteessa ei menty kauaa, sillä 54. minuutilla IPS siirtyi jälleen johtoon. HaPK menetti pallon ylhäällä ja menetyksen jälkeen IPS pelasi pitkän syötön Kissatoppareiden eteen hyökkääjä Boris Belimoville. Belimov kääntyi ja pääsi kovalla vauhdilla etenemään aina boxiin asti tarjoillen boxin sisäpuolella poikittaissyötön takatolpalle, josta Jari Reponen laittoi pelivälineen tyhjään maaliin. Vain kaksi minuuttia myöhemmin Reponen osui toistamiseen. IPS:n sivuvapari oikealta annettiin HaPK:n boxiin ja pallo ajautui Reposelle, joka laukoi suoraan ilmasta pallon vastustamattomasti takakulmaan ja näin tilanne oli jo 3-1.

58. minuutilla oli kotijoukkueen neljäs osuma jo lähellä. HaPK menetti pallon tällä kertaa omalla kenttäpuoliskollaan ja IPS-hyökkääjä karkasi läpi, mutta pallo tuli HaPK-veskari Tomi Kopran syliin kahden tolpan kautta. Kaksi minuuttia myöhemmin oli toisessa päässä hyvännäköinen tilanne, kun Tino Kasurisen keskityksestä Kimi Kolsi pääsi kokeilemaan boxin rajalta puolivolleyta, mutta IPS-maalilla Mika Haakana torjui laukauksen. Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Kasurinen pääsi itse etenemään laidalta aina boxiin asti kohtuulliselle laukaisupaikalle, mutta laukaus painui hieman yli kotijoukkueen maalin. Hetkeä myöhemmin Topi Pohjankoski pääsi vasemmalta kokeilemaan nostoa takakulmaan, mutta pallo painui IPS-maalin katolle. Ja vain minuutti tästä oli Joonatan Lassilan vuoro kokeilla boxista lähietäisyydeltä, mutta Haakana torjui myös Lassilan yrityksen.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin 77. minuutilla. IPS:n oikealta laidalta annettu keskitys tavoitti boxista Boris Belimovin, jonka ensimmäinen laukaus osui HaPK-maalin tolppaan ja paluupallo tuli uudelleen suoraan Belimovin ulottuville, josta hänellä oli helppo työ laittaa pallo tyhjään maaliin. Vielä ottelun lisäajalla HaPK sai rangaistuspotkun, mutta Joona Pasin laukaus painui tolpan kautta ohi. IPS:lle pisteet 4-1 voitolla.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin pettynyt ottelun jälkeen:

”Vähän huono lähtö peliin, tiedettiin kyllä IPS:n tulevan kovaa ja missä ne tilat sen jälkeen ovat, mutta emme siitä huolimatta löytäneet niitä tiloja. Avausjakson loppua kohden pääsimme kuitenkin peliin mukaan ja saimme hyvääkin otetta ja tasoituksen heti toisen puoliajan alkuun. Emme kuitenkaan missään vaiheessa yltäneet parhaimpaamme. Peliä leimasivat helpohkot virheet ja toisaalta taas omissa hyökkäyksissämme emme kovin usein päässeet etenemään niille alueille, jonne pyrimme. Niitä aseita, joilla IPS:n kaadoimme kotona kuukausi sitten, emme nyt pystyneet käyttämään yhtä tehokkaasti. Muutamia poissaoloja meillä oli ja kyllä nekin varmasti näkyivät pelissämme, kun jouduimme mylläämään kokoonpanoa jonkin verran. Pettymyshän tämä tietysti on, kun kuitenkin tiedämme, millä tasolla pystymme pelaamaan ja emme päässeet lähellekään sitä tasoa”, Halonen totesi.

Avaus: Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Teemu Pätäri, Tino Kasurinen, Kimi Kolsi, Simo Matilainen, Nico Pietiläinen, Topi Pohjankoski, Joona Pasi, Caner Mula

Uku Tikerpuu (Pätäri pois), Ilmari Kontunen (Matilainen pois), Jonathan Kuva (Lassila pois), Tino Aalto (Pohjankoski pois), Jonne Hannula (Pietiläinen pois)