LähiTapiola otteluraportti: Regions Cup puolivälierä SexyPöxyt - HaPK Edustus (6-2)

3.7.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen lauantaina 2.7.2022 erittäin kuumissa olosuhteissa Espoossa Regions Cupin puolivälieräottelun SexyPöxyjä vastaan. Cup-taival tuli päätökseen, sillä SexyPöxyt vei ottelun nimiinsä numeroin 6-2.

Ottelun ensimmäiset tilanteet nähtiin kotijoukkueen maalilla. Neljännellä minuutilla Kimi Kolsi antoi erinomaisen pitkän syötön Joona Pasille, joka ohitti yhden Pöxy-puolustajan ja näin avautui 2v1 hyökkäys, jossa Nico Pietiläinen oli mukana. Pasin syöttö Pietiläiselle jäi hieman hiljaiseksi, mutta tavoitti kuitenkin Pietiläisen, jonka laukauksen espoolaispuolustaja ehti peittämään. HaPK sai tilanteessa kaksi peräkkäistä kulmapotkua, joista jälkimmäisestä Pietiläinen pääsi lähietäisyydeltä puskemaan, mutta pusku suuntautui puolisen metriä ohi Pöxyjen maalin.

Seitsemännellä minuutilla Pietiläinen pelasi pallon oikealle laidalle Tino Kasuriselle, joka ohitti 1v1 tilanteessa Pöxy-puolustajan ja antoi sen jälkeen hyvän syötön boxiin Joona Pasille. Pasi ajautui hieman pieneen kulmaan ja vasemman jalan laukaus noin kuudesta metristä painuikin sivuverkon puolelle. Kymmenen minuutin kohdalla nähtiin kotijoukkue SexyPöxyjen ensimmäinen tilanne. Jatkuvasti vaarallinen Pöxy-hyökkääjä Zanjar Abubakir pääsi boxin sisältä laukomaan hyvästä paikasta, mutta HaPK:n maalilla pelannut Olli Suortti torjui Abubakirin laukauksen. Jatkotilanteesta Abubakir pääsi vielä uudelleen kokeilemaan viimeistelyä lähietäisyydeltä, mutta ohjaus vitosen viivalta suuntautui ohi Kissojen maalin.

11. minuutilla HaPK menetti pallon vaarallisella alueella keskiympyrän tuntumassa ja Pöxyt käänsi nopeaan vastahyökkäykseen. Teemu Koski pääsi kokeilemaan boxin ulkopuolelta laukaustaan, mutta vielä tässä vaiheessa laukaus painui ohi. Muutama minuutti myöhemmin HaPK menetti pallon lähes samalla tavalla samassa paikassa ja taas tuli kiire omaan päähän. Zanjar Abubakir pääsi etenemään aina boxiin asti ja laukomaan lähietäisyydeltä, mutta Olli Suortti torjui Abubakirin maalintekoyrityksen ja Ville Piispa purki kakkospallon pois boxista.

17. minuutilla nähtiin hyvä tilanne taas toisessa päässä. Topi Pohjankoski ohitti vasemmalla laidalla espoolaisten puolustajan ja antoi pystyjuoksun tehneelle Nico Pietiläiselle hyvän syötön. Pietiläinen käänsi pallon boxiin erinomaiseen paikkaan Joona Pasille, joka pääsi vasurillaan laukomaan pilkun tuntumasta suoraan syötöstä, mutta laukaus suuntautui keskelle päin Pöxyjen maalilla pelannutta Matias Kontturia. Kakkospallo jäi vielä pyörimään maalin edustalle, mutta sen kotijoukkue onnistui purkamaan yli päätyrajasta. HaPK sai kaksi peräkkäistä kulmapotkua, joista jälkimmäinen tuotti ottelun avausmaalin. Kimi Kolsin erinomainen pallo tuli vitosen viivan tuntumaan maalin edustalle, josta Ilmari Kontunen latasi pallon yläkulmaan vieden Kissat 1-0 johtoon.

25. minuutilla Pöxyjen Abubakir oli jälleen maalintekopaikassa karaten vasemmalta puolittain läpi. Abubakir ajautui kuitenkin hieman pienehköön kulmaan ja Olli Suortti pystyi vielä tämän laukauksen selvittämään. Muutama minuutti myöhemmin SexyPöxyt tuli kuitenkin tasoihin. Keskialueen pallonmenetyksen jälkeen Pöxyjen Teemu Koski pelasi jalkansa vapaaksi ja laukoi reilusta paristakymmenestä metristä pallon lähes yläkulmaan tuoden kotijoukkueen tasoihin.

Kymmenisen minuuttia Pöxyjen tasoituksen jälkeen oli HaPK:lla toisessa päässä hyvä paikka. Tino Kasurinen pelasi kuudentoista alueen kaaren tuntumaan Kimi Kolsille, jonka laukaus painui vain niukasti yli espoolaismaalin. Jokunen minuutti myöhemmin Kolsia rikottiin boxin kaaren tuntumassa ja Kolsi laukoi itse vapaapotkun, mutta Matias Kontturi pystyi Pöxyjen maalilla liimaamaan laukauksen näppeihinsä. Heti tämän tilanteen jälkeen Pöxyt siirtyi ottelussa onnekkaasti 2-1 johtoon. Ensin keskialueella onnekas kimmoke oikeaan suuntaan jatkoi kotijoukkueen hyökkäystä vasemmalla laidalla. Laidalta pallo pelattiin keskustaan Teemu Koskelle, jonka kuljetuksen HaPK pystyi jo ainakin puolittain katkaisemaan, mutta toinen epäonnekas kimmoke saman hyökkäyksen aikana toi pallon vielä uudelleen Kosken ulottuville. Koski pääsi kuin varkain laukomaan paristakymmenestä metristä matalan laukauksen, joka painui alakulmaan ohi Olli Suortin. Vielä ennen taukovihellystä Kissojen niskaan kaadettiin jääkylmä suihku, kun oikealta laidalta rakennettu Pöxyjen hyökkäys johti 3-1 maaliin. Taka-alueelle oli unohdettu Pöxyjen Abubakir aivan vapaaksi ja Abubakirin pusku keskelle tavoitti Teemu Kosken, joka tökkäsi pallon parista metristä sisään viimeistellen hattutemppunsa. Näin tauolle mentiin Pöxyjen 3-1 johdossa.

Vaikka HaPK meni ottelussa johtoon ja avausjaksolla oli muitakin hyviä maalintekotilanteita, ei Kissojen peli missään vaiheessa avausjakson aikana ollut sitä, mitä on totuttu näkemään. Yleisilme oli vaisu ja se näkyi monessa asiassa. Prässejä ei viety loppuun asti, tilanteisiin mentiin vähän puolittain ja lähes järjestään kaksinkamppailut ja irtopallot menivät Pöxyille. Avauspuoliskolla nähtiin myös merkillisen paljon huonoja pallollisen pelaajan valintoja, jotka johtivat menetyksiin vaarallisilla alueilla sekä kommunikointiongelmia, joista Pöxyt oli lähellä rokottaa kahdesti. Ensimmäinen nelivitonen oli muutamista hyvistä maalintekopaikoista huolimatta ehkä heikoin jakso Kissoilta koko tämän kauden aikana.

Toinen jakso alkoi Kissojen kannalta erinomaisesti, sillä vain viidentoista sekunnin pelin jälkeen pallo oli Pöxyjen maalissa. Kotijoukkueen maalivahdin ja puolustuslinjan sekoillessa kävi Nico Pietiläinen kaivamassa pallon itselleen ja laittoi sen käytännössä tyhjään maaliin. HaPK:n kiri sai kuitenkin ratkaisevan käänteen toiseen suuntaan viisi minuuttia myöhemmin, kun 50. minuutilla Pöxyille tuomittiin vähintään kyseenalainen rangaistuspotku. Heikosti koko ottelun tuominnut tuomarikolmikko päätti viedä pallon pilkulle tilanteesta, jossa Pöxy-pelaajan lähietäisyydeltä tullut keskitys osui Uku Tikerpuun käsivarteen käden ollessa täysin luonnollisessa asennossa kiinni vartalossa. Pallo pilkulle ja siitä varmasti sisään ja näin kotijoukkue 4-2 johtoon. Jokunen minuutti myöhemmin ottelussa oli jo ratkaisun makua, kun Pöxyjen Abubakir riisti boxissa pallon HaPK-vahti Olli Suortin jalasta ja laittoi pallon tyhjään rysään vieden kotijoukkueen jo 5-2 johtoon.

Lupaavasti alkanut toinen jakso sai siis tylyn käänteen kyseenalaisen rangaistuspotkun ja sen jälkeen vielä halvan maalin myötä. Kolmen maalin takaa-ajoasemassa HaPK pelasi kuitenkin toisen puoliajan pääosin hyvin ja hallitsi peliä sekä loi myös useita maalintekotilanteita. Palloa ei vaan saatu sisään hyvistäkään paikoista. Joona Pasille avautui toisella jaksolla kaksikin huippupaikkaa, lisäksi hyvä paikka rakennettiin myös Olli Kokkoselle ja Nico Pietiläiselle. Myös Joonatan Lassila pääsi kertaalleen kokeilemaan boxista lähietäisyydeltä. Matias Kontturi Pöxyjen maalissa venyi kuitenkin useaan hyvään torjuntaan ja osa Kissojen viimeistely-yrityksistä suuntautui ohi Pöxyjen maalin. Ottelun lopussa viimeisillä minuuteilla kotijoukkueen Teemu Koski pääsi vielä laukomaan kuudentoista alueen rajan tuntumasta ottelun neljännen osumansa. Pöxyt jatkaa Regions Cupissa välieriin 6-2 voiton myötä.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tietysti pettynyt ottelun lopputulokseen ja ennen kaikkea ensimmäisen jakson vaisuun ilmeeseen:

”Pettymyshän tämä tietysti on, ei siitä mihinkään pääse. Tiesimme, että SexyPöxyt on todella hyvä joukkue, mutta kyllä meillä täydet mahdollisuudet oli voittoon asti. Itse tämän sössimme, varsinkin ensimmäisen jakson ilme ja esitys oli heikko, varmaan heikointa meiltä tällä kaudella. Ja kun se tulee tällaisessa ottelussa, niin täytyy ihmetellä, mistä se johtui. Jännitimmekö sitten liikaa vai mikä, vaikea sanoa. Helppoja maaleja omiin ja vaikka toisella jaksolla nostimme tasoa selvästi, ei se enää riittänyt, vaikka peliä hallitsimmekin. Tästä olisi vielä varmasti tullut peli ilman sitä erittäin kyseenalaista rankkarituomiota lähes heti meidän kavennusmaalimme perään. Jos olimme mekin huonoja ensimmäisellä jaksolla, niin kyllähän oranssipaitainen tuomarijoukkue veti myös aivan vihkoon. En ihan hetkeen muista kokonaisuutena näin heikkoa tuomarityöskentelyä, ihan ikävä tuli näitä meidän paikallisia tuomareitamme”, Halonen harmitteli.

Halonen toivoo, että tappio kasvattaa joukkuetta entisestään ja tästä pelistä voidaan ottaa paljonkin opiksi:

”Emme ole juurikaan tappioita tällä kaudella kärsineet, virallisissa otteluissa ainoastaan FC Lahdelle ennen tätä. Vaikka se tyhmältä kuulostaakin, niin häviäminenkin tekee joskus hyvää. Ehkä tätä jopa tarvittiin tähän kohtaan ja totta kai meidän täytyy tästä ottaa opiksi, toisaalta taas oli hyviäkin asioita, joita voimme ottaa jatkoa ajatellen mukaan varsinkin toiselta jaksolta”, Halonen sanoi.

Kissojen topparina taas täydet 90 minuuttia luutinut Ville Piispa harmitteli myös joukkueen heikkoa esitystä:

”Varmaan kokonaisuutena kauden huonointa peliä meiltä. Ei oltu varsinkaan ensimmäisellä jaksolla hereillä missään vaiheessa. Menimme kuitenkin johtoon, mutta sekään ei herättänyt, vaan kaveri käänsi homman nopeasti. Toiselle jaksolle unelma-alku ja tuntui, että saatiin siitä parempi henki päälle. Sitten 50/50 pilkkuvihellys ja nopeasti perään pientä sähläystä omassa boxissa ja kaveri oli taas karkumatkalla. Harmittava tappio totta kai eikä täysin päät pystyssä matsin jälkeen, koska ensimmäinen jakso oli niin heikkoa tekemistä. Otetaan tästä kuitenkin seuraavaan matsiin mukaan toisen jakson hyvät tekemiset”, Piispa totesi.

Olli Suortti (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Tino Aalto, Ilmari Kontunen, Kimi Kolsi, Olli Kokkonen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Uku Tikerpuu (Aalto pois), Simo Matilainen (Kontunen pois), Lauri Labbas (Pohjankoski pois)