LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - Ri-Pa (7-0)

29.6.2022

HaPK:n edustusjoukkue päätti neljän kotiottelun putkensa eilen tiistaina 28.6.2022, kun Haminan urheilukentän nurmella vieraili sarjan viimeisenä majaileva Ristiinan Pallo (Ri-Pa). Kissaryhmä oli kotonaan ottelun selvähkö suosikki ja näytti kaapin paikan vierailleen heti ottelun alusta alkaen.

Hieman uneliaiden ensiminuuttien jälkeen HaPK hyppäsi kuskin paikalle ja avausmaali nähtiin jo kuudennella minuutilla. Kimi Kolsi lähetti keskialueelta erinomaisen pallon Ri-Pa:n puolustuslinjan selustaan Joona Pasille, joka karkasi läpi eikä erehtynyt, vaan toimitti pallon verkkoon vierasjoukkueen maalivahdin Veikka Stålhandin jalkojen välistä. Kolme minuuttia myöhemmin nähtiin jo toinen osuma, tällä kertaa kulmapotkusta. Kolsi tarjoili oikealta puolelta kulman maalin edustalle, jossa Ville Piispa rymisteli palloon ensimmäisenä ja puski sen läheltä ohi Stålhandin.

Lähes heti toisen osuman jälkeen HaaPK rakensi peräkkäin kaksi hyvää hyökkäystä vasemman laidan kautta. Topi Pohjankoski pääsi kaksi kertaa peräkkäin vasemmalta etenemään Nico Pietiläisen syötöstä, ensimmäisellä kerralla keskitys leijaili vielä suoraan Veikka Stålhandin käsiin, mutta toinen hyökkäys päättyi hyvään maalintekotilanteeseen. Olli Kokkonen pääsi hyvästä paikasta boxin sisäpuolelta laukomaan, mutta laukaus suuntautui päin Stålhandia ja näin kolmas osuma jäi vielä odottamaan itseään. Vartin pelin jälkeen Pietiläinen pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen rajan tuntumasta puolivolleyta, mutta laukaus ei aivan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, eikä Ri-Pa-veskari Stålhandilla ollut vaikeuksia torjunnassaan. Minuuttia myöhemmin Pietiläisellä oli loistava paikka lisätä Kissojen johtoa, kun Ilmari Kontusen syötöstä Pietiläinen pääsi läpi, mutta hyvän ensimmäisen puoliajan vieraiden maalilla pelannut Stålhand venyi jälleen hyvään torjuntaan.

27. minuutilla HaPK sai vasemmalta kaksi peräkkäistä kulmapotkua. Jälkimmäisen kulman maalineduspainissa ristiinalaiset joutuivat kaksin käsin repimään HaPK-hyökkääjä Pietiläisen nurin, eikä tuomariuransa ensimmäistä Kolmosen ottelua viheltäneelle Roope Pynnöselle jäänyt muita vaihtoehtoja, kuin viedä pallo pilkulle. Pietiläinen asettui itse pallon taakse ja laukoi pelivälineen pilkulta varmasti sisään vieden HaPK:n 3-0 johtoon. Muutama minuutti myöhemmin kotijoukkue karkasi jo neljän maalin johtoon komealla osumalla. Erinomainen pitkä hyökkäys johti Kimi Kolsin hyvään laukaisupaikkaan hieman boxin ulkopuolelta ja Kolsi pamauttikin pallon upeasti lähes yläkulmaan ohi voimattoman ristiinalaisveskari Stålhandin.

Heti neljännen osuman jälkeen Pietiläisellä oli huippupaikka lisätä Kissojen johtoa, kun Ilmari Kontunen tarjoili nappisyötön Ri-Pa-toppareiden välistä ja Pietiläinen pääsi nokikkain Stålhandin kanssa. Pietiläisen nosto yli Stålhandin nousi kuitenkin niukasti yli myös vierasjoukkueen maalin ja näin viidettä osumaa ei vielä tässä vaiheessa nähty. 38. minuutilla Joonatan Lassila teki vahvan nousun topparin tontilta ja pelasi Kontusen kanssa hyvän sommitelman, joka päättyi Lassilan laukaukseen boxin sisäpuolelta. Laukaus nousi kuitenkin pallon verran yli Ri-Pa-maalin. Vielä ennen taukoa Pietiläinen alusti Tino Kasuriselle hyvän paikan boxin sisäpuolelta, mutta ristiinalaispuolustaja pääsi sen verran horjuttamaan Kasurisen tasapainoa, että laukaus jäi hieman pehmeäksi ja Stålhand nappasi pallon Kasurisen ohjauksen päätteeksi näppeihinsä. Tauolle mentiin näin HaPK:n 4-0 johdossa.

Ottelu ratkesi käytännössä jo avausjaksolla ja toinen puoliaika olikin enemmän tai vähemmän pelailua ja ajan tappamista. Paras terävyys ja ennen kaikkea laatu katosivat myös Kissojen pelaamisesta, mutta se lienee inhimillistä neljän maalin johtoasemassa. HaPK:n pelaaminen oli toisella puoliskolla ajoittain huolimatonta ja se johti muutamiin vaarallisiin pallonmenetyksiin, joista Ri-Pa sai rakenneltua joitain maalintekotilanteita.

Heti toisen jakson alkuun HaPK sai kulmapotkun oikealta, jonka antoi Kimi Kolsi. Ville Piispa pääsi puskemaan noin kahdeksasta metristä, mutta ristiinalaispuolustus blokkasi Piispan puskun. Pallo jäi kuitenkin pyörimään boxin tuntumaan ja lopulta Ilmari Kontunen pääsi kokeilemaan boxin ulkopuolelta, mutta laukaus epäonnistui ja suuntautui selvästi ohi vierailijoiden maalin. Vierasjoukkueen ensimmäinen toisen jakson ja oikeastaan koko ottelun tilanne nähtiin 49. minuutilla, kun avausjakson maalilla pelannut ja toiselle jaksolle kentälle vaihdettu Veikka Stålhand sai pitkän pallon haltuunsa ja väänsi itsensä boxin sisäpuolella laukaisupaikkaan. Laukaus meni kuitenkin metrin verran ohi HaPK-maalin.

50. minuutilla HaPK siirtyi 5-0 johtoon. Nico Pietiläinen antoi hyvän paineen pallolliseen Ri-Pa puolustajaan, jolle tuli kiire avauksen kanssa ja avaus pysähtyikin Pietiläiseen. Pallo kimposi Pietiläisen jalasta suoraan Topi Pohjankosken ulottuville, joka ei huippupaikastaan erehtynyt, vaan sijoitti pelivälineen alakulmaan ohi toiselle jaksolle Ri-Pa:n maalille tulleen Riku Piispan. 54. minuutilla Pietiläinen oli lähellä illan toista osumaansa, kun oikealta Tino Kasurinen tarjoili pallon boxiin ja Pietiläinen pääsi laukomaan volleyn. Pallo osui matkalla vierasjoukkueen pelaajaan ja muutti siitä suuntaa pudoten lopulta yläriman päälle ja siitä yli päätyrajan. Seuranneesta kulmapotkusta kotijoukkue ei tällä kertaa saanut mitään mainittavaa aikaiseksi.

62. minuutilla oli vierasjoukkue Ri-Pa:n avausmaali lähellä. Yksi lukuisista pitkistä palloista pääsi hieman yllättämään kotijoukkueen puolustuslinjan ja kärkeen toiselle jaksolle tullut Stålhand karkasi läpiajoon. Stålhand ohitti jo HaPK:n maalilla pelanneen Tomi Koprankin ja tyhjä maali odotti edessä, mutta viime hetkellä Tino Aalto ehti liukumaan Stålhandin viimeistely-yrityksen tielle ja pelasti tilanteen. Heti perään nähtiin loistava tilanne toiseen päähän, kun Tino Kasurinen karkasi oikealta läpi, mutta viimeistely lähietäisyydeltä epäonnistui ja painui ohi vierasjoukkueen maalin.

65. minuutilla Ri-Pa sai vapaapotkun 25. metristä. Hyvä vapaapotku kohti Tomi Kopran vartioimaa maalia otti vielä pompun maalin edustalla, mutta Kopra venyi komeaan torjuntaan alakulmasta. Kakkospallo tuli suoraan Ri-Pa-pelaajan ulottuville, mutta tämä laukaus meni metrin verran HaPK-maalin ohi. Lähes heti perään oli toisessa päässä jälleen huippupaikka, tällä kertaa Joona Pasi oli yksin läpi ja nokikkain Riku Piispan kanssa. Pasin viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin suoraan kohti ristiinalaisveskaria ja kuudetta osumaa ei näin ollen vielä nähty.

Kuudes osuma näki kuitenkin päivänvalon 74. minuutilla. Hyvin pelatun tilanteen päätteeksi Tino Kasurinen karkasi läpi, ohitti vielä ristiinalaisveskari Riku Piispankin ja laittoi pallon läheltä tyhjiin. Ja kun Kasurinen löysi maalijyvän, lisää seurasi neljä minuuttia myöhemmin. Lauri Labbas antoi päätyrajalta hyvän syötön takaviistoon Jonne Hannulalle, jonka laukaisuyritys epäonnistui, mutta syötöksi se oli oikeinkin hyvä. Pallo tuli nimittäin suoraan vitosen viivalla päivystäneelle Kasuriselle, joka sai putata pallon läheltä ohi Riku Piispan ja näin HaPK karkasi jo 7-0 johtoon.

Ottelun viimeisellä kympillä Kissoilla oli vielä kaksi hyvää maalintekotilannetta lisätä johtoaan. 88. minuutilla Nico Pietiläinen vapautti Lauri Labbaksen nokikkain Ri-Pa-veskari Piispan kanssa, mutta Labbaksen laukaus suuntautui suoraan päin Piispaa. Lähes heti perään Kimi Kolsi pääsi hyvästä paikasta boxin sisältä kokeilemaan, mutta laukaus painui niukasti ohi. Ri-Pa:lla oli ottelun loppupuolella pari kulmaa, joista ei kuitenkaan mitään sen kummempaa syntynyt. Näin hyvin yksipuolisen ja voisi kai sanoa ylivoimaisenkin esityksen jälkeen HaPK lähetti Ri-Pa:n kotimatkalle murskatappio niskassaan, loppunumerot siis Kissoille 7-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halosella oli jälleen syytä tyytyväisyyteen, vaikka toisen jakson pelaaminen jättikin toivomisen varaa:

”Seitsemän maalia ja nolla omissa, kai siihen on pakko olla tyytyväinen. Ensimmäisellä jaksolla pelasimme myös mielestäni vähintään kohtalaisesti aivan ensimmäisiä minuutteja lukuunottamatta. Toki oikeastaan koko ajan näki, ettei meidän tarvinnut missään vaiheessa ottaa koneesta kaikkea irti. Pelin tempo ei päätä huimannut missään vaiheessa, mutta tässä ottelussa ei nyt enempää tarvittu. Toisen jakson pelaamisemme oli ajoittain vähän huolimatonta ja annoimme ihan turhaan kaverille muutamia paikkoja. Meille on ennenkin käynyt niin, että selvässä johtoasemassa pelin jo ratkettua, keskittyminen herpaantuu ja oma pelimmekin menee vähän sekaisin. Kai se on tietyllä tavalla inhimillistä, mutta toisaalta siinä on myös yksi kehityskohde meille, että opimme pelaamaan järkevästi myös johtoasemassa ja pelin ollessa periaatteessa jo selvä. Mutta kaiken kaikkiaan totta kai hieno tulos ja voitto, kiitos taas jätkille tästä”, Halonen sanoi.

HaPK:n keskikentällä koko ottelun uurastanut ja kauden parhaan pelinsä pelannut Ilmari Kontunen oli myös tyytyväinen joukkueen otteisiin:

”Hyvä peli parin viikon tauon jälkeen. Ensimmäinen puoliaika suvereenia tekemistä ja komeita hyökkäyskomboja. Toisella puoliajalla vähän jotenkin passivoiduttiin, mutta seitsemän maalia kaverin verkkoon ja nolla omissa ei valehtele. Saimme myös onnistumisia laajalla rintamalla, tästä on hyvä jatkaa viikonlopun cup-matsiin”, Kontunen totesi.

Hesburger Hamina palkitsi jälleen kummastakin joukkueesta nälkäisimmät pelaajat. Ri-Pa:n palkinto meni Antti Kortmanille ja HaPK:lta palkittiin puolestaan Ilmari Kontunen.

HaPK:n kokoonpano: