LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli MiPK - HaPK Edustus (0-1)

30.5.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi sunnuntaina 29.5.2022 kauden neljännen sarjaottelunsa Kolmosessa. Kissojen otteluohjelmaa on sotkenut menestys Suomen Cupissa ja sen takia HaPK on joutunut siirtämään jo kaksi ottelua myöhempään ajankohtaan. HaPK matkasi sunnuntai-iltapäivän ottelussa Mikkeliin nimikaimansa Mikkelin Pallo-Kissojen (MiPK) vieraaksi. Ottelu pelattiin Mikkelin Urheilupuiston nurmella.

Vierasjoukkue HaPK aloitti ottelun hyvin ja oli koko ensimmäisen puoliajan selvästi niskan päällä. Ensimmäinen hyvä tilanne nähtiin kolmannella minuutilla, kun Lennart Voikar pääsi etenemään kotijoukkueen kuudentoista alueelle asti ja antoi läheltä päätyrajaa syötön maalin edustalle tavoitellen Joona Pasia. Pasi ei kuitenkaan vierasjoukkueen kannalta harmillisesti pystynyt laittamaan palloa Voikarin esityöstä tyhjään maaliin, vaan horjahti liukkaalla nurmella ratkaisevalla hetkellä juuri sen verran, ettei päässyt kunnolla palloon. Paine kuitenkin säilyi MiPK:n maalilla ja heti perään Nico Pietiläinen pääsi kokeilemaan lähietäisyydeltä mikkeliläisveskari Antti Lampisen torjuntataitoja. Lampinen venytti komeasti Pietiläisen laukauksen tielle ja HaPK sai vielä kulmapotkun, josta ei kuitenkaan tilannetta enää syntynyt.

Kotijoukkue MiPK hätyytteli HaPK-maalia ensimmäisen kerran seitsemän minuutin kohdalla. Iso avaus oikeaan laitaan tuulennopealle Rudi Väisäselle oli hyvä ja Väisänen painelikin ohi HaPK-toppari Uku Tikerpuun aina boxiin asti, mutta laukaus painui takaa reilusti ohi haminalaismaalin. 14. minuutilla Joona Pasi pääsi oikealta tarjoilemaan hyvännäköisen matalan pallon boxiin kohti Nico Pietiläistä, mutta viime hetkellä MiPK-toppari Tuomo Sariola pääsi katkoon eikä Pietiläinen päässyt ohjaamaan palloa kotijoukkueen verkkoon. 17. minuutilla puolestaan MiPK vieraili haminalaisten boxissa, kun keskialueen pallonriiston jälkeen kotijoukkue käänsi peliä nopeasti. Laukaus pienehköstä kulmasta painui kuitenkin sivuverkon puolelle.

20. minuutilla HaPK:lla oli jälleen kaksikin erinomaista paikkaa avata maalitilinsä. Ensin Joona Pasi pääsi Tino Kasurisen pystysyötön jälkeen etenemään hyvään laukaisupaikkaan ja laukoi vasurillaan vihaisesti kohti alakulmaa, mutta erittäin hyvän ottelun MiPK:n maalilla pelannut Antti Lampinen venyi komeaan torjuntaan. Hetkeä myöhemmin Lennart Voikarin antama kulmapotku tuli taka-alueelle, jossa Joonatan Lassila oli täysin vapaana. Lassila sai rauhassa latailla laukaustaan, joka kuitenkin harmittavasti painui hyvästä paikasta puolisen metriä ohi mikkeliläismaalin.

Puolen tunnin kohdalla nähtiin HaPK:n osalta vielä parempi paikka siirtyä johtoon. Joona Pasi tarjoili pystysyötön MiPK:n puolustuslinjan taakse Nico Pietiläiselle, joka läheltä päätyrajaa onnistui vielä kääntämään pallon maalin edustalle. Sieltä löytyi vitosen viivalta täysin vapaana Ilmari Kontunen, jolla oli käytännössä tyhjä maali edessään, mutta Kontusen laukaus nousi läheltä taivaan tuuliin ja näin tämäkin huippupaikka kuivui kasaan. Pari minuuttia myöhemmin HaPK tuli vahvasti vasemmalta laidalta Topi Pohjankosken kautta. Pallo pelattiin keskustaan Lennart Voikarille, jonka laukaus 25. metristä painui vain vähän ohi MiPK-maalin. Ja taas muutama minuutti myöhemmin oli Voikarin vuoro tarjoilla Pasille hieno pallo MiPK:n puolustuslinjan selustaan. Pasi ehti palloon ennen kotijoukkueen maalivahtia, mutta ohjaus maalia kohti jäi hiljaiseksi ja MiPK:n toppari ehti siivoamaan pallon maaliviivan lähettyviltä väljemmille vesille.

Useamman ykkösluokan maalintekopaikan tuhlaamisen jälkeen HaPK onnistui vihdoin iskemään ansaitun johto-osuman 39. minuutilla. Joona Pasi iski hyvän prässin MiPK-toppari Tuomo Sariolaan, joka menetti pallon Pasille. Pasi laittoi kärkiparinsa Nico Pietiläisen vauhtiin ja Pietiläinen käänsi vielä parempaan paikkaan pallon takaisin Pasille, joka pääsi 1v1 tilanteeseen MiPK-veskari Antti Lampisen kanssa. Lampinen onnistui torjumaan vielä Pasin viimeistely-yrityksen, mutta kakkospallossa oli ensimmäisenä Lennart Voikar, joka laittoi pallon läheltä tyhjiin ja HaPK siirtyi enemmän kuin ansaitusti 1-0 johtoon.

41. minuutilla Topi Pohjankoski pääsi hyvän riiston jälkeen kokeilemaan kuudentoista alueen kaaren tuntumasta, mutta jälleen kerran kotijoukkueen maalilla loisto-ottelun pelannut Antti Lampinen venyi huipputorjuntaan. Myös MiPK vieraili vielä kertaalleen ennen taukovihellystä HaPK:n boxissa, mutta laukaus painui metritolkulla ohi HaPK-maalin. Näin tauolle marssittiin haminalaiskissojen 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika käynnistyi samalla kaavalla, jota nähtiin koko avausjakso. HaPK hallitsi ottelua ja loi heti alkuun pari loistavaa maalipaikkaa, joista ottelun olisi voinut naulata. 48. minuutilla oikealta laidalta toimitettiin hyvä pallo boxiin, josta Nico Pietiläinen pääsi kokeilemaan. Laukaus painui kuitenkin vasemmalta ohi. Muutama minuutti myöhemmin HaPK pelasi loistavalla hyökkäyksellä Joona Pasin läpiajoon, mutta viimeistely-yritys painui ohi MiPK-maalin.

Mitä pidemmälle toinen puoliaika eteni, sitä enemmän myös HaPK menetti otettaan pelistä. Peli muuttui sekavaksi, pallonhallintajaksot alkoivat jäädä lyhyiksi ja joukkue teki paljon helpohkoja virheitä, joista tarjoutui MiPK:lle mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Vierasjoukkueen onneksi MiPK ei näitä mahdollisuuksia kuitenkaan kovin laadukkaasti pystynyt käyttämään, sillä kotijoukkueella ei toisellakaan jaksolla montaa laatupaikkaa ollut. Vielä 66. minuutilla HaPK:lle avautui hyvä paikka ottelun ratkaisuun, kun Ilmari Kontunen tarjoili pelivälineen Joona Pasille hyvään vetopaikkaan, mutta Pasin ruuti oli Mikkelissä märkää ja laukaus suuntautui ohi kotijoukkueen maalin. Minuuttia myöhemmin Kimi Kolsin antama kulmapotku kolahti tolppaan ja jatkotilanteesta Lennart Voikarin laukaus nousi yli MiPK-maalin. Vielä kertaalleen pääsi Joona Pasikin kokeilemaan viimeistelyä, mutta tämäkään läpiajo ei tuonut kaivattua toista osumaa, vaan laukaus suuntautui yli mikkeliläismaalin.

MiPK:n oikeastaan ainoa mainitsemisen arvoinen tilanne toisella jaksolla nähtiin 77. minuutilla, kun kotijoukkue pystyi rakentamaan laukaisupaikan kuudentoista alueen sisäpuolelta. Laukaus suuntautui kuitenkin suoraan kohti HaPK-maalilla pelannutta Tomi Kopraa. Ottelun viimeinen vartti oli molemmin puolin sekavaa pelaamista eikä vierasjoukkuekaan enää pystynyt luomaan laatupaikkoja Antti Lampisen maalille. Kun toinen lisäaikaminuutti viimein täyttyi, vihelsi hyvin tuominnut erotuomari Tommi Vitikainen ottelun päättyneeksi ja täydet kolme pistettä lähtivät HaPK:n mukana Haminaan numeroin 1-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli tyytyväinen joukkueensa ensimmäisen puoliajan esitykseen ja tietysti voittoon:

”Meiltä todella vahva ensimmäinen jakso ja noilla paikoilla peli olisi pitänyt naulata jo siinä. Tällä kertaa tuhlailimme kuitenkin paikkoja oikein urakalla. Toisen jakson alkukin oli vielä ihan hyvä ja saimme siihenkin rakennettua muutaman hyvän paikan, joista pelin olisi voinut ratkaista. Tänään ei uponnut kuin kerran, mutta se onneksi riitti. Nolla omissa lämmittää tietysti myös, MiPK:lla ei montaa tekopaikkaa ollut koko ottelussa eikä sellaisia ykkösluokan maalipaikkoja oikeastaan ollenkaan. Ne harvat heidän tilanteensa lähtivät meidän omista vähän huonoista ratkaisuista”, Halonen kertasi ottelun tapahtumia.

HaPK:n kapteeni Nico Pietiläinen oli luonnollisesti myös tyytyväinen voittoon:

”Vähän erikoinen ottelu siinä mielessä, että lukemat olivat vain 1-0 meille. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla olimme paljon parempi joukkue ja paikkoja oli tappaa matsi jo avausjaksolla. Toinen jakso olikin sitten aikamoista sutimista puolin ja toisin, meillä varmasti alkoi keskiviikon kova vääntö FC Lahtea vastaan painamaan jaloissa. Joka tapauksessa äärimmäisen tärkeät kolme pistettä, tästä on hyvä jatkaa kohti kesäkuun neljää kotiottelua, joissa huhujen mukaan valleilla on luvassa karnevaalin tuntua”, Pietiläinen sanoi.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Uku Tikerpuu, Lennart Voikar, Kimi Kolsi, Ilmari Kontunen, Topi Pohjankoski, Tino Kasurinen, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Olli Kokkonen (Kontunen pois), Caner Mula (Pietiläinen pois), Lauri Labbas (Pohjankoski pois)