LähiTapiola otteluraportti: Suomen Cup 5. kierros HaPK Edustus - FC Lahti (2-6)

Nico Pietiläinen pyrkii pysäyttämään Lahden Kevin Kouassivi-Benissan etenemisen.
Joona Pasi on hetkeä aiemmin iskenyt HaPK:n ensimmäisen maalin.
HaPK:n fanikatsomo kannusti omiaan upeasti läpi ottelun.
Kissaryhmä heti ottelun jälkeen.

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen keskiviikkona 25.5.2022 historiansa isoimman ottelun, kun Suomen Cupin viidennen kierroksen ottelussa Haminan urheilukentällä vieraili Veikkausliigajoukkue FC Lahti. HaPK ei ollut koskaan aikaisemmin edennyt Suomen Cupissa 32 parhaan joukkoon viidennelle kierrokselle. Edellisestä liigajoukkueen vierailusta Haminassa oli siitäkin vierähtänyt aikaa jo 37 vuotta.

FC Lahti ei Suomen Cupin otteluun Haminaan tullut leikkimään, vaan pelasi erittäin vahvalla kokoonpanolla. HaPK:n kokoonpano sen sijaan hieman muuttui pelipäivän aamuna, kun Kimi Kolsi joutui jäämään sivuun ja Ilmari Kontunen nousi näin Kissojen avauskokoonpanoon.

Historiallista Suomen Cup-ottelua oli Haminan urheilukentälle saapunut seuraamaan noin 600 katsojaa, joten HaPK teki samalla uuden yleisöennätyksensä. Molempien joukkueiden kannattajaryhmät pitivät hienosti meteliä läpi ottelun ja monisatapäinen yleisö antoi muutenkin tukensa kotijoukkueelle upeasti läpi ottelun. Lämmin kiitos!

Ottelu alkoi odotetusti FC Lahden hallinnalla ja ensimmäinen kulmapotku nähtiin jo kolmannella minuutilla. Tämän HaPK kuitenkin onnistui selvittämään ja piti maalinsa puhtaana lopulta 18 minuutin ajan. FC Lahden avausosuma syntyi 19. minuutilla, kun kokenut maalitykki Macoumba Kandji pelattiin boxissa tekopaikkaan eikä hän erehtynyt, vaan sijoitti pallon tarkasti takakulmaan ohi HaPK-maalia vartioineen Olli Suortin. 23. minuutilla HaPK pääsi väläyttämään osaamistaan hienon hyökkäyksen muodossa. Saja Leigh kamppaili pallon itselleen keskialueella, käytti sen vasemmalla laidalla Topi Pohjankoskella ja Pohjankoski jatkoi pallon Lennart Voikarille. Voikar vapautti lahtelaispuolustajien välistä Leighn vasenta kaistaa pitkin ja Leighn matala keskitys maalille näytti jo tulevan kuin tarjottimella Joona Pasin ulottuville, mutta viime hetkellä FC Lahden Hysen Memolla pääsi katkaisemaan keskityksen ja tilanteesta HaPK:lle kulmapotku. Lennart Voikarin kulma leijaili koko pelaajanipun yli, joten kulmasta ei mitään sen vaarallisempaa syntynyt.

FC Lahden toinen osuma syntyi 35. minuutilla vasemman laidan kautta. Lahti onnistui pelaamaan pallon HaPK:n oikean wingbackin Tino Kasurisen taakse ja Arlind Sejdiu pääsi etenemään kuudentoista alueen reunalle, josta takaviistoon suunnattu syöttö tavoitti Berat Kösen, joka laukoi suoraan syötöstä pelivälineen ohi Olli Suortin. Neljä minuuttia myöhemmin pallo kaivettiin kolmannen kerran Kissojen maalista. Saja Leighn keskialueella poikittain antama vapaapotku jäi hieman vajaaksi ja FC Lahden Loorents Hertsi katkaisi Leghn antaman pallon. Hertsi pääsi vapauttamaan Macoumba Kandjin läpiajoon ja HaPK-veskari Suortti joutui kaatamaan Kandjin ja pallo vietiin pilkulle. Kandji laukoi pilkun itse tarkasti tolpan juureen ja näin FC Lahti siirtyi 3-0 johtoon.

Neljä minuuttia myöhemmin 43. minuutilla pääsi HaPK huudattamaan runsaslukuista kotiyleisöä tekemällä komean kavennusosuman. Tilanne käynnistyi Topi Pohjankosken vahvasta tempokuljetuksesta vasenta laitaa pitkin, mutta FC Lahti onnistui tämän hyökkäyksen puolustamaan ja voittamaan pallon jo itselleen. Lennart Voikar taisteli keskialueella kuitenkin pallon takaisin Kissoille ja Tino Kasurinen löysi erinomaisella syötöllä Nico Pietiläisen. Pietiläinen jatkoi pelivälineen päällään kärkiparilleen Joona Pasille, joka pyöräytti itsensä vapaaksi Lahti-toppari Hysen Memollan estelyistä huolimatta ja laukoi pallon tarkasti alakulmaan ohi lahtelaisveskari Joona Tiaisen.

Juuri ennen taukoa Lahti iski kuitenkin vielä kertaalleen kulmapotkusta. HaPK:n hetkeä aiemmin tehdyssä maalissa vietävänä ollut Hysen Memolla antoi kulman ja topparipari Alan Henrique rynni väkisin palloon ensimmäisenä Uku Tikerpuun estelyistä huolimatta ja puski pallon varmasti Kissojen maaliin. Tauolle mentiin Lahden 4-1 johdossa.

HaPK tuli toiselle jaksolle pirteästi ja 48. minuutilla oli Kissojen toinen osuma lähelle. Joonatan Lassila antoi loistavan pitkän syötön Lahden toppareiden väliin Nico Pietiläiselle ja Pietiläinen pääsi nokikkain Lahti-veskari Tiaisen kanssa. Pietiläinen laukoi vasurillaan terävästi, mutta Tiainen venyi loistavaan jalkatorjuntaan ja pelasti joukkueensa toiselta takaiskuosumalta. Heti tämän tilanteen jälkeen Lahti pääsi hyökkäämään vasemmalta Arlind Sejdiun kautta. Sejdiu eteni aina boxiin asti ja laukoi hyvästä paikasta, mutta Olli Suortti torjui Sejdiun laukauksen. Kakkospallo jäi kuitenkin vielä pelattavaksi ja tauolla kentälle tullut ja Macoumba Kandjin kärjessä korvannut Geoffrey ohjasi pallon lähes maaliviivalta sisään vieden Lahden 5-1 johtoon.

HaPK tarjoili lopulta kotiyleisölle nannaa vielä toisenkin kerran 68. minuutilla. Uku Tikerpuu antoi keskiviivan tuntumasta puolipitkän pallon Joona Pasille, joka löysi viereltään Nico Pietiläisen. Pietiläinen jatkoi pallon ovelasti takavasaralla ohi Lahden topparin Alan Henriquen ja tämän Pasi haistoi tehden oikea-aikaisen juoksun Henriquen selustaan. Pasi pääsi hyvällä ensimmäisellä kosketuksella riittävälle etäisyydelle myös toisesta Lahden topparista Hysen Memollasta ja laukoi pallon vasurillaan alakulmaan ohi lahtelaisveskari Tiaisen. Näin kotiyleisö pääsi koettelemaan äänijänteitään toisen kerran HaPK:n kavennettua tilanteeksi 2-5.

Ottelun loppupuolella 87. minuutilla nähtiin vielä yksi osuma. Niin hyvässä kuin pahassakin ottelussa esillä ollut Albanian maajoukkuepelaaja Hysen Memolla väläytti taitoaan laukomalla kuudestakymmenestä metristä pallon maaliin yli kaukana maaliltaan olleen Olli Suortin. Tämä komea osuma jäi ottelun viimeiseksi ja näin FC Lahti jatkaa Suomen Cupissa 16 parhaan joukkoon voittaen HaPK:n numeroin 6-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen Veikkausliigajoukkuetta vastaan sekä kaikin puolin koko tapahtumaan:

”Mahtava tapahtuma kaikin puolin, etuoikeutettu olo, että sai olla tässä mukana. Loistava keli, paljon yleisöä, liigajoukkue Haminassa ensimmäistä kertaa 37 vuoteen ja meiltä vielä erittäin miehekäs esitys ja taistelu todella kovaa vastustajaa vastaan. Meidän ei tarvitse hävetä yhtään esitystämme, sanoin ennen ottelua haastattelussa, että jos yhden maalin pystymme tekemään, niin se olisi meille jo puoli voittoa. Teimme kaksi, joten erittäin hieno suoritus. Maalit syntyivät vielä hyvin pelattujen tilanteiden päätteeksi, eivätkä olleet mitään vahinkomaaleja. Tokihan Lahti oli kaikessa parempi, mutta niin ammattilaisjoukkueen pitää ollakin Kolmosen joukkuetta vastaan pelatessaan”, Halonen sanoi.

HaPK:lta nähtiin kahden maalin lisäksi muutenkin erinomaista taistelua ja kamppailua Veikkausliigassa tällä hetkellä yhdeksäntenä majailevaa FC Lahtea vastaan:

”Meidän pääteemamme otteluun oli se, että tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta pitää osata nauttia ja ottaa kaikki irti. Emme tietenkään halunneet myydä nahkaamme halvalla ja mielestäni osoitimme sen kentällä kaikin puolin. Olen erittäin ylpeä tästä joukkueesta ja siitä, miten pelasimme ja taistelimme. Runsaslukuinen kotiyleisö sai varmasti vastinetta lipun hinnalle ja haluankin tässä yhteydessä vielä kiittää kaikkia paikalla olleita, teimme yhdessä ottelusta upean tapahtuman”, Halonen hehkutti.

Vahvan ottelun HaPK:n riveissä pelannut Topi Pohjankoski oli myös tyytyväinen tapahtumaan ja itse otteluun:

”Oli kiva päästä mittaamaan omaa osaamista Veikkausliigajoukkuetta vastaan ja lopputulokseen ei voi olla kuin tyytyväinen ottaen huomioon vastustajan tason. Kaksi tehtyä maalia on mielestäni kova suoritus. Oli myös erittäin hienoa nähdä, kuinka paljon haminalaisia oli tullut ottelua seuraamaan ja miten fanikatsomosta lähti ääntä koko pelin ajan”, Pohjankoski kertoi.

HaPK:n taival Suomen Cupissa päättyi viidennelle kierrokselle, mutta Cup-ottelut eivät kuitenkaan vielä ole ohi. Menestys Suomen Cupissa tuo HaPK:lle paikan Regions Cupiin, johon selviää kahdeksan parhaiten Suomen Cupissa menestynyttä Kolmosen/Nelosen joukkuetta. Regions Cupin puolivälierät arvotaan 31.5.2022 ja finaali pelataan lokakuun alussa Helsingin Olympiastadionilla.

HaPK:n kokoonpano FC Lahtea vastaan:

Olli Suortti (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Uku Tikerpuu, Saja Leigh, Lennart Voikar, Ilmari Kontunen, Tino Kasurinen, Topi Pohjankoski, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Lauri Labbas (Kasurinen pois), Olli Kokkonen (Kontunen pois), Tino Aalto (Pohjankoski pois), Caner Mula (Pietiläinen pois), Mamet Mula (Lassila pois)