LähiTapiola otteluraportti: Sarja-avaus HaPK Edustus - MyPa (4-1)

24.4.2022

HaPK:n edustusjoukkueen sarjakausi Palloliiton Itäisen alueen Kolmosessa käynnistyi eilen lauantaina 23.4.2022 Karhulan keskuskentän tekonurmella pelatulla kotiottelulla yhtä sarjan etukäteissuosikkia MyPaa vastaan. Sarja-avausta oli saapunut seuraamaan lähes 300 katsojaa ja tunnelma oli sen mukainen. HaPK vei vauhdikkaan ottelun lopulta nimiinsä numeroin 4-1.

Otteluun lähtö ei ollut Kissoilta paras mahdollinen, vaan ensimmäisiä minuutteja leimasi ehkä pieni hermostuneisuus. MyPa aloitti hieman terävämmin ja neljännellä minuutilla kulmapotkun jälkitilanteesta vierasjoukkueen pelaaja pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen kaaren tuntumasta puolivolleyta, joka painui kuitenkin reilusti ohi HaPK-maalin. Pari minuuttia myöhemmin MyPa hyökkäsi oikean laidan kautta, josta annettiin kova keskitys HaPK:n boxiin kohti MyPa-hyökkääjää. HaPK:n maalilla jälleen hyvän ottelun pelannut Tomi Kopra nyrkkeili kuitenkin keskityksen ulos boxista eikä vierailijoiden hyökkääjä päässyt yrittämään viimeistelyä.

Hiljalleen HaPK alkoi päästä peliin paremmin ja paremmin mukaan ottaen hallinnan itselleen. Kahdeksannella minuutilla HaPK pelasi hyvän hyökkäyksen oikean laidan kautta, josta Tino Kasurinen murtautui kuudentoista alueen sisäpuolelle. MyPan toppari kaatoi Kasurisen boxin sisällä selästä, mutta erotuomari Turo Veini ei nähnyt tilanteessa aihetta rangaistuspotkulle, vaikka kotijoukkueen kannattajaryhmä sitä äänekkäästi vaatikin. Hetkeä myöhemmin HaPK sai lyhyen ajan sisään kaksi kulmapotkua, joista ei kuitenkaan vaarallisia tilanteita syntynyt.

18. minuutilla MyPa oli lähellä avausosumaa. Vierasjoukkueen hyökkääjä rymisteli ensin HaPK:n topparin Ville Piispan selkään, mutta tätäkään erotuomari Veini ei viheltänyt pois. Selvän rikkeen jälkeen pallo ajautui MyPan pelaajalle, jonka volley kolahti Kissamaalin tolpan ulkoreunaan. 23. minuutilla HaPK pelasi hyvän pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Tino Kasurinen lähetti keskityksen kuudentoista alueen sisäpuolelle Joona Pasille, jonka ohjaus jäi kuitenkin hieman puolittaiseksi eikä MyPan maalia vartioineella Antti Kaikkosella ollut vaikeuksia napata palloa näppeihinsä. Jokunen minuutti myöhemmin Lennart Voikar pääsi kokeilemaan laukaustaan noin 25. metristä, mutta laukaus jäi hieman löysäksi ja Kaikkonen poimi tämänkin pallon syliinsä.

Puolen tunnin kohdalla HaPK sai vapaapotkun noin 25. metristä ja pallon taakse asettuivat Lennart Voikar sekä Saja Leigh. Hetkeä aiemmin pelitilanteessa kaukolaukaustaan kokeillut Voikar tykitti nyt vapaapotkun oikeaan alakulmaan ja näin HaPK siirtyi ottelussa 1-0 johtoon. Muutama minuutti Kissojen johto-osuman jälkeen MyPa hyökkäsi vaarallisesti oikealta, kuudentoista alueen sisäpuolelta hyvästä paikasta lähteneen laukauksen HaPK-veskari Kopra kuitenkin torjui. Kakkospallo tuli vielä vierasjoukkueen pelaajan ulottuville, mutta laukaus suuntautui reilusti yli HaPK:n maalin. Reilu minuutti tämän paikan jälkeen MyPa sai vasemmalta sivustalta kulmapotkun, joka pelattiin lyhyenä ja tämän jälkeen toimitettiin keskitys takatolpan tuntumaan. Takatolpalle oli unohdettu MyPa-pelaaja aivan vapaaksi, mutta muutaman metrin etäisyydeltä lähtenyt pusku suuntautui kuitenkin yli Kissojen maalin.

Avausjakson lopulla HaPK rakensi vielä pari hyvää paikkaa lisäosumien tekoon. 40. minuutilla Lennart Voikar antoi erinomaisen ristipallon Joona Pasille, joka sai pelattua jalkansa vapaaksi kuudentoista alueen sisäpuolella. Viime hetkellä MyPa-toppari onnistui kuitenkin venyttämään jalkaansa sen verran Pasin laukauksen tielle, että paras voima laukauksesta hävisi ja MyPa-veskari Antti Kaikkonen onnistui torjumaan Pasin viimeistely-yrityksen. Hetkeä myöhemmin HaPK purki alhaalla MyPan prässin erinomaisesti ja prässin takana oli paljon tilaa. Kimi Kolsi löysi kymppialueelta Caner Mulan, joka pelasi pallon vasemmalle Topi Pohjankoskelle. Pohjankoski leikkasi vasemmalta keskustaan hyvään laukaisusektoriin ja laukoi kuudentoista alueen kaaren tuntumasta vajaan metrin yli vierailijoiden maalin. Tauolle lähdettiin HaPK:n 1-0 johdossa.

Toiselle jaksolle HaPK tuli terävästi ja käytännössä ratkaisi ottelun vahvalla toisen puoliajan alulla. 50. minuutilla HaPK hyökkäsi vahvasti vasemmalta, josta Lennart Voikar lähetti keskityksen taka-alueelle. Tino Kasurinen jatkoi pelivälineen päällään maalin edustalle, josta Caner Mula pääsi ensin kokeilemaan viimeistelyä. Mulan laukauksen MyPan pelaajat onnistuivat vielä peittämään, mutta kakkospallo tuli Joona Pasin ulottuville, joka laukoi pallon tarkasti MyPa-maalin alakulmaan ja näin HaPK karkasi kahden maalin johtoon. 55. minuutilla HaPK eteni jälleen vasemmalta sivustalta, Topi Pohjankoski teki pitkän kuljetuksen ja ohitti matkalla boxiin kaksi MyPan pelaaja ja tarjoili vitosen viivan tuntumaan nappisyötön Caner Mulalle, joka sai nautiskella pelivälineen ensimmäisellä kosketuksella sisään.

Kolmen maalin johtoasemassa HaPK:n ote hieman herpaantui ja seuraava vartti oli Kissoille vaikea. MyPa onnistui tekemään kavennusosuman 64. minuutilla. Hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Danil Jegorov sai Olli Kähkösen pitkän sivurajan haltuunsa ja laukoi lähietäisyydeltä pallon etukulmasta sisään ohi Tomi Kopran. Kavennusmaalin jälkeen MyPa sai hetkellisesti pientä painetta aikaiseksi ja Kissojen peli oli hieman sekaisin, mutta MyPa ei kuitenkaan pystynyt momentumiaan käyttämään eikä luomaan sen aikana ykkösluokan maalintekopaikkoja. Kertaalleen pallo jäi pyörimään HaPK:n kuudentoista alueen sisäpuolelle Kissojen huonojen purkujen seurauksena, mutta sen kummempaa tilannetta tästäkään ei syntynyt. Vaikean, noin vartin kestäneen jakson jälkeen HaPK sai taas toisen jakson loppua kohden rauhallisuutta tekemiseensä ja paremman otteen pelistä. Lopullinen niitti nähtiin 84. minuutilla, kun Joona Pasi iski MyPa-toppari Leevi Perkiöön kovan paineen puolessa kentässä ja Perkiö menetti pallon Pasille. Pasi eteni aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti ja laukoi pallon tarkasti takakulmaan vieden Kissat jo 4-1 johtoon. Vielä lisäajalla Lauri Labbas oli lähellä iskeä yhden osuman, kun vihainen vasemman jalan laukaus meni vain niukasti yli MyPan maalin. Näin HaPK avasi sarjakauden komealla voitolla, kun MyPa kaatui lukemin 4-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen voittoon:

”Hieno avaus sarjalle, ei voi olla kuin tyytyväinen. Vastassa oli kuitenkin yksi sarjan kärkeen povatuista joukkueista eikä voitto missään nimessä tullut helpolla, vaikka numerot lopulta aika selvät olivatkin. Jokaisesta pallosta sai kamppailla ihan tosissaan ja Karhulan pieni kenttä vaikeutti kyllä ainakin meidän pelaamistamme huomattavasti. Olemme pelanneet kaikki talven ottelut isolla kentällä ja nyt, kun tilaa oli selvästi vähemmän, jouduimme vähän muokkaamaan pelaamistamme. Se on kuitenkin hyvä merkki, että pystymme pelaamaan monipuolisesti ja muuntautumaan tarpeen tullen”, Halonen sanoi.

Kissojen kolmannen osuman iskenyt Caner Mula oli myös tyytyväinen joukkueen esitykseen:

”Pelasimme kokonaisuudessaan hyvän ja tasaisen 90-minuuttisen, vaikka muutama heikompi hetki pelin sisälle myös mahtui. Hallitsimme mielestäni peliä ja olimme askeleen edellä jokaisella osa-alueella. Loistava aloitus kaudelle, voitto ja vielä MyPasta, joka on varmasti kärkipään porukoita”, Mula totesi.

Tälläkin kaudella kaikissa HaPK:n kotiotteluissa Hesburger Hamina palkitsee kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan. Kauden avausottelussa HaPK:lta palkittiin loistavan ottelun pelannut Lennart Voikar ja MyPalta Olli Kähkönen.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Ville Piispa, Aarno Rämä, Saja Leigh, Lennart Voikar, Kimi Kolsi, Tino Kasurinen, Topi Pohjankoski, Joona Pasi, Nico Pietiläinen

Vaihdot: Caner Mula (Pietiläinen pois), Mamet Mula (Pasi pois), Lauri Labbas (Pohjankoski pois), Olli Kokkonen (Leigh pois), Uku Tikerpuu (Lassila pois), Jonathan Kuva (Kasurinen pois)

Penkillä: Olli Suortti (mv)