LähiTapiola otteluraportti: Suomen Cup 2. kierros HaPK Edustus - JäPS/47 (4-2)

28.3.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen sunnuntaina 27.3.2022 kauden toisen kilpailullisen ottelunsa, kun Suomen Cupin toisella kierroksella HaPK kohtasi Helsingin ja Uudenmaan alueen Kolmosessa pelaavan JäPS/47:n. Ykkösessä pelaavan JäPS:n edustusjoukkueen reservimiehistönä toimiva JäPS/47 tarjosi erittäin hyvän vastuksen ja Arto Tolsa Areenalla nähtiinkin kova kamppailu jatkopaikasta.

HaPK lähti otteluun viikko sitten harjoitusottelussa ensimmäistä kertaa kokeilussa olleella 3-5-2 ryhmityksellä muutamista avainpelaajien poissaoloista huolimatta. Myös vierasjoukkue JäPS käytti samaa ryhmitystä ja tähän HaPK oli myös varautunut sen perusteella, miten JäPS pelasi ensimmäisen kierroksen ottelussaan Karhulan Poikia vastaan.

Ottelu käynnistyi vierasjoukkue JäPS:n merkeissä. HaPK oli ottelun alussa hieman unelias ja huonolla jalalla liikkeellä JäPS:n tultua peliin vahvasti. Neljännellä minuutilla JäPS rakensi ensimmäisen tilanteensa, kun keskialueelta annettu ristipallo tavoitti vierasjoukkueen laitapelaajan, joka puolestaan antoi hyvän syötön keskustaan kuudentoista alueen rajan tuntumaan järvenpääläisten keskikenttäpelaajalle. Viimeistely-yritys hyvästä maalintekosektorista nousi kuitenkin metrin verran yli Tomi Kopran vartioiman HaPK-maalin. Minuuttia myöhemmin JäPS onnistui tekemään ottelun avausosuman. Tilanne käynnistyi Kissojen omalta alueelta hieman huolimattoman pelaamisen seurauksena tulleesta helposta pallonmenetyksestä, jonka JäPS käytti tehokkaasti. Pallo pelattiin HaPK:n kolmen topparin selustaan vierasjoukkueen hyökkääjälle, joka toimitti pelivälineen keskelle kärkiparilleen Ken Kuusistolle, jolla oli helppo työ siirtää pallo vitosen viivalta tyhjään maaliin.

HaPK:n tasoitus nähtiin viisi minuuttia myöhemmin. Pikkuhiljaa peliin heränneen Kissalauman ensimmäinen kunnollinen hyökkäys tuotti vapaapotkun lähes kuudentoista alueen rajan päältä, mutta pienehköstä kulmasta läheltä päätyrajaa. Pallon taakse asteli Kimi Kolsi, joka laukoi pelivälineen pienestä kulmasta huolimatta sisään. Pallo taisi matkalla hieman osua JäPS:n pelaajaan ja muutti siitä suuntaa, mutta joka tapauksessa maali merkittiin Kolsin nimiin ja näin HaPK tuli tasoihin kymmenen peliminuutin kohdalla. 12. minuutilla HaPK sai puolestaan vapaapotkun kentän oikealta sivustalta läheltä sivurajaa. Saja Leigh antoi hyvän pallon boxiin ja Nico Pietiläinen pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui JäPS-veskarin syliin.

Juuri kun näytti siltä, että HaPK pääsee koko ajan paremmin peliin mukaan, iski JäPS toisen osumansa 14. minuutilla. Kissaryhmä menetti avausmaaliin johtaneen tilanteen tavoin pallon vaarallisella alueella omalla kenttäpuoliskollaan ja JäPS käänsi jälleen nopeasti 2v1 vastahyökkäykseen. Osuma oli lähes identtinen avausmaalin kanssa, syöttö maalin eteen toiselle hyökkääjälle ja tällä kertaa Kalle Kurittu sai laittaa pallon lähietäisyydeltä tyhjään maaliin. Kahdella harmittavan helpolla osumalla JäPS karkasi ensimmäisen vartin aikana siis 2-1 johtoon.

Jo ennen JäPS:n toista maalia oli nähtävissä merkkejä siitä, että HaPK saa koko ajan paremmin juonesta kiinni ja vierailijoiden toisen osuman jälkeen ote siirtyikin yhä selvemmin HaPK:lle. 21. minuutilla Joona Pasi pääsi kokeilemaan kovaa laukaustaan paristakymmenestä metristä, mutta JäPS-veskari onnistui torjumaan pallon kulmaksi. Kimi Kolsin antaman kulman JäPS onnistui purkamaan keskialueelle. Muutama minuutti myöhemmin erinomainen pitkä syöttö Kissojen toppariosastolta tavoitti Nico Pietiläisen, joka pääsi 1v1 tilanteeseen järvenpääläisveskarin kanssa, mutta hyvän ottelun pelannut vierailijoiden maalivahti vetI pidemmän korren ja torjui Pietiläisen viimeistely-yrityksen. 25. minuutilla Benjamin Tasa eteni vasemmalta laidalta vahvasti aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti ja pääsi laukomaan vasurillaan, mutta laukaus nousi niukasti yli JäPS-maalin. 27. minuutilla Nico Pietiläinen petasi hyvän laukaisupaikan Kimi Kolsille, mutta jälleen JäPS-veskari venyi hyvään torjuntaan. Paine JäPS:n maalin lähettyvillä kasvoi kuitenkin koko ajan suuremmaksi ja maali alkoi niin sanotusti roikkua ilmassa. 41. minuutilla Uku Tikerpuu tavoitti pitkällä syötöllään Nico Pietiläisen, joka pääsi kokeilemaan boxin sisältä toistamiseen, mutta edelleen JäPS-veskari piti joukkueensa johtoasemassa erinomaisella torjunnallaan. Lähes heti perään 42. minuutilla Joona Pasi pääsi läpiajoon, mutta ajautui hieman pieneen kulmaan ja tälläkin kerralla vierasjoukkueen maalivahti venyi hienoon torjuntaan. Vihdoin ja viimein ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla HaPK onnistui tekemään tasoitusosuman ja se tuli tärkeään paikkaan juuri ennen taukoa. Topi Pohjankoski antoi oikealta laidalta hyvän syötön pystyjuoksun tehneelle Kimi Kolsille, joka antoi oikealta sivustalta syötön kuudentoista alueen sisäpuolelle täysin vapaana olleelle Nico Pietiläiselle ja Pietiläinen sai nyt nautiskella pelivälineen läheltä tyhjään maaliin. Näin tauolle mentiin tapahtumarikkaan avausjakson jälkeen 2-2 tasatilanteessa.

HaPK tuli toiselle jaksolle vahvasti saaden heti jakson alkuun kulmapotkun, josta ei kuitenkaan mitään kovin vaarallista syntynyt. 50. minuutilla topparin tontilta hyvän nousun tehnyt Lennart Voikar pelasi kauniin sommitelman kuudentoista alueen rajan tuntumassa Nico Pietiläisen kanssa ja Voikar pääsi lopulta itse kokeilemaan boxin sisäpuolelta, mutta laukaus nousi hieman yli JäPS-maalin. Kissojen hyvän alun jälkeen pelissä nähtiin melko sekava parinkymmenen minuutin jakso, jonka aikana kummassakaan kenttäpäädyssä ei nähty mainittavia tilanteita. Kovaa keskialueen kamppailua nähtiin sitäkin enemmän ja ottelun erotuomarilla Turo Veinillä pitikin ajoittain kiirettä ottelun hanskassa pitämisessä. Veini turvautuikin useisiin keltaisiin kortteihin molemmin puolin pitääkseen pelin näpeissään ja jollain tavalla lopulta onnistuikin siinä, vaikka tunteet kuumenivat pelin edetessä puolin ja toisin.

Ottelun yksi kulminaatiopisteistä nähtiin 72. minuutilla. JäPS sai kulmapotkun oikealta sivustalta ja kulman jälkeisestä jatkotilanteesta järvenpääläispelaaja pääsi laukomaan kuudentoista alueen sisäpuolelta erinomaisesta paikasta, mutta HaPK-veskari Tomi Kopra venyi loistavaan jalkatorjuntaan. Kopran torjunnasta käynnistyi HaPK:n nopea hyökkäys, joka pelattiin erinomaisesti ja Nico Pietiläinen karkasi läpiajoon. Pietiläisen viimeinen kosketus palloon hieman karkasi ja näytti jo siltä, että tilanne kuivuu kasaan, mutta maaliltaan ulos tullut JäPS-veskari ei palloon päässyt, vaan kaatoi Pietiläisen läpiajotilanteessa. Erotuomari Veinille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin viedä pallo pilkulle vierasjoukkueen jopa koomisesta protestoinnista huolimatta. Pallon taakse asettui Lennart Voikar, joka laukoi pelivälineen varmasti sisään ja näin HaPK siirtyi ottelussa 3-2 johtoon.

JäPS kehitti vielä jonkinlaisen kirin viimeisellä kymmenminuuttisella. 81. minuutilla JäPS hyökkäsi oikealta vaarallisen näköisesti ja läheltä päätyrajaa annettu syöttö takaviistoon tavoitti vierailijoiden keskikenttäpelaajan, jonka hyvän laukauksen tielle Tomi Kopra kuitenkin venyi erinomaisesti. Myös toisessa päästä oli HaPK:lla mahdollisuus lyödä viimeinen niitti ottelulle, kun 84. minuutilla Topi Pohjankoski pääsi 1v1 tilanteeseen JäPS-veskarin kanssa. Ennen Pohjankosken viimeistely-yritystä tilanteeseen ehti kuitenkin viime hetkellä JäPS:n toppari, jonka liuku pelasti järvenpääläiset todennäköiseltä takaiskuosumalta. Pari minuuttia tämän jälkeen JäPS tuli jälleen vaarallisesti, tällä kertaa vasemmalta laidalta. Järvenpääläispelaaja pääsi etenemään aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti hyvään maalintekopaikkaan, mutta Lennart Voikarin loistava oikea-aikainen liuku esti JäPS-pelaajan maalintekoaikeet ja tilanteesta seurasi ”vain” kulmapotku. Tämän kulman HaPK selvitti keskialueelle ilman sen suurempia ongelmia.

HaPK teki ottelun loppupuolella kaikkensa kuluttaakseen pitkät lisäaikaminuutit pois kellosta, mutta monien katkojen ja torikokousten takia lisäaikaa pelattiin peräti kuusi minuuttia. Pitkä lisäaika antoi JäPS:lle vielä mahdollisuuden tulla ottelussa tasoihin ja JäPS painoikin pelin vielä lisäajalla Kissojen kenttäpäätyyn, mutta HaPK puolusti järvenpääläisten loppurynnistyksen erinomaisesti katkoen eri puolilta kenttää tulleet pitkät pallot varmasti ja toimittaen kakkospallot vaarattomille alueille. Kertaalleen pääsi JäPS:n ylös noussut maalivahti puskemaan vasemmalta sivustalta tulleesta vapaapotkusta, mutta Tomi Kopra nappasi puskun varmasti syliinsä. Kun lisäaikaa pelattiin viimeistä eli kuudetta minuuttia, onnistui HaPK vielä tekemään neljännen osuman. Toisen jakson puolivälissä kentälle tullut Jonathan Kuva pelattiin läpiajoon eikä Kuva erehtynyt, vaan hassutti vielä järvenpääläismaalivahdin ulos tilanteesta ja laittoi pallon kylmänviileästi tyhjään maaliin. Ottelu päättyi samalla tähän osumaan, eikä enää edes keskialoitusta nähty. Näin HaPK otti riemukkaan 4-2 voiton kovan kamppailun jälkeen ja etenee Suomen Cupin kolmannelle kierrokselle.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen joutui itse seuraamaan ottelua kentän ulkopuolella pelipäivän aamuna nousseen korkean kuumeen takia. Valmennusvastuuta penkillä kantoi Ari ”Mälli” Mäenpää.

”Joukkueelta hieno taisteluvoitto, joka ei tullut missään nimessä helpolla. Tiesimme JäPS:n olevan laadukas joukkue ja sen, että meidän pitää laittaa pöytään hyvä esitys mennäksemme jatkoon. Pelillisesti meillä oli vaikeitakin hetkiä, mutta toisaalta oli hyviäkin, kuten ensimmäisellä puoliajalla ihan alkua lukuunottamatta. Ottelun alku oli heikko ja annoimme siinä kaverille melko helpot maalit. Joukkue osoitti kuitenkin luonnetta nousten upeasti peliin mukaan hankalan alun jälkeen. Ensimmäisellä jaksolla veimmekin jo peliä selvästi sen heikohkon alun jälkeen ja tasoitusmaali oli vain ajan kysymys. Onneksi saimme sen juuri ennen taukoa. Toisella jaksolla nähtiin melko sekava vaihe pelissä, mutta olimme kuitenkin terävämpiä ja mielestäni ansaitsimme voiton. Laadukkaita maalintekopaikkoja oli meillä jokunen enemmän ja sen alun jälkeen paransimme myös puolustuspelaamistamme paljon”, Halonen totesi.

HaPK päätti lähteä tähänkin otteluun 3-5-2 ryhmityksellä, vaikka siitä ei vielä paljon ole kokemuksia takana. Halonen piti päätöstä oikeana:

”JäPS pelasi kahdella kärjellä ja lisäksi heidän toinen laitapelaajansa nosti hyvin usein itsensä jopa kolmanneksi kärjeksi, joten uskon, että valinta pelata tällä kolmen topparin systeemillä oli oikea, vaikka meiltä muutamia pelaajia puuttuikin kokoonpanosta, jotka varsinkin tässä ryhmityksessä olisivat olleet avainrooleissa. Mutta toisaalta tämä osoittaa myös sen, että meiltä löytyy leveyttä ja laatua eri pelipaikoille mukavasti, joten emme ole niin haavoittuvaisia muutamien pelaajien ollessa pois. Ei se kolmella topparilla pelaaminen vielä virheetöntä ole, mutta toisaalta siitä on niin vähän vielä kokemuksia, ettei se voikaan olla”, Halonen kertoi.

HaPK:n cup-taival siis jatkuu kolmannelle kierrokselle, jossa vastaan asettuu sarjaporrasta ylempänä Kakkosessa pelaava FC LaPa. Joukkueet kohtasivat harjoitusottelussa reilu viikko sitten Lappeenrannassa ja tuon ottelun LaPa voitti 2-1.

”Ensinnäkin tietysti hienoa, että cup-junamme on vielä raiteillaan ja pelit jatkuvat. Kiva päästä haastamaan nyt sarjaporrasta ylempänä pelaava joukkue, jonka jo kohtasimmekin harjoitusottelussa. LaPa on vahva nippu ja varmasti ennakkosuosikki, meillä ei ole kuin voitettavaa. Tuo reilu viikko sitten pelattu harjoitusottelu kuitenkin osoitti, että hyvänä päivänä pystymme haastamaan LaPa:n”, Halonen sanoi.

Tomi Kopra (mv), Lennart Voikar, Aarno Rämä, Uku Tikerpuu, Olli Kokkonen, Saja Leigh, Kimi Kolsi, Topi Pohjankoski, Benjamin Tasa, Nico Pietiläinen, Joona Pasi

Jonathan Kuva (Tasa pois), Caner Mula (Pasi pois), Ilmari Kontunen (Kokkonen pois), Mamet Mula (Pietiläinen pois)