HaPK esiintyi tappiosta huolimatta vahvasti Kakkosen FC LaPaa vastaan

20.3.2022

HaPK:n edustusjoukkue haastoi lauantaina 19.3.2022 pelatussa harjoitusottelussa sarjaporrasta ylempänä Kakkosessa pelaavan FC LaPa:n. Ottelu pelattiin Amiksen tekonurmella Lappeenrannassa.

HaPK sai jalkeille 17 pelaajan kokoonpanon useista poissaoloista huolimatta. Kissaryhmä lähti otteluun kokeilemaan uutta peliryhmitystä pelaten ensimmäistä kertaa 3-5-2 ryhmityksellä.

Ottelun alku oli melko tasainen, hieman tunnusteleva. Ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana kotijoukkue LaPa sai nopeilla vastahyökkäyksillään muutaman kulmapotkun, joista yksi johti laukaisupaikkaan kuudentoista alueen sisältä, mutta Alex Odehin laukaus painui sivuverkkoon. Hieman tarkkailevan alun jälkeen HaPK alkoi saada pelistä koko ajan paremmin kiinni ja vierasjoukkue ottikin pelin hallinnan itselleen. 27. minuutilla HaPK sai kulmapotkun vasemmalta, jonka antoi Mamet Mula. Kulma tuli taka-alueelle, josta Nico Pietiläinen puski sen maalin edustalle. Ensimmäisenä kakkospalloon pääsi debyyttiotteluaan HaPK:n paidassa pelannut Aarno Rämä, joka puski pelivälineen lähietäisyydeltä sisään. Kaikkien hämmästykseksi avustava erotuomari nosti kuitenkin lipun pystyyn tulkiten tilanteen erikoisesti paitsioksi. Rämä ei tilanteessa ollut paitsiossa, vaan toinen HaPK-pelaaja, joka tuomariston mukaan vaikutti peliin paitsioasemassa ollessaan. Näin HaPK:n tekemä hieno erikoistilanneosuma hylättiin hieman erikoisinkin perustein. Kulman jälkeen oli LaPa:n vuoro hyökätä jälleen nopealla hyökkäyksellä. Pallo pelattiin kuudentoista alueen sisäpuolelle Alex Odehille, joka heittäytyi näyttävästi kentän pintaan saadessaan pienen osuman HaPK-toppari Rämän jalasta ja ottelun päätuomari tuomitsi pallon pilkulle. Odeh laukoi itse rankkarin sisään ja näin LaPa siirtyi 1-0 johtoon kevyehkösti tuomitusta rankkarista.

Vain pari minuuttia LaPa:n rankkarimaalin jälkeen HaPK kehitti pitkän pallonhallintajakson kotijoukkueen kuudentoista alueen rajan tuntumassa ja lopulta boxista tullut irtopallo pomppi reilun parinkymmenen metrin etäisyydelle LaPa:n maalista hyvään laukaisupaikkaan. Saja Leigh tykitti upean laukauksen aivan yläkulmaan, mutta tämäkään HaPK-maali ei ottelun tuomaristolle kelvannut. Hetkeä ennen Leighn laukauksen painumista yläkulmaan näki päätuomari Kissojen pelaajan rikkeen kuudentoista alueen kaaren tuntumassa ja LaPa:lle tuomittiin tästä vapaapotku. Luvalla sanoen tämäkin tuomio jätti hieman jossiteltavaa, sillä kontakti oli tilanteessa todella kevyt ja aika monta kertaa vastaavat tilanteet on jätetty viheltämättä. Näin kun puoli tuntia oli pelattu, oli Kissoilta hylätty jo kaksi osumaa ja kumpikin tuomio jätti kyllä hieman happaman maun suuhun.

HaPK ei kahdesta hylätystä osumasta lannistunut, vaan painoi ensimmäisen puoliajan loppua kohden entistä vahvemmin pelin LaPa:n kenttäpäätyyn. 35. minuutilla Nico Pietiläinen pääsi hyvästä paikasta laukomaan, mutta LaPa-toppari ehti peittämään laukauksen ja tilanteesta seurasi kulmapotku. Tällä kertaa ottelun päätuomari löysi HaPK:n pelaajan rikkeen maalin edustalta heti pallon lähdettyä kulmalipulta, joten tästä kulmasta ei mitään vaarallista syntynyt. 40. minuutilla HaPK hyökkäsi vahvasti oikean laidan kautta, josta Tino Kasurinen antoi keskityksen boxin sisäpuolelle. Palloon pääsi ensimmäisenä taka-alueelta painottoman puolen laitapelaajana pelannut Benjamin Tasa, jonka laukaus nousi kuitenkin metrin verran yli LaPa-maalin. 43. minuutiilla HaPK vyöryi jälleen vahvasti, tällä kertaa vasemman laidan kautta. Tilanne johti ensiin kulmapotkuun, jonka antoi Mamet Mula. Ensimmäisen kulman LaPa jo selvitti, mutta HaPK voitti kakkospallon keskialueella ja paine LaPa:n kenttäpuoliskolla jatkui. Kissaryhmä sai uuden kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta pääsi Tino Kasurinen kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta LaPa-veskari Niko Pienmunne torjui Kasurisen laukauksen. Aivan jakson lopussa Kultsusta LaPaan siirtynyt maalipyssy Samson pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen kaaren tuntumasta, mutta laukaus suuntautui metrin verran ohi Tomi Kopran vartioiman Kissamaalin. Näin tauolle mentiin LaPa:n 1-0 johdossa.

HaPK aloitti toisen puoliajan siitä, mihin ensimmäisen loppupuolella jäi. Heti aloituksesta erinomainen hyökkäys oikean laidan kautta, josta Tino Kasurinen toimitti pallon kuudentoista alueen sisäpuolelle Nico Pietiläiselle. Pietiläinen ei kuitenkaan saanut vaikeaan pomppivaan palloon kunnon laukausta, vaan yritti polvella ohjata pallon maalia kohden, mutta ohjaus nousi kuitenkin reilusti yli kotijoukkueen maalin. 55. minuutilla Mamet Mula riisti pallon LaPa-topparilta ja antoi hyvän syötön vasemmalle sivustalle Benjamin Tasalle. Tasa tavoitteli syötöllään maalin edestä Nico Pietiläistä, mutta LaPa-puolustaja ehti peittämään syötön ja HaPK sai kulmapotkun. Mulan antama kulma tuli erinomaisesti etualueelle liikkuneelle Pietiläiselle, jonka puskun LaPa-veskari Pienmunne kuitenkin nappasi syliinsä. Hetkeä myöhemmin HaPK onnistui tekemään enemmän kuin ansaitun tasoitusosuman. Tilanne käynnistyi jälleen keskisektorista Mamet Mulalta, jonka syöttö oikealle laidalle tavoitti Tino Kasurisen. Kasurisen keskitys boxiin tuli taka-alueelle ja Benjamin Tasa pääsi palloon syöttäen sen vierelleen Nico Pietiläiselle, jonka tulinen laukaus noin kahdeksasta metristä painui verkon perukoille. Jokunen minuutti tasoitusosuman jälkeen vierailijat hyökkäsivät jälleen vahvasti oikean laidan kautta saaden tilanteesta kulmapotkun. Mulan antamaan kulmaan pääsi tällä kertaa ensimmäisenä Ilmari Kontunen, jonka pusku nousi kuitenkin vajaan metrin verran yli kotijoukkueen maalin.

Kotijoukkue LaPa:n ensimmäinen kunnollinen hyökkäys toisella jaksolla nähtiin 65. minuutin kohdalla. Jälleen nopeasti annettu maalivahdin pitkä avaus, jonka kohteena oli tällä kertaa vasemmalla sivustalla palloa odotellut Samson. LaPa vei hyökkäyksen vasemmalta laidalta aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti, josta Samson pääsi kokeilemaan laukaustaan, mutta HaPK-veskari Kopra esitti tilanteessa hyvän torjunnan ja kakkospalloon päässyt Alex Odeh laukoi irtopallon ohi Kissojen maalin. 70. minuutin kohdalla LaPa sai kehitettyä oikeastaan ensimmäistä kertaa ottelun aikana hieman pidemmän hallintajakson HaPK:n kenttäpuoliskolla. Kissaryhmä puolusti kuitenkin erinomaisella maltilla ja tilanne päättyi lopulta kotijoukkueen pelaajan antamaan murtosyöttöyritykseen, jonka Kopra kuitenkin haki näppeihinsä. Ottelun viimeinenkin parinkymmenen minuutin pätkä mentiin HaPK-merkkisesti, vaikka vierasjoukkue joutui tekemään lopussa runsaasti vaihtoja ja osa pelaajista joutui tai pääsi pelaamaan normaalista poikkeavalla pelipaikalla. Kissojen paine ei kuitenkaan johtanut ottelun loppupuolella ykkösluokan maalintekopaikoille, sillä viimeiset ratkaisut ja valinnat hyvien riistojen ja hyökkäysaihioiden päätteeksi eivät olleet riittävän laadukkaita. Ottelu näytti jo päättyvän tasatulokseen, mutta vielä kertaalleen ottelun ensimmäisellä puoliajalla näkyvässä roolissa ollut tuomaristo nousi esiin. LaPa.n pelaaja voitti irtopallon keskialueella ja varmaan kaikki muut kentällä ja sen reunalla olijat näkivät tilanteen olleen selvä käsivirhe, sillä kotijoukkueen Rodney Hammad heilautti pallon kädellä mukaansa ja antoi sen jälkeen syötön oikealle laidalle. Laidalta annettu matala keskitys tuli kuudentoista alueen sisäpuolelle Alex Odehille, jonka askeleet eivät osuneet keskityksen kanssa ollenkaan yksiin, mutta jollain erikoisella tavalla pallo otti Odehin jalasta sellaisen kimmokkeen, joka nousi yläilmoihin eikä viimeiset kaksikymmentä minuuttia HaPK:n maalilla pelannut Olli Suortti tähän yltänyt, vaan pallo painui takakulmaan. Erittäin onnekas maali LaPa:lle, jota toisaalta ei olisi ikinä pitänyt edes syntyä, sillä keskialueella nähty käsivirhe oli kiistaton. Nyt sitä ei kuitenkaan vihelletty ja ehkä se tietyllä tapaa sopi tämän ottelun tapahtumiin, sillä hieman kyseenalaisia tuomariratkaisuja nähtiin pitkin ottelua, varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. HaPK painoi vielä ottelun viimeisillä minuuteilla painopisteen LaPa:n maalin lähettyville ja saikin vielä lisäajalla kulmapotkun, mutta paukut eivät enää riittäneet tasoitusosuman tekemiseen ja näin lopputulos LaPa:lle 2-1.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen:

”Meiltä erittäin energinen ja hyvä esitys, olen tappiosta huolimatta todella tyytyväinen. Pelin nähneenä voisin jopa sanoa, että LaPa ei ansainnut voittaa ottelua enkä varmaan ole ainoa, joka on tätä mieltä. Ottelun tuomariratkaisuista jäi aika paljon jossiteltavaa. Kevyt rankkari ensimmäisellä jaksolla LaPa:lle, meiltä hylättiin vastaavasti kaksi maalia. Ja tämä voittomaaliin johtanut tilanne oli ihan käsittämätön ja selvä käsivirhe piti viheltää pois. No ei vihelletty, onneksi tämä oli harjoitusottelu eikä pelattu pisteistä. Mutta ei sen enempää tuomareista, peli oli meiltä ehdottomasti plusmerkkinen ja nähtiin paljon onnistumisia. Kokeilimme ensimmäistä kertaa kolmella topparilla pelaamista ja siitä saimme nyt hyviä kokemuksia. Yläalueen prässimme toimi myös erittäin hyvin, LaPa oli prässimme alla suurissa vaikeuksissa ja saimmekin paljon riistoja ylhäällä. Vielä vähän lisää laatua olisin kaivannut riistojen jälkeisiin ratkaisuihin, sillä aivan niille ykkösluokan maalipaikoille emme kuitenkaan päässeet kuin ihan muutaman kerran”, Halonen totesi.

Jos viikko sitten KJP-ottelun ensimmäisellä puoliajalla HaPK:n peli-ilme oli hieman vaisu, ei siitä nyt ollut tietoakaan:

”Nostimme tasoamme paljon KJP-ottelusta ja niin pitikin. Peli-ilme ja aktiivisuus olivat nyt ihan eri luokkaa kuin edellisessä ottelussa. Emme myöskään sortuneet niin helppoihin menetyksiin kuin KJP:a vastaan. Tämä oli meille hyvä askel eteenpäin ja tältä meidän tekemisemme pitää näyttääkin. Jokaisen pelaajan on oltava valmis tekemään hommia kentälle joukkueen eteen, tämä on meidän kaikkien yhteinen juttu”, Halonen sanoi.

HaPK pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 27.3.2022, kun ohjelmassa on Suomen Cupin toisen kierroksen ottelu. Vastustaja on JäPS/47 ja ottelu pelataan Arto Tolsa Areenalla klo 14.45 alkaen.

Tomi Kopra (mv), Joonatan Lassila, Uku Tikerpuu, Aarno Rämä, Tino Kasurinen, Lauri Labbas, Ilmari Kontunen, Saja Leigh, Olli Kokkonen, Nico Pietiläinen, Mamet Mula