FC Kuusysi kaatui harjoitusottelussa 4-2

19.2.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi harjoituskauden kolmannen harjoitusottelunsa eilen perjantaina 18.2.2022 Lahdessa Palloliiton Eteläisen alueen Kolmosessa pelaavan FC Kuusysin vieraana.

Perjantai-illan harjoitusottelussa Kissoilla oli mukana kahden maalivahdin ja kolmentoista kenttäpelaajan kokoinen ryhmä. Mukana oli yksi vielä ilman sopimusta oleva kenttäpelaaja, mutta muuten matkassa oltiin omien sopimuspelaajien voimin. Kokoonpanoa karsivat muutamat sairaspoissaolot sekä työesteet.

Vierasjoukkue HaPK aloitti ottelun pirteästi ja jo kolmannella peliminuutilla Kissoilla oli erinomainen paikka siirtyä ottelussa johtoon. Topi Pohjankoski ja Ilmari Kontunen pelasivat oikealla laidalla hyvän sommitelman ja Kontunen löysi syötöllään Caner Mulan, jonka kuudentoista alueen sisäpuolelta lähtenyt laukaus avopaikasta nousi kuitenkin reilun metrin yli Kuusysi-maalin. Hetkeä myöhemmin HaPK sai kulmapotkun oikealta, mutta tämän Kuusysi selvitti keskialueen puolelle.

Alun hallinnasta huolimatta ottelun ensimmäisen maalin teki kotijoukkue Kuusysi, kun pelattiin seitsemättä minuuttia. Lahtelaisjoukkue pelasi vasemman sivustan kautta nopean hyökkäyksen, jonka päätteeksi Kuusysin laitapelaaja pääsi laukomaan kuudentoista alueen sisäpuolelta. HaPK:n maalia vartioinut Tomi Kopra torjui laukauksen eteensä ja kakkospalloon ehti ensimmäisenä kotijoukkueen hyökkääjä, joka toimitti pelivälineen verkon perukoille. Kuusysin johtoasema ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä kaksi minuuttia myöhemmin HaPK tasoitti ottelun. Topi Pohjankoski kuljetti vahvasti oikealta laidalta keskustaan hyvään laukaisusektoriin ja viritti vasurillaan laukauksen, jonka lahtelaisveskari torjui eteensä ja kakkospallon kävi luutimassa sisään Caner Mula. Kymmenkunta minuuttia myöhemmin HaPK:lla oli maukas paikka siirtyä johtoon. Lennart Voikar lähetti topparin tontilta erinomaisen ristipallon vasemmalle Lauri Labbakselle, joka ohitti Kuusysin puolustajan hyvällä ensimmäisellä kosketuksella ja pääsi nokikkain lahtelaismaalivahdin kanssa. Labbaksen viimeistely-yritys kuitenkin epäonnistui ja suuntautui reilusti ohi kotijoukkueen maalin. Hetki tämän Kissojen erinomaisen paikan jälkeen 20. minuutilla Kuusysi siirtyi ottelussa 2-1 johtoon HaPK:n oman maalin turvin. Pelinavaamisvaiheessa keskialueelta takaisin maalivahti Kopralle annettu tiputus epäonnistui ja painui omaan maaliin. Oma maali hieman kipsasi vierasjoukkuetta ja peli meni hetkeksi sekaisin Kuusysin saadessa otetta pelistä. 24. minuutilla Kissojen alakerrassa sattui pallonmenetys ja kotijoukkue käänsi nopeasti eteenpäin riiston jälkeen. Kuusysin hyökkääjä karkasi läpiajoon, mutta HaPK-veskari Kopra torjui erinomaisesti lahtelaishyökkääjän viimeistely-yrityksen.

Vaikean, noin kymmenen minuuttia kestäneen vaiheen jälkeen HaPK alkoi saada taas otetta pelistä ja painopiste siirtyi jälleen Kuusysin kenttäpuoliskolle. 34. minuutilla nähtiin tasoitusosuma ja se olikin kaunista katseltavaa. HaPK sai vapaapotkun puolen kentän tuntumasta ja pallon taakse asettui Lennart Voikar. Voikar tavoitti pitkällä syötöllä kuudentoista alueen kaarelta Caner Mulan, joka tiputti pelivälineen alapuolelleen kahteenkymmeneen metriin Saku Kvistille, joka täräytti komean laukauksen Kuusysi-maalin yläkulmaan. Avausjakson loppupuolella nähtiin vielä ikävä episodi, kun keskialueen kaksinkamppailutilanteen jälkeen Kuusysin pelaaja potkaisi jalkapohja edellä HaPK:n Joonatan Lassilaa mahan seudulle ja tästä palkintona suora punainen kortti ja näin Kuusysi pelasi toisen puoliajan vajaalla. Taukoa vietettiin 2-2 tasatilanteessa.

HaPK:n pelatessa toisen jakson miesylivoimalla, hallitsi vierasjoukkue jaksoa selvästi ja Kuusysi keskittyi puolustamaan ja iskemään pitkillä palloilla HaPK:n puolustuslinjan selustaan. Muutama tilanne näistä pitkistä palloista syntyikin ja yksi tällainen nähtiin heti jakson alkupuolella 50. minuutilla. HaPK menetti pallon keskialueella ja lahtelaiset käänsivät nopeasti eteenpäin tuulennopealle hyökkääjälleen, mutta Joonatan Lassila ehti viime hetkellä katkoon ennen Kuusysi-hyökkääjän laukausta ja näin kotijoukkueen nopea hyökkäys kuivui kasaan. Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin HaPK:lla oli erinomainen paikka siirtyä johtoon, kun hyvän pitkän hyökkäyksen päätteeksi Lauri Labbas pääsi laukomaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta Kuusysi-veskari onnistui venymään jalkatorjuntaan. Caner Mula pääsi vielä puskemaan kakkospalloon, mutta tämänkin yrityksen lahtelaisveskari vielä torjui. Pari minuuttia myöhemmin Lennart Voikarin antaman kulmapotkun jälkeen Topi Pohjankoski pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta laukaus suuntautui hieman yli kotijoukkueen maalin. Painostus jatkui ja taas hetki edellisen tilanteen jälkeen Saku Kvist pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta laukaus nousi yli Kuusysin maalin. Jokunen minuutti tämän jälkeen 71. minuutilla Jonathan Kuva antoi vasemmalta hyvän keskityksen boxiin Jonne Hannulalle, jonka pusku painui niukasti yli lahtelaismaalin. 80. minuutilla Simo Matilainen vapautti Topi Pohjankosken hyvään paikkaan kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta lahtelaispelaaja ehti viime hetkellä maaliviivalta putsaamaan Pohjankosken laukoman pallon yli sivurajasta. Minuuttia myöhemmin HaPK sai vapaapotkun hyvästä paikasta ja Saku Kvist asteli pallon taakse. Kvistin toimittama pallo kuudentoista alueen sisäpuolelle oli hyvä ja lahtelaismaalin edustalla oli kova ruuhka ja pallo pomppi jo kohti maalia, mutta jälleen viime hetkellä Kuusysi onnistui selvittämään pallon väljemmille vesille. 84. minuutilla lahtelaisten toppari antoi huonon syötön alaspäin omalle maalivahdilleen ja Saku Kvist sekä Jonne Hannula pääsivät 2v1 hyökkäykseen. Kvist petasi Hannulalle avopaikan, mutta kunnon laukausta Hannula ei tilanteesta saanut aikaan ja Kuusysin veskari onnistui torjumaan tilanteen. Pari minuuttia ennen täyttä aikaa Kuusysi pääsi säikäyttämään yhdellä useista toisen puoliajan pitkistä palloistaan. HaPK puolusti tilanteen huonosti ja lahtelaisten nopea hyökkääjä karkasi läpiajoon, mutta viimeiseksi vartiksi Kissojen maalille tullut ja samalla debyytin HaPK-paidassa tehnyt Olli Suortti venyi hyvään torjuntaan.

Ottelu näytti jo päättyvän hurjasta HaPK:n painostuksesta huolimatta tasatulokseen, kunnes viimein 90. minuutilla HaPK onnistui tekemään ottelun voittomaalin. Lauri Labbas ja Topi Pohjankoski petasivat erinomaisen paikan kuudentoista alueelle Saku Kvistille, joka pääsi lähietäisyydeltä laukomaan sydämensä kyllyydestä etuyläkulmaan ottelun voittomaalin. Vielä lisäajalla nähtiin yksi osuma, kun HaPK sai vapaapotkun reilusta paristakymmenestä metristä ja Lennart Voikar laukoi komean osuman lähes yläkulmaan. Näin ottelun lopputulos Kissoille 4-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli melko tyytyväinen näkemäänsä:

”Kaiken kaikkiaan meiltä hyvä tai ainakin kohtalainen esitys. Hallitsimme ottelun alkua, Kuusysi pääsi kuitenkin kuin varkain tekemään avausosuman. Emme lannistuneet, vaan tulimme heti tasoihin. Kuusysin johtomaali oli harmittava oma maali, joita joskus silloin tällöin tulee eikä siinä mitään. Oma maali kuitenkin hieman vaikutti peliimme, olimme seuraavan kymmenminuuttisen hieman pulassa ja menetimme paljon palloja. Saimme kuitenkin taas hallinnan itsellemme jakson loppua kohden ja tasoitusosuma avausjaksolla oli varmasti ansaittu. Toisella jaksolla painostimme hurjasti, miesylivoimalla pelaaminen toki osaltaan vaikutti, mutta pelasimme jo tasamiehistöin suurelta osin hyvin tai ainakin kohtalaisesti avausjaksolla. Onneksi saimme lopussa maalin tai jopa kaksi tehtyä, lopputulos oli varmasti oikeutettu kenttätapahtumiin nähden”, Halonen sanoo.

Halosen mukaan parannettavaakin jäi:

”Menetimme liikaa palloja paineettomissa tilanteissa omien huonojen valintojen ja ratkaisujen seurauksena. Lisäksi vastustajan pitkien pallojen puolustamisessa meillä oli läpi ottelun haasteita. Nämä ovat varmasti asioita, jotka paranevat jo luonnostaan pelien myötä”, Halonen toteaa.

Ensi viikon lauantaina HaPK pelaa kauden 2022 ensimmäisen kilpailullisen ottelun, kun Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ottelussa vastaan asettuu FC Loviisa:

”Viikon päästä tosiaan edessä on ensimmäinen kilpailullinen peli tälle kaudelle ja totta kai tavoitteena on voittaa ja mennä jatkoon. Helppoa siitä ei tule, Loviisa on varteenotettava Nelosen joukkue ja haastaa meidät varmasti hyvin. Onneksi saimme nyt tämän pelin tähän alle ennen Cupin peliä, turhan pitkäksi venähtänyt pelitauko näkyi otteissamme Kuusysiä vastaan ja olemme tämän ottelun jälkeen nyt varmasti valmiimpia Cupin peliin”, Halonen uskoo.

HaPK:n kokoonpanossa Kuusysi-ottelussa olivat omista sopimuspelaajista

Tomi Kopra, Olli Suortti, Joonatan Lassila, Lennart Voikar, Tino Aalto, Ilmari Kontunen, Olli Kokkonen, Saku Kvist, Caner Mula, Lauri Labbas, Topi Pohjankoski, Jonathan Kuva, Simo Matilainen, Jonne Hannula