Kissoille 1-0 voitto ensimmäisestä harjoitusottelusta

10.1.2022

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen sunnuntaina 9.1.2022 ensimmäisen harjoitusottelunsa Sipoossa Söderkullan lämmitettävällä tekonurmella. Vastustajana oli perinteikäs Helsingin Ponnistus. Erinomaisissa olosuhteissa pelattu ottelu päättyi lopulta Kissojen 1-0 voittoon viime hetken osuman turvin.

HaPK:lla oli Sipoossa mukana kaikkiaan 15 pelaajan ryhmä. Mukana oli useita vielä sopimuksettomia pelaajia, joten julkaisemme tässä jutussa vain ne pelaajat, jotka ovat HaPK:n sopimuspelaajia. Heitä oli mukana kaikkiaan yhdeksän ja he olivat Jonathan Kuva, Tino Aalto, Saja Leigh, Saku Kvist, Caner Mula, Lauri Labbas, Topi Pohjankoski, Jonne Hannula ja Jasper Luttinen.

Ottelu oli tyypillinen ensimmäinen harjoitusottelu pitkän pelitauon jälkeen. Ottelussa ei nähty sen kummempia hienouksia missään vaiheessa, joskin muutamia mukavia väläytyksiä kuitenkin ajoittain. Ottelun loppua kohden pelaajien väsymisen myötä etäisyydet repesivät suuriksi ja väsyneillä jaloilla nähtiin paljon harhasyöttöjä sekä pallonmenetyksiä. Nämä kuitenkin kuuluvat omalta osaltaan asiaan tässä vaiheessa vuotta ja kaikesta huolimatta oli hyvä asia saada ensimmäinen peli harjoituskauden ohjelmaan jo tässä vaiheessa.

Ponnistus aloitti ottelun HaPK:a terävämmin. Helsinkiläisten ensimmäinen tilanne nähtiin yhdeksännen peliminuutin kohdalla. Ponnistus hyökkäsi oikealta laidalta ja laidalta annettu syöttö tavoitti kuudentoista alueen kaaren tuntumasta helsinkiläisten keskikenttäpelaajan. Suoraan syötöstä lähtenyt laukaus osui HaPK-maalin tolpan ulkoreunaan ja siitä peliväline painui yli päätyrajasta. Ponnistuksella oli lisäksi avausjakson ensimmäisellä puolikkaalla muutama kulmapotku, mutta niistä ei mitään mainittavia tilanteita kuitenkaan syntynyt.

HaPK tuskaili ottelun alkupuolella pelaajien etäisyyksien kanssa. Keskialuetta ei oikein päästy hyödyntämään pelinrakentelussa ja HaPK joutuikin antamaan liian kaukaa vaikeita pitkiä syöttöjä Ponnistuksen puolustuslinjan selustaan. Nämä pallot painuivatkin yksi toisensa jälkeen aina helsinkiläisten maalivahdin ulottuville. Muutaman hyvän tilanteen HaPK silti onnistui luomaan ja 28. minuutilla nähtiin ensimmäinen hyvä maalintekopaikka. Caner Mula riisti pallon yläalueella ja vapautti hyvällä syötöllään Topi Pohjankosken nokikkain Ponnistuksen veskarin kanssa. Helsinkiläisten maalivahti veti tällä kertaa pidemmän korren torjumalla Pohjankosken viimeistely-yrityksen. Pari minuuttia myöhemmin nähtiin ehkä koko ottelun paras hyökkäys Kissojen osalta. Lauri Labbas liikkui vasemmalta laidalta taskuun pelattavaksi ja sai puolustuslinjasta erinomaisen syötön. Jonathan Kuva viiletti samaan aikaan leveydestä pystyyn ja Labbas antoikin hyvän murtavan syötön Kuvalle Ponnistuksen laitapakin ja topparin välistä. Kuva käänsi laidalta pallon keskelle kuudentoista alueen rajan tuntumaan Jonne Hannulalle, joka laukoi kohti takakulmaa. Ponnistuksen maalivahti onnistui kuitenkin juuri ja juuri venyttämään näppinsä laukauksen tielle ja näin hyvin pelattu tilanne ei kuitenkaan johtanut avausmaaliin. Ponnistus sen sijaan oli lähellä avausmaalia vielä avausjakson lopulla, kun 34. minuutilla 18. metristä lauottu vapaapotku kolahti HaPK-maalin ylärimaan. Enempää mainittavia tilanteita ei avausjaksolla nähty ja tauolle mentiin 0-0 numeroissa.

Toisen puoliajan alkuun Ponnistus sai jälleen pari kulmapotkua, mutta ne HaPK selvitti helpohkosti. Kissojen omatkaan kulmapotkut eivät tuottaneet mitään vaarallisia tilanteita helsinkiläisten maalille, vaan myös Ponnistus hoiteli ne varmasti väljemmille vesille. 51. minuutilla nähtiin HaPK:lta hyvä maalintekotilanne Jonathan Kuvan vahvan suorituksen jälkeen. Kuva nousi vasemmalta laidalta ja antoi hyvän aikaisen keskityksen kuudentoista alueen sisäpuolelle. Sieltä löytyi täysin vapaana Jasper Luttinen, joka pääsi nokikkain helsinkiläisveskarin kanssa, mutta jälleen jouduimme toteamaan Ponnistuksen maalivahdin hyvän vireen tämän torjuttua Luttisen lähietäisyydeltä tulleen laukauksen. Jatkotilanteesta Lauri Labbas pääsi avopaikasta kokeilemaan, mutta Labbaksen laukaus puolestaan pysähtyi tolppaan. Paine jatkui Ponnistuksen päässä vielä jonkin aikaa ja vielä Saku Kvist pääsi kokeilemaan puolivolleyta 16. alueen rajalta, mutta tämänkin laukauksen Ponnistus selvitti.

Mitä pidemmälle toinen puoliaika eteni, sitä enemmän ottelussa nähtiin helpohkoja harhasyöttöjä ja pallonmenetyksiä puolin ja toisin. Pelaajien väsymisen myötä myös etäisyydet repesivät isoiksi ja viimeinen parikymmentä minuuttia olikin avointen ovien peliä. Ponnistuksella oli vahva vaihe toisen jakson puolivälin paikkeilla, mutta muutamasta hyvästä paikasta huolimatta helsinkiläiset eivät maalia pystyneet tekemään. Tilanteet syntyivät lähes poikkeuksetta Kissojen harhasyötön tai pallonmenetyksen seurauksena, joita nähtiin ottelun loppua kohden enemmän ja enemmän. Aivan ottelun lopussa HaPK sai puolestaan vielä vahvan vaiheen aikaiseksi ja painoi pelin Ponnistuksen kenttäpäätyyn. 87. minuutilla Kissojen maali oli lähellä, Topi Pohjankoski ohitti laidallaan 1v1 tilanteessa Ponnistuksen puolustajan ja syötti Jonne Hannulan avopaikkaan, mutta Hannulan suoraan syötöstä lähtenyt laukaus suuntautui helsinkiläisveskarin syliin. Paine kuitenkin pysyi Ponnistuksen kenttäpuoliskolla, HaPK sai kaksi kulmaa peräjälkeen, mutta näistä ei vielä vaarallisia tilanteita nähty. Lopulta lisäajalla Saku Kvistin antaman kulmapotkun jälkeen pallo pyöri pidemmän aikaa Ponnistuksen kuudentoista alueen tuntumassa ja 16. alueen rajalta tulleen puolivolleyn jälkeen Jonne Hannula oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa laittamassa lähietäisyydeltä kakkospallon tyhjään maaliin. Tuo lisäajalla syntynyt osuma jäi ainoaksi ja tällä maalilla HaPK:lle 1-0 voitto ensimmäisestä harjoitusottelusta.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen kommentoi ensimmäisen harjoitusottelun antia seuraavasti:

”Peli oli tyypillinen harjoituskauden avausottelu. Aika sekava kuva siitä kokonaisuudessaan jäi, mutta olen kuitenkin tyytyväinen varsinkin muutaman pelaajan esitykseen jo tässä vaiheessa vuotta. Pelissä nähtiin myös muutamia kivoja väläytyksiä, joskin vastapainoksi paljon myös harhasyöttöjä ja pallonmenetyksiä. Näitä kuitenkin osattiin odottaakin ensimmäiseen peliin, enemmän olisin ollut yllättynyt, jos näitä ei olisi nähty runsain määrin. Meilläkin oli vielä aika sekalainen ryhmä mukana, sekin totta kai vähän vaikuttaa, kun ei ole tuttuja kavereita ympärillä. Kaiken kaikkiaan kiva, että pystyimme lopulta pelin voittamaan ja ylipäätään hyvä asia oli, että saimme talven ensimmäisen pelin heti tähän alkuvuoteen. Näimme nyt pelaajiamme tositoimissa ja kaikille teki varmasti hyvää päästä pelaamaan monen kuukauden tauon jälkeen”, Halonen totesi.