Kausiyhteenveto 2021

24.10.2021

HaPK:n edustusjoukkueen kausi Palloliiton Itäisen alueen Kolmosessa päättyi pari viikkoa sitten. Paljon erilaisia käänteitä ja takaiskuja sisältänyt kausi päättyi Kissojen osalta lopulta 10. sijaan. Vähimmäistavoite eli sarjapaikan säilyttäminen oli varmistunut jo muutama kierros ennen sarjan päätöstä. Nyt on aika vetää tätä haastavaa kautta yhteen päävalmentaja Saku Halosen kanssa ja kertoa, mitä kaikkea tämän tuloksen takana on.

HaPK:n joukkue muuttui edelliskauteen nähden maltillisesti, sillä suurin osa joukkueesta oli mukana jo viime kaudella. Tosin ennennäkemättömän pelaajaruletin seurauksena HaPK:n sarjaotteluiden kokoonpanossa nähtiin kuitenkin loppujen lopuksi peräti 16 eri pelaajaa edelliskauteen nähden. Kaiken kaikkiaan kauden aikana kokoonpanossa nähtiin lähes 40 eri pelaajaa.

Harjoituskausi oli toisena kautena peräkkäin haastava, sillä koronarajoitukset rajoittivat kaikkien muiden joukkueiden tavoin myös HaPK:n harjoittelua ja valmistautumista kauteen. Erittäin rikkonaisen talven jälkeen keväällä lopulta normaali harjoittelu jälleen sallittiin, mutta pelien pelaaminen oli edelleen kiellettyä. Sarjan alkua siirrettiin useaan otteeseen ja lopulta sarjakausi potkaistiin käyntiin vasta kesäkuun puolivälin tienoilla.

Vihdoin kesäkuussa päästiin tositoimiin ja HaPK avasi sarjakautensa 11.6.2021 sarjan suurimman ennakkosuosikin Kultsu FC:n vieraana. Ottelu päättyi kotijoukkue Kultsun 4-2 voittoon, mutta HaPK haastoi sarjan ykkössuosikin erinomaisesti ja oli lähellä napata vieraspisteen Joutsenosta. Kultsu onnistui tekemään voittomaalin vasta 89. minuutilla ja neljäs maali lisäajalla oli kosmetiikkaa HaPK:n hakiessa riskillä tasoitusta. Tappiosta huolimatta HaPK sai sarjalle hyvän alun ja esitys Joutsenossa lupasi hyvää jatkoa ajatellen.

Seuraava ottelu pelattiin viikkoa myöhemmin jälleen vieraskentällä, tällä kertaa isäntänä toimi Ykkösen MP:n farmijoukkue SavU. Kotiotteluihinsa SavU sai aina erittäin vahvan ryhmän jalkeille, niin Kissojakin vastaan. HaPK:lla oli tässä kamppailussa avausjaksolla useita loistavia maalintekopaikkoja, mutta koko kauden vaivannut tehottomuus koitui kohtaloksi. SavU käytti paikkansa erittäin tehokkaasti ja voitti ottelun lopulta 4-0. Toinen jakso ei ollut HaPK:lta enää ensimmäisen veroinen.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen muistelee sarjan alkua kaksijakoisin tunnelmin:

”Sarjan alku oli meille kaikista joukkueista ehdottomasti kovin. Heti kärkeen kaksi vieraspeliä ja vielä kärkipään porukoita vastaan. Oli erittäin lähellä, ettemme napanneet pistettä heti avauspelistä Kultsun vieraana, se oli meiltä erinomainen peli. SavU-pelin ekalla jaksolla jatkoimme siitä, mihin Joutsenossa jäimme. Veimme ykkösluokan maalipaikat selvästi, mutta silti olimme tauolla tappiolla. Toisella jaksolla paahtavassa helteessä pelatussa ottelussa emme enää pystyneet SavU:a haastamaan ja kotijoukkue voitti ottelun lopulta selvästi. Turha tietysti jossitella, mutta maali tai kaksi niistä avausjakson huippupaikoista olisi voinut muuttaa pelin suuntaa aika paljon”, Halonen kertailee.

Kahden vierasottelun jälkeen oli kotiavauksen vuoro, kun Haminan urheilukentällä vieraili ennen juhannusta Ri-Pa. Kovin odotuksin kotiotteluun lähtenyt HaPK joutui kuitenkin pettymään raskaasti, sillä esitys oli täyttä kuraa ja Ri-Pa vei hattutempun tehneen Miikka Oinosen johdolla täydet kolme pistettä mennessään lukemin 1-4. Juhannuksen jälkeen toinen kotiottelu Union Plaania vastaan oli pelillisesti huomattavasti parempi ja Ri-Pa-ottelun jälkeen tason nosto oli iso. Plaani-ottelusta HaPK olisi vähintään pinnan ansainnutkin, mutta ottelun erotuomarina toiminut kouvolalainen Jesper Lindfors tuomitsi vierasjoukkueelle lisäajalla kyseenalaisen rangaistuspotkun ja tuolla rankkarimaalilla heinolalaiset veivät täydet pisteet 1-2 numeroin. Neljän ottelun jälkeen pistesaldo näytti siis pyöreää nollaa.

”Kahden kovan vierasottelun jälkeen meillä piti olla täydet mahdollisuudet kuuteen pisteeseen kotiotteluissamme. Ri-Pa-ottelu oli käsittämättömän heikko esitys, siitä ei pääse mihinkään. Kotiyleisön edessä sellainen esitys oli suorastaan hävettävän huono. Nostimme tasoamme valtavasti Plaani-peliin ja siitä olisimme jotain jo ansainneetkin, mutta ei niin ei. Toinen peli alkukauteen, jolloin piste viedään aivan lopussa, nyt vielä lisäajalla. Neljän pelin jälkeen olimme nollakerhossa, sama tilanne kuin edelliskaudella”, Halonen vetää yhteen kahta ensimmäistä kotipeliä.

Plaani-ottelun jälkeen HaPK:n pelit jatkuivat vasta heinäkuun lopulla. Sinä aikana ehti tapahtua pelaajistossa paljon. Jo Ri-Pa-ottelun jälkeen joukkueen jätti vahvoja otteita topparin tontilla esittänyt Paulius Budrys. Tammikuusta alkaen armeijan harmaissa oli Jonne Hannula ja kun sinne heinäkuun alussa lähtivät vielä Janne Hannula, Simo Matilainen, Matias Olli sekä Uku Tikerpuu, pieneni Kissojen rosteri oleellisesti. Olli ja Tikerpuu eivät enää HaPK:n vahvuudessa armeijan aloittamisen jälkeen esiintyneet, Jonne Hannula ei pelannut koko kauden aikana yhtään ottelua ja loput armeijan leipiin lähteneet pääsivät satunnaisesti muutamiin otteluihin. Kun vielä Lauri Ahola oli loukkaantunut SavU-ottelussa ja sairastuvalla olivat jo valmiiksi pidempään sivussa olleet Onni-Aaron Turkia ja Mamet Mula, alkoi pelaajatilanne näyttää jo huolestuttavalta.

Muutaman viikon tauon jälkeen ottelut jatkuivat 24.7.2021 kotikentällä ja vieraaksi saapui sarjassa tuolloin toisena nollakerholaisena ollut STPS. Kyse oli siis molemmille joukkueille erittäin tärkeästä ottelusta. HaPK oli kahdesta nollakerholaisesta selvästi vahvempi ja otti kauden avausvoiton numeroin 3-0. Pelaajatilanne synkkeni tämän ottelun jälkeen entisestään, sillä STPS-ottelu jäi Saja Leighn viimeiseksi ja Leigh pelasikin kaudella 2021 lopulta valitettavasti vain kolme ottelua.

Avausvoiton jälkeen HaPK suuntasi seuraavaksi paikalliskamppailuun PeKa/KyPa:n vieraaksi. Karhulan keskuskentällä nähtiin erittäin tasainen ottelu, josta tasapeli olisi varmasti ollut oikea tulos. Jälleen kerran Kissojen niskaan kaadettiin kuitenkin ottelun lopulla jääkylmää vettä, kun PeKa/KyPa onnistui aivan ottelun lopussa tekemään voittomaalin, jossa oli vieläpä lähes kaikki maailman onni ja tuuri mukana. Tuolla maalilla PeKa/KyPa voitti ottelun 1-0.

”STPS-ottelusta napattu avausvoitto oli meille henkisesti erittäin tärkeä. Neljä ottelua ilman pisteitä alkoi jo syödä joukkueen henkistä puolta, mutta onneksi STPS-pelissä saimme viimein tuloksen aikaiseksi. PeKa/KyPa-ottelu oli jo tämän kauden kolmas, jossa piste lipeää käsistä aivan ottelun lopussa ja kun voittomaali oli vielä melkoinen onnenkantamoinen, niin kieltämättä tuntui siltä, että kaikki jalkapallojumalat ovat tällä kaudella meitä vastaan”, Halonen kertoo.

Seuraavana ohjelmassa oli toinen paikalliskamppailu, kun HaPK:n vieraaksi saapui KJP Kouvolasta. Kissojen avausjakso oli erittäin vahva ja vielä toisen jakson alkukin ansaittuun avausmaaliin asti. Sen jälkeen joukkue passivoitui ja tarjosi KJP:lle mahdollisuuden tulla tasoihin, mutta kouvolalaisten kiri jäi torsoksi, eikä tasoitus ollut loppujen lopuksi edes lähellä. HaPK otti kotikentällään todella tärkeän 1-0 voiton. Voiton hinta oli taas kerran lisää loukkaantumisia, kun kaksi ison roolin pelaajaa tipahti pois jo ennestään harvoista riveistä.

KJP-ottelun jälkeen HaPK matkusti perjantai-illan vierasotteluun Imatralle IPS:n vieraaksi. Kissoilla oli suuria vaikeuksia saada Imatralle kokoonpano kasaan ja penkille riitti vain kaksi, hekin yhteistyöseura ViSa:n, pelaajaa. Kotijoukkue IPS oli puolestaan saanut jalkeille erittäin vahvan ryhmän ja HaPK joutuikin Imatralla varamiehisellä kokoonpanolla kovaan kotijoukkueen mankeliin ja IPS voitti ottelun selvästi ja täysin ansaitusti numeroin 5-1.

”Alkusarjassa napattu 1-0 kotivoitto KJP:sta osoittautui lopulta erittäin tärkeäksi. Se oli meiltä hyvä peli ensimmäiset 60 minuuttia, sen jälkeen annoimme KJP:lle turhaan mahdollisuuden tulla peliin mukaan. Heidän kirinsä jäi kyllä vaisuksi, eikä meillä ollut varsinaista hätää missään vaiheessa. Siitä sitten Imatralle erittäin repaleisella kokoonpanolla ja siellä meillä ei ollut mitään jakoa, sen voi suoraan tunnustaa. KJP-ottelussa ukkoja tipahti lisää sairastuvan puolelle ja kun muitakin poissaoloja oli paljon, oli pelkästään kokoonpanon kasaaminen Imatralle työn ja tuskan takana”, Halonen muistelee.  

IPS-ottelu osoittautui lopulta käänteentekeväksi koko kauden kannalta. Muutama päivä Imatran reissun jälkeen yhdellä Imatran reissulla mukana olleella pelaajalla todettiin koronavirustartunta ja sen seurauksena koko Imatralla ollut ryhmä määrättiin karanteeniin. Tartunnat eivät jääneet yhteen, sillä loppujen lopuksi tartuntoja ilmeni lähes kymmenkunta ja lukuisten tartuntojen takia Palloliitto teki lopulta varmasti ainoan oikean päätöksen perumalla kaikki HaPK:n jäljellä olleet kolme alkusarjan ottelua. Ottelut Liryä, FC LaPa:a ja RPS Lionsia vastaan jäivät siis kokonaan pelaamatta ja IPS-ottelu oli HaPK:n viimeinen alkusarjan ottelu. Koko toiminta oli pysähdyksissä koronatartuntojen takia kaksi viikkoa ja kun joukkue palasi harjoituksiin koronakaranteenien jälkeen, oli pelaajisto jälleen pienentynyt oleellisesti. Elokuun lopussa viisi joukkueen pelaajaa lähti muille paikkakunnille opiskelemaan, osa pelaajista pääsi vielä peleihin mukaan, mutta harjoitusringissä heitä ei enää nähty.

”Muistan ensimmäiset harjoitukset koronakaranteenin jälkeen, kun vedin treenejä Haminan urheilukentällä kolmelle pelaajalle. Seuraavissa taisi olla paikalla viisi pelaajaa, sitä seuraavissa kuusi. Jo ennen IPS-ottelua ja sen jälkeistä koronahässäkkää harjoittelimme todella pienellä, noin 8-10 pelaajan ryhmällä. Kun tuosta lähtivät vielä opiskelijat pois, pieneni harjoittelurinki 6-8 pelaajaan. Kaikki treenivahvuudessa olleet eivät koskaan olleet kuitenkaan paikalla yhtä aikaa, vaan aina oli lisäksi työesteitä ja jotain muita esteitä ja siksi treenirinki ei tuon isompi ollut. Elokuun lopun jälkeen en muista yhtään harjoitusta, missä meillä olisi ollut edes kymmentä pelaajaa paikalla. Joitain yksittäisiä kertoja taisi olla, kun saimme noin kahdeksan pelaajaa paikalle. Normaali vahvuus oli sitä noin kuutta pelaajaa ja aika monessa treenissä me valmentajat loikimme jollain lailla mukana, jotta saimme edes jotain pienpeliä aikaiseksi”, Halonen kertoi.

Koronatartunnat sotkivat kalenterin siis täysin ja samalla monta muutakin asiaa. Vaikeassa pelaajatilanteessa HaPK oli sopinut kahden vanhan oman kasvattinsa, Miro Holmin ja Eemeli Mässelin, liittymisestä määräajaksi joukkueen vahvuuteen. Holmin piti pelata kaikkiaan kolme ottelua ja Mässelin kaksi, mutta kuinka ollakaan, Holmin ainoat minuutit nähtiin lopulta KJP-ottelussa ja Mässeliä ei nähty kentällä lopulta kertaakaan. Juuri ne pelit, joissa Holm ja Mässeli olisivat olleet mukana, peruuntuivat koronatartuntojen takia. Tämäkin kuvastaa aika hyvin sitä epäonnen määrää, jota HaPK päättyneellä kaudella kohtasi.

Kun HaPK:n kolme alkusarjan ottelua jätettiin Palloliiton päätöksellä lopulta kokonaan pelaamatta, siirryttiin sarjassa samalla pistekeskiarvon mukaiseen taulukointiin. HaPK:lle kertyi alkusarjaotteluita vain kahdeksan, kun muut joukkueet pelasivat 10-11 ottelua. Alempi jatkosarja pyörähti HaPK:n osalta käyntiin 11.9.2021 PeKa/KyPa:n vieraana.

Kuukauden tauon jälkeen pelattu PeKa/KyPa-ottelu oli kaikkeen tapahtuneeseen nähden Kissoilta vähintään kohtalainen suoritus. Ottelu oli erittäin tasainen, tosin ensimmäiset viisitoista minuuttia HaPK oli pahasti sekaisin ja PeKa/KyPa käytti Kissojen vaikean alun hyödykseen siirtymällä johtoon. HaPK tasoitti kuitenkin melko pian ja vaikka kummassakin kenttäpäädyssä nähtiin paikkoja lisäosumien tekoon, päättyi ottelu 1-1 tasatulokseen.

”Piste PeKa/KyPa-ottelusta oli meille hyvä tulos, alla oli kuukauden tauko peleistä ja ehdimme harjoitella ennen peliä vain muutaman kerran ja nekin sillä noin kuuden pelaajan porukalla. En ainakaan itse uskaltanut odottaa ottelusta juuri yhtään mitään, mutta kaikkeen tapahtuneeseen peilattuna suoriuduimme paikallispelistä ihan mallikkaasti”, Halonen totesi.

Seuraavaksi matka vei Liryn vieraaksi Lappeenrantaan. Alkusarjan ottelu Liryä vastaan jäi kokonaan pelaamatta, mutta melko tarkkaan Kissojen leirissä kuitenkin tiedettiin, millainen vastustaja Liry on. HaPK siirtyi heti ottelun alussa 0-1 johtoon ja otti pelin kontrolliinsa. Pomppuisella tekonurmella pelattu ottelu tasoittui avausjakson loppua kohden ja Lirylläkin oli paikkansa tasoitukseen. Toisella puoliajalla kentällä oli kuitenkin vain yksi joukkue ja HaPK rallatteli lopulta selvään 0-6 voittoon. Kissojen urakkaa osaltaan helpotti Liryn maalivahdin ulosajo. Jo kolmannen kerran HaPK:n otteluissa tällä kaudella tarvittiin ambulanssia kentälle, tällä kertaa sairaalaan vietiin Janne Hannula vakavan loukkaantumisen seurauksena. Samassa ottelussa päättyi myös Joona Pasin kausi. Voitto Lirystä varmisti lopulta myös HaPK:n sarjapaikan eikä viimeisissä otteluissa tarvinnut enää sarjapaikan puolesta jännittää.

”Liryä vastaan pelattiin hankalalla alustalla surkeissa iltavaloissa. Nopea avausmaali ja heti kuskin paikalle, mutta omilla virheillämme tarjosimme Liryllekin paikat tasoittaa. Onneksi tasoitusta ei nähty ja kun toisella jaksolla heidän maalivahtinsa joutui kaatamaan pelaajamme läpiajossa ja lensi ulos, ei voittajasta enää ollut epäselvyyttä. Hieno ja tärkeä voitto varmisti lopulta myös sarjapaikkamme muiden otteluiden päätyttyä meidän kannaltamme sopivasti, joten siinä mielessä tietysti tämä oli erittäin tärkeä peli ja tulos meille”, Halonen sanoi.

Alempi jatkosarja oli siis saanut kaikista hankaluuksista ja vaikeuksista huolimatta hyvän alun ja kahdesta ensimmäisestä ottelusta kerätyt neljä pistettä varmistivat lopulta myös HaPK:n sarjapaikan. Jäljellä oli vielä ottelut STPS:a, Union Plaania sekä KJP:a vastaan.

Syyskuun lopulla pelattu STPS-ottelu sekä lokakuun puolella pelatut Plaani- ja KJP-ottelut eivät sitten enää juhlan aiheita HaPK:lle tarjonneetkaan. Sarjapaikan varmistuminen todella vaikean kauden jälkeen johti jonkinlaiseen ulospuhallukseen ja toki jo viikkokausia jatkunut pienellä ryhmällä harjoittelu sekä joukkueen kasaaminen aina peleihin milloin mistäkin, alkoi myös näkyä enemmän ja enemmän. STPS-ottelussa HaPK pelasi vielä ihan kelvollisesti 65 minuuttia ja hallitsi ottelua, mutta STPS:n avausmaali ratkaisi ottelun ja vierasjoukkue vei sen jälkeen pisteet helposti 0-5 numeroin. Kuvaavaa oli, että HaPK:lla ei koko ottelussa ollut yhtään kunnollista maalintekopaikkaa. Plaani-peli oli pelillisesti jo parempi ja tässä ottelussa päästiin taas myös maalipaikoille, mutta kuten niin monta kertaa ennenkin, ei paikkoja pystytty hyödyntämään. Kun toiseen päähän Plaani sai vielä tehdä kaksi erittäin halpaa maalia, voitti Plaani ottelun 2-0 lukemin. Kauden päätösottelu Kouvolassa KJP:n vieraana oli totaalinen läpikävely, KJP halusi paljon enemmän päättää kauden voittoon ja latoi taululle tylyt 6-0 lukemat.

”Kausi päättyi kolmeen tappioon ja nollaan tehtyyn maaliin, siihen ei tietenkään kukaan voi olla tyytyväinen. Toisaalta kuitenkin ymmärrän pelaajia, kautemme oli todella vaikea ja siihen mahtui niin paljon epäonnea ja takaiskuja, että ajoittain se alkoi mennä jo komiikan puolelle. Kun kaikesta huolimatta sarjapaikka oli takataskussa hyvissä ajoin, aiheutti se varmasti jonkinlaisen ulospuhalluksen. Selvää on tietenkin myös se, että harjoittelemattomuus alkoi kauden loppua kohden näkyä koko ajan enemmän ja enemmän. Vähän kärjistäen, meidän treenimme olivat viimeiset pari kuukautta käytännössä pelkkää höynää, kun pelaajia ei vaan yksinkertaisesti ollut enää kuin kourallinen harjoitusringissä. Meille tuli viimeisissä otteluissa valtava määrä helppoja virheitä, jotka voi suurelta osin laittaa harjoittelemattomuuden piikkiin. Emme pystyneet enää lainkaan toteuttamaan pelitapaamme ja sellaisesta joukkueen yhtenäisestä pelaamisesta ei ollut enää tietoakaan. Katsomosta ja kentän laidalta on helppo huudella ja haukkua joukkuetta viimeisten otteluiden esitysten perusteella, mutta ainakin itselläni riittää myös ymmärrystä ja se on toisaalta myös inhimillistä, että näin kävi”, Halonen kertoi.

HaPK pelasi lopulta kaikista joukkueista selvästi vähiten otteluita, kaikkiaan 13 ja keräsi niissä 10 pistettä. Pistekeskiarvoksi yhden desimaalin tarkkuudella muodostui näin 0,8 ja sillä irtosi sarjassa 10. sija. Taakse jäivät STPS sekä Neloseen putoava Liry. Alemman jatkosarjan voitti Union Plaani, toiseksi sijoittui KJP ja pykälän HaPK:n edelle sijoittui PeKa/KyPa.

HaPK:n riveissä nähtiin kauden aikana siis lähes 40 eri pelaajaa. Kolmosessa debyytin teki kaikkiaan yhdeksän eri pelaajaa, joka on selvästi enemmän, kuin mitä ennen kauden alkua kukaan osasi odottaa.

”Meillä piti olla vain muutama uusi pelaaja viime kauteen nähden sekä ihan kourallinen debyyttinsä Kolmosessa tekeviä pelaajia. Eihän se ihan niin lopulta mennyt, kaikkiaan kuitenkin 16 eri pelaajaa nähtiin kokoonpanossa viime kauteen verraten ja peräti yhdeksän pelaajaa pelasi ensimmäiset minuuttinsa Kolmosta tällä kaudella. Tämä kaikki vaan kertoo siitä, millaista pelaajarulettia olimme pakotettuja pyörittämään läpi kauden. Kuvaavaa on se, että pelkästään topparin tontilla meillä pelasi päättyneellä kaudella kahdeksan eri pelaajaa. Minkäänlaista vakiokokoonpanoa ei muodostunut missään vaiheessa, sillä kokoonpano muuttui niin paljon pelistä toiseen ja varsinkin alakerran koostumus muuttui rajusti jokaiseen otteluun. Sekin saattaa olla jonkin sortin ennätys, että meillä oli tällä kaudella pelaajasopimus peräti viiden eri maalivahdin kanssa. Yksi loukkaantui jo talvella pahasti ja kausi oli ohi, yksi loukkaantui kesken kauden ja kausi päättyi siihen. Lopulta kolme eri veskaria maalillamme nähtiin peleissä, mutta viisi oli kaikkiaan ringissä mukana”, Halonen kertaili.

Edelliskaudella HaPK selvisi lähes kokonaan ilman pidempiä, isompia loukkaantumisia. Tällä kaudella niitä oli sitten edelliskaudenkin edestä:

”Kun loukkaantumiskierre alkoi, tuntui, että jokaisessa ottelussa meiltä putoaa useampia pelaajia sivuun. Kolmessa meidän ottelussamme tarvittiin lanssia kentälle, kaiken kaikkiaan neljä pelaajamme päätyivät kauden aikana leikkauspöydälle. En tiedä, pääsisikö tälläkin jo johonkin ennätysten kirjaan. Näiden lisäksi meillä oli useampia pidempiä loukkaantumisia, jotka eivät operaatiota vaatineet, mutta pitivät kuitenkin pelaajan pitkään sivussa. Useampi avainpelaajamme pelasi myös ison osan kaudesta jonkinlaisen vamman kiusaamana ja varsinkin loppukautta kohden alkoi näkyä, että pienistä vaivoista kärsineet pelaajamme olivat myös joutuneet jättämään harjoituksia paljon väliin, jotta pystyisivät pelaamaan edes osan otteluista. Kaikki tiedostivat pelaajatilanteemme ja sen, että meille oli hyötyä jokaisesta, joka pystyi pelaamaan edes parikymmentä minuuttia, mutta silloin piti taas tinkiä kaikesta muusta. Kyllä tämä sellaista sompailua oli koko kausi, ettei ihan heti uskoisi, jos ei itse olisi ollut mukana”, Halonen totesi.

Halonen nostaa esiin myös pelaajien erilaisen sitoutumisen, joka vaikutti suuresti kaiken muun tapahtuneen lisäksi:

”On uskallettava ääneen sanoa, että kyllähän meillä valitettavasti oli sopimuspelaajien joukossa pelaajia, joista ei joukkueelle kuitenkaan juurikaan hyötyä ollut. Niin vähäistä oli joidenkin pelaajien harjoittelu ja ylipäätään osallistuminen mihinkään ja ihmetellä täytyy, miksi sitten hommaan ylipäätään lähdetään, jos ei olla valmiita itsestä mitään antamaan. Siitä, että tämä kausi saatiin ylipäätään kaikkien käänteiden jälkeen vietyä kunnialla läpi ja vielä säilytettyä sarjapaikka, täytyy kiittää erityisesti sitä joukkueen osaa, joka sitoutui toimintaan sataprosenttisesti. Työvuoroja vaihdettiin, järjesteltiin menoja uudelleen ja pelattiin pienten vaivojen kanssa, ilman tätä emme olisi tästä kaudesta selvinneet ja nostan pelaajille hattua korkealle siitä, että he yhdessä päättivät, että kausi viedään vaikka väkisin kunnialla maaliin. Kolme viimeistä ottelua eivät nyt kovin kunniallisia olleet, se täytyy myöntää, mutta nämä ovat juuri niitä syitä, miksi tietyllä tapaa ymmärrän pelaajia ja sitä, miksi noin lopulta kävi, kuten meille kauden päätösotteluissa kävi. Kausi oli henkisesti todella raskas kaikille”, Halonen kertoi.

10. sija ei ollut sitä, mitä tältä kaudelta haettiin ja sen Halonen myöntää, ettei alkuperäisiin tavoitteisiin päästy. Viime kaudella joukkue ponkaisi alemman jatkosarjan voittajaksi ja komeasti suurten muutosten jälkeen 7. sijalle. Nyt oli tavoitteena vakiinnuttaa paikka sarjan keskikastissa ja kenties taistella viimeisistä ylemmän jatkosarjan paikoista. Siihen ei kuitenkaan päästy ja tavoitteita oli pakko korjata kauden aikana:

”Olimme talvella ja keväällä asettaneet ihan erilaiset tavoitteet tälle kaudelle hyvän edelliskauden jälkeen. Meillä oli kaikki palikat olemassa siihen, että vähintään samoille sijoille olisimme voineet yltää. Aika nopeasti kuitenkin lumipallo lähti kaikkine tapahtumineen pyörimään siihen suuntaan, että tavoitteita oli pakko korjata. Kuten pelaajat itsekin totesivat kauden päätösottelun jälkeen, oli tämä sarjapaikan säilyttäminen tällaisen kauden ja kaiken tapahtuneen jälkeen hyvä tulos, ottaen huomioon, millaista pelaajarulettia jouduimme läpi kauden pyörittämään ja millaista harjoittelumme viimeiset kuukaudet oli. Se ei ole sitä, mitä ennen kauden alkua lähdimme hakemaan, mutta varmaan sen teimme, mitä tällä kaudella tehtävissä oli”, Halonen uskoo.

Jatko on tällä hetkellä täysin hämärän peitossa. Vaikka sarjapaikka säilyi, mitään varmuutta tulevaisuudesta ei vielä tässä vaiheessa ole. Pelaajia tarvittaisiin ehdottomasti lisää:

”Kukaan ei osaa sanoa tulevasta vielä tässä vaiheessa mitään. Se on fakta, että Haminassa oli tätä Kolmosen joukkuetta tekohengitetty jo usean vuoden ajan ennen minun tuloani tänne. Viime kaudelle saimme ison joukon nuoria pelaajia mukaan ja materiaali oli riittävän laaja. Tavallaan se oli sitä tälläkin kaudella, mutta silti jouduimme isoihin ongelmiin pelaajien riittävyyden kanssa. Kun joukkue on nuori, armeija ja sen jälkeen opiskelut vievät pelaajat muualle. Kokeneempia pelaajia ei kovin montaa enää tässä porukassa ole jäljellä ja kun omia juniorejakaan ei tällä hetkellä tule, on tilanne todella haasteellinen. Tämä on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa, että ennemmin tai myöhemmin tämä tilanne tulee eteen ja nyt se on konkreettisesti meillä käsissä. Katsotaan, mitä tässä syksyn aikana tapahtuu tämän asian osalta”, Halonen päättää.

HaPK Edustus kiittää kaikkia kannattajiaan, yhteistyökumppaneitaan ja tukijoitaan kaudesta 2021! Takana on erittäin haastava kausi monine tapahtumineen, mutta yhdessä siitäkin selvittiin kunnialla. Kiitos!