LähiTapiola otteluraportti: Jatkosarjan peli HaPK Edustus - Union Plaani (0-2)

3.10.2021

HaPK:n edustusjoukkue pelasi eilen lauantaina 2.10.2021 kauden viimeisen kotiottelunsa, kun Haminan urheilukentällä vieraili Union Plaani Heinolasta.

Ottelun alkupuolella Union Plaani sai luotua muutaman maalipaikan, kun kotijoukkue käynnistyi hieman hitaasti. Viiden minuutin kohdalla HaPK:n alakerrassa potkittiin ohi pallosta ja tämän seurauksena Plaani-hyökkääjä nappasi irtopallon itselleen ja pääsi etenemään kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta laukaus jäi kevyeksi ja suuntautui suoraan HaPK-veskari Tomi Kopran syliin. Muutama minuutti myöhemmin Plaani hyökkäsi vasemmalta kotijoukkueen menettäessä pallon luvattoman helposti keskialueella. Vasemmalta laidalta annettu matala keskitys tavoitti heinolalaisten keskikenttäpelaajan kuudentoista alueen rajan tuntumasta, mutta Tomi Kopra torjui Plaani-pelaajan laukauksen alakulmasta. Tilanteesta seurasi kulmapotku, joka leijaili taka-alueelle Plaanin Jari Mularille, jonka ohjaus painui kuitenkin ohi Kissojen maalin. 11. minuutilla Plaani lähetti yhden useista pitkistä palloista HaPK:n puolustuslinjan selustaan ja huonosti puolustetun tilanteen jälkeen Plaani-hyökkääjä pääsi kaksi kertaa kokeilemaan pienestä kulmasta, mutta Kopra torjui molemmat yritykset. Avauskymppi oli kotijoukkueelta hieman nihkeä ja varsinkin Plaanin fyysisyys oli Kissoille myrkkyä. Nuori ja pienikokoinen kotijoukkue joutui kovan haasteen eteen varsinkin silloin, kun Plaanin topparit toimittivat pitkiä palloja HaPK:n puolustuslinjaan.

Ensimmäinen kymmenminuuttinen oli Kissoilta vielä nihkeää, mutta sen jälkeen tahtipuikkoa heilutti kotijoukkue. 12. minuutilla HaPK rakensi komean hyökkäyksen oikean sivustan kautta, josta pallo toimitettiin kuudentoista alueen sisäpuolella Caner Mulalle. Mulan hyvästä paikasta lähtenyt puolivolley nousi kuitenkin liikaa ja painui yli vierailijoiden maalin. Heti perään HaPK rakensi komean sommitelman, jolla pelattiin Tino Kasurinen läpi oikealta laidalta. Plaanin puolustajalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin kaataa karkuun päässyt Kasurinen vetämällä surutta suoraan takaa koiville ja kotijoukkue sai vapaapotkun noin paristakymmenestä metristä. Eniten hämmennystä aiheutti, ettei ottelun erotuomarina toiminut Aleksi Arpula nähnyt tilanteessa tarvetta varoitukselle. Vapaapotkua asettui antamaan Atte Henriksson, jonka ratkaisu oli tällä kertaa hakea suoraa laukausta avoinna olleeseen etukulmaan, mutta laukaus nousi metrin verran yli Plaanin maalin. HaPK sai hyvän otteen pelistä pallonhallinnan kautta ja pelasikin ensimmäisen kympin jälkeen seuraavan parinkymmenen minuutin jakson erittäin hyvin. Pallo liikkui laadukkaasti pelaajalta toiselle ja Plaani joutui puolustuskannalle. 23. minuutilla Plaani iski nopealla vastahyökkäyksellä Kissojen pallonmenetyksen jälkeen. Keskialueelta annettu syöttö HaPK:n topparin ja laitapakin välistä tavoitti Plaanin toisen hyökkääjän, joka pääsi puolittain läpi, mutta Tomi Kopra torjui kohti suuntautuneen Plaani-hyökkääjän laukauksen. Hetki tämän jälkeen mentiin taas toiseen päähän, kun Olli Kokkonen tarjoili loistavan murtavan syötön keskialueelta Tino Kasuriselle. Kasurinen oli pääsemässä läpi, mutta Plaanin maalilla erinomaisen ottelun pelannut Niklas Honkanen ehti viime hetkellä palloon ennen Kasurista. Kesken HaPK:n hyvän otteen ja hallinnan nähtiin ottelun avausosuma erittäin ikävällä tavalla. HaPK-toppari Lauri Ahola pelasi alaspäin omalle maalivahdilleen ja Plaanin pelaajista Jari Mulari antoi prässin Kissojen veskarille Tomi Kopralle asti. Kopra pyrki ohittamaan Mularin antaman prässin ottamalla kosketuksen riittävän kauas Mularista, mutta Kissojen epäonneksi tuo yritys epäonnistui ja Mulari nappasi pallon itselleen ja sai rauhassa laittaa pelivälineen tyhjään maaliin. Plaani pääsi näin täysin ilmaiseksi ottelussa 0-1 johtoon ja kun maali syntyi vielä kesken kotijoukkueen erittäin vahvan jakson, sekoitti se HaPK:n peliä ja hyvä ote katosi. Kun vielä seitsemän minuuttia myöhemmin 39. minuutilla Plaanin Mulari teki vasemmalta annetusta kulmasta todella helpon 0-2 osuman, oli jälleen edessä Kissojen kannalta liian tuttu tilanne. Hyvä ote pelistä, mutta yhtäkkiä ollaan kahden maalin takaa-ajoasemassa. HaPK sai kuitenkin vielä jakson loppua kohden koottua rivejään ja jälleen pelistä paremmin kiinni ja 42. minuutilla nähtiin loistava paikka kavennusosumaan. Juho Kiiski antoi erinomaisen murtavan syötön oikealle laidalle Tino Kasuriselle, joka karkasi laidaltaan ja eteni kohti Plaanin maalia. Kasurinen käänsi oikealta sivustalta pallon kuudentoista alueen sisäpuolelle noin kolmeentoista metriin Caner Mulalle, joka laukoi suoraan syötöstä huippupaikasta, mutta Plaani-veskari Honkanen venyi jälleen loistavaan jalkatorjuntaan ja piti maalinsa puhtaana. Näin tauolle mentiin Plaanin 0-2 johdossa.

Kotijoukkue tuli toiselle jaksolle jälleen vahvasti ja sai rivinsä kasattua tauon aikana. Erittäin hyvä toisen jakson alkupuolisko tuotti myös useamman maalintekopaikan, mutta palloa ei saatu maaliin mistään. Ensimmäinen tilanne nähtiin 52. minuutilla Olli Kokkosen vapauttaessa pakin paikalta hyvän nousun tehneen Anton Talsin puolittain läpi. Talsi pääsi etenemään kuudentoista alueen sisäpuolelle asti ja kokeilemaan viimeistelyä vasurillaan noin kahdeksasta metristä, mutta Plaanin veskari Niklas Honkanen torjui jälleen erinomaisesti. Heti perään mentiin oikealta puolelta, loistavan hyökkäyksen päätteeksi Tino Kasurinen pääsi erinomaisesta paikasta kuudentoista alueen sisäpuolelta kokeilemaan, mutta laukaus suuntautui ohi etukulmasta. Ja taas reilu minuutti edellisestä, Olli Kokkonen toimi jälleen syöttäjänä ja vapautti Kasurisen uudelleen huippupaikkaan, mutta nokikkain Plaani-veskari Honkasen kanssa ollut Kasurinen ei onnistunut viimeistelyssä, vaan jälleen pallo painui ohi heinolalaismaalin. HaPK pyöritti peliä erittäin mallikkaasti ja loi riittävän määrän maalipaikkoja, mutta kuten niin monta kertaa aiemminkin tällä kaudella, ei viimeistelijää löytynyt. Toisen jakson edetessä HaPK:n paras ote hieman hiipui ja Plaanikin pääsi muutaman kerran vierailemaan Kissojen maalilla. 75. minuutilla Plaani hyökkäsi oikealta ja rakensi toisen jakson parhaan paikkansa. Oikealta laidalta annettiin matala keskitys kuudentoista alueen sisäpuolelle ja suoraan syötöstä lähteneen laukauksen HaPK-veskari Kopra kuitenkin torjui komeasti jalallaan ja irtopallon kotijoukkue hoiteli yli sivurajasta. HaPK tuli vielä viimeisellä kympillä kertaalleen vaarallisesti ja rakensi erinomaisen maalipaikan 84. minuutilla. Olli Lahti pääsi vasemmalta laidalta etenemään hyvin pelatun tilanteen jälkeen ja antoi loistavan matalan keskityksen kuudentoista alueen sisäpuolelle. Onni-Aaron Turkia oli täysin vapaana ja pääsi laukomaan loistopaikasta, mutta laukaus nousi vajaan metrin Plaani-maalin yli. HaPK ei saanut useammasta hyvästä paikasta huolimatta kuparista rikki ja kun avausjaksolla Plaani pääsi iskemään todella halvat kaksi osumaa, lähtivät pisteet Heinolaan numeroin 0-2.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli ottelun jälkeen pettynyt lopputulokseen:

”Meiltä pelillisesti iso tason nosto STPS-otteluun nähden ja se olikin meidän pääteemamme tähän otteluun. Ensimmäinen kymmenminuuttinen oli vaikea, Plaani rymisteli kovaa tilanteisiin ja tämä kyllä tiedettiin, mutta ei vaan pystytty siihen kovuuteen vastaamaan. Sen jälkeen, kun päästiin peliin mukaan, veimme kyllä peliä suvereenisti siihen Plaanin ensimmäiseen maaliin asti. Se ilmainen maali kesken meidän hallintamme sekoitti peliämme ja heti perään tulikin toinen käsittämättömän huonosti puolustetun kulman jälkeen. Kieltämättä tuli taas kerran sellainen olo, että miten ihmeessä tämä on mahdollista. Ote pelistä on täysin meillä, mutta yhtäkkiä kaveri johtaakin kahdella maalilla. Ei näitä pelejä voi voittaa, jos tuollaisia lahjamaaleja annetaan, se vaan on fakta. Olisimme voineet antaa vaikka HaPK-pipot heille lahjaksi, mutta tuollaisia maaleja ei vaan voi mennä omiin”, Halonen harmitteli.

Kissoilla riitti paikkoja vielä toisellakin jaksolla, mutta palloa ei maaliin asti saatu mistään:

”Kasasimme hyvin rivimme puoliajalla ja tulimme toiselle jaksolle erittäin vahvasti. Pelasimme pääosin hyvin, pallollinen pelimme oli hyvää ja ajoittain veimme peliä todella selvästi. Olihan siinä ihan riittävästi paikkoja vielä toisellakin jaksolla, mutta ei vaan löytynyt sitä kaveria, joka olisi palloa laittanut maaliin. Annoimme nämä pisteet täysin pois käsistämme, ei Plaani esittänyt mitään ihmeellistä, mutta tekivät kaksi maalia, kun niitä tyrkytimme. Toisaalta vaikka kaksi helppoa maalia meni omiin, oli meillä se 4-5 hyvää paikkaa tehdä osumia toiseenkin päähän. No, onneksi tässä nyt ei pakkopisteiden paikka ollut, muuten ottaisi päähän vielä enemmän. Mutta kyllähän tämä turhan tuttu tilanne tämän kauden osalta taas oli, valitettavasti meiltä on puuttunut se kliininen viimeistelijä, joka laittaa pallot paikoista maaliin”, Halonen totesi.

Kautta on jäljellä vielä yhden ottelun verran, HaPK pelaa kauden päätösottelunsa ensi lauantaina Kouvolassa KJP:n vieraana:

”Kerran vielä mennään ja totta kai olisi kiva päättää kausi voittoon, vaikkei pelissä muuta sen kummempaa panosta olekaan. KJP:n pystyimme jo alkusarjassa kaatamaan enkä näe syytä, miksei se voisi onnistua toisenkin kerran. Toki maaleja pitää tehdä, jos haluaa voittaa. Kahdessa edellisessä ottelussa olemme jääneet nollille, toivottavasti emme käyttäneet kaikkia loppukauden maaleja pari viikkoa sitten Lappeenrannassa, kun Liryn verkkoon teimme kuusi osumaa”, Halonen toivoi.

Hesburger Hamina palkitsee kaikissa HaPK:n kotiotteluissa kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan Hesburgerin lahjakortilla. Union Plaanin riveistä palkinnon nappasi erinomaisia torjuntoja esittänyt ja muutenkin vahvan ottelun pelannut maalivahti Niklas Honkanen. HaPK:n palkinto meni puolestaan ehkä kauden parasta peliään esittäneelle Ilmari Kontuselle.

Tomi Kopra (mv), Atte Henriksson, Lauri Ahola, Juho Kiiski, Anton Talsi, Simo Matilainen, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Caner Mula, Lauri Labbas, Tino Kasurinen

Onni-Aaron Turkia (Labbas pois), Markus Lautala (Matilainen pois), Mamet Mula (Talsi pois), Olli Lahti (Kasurinen pois), Akseli Söderlund (Caner Mula pois)