LähiTapiola otteluraportti: Jatkosarjan peli HaPK Edustus - STPS (0-5)

26.9.2021

HaPK:n edustusjoukkue pelasi lauantaina 25.9.2021 jatkosarjan ensimmäisen kotiottelunsa, kun Haminan urheilukentällä vieraili STPS Savonlinnasta. Jatkosarjan kotiavauksesta muodostui lopulta Kissoille kärsimysnäytelmä, sillä selvästi voittoa enemmän halunnut STPS vei pisteet mukanaan lopulta turhankin rumin lukemin.

Ottelun ensimmäinen maalintekotilanne nähtiin kuudennella minuutilla, kun kotijoukkue menetti pallon keskialueella ja STPS:n Patrik Pakkala pääsi vastahyökkäyksestä maalintekotilanteeseen. Pakkalan laukauksen HaPK-vahti Tomi Kopra kuitenkin torjui kulmapotkuksi eikä tilannetta seuranneesta kulmapotkustakaan syntynyt mitään sen kummempaa. HaPK:n ensimmäinen tilanne nähtiin puolestaan 14. minuutilla, kun Onni-Aaron Turkia antoi oikealta laidalta matalan keskityksen keskustaan kuudentoista alueen kaaren tuntumaan, josta Mamet Mula laukoi vasurillaan vähän ohi STPS-maalin. Vähän tämän jälkeen HaPK joutui suorittamaan jo ensimmäisen vaihtonsa, kun Mula linkutti kentältä pois ja sisään tuli Markus Lautala.

25. minuutilla nähtiin kotijoukkueelta hyvä hyökkäys, joka päättyi laadukkaaseen maalintekopaikkaan. Markus Lautala pääsi etenemään oikealta laidalta ja tarjoili kuudentoista alueen rajan tuntumaan hyvän syötön Caner Mulalle, jonka laukaus suoraan syötöstä painui ylärimaa nuollen yli STPS-maalin. Muutama minuutti myöhemmin HaPK hyökkäsi jälleen vaarallisesti ja taas oikean laidan kautta. Onni-Aaron Turkia tavoitti syötöllään Lauri Labbaksen, jonka laukauksen savonlinnalaispelaaja onnistui peittämään. Kakkospallon kaivoi itselleen Olli Kokkonen, joka löysi viereltään vielä paremmasta paikasta Caner Mulan. Mulan laukaukseen sai kuitenkin STPS-puolustaja jalkansa viime hetkellä väliin ja näin hyvä hyökkäys kuivui kasaan. Siinäpä ne kotijoukkueen koko ottelun parhaat tilanteet sitten olivatkin. Vaikka HaPK hallitsi pelitapahtumia avausjaksolla ajoittain melko selvästikin, oli Kissoilla suuria vaikeuksia päästä maalintekopaikoille. Liikkeiden ja syöttöjen ajoitukset olivat pahasti pielessä, välillä palloa syötettiin linjan taakse, vaikkei sinne tullut yhtään aloitetta. Välillä taas hyvät tilanteet kuivuivat kasaan liian pitkien kuljetusten myötä, palloa kuskattiin useamman pelaajan keskelle ja nämä päättyivät aina pallonmenetykseen. Kovin montaa kertaa tämän kauden aikana paikoille pääsy ei ole ollut ongelma, vaan pikemminkin laatupaikoista viimeistely, mutta nyt niille paikoille pääseminen oli jo suuren tuskan takana. STPS ei avauspuoliskolla esittänyt mitään ihmeellistä, jakson lopulla vierasjoukkue sai pari kulmaa ja kaksi sivuvapaapotkua, jotka Tomi Kopra Kissamaalilla kuitenkin hoiteli varmasti. Melko tapahtumaköyhä avausjakso päättyi maalittomaan tasatilanteeseen.

Toisella puoliajalla HaPK ei saanut enää aikaiseksi sitäkään vähää, mitä vielä avauspuoliskolla nähtiin. Pelaaminen muuttui entistä väkinäisemmäksi, hyökkäykset päättyivät yksi toisensa jälkeen joko pitkän kuljetuksen jälkeiseen menetykseen tai huonoon syöttöön. Kotijoukkueella ei toisella puoliskolla ollut yhtään maalintekopaikkaa, se kertonee kaiken oleellisen Kissojen esityksestä. STPS sen sijaan haistoi veren ja 66. minuutilla syntyi ottelun avausosuma. STPS hyökkäsi oikealta laidalta ja lopulta Roope Leskinen pääsi lähietäisyydeltä kokeilemaan kahdesti. Ensimmäisen laukauksen HaPK-veskari Tomi Kopra vielä torjui, mutta paluupallon Leskinen toimitti tyhjään maaliin. Kolme minuuttia myöhemmin HaPK menetti pallon keskialueella ja Patrik Pakkala pääsi etenemään helposti aina kuudentoista alueen sisäpuolelle asti. Pakkala laukoi lopulta läheltä ylös etuyläkulmaan ja näin vierailijat siirtyivät 0-2 johtoon ja ottelu oli viimeistään tässä vaiheessa ratkennut. Viimeisellä kymmenminuuttisella numerot repesivät turhankin suuriksi STPS:n surffaillessa vielä kolme helppoa maalia lisää ja näin pisteet lähtivät Savonlinnaan loppunumeroiden ollessa 0-5.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli syystäkin todella pettynyt joukkueen esitykseen:

”Hävettää, ei voi muuta sanoa. Olimme niin lapasia kuin vain voi olla, lähes sata katsojaa vaivautui paikalle peliä seuraamaan, kun pitkästä aikaa pääsimme kotikentälle ja esityksemme oli kuin suoraan painajaisesta. Varoitin kyllä joukkuetta ennen peliä siitä, että STPS:n viimeinen oljenkorsi taistella sarjapaikasta on nyt ja he varmasti sen haluavat käyttää, mutta eihän tuolla kentällä silti ollut kuin yksi joukkue, joka halusi voittaa ja toinen, joka vain oli kentällä. Se näkyi kaikessa, STPS teki varmaan kolminkertaisen määrän töitä meihin verrattuna ja voitti ansaitusti tämän ottelun”, Halonen myönsi.

Kissojen esitys sai päävalmentajan mietteliääksi kaikin puolin:

”Ensimmäinen kotiottelu lähes seitsemään viikkoon, mahdollisuus itse pelaamalla varmistaa sarjapaikka ja tällä kertaa myös pelaajia oli kokoonpanossa enemmän kuin pitkään aikaan ja sitten kyykkäämme täydellisesti. Ekalla jaksolla nyt vielä pelasimme ihan ok ja olihan se meidän hallussa, mutta hyökkäyskolmanneksella emme saaneet mitään aikaan. Emme olleet yhtään samalla sivulla pelistä, missään vaiheessa emme saaneet liikkeitä ja syöttöjä osumaan yksiin. Pelasimme kyllä myös todella tyhmästi, kuskasimme palloa aivan liikaa ahtaisiin tiloihin, joissa menetimme jatkuvasti ja sitten juostiin kiireellä kohti omaa maalia. Ehkä tässä nyt alkaa näkyä myös se, että puolet joukkueesta tulee aina peleihin ilman yhtään harjoitusta eri puolilta Etelä-Suomea ja olemme jo viikkotolkulla harjoitelleet vain 6-8 pelaajalla”, Halonen totesi.

Ainoa hyvä asia HaPK:n kannalta lauantaina oli Union Plaanin voitto kotiottelussaan Liryä vastaan. Tuo tulos varmisti HaPK:n sarjapaikan, sillä varmuudella joko Liry tai STPS (tai molemmat) jää sarjassa pistekeskiarvon perusteella Kissojen taakse:

”Sarjapaikka varmistui tosiaan jo ennen oman ottelun alkua, kun Plaani kaatoi Liryn kotonaan. Tätä emme tosin joukkueelle kertoneet, joten sitäkään ei voi käyttää tekosyynä surkeaan esitykseemme. Olisihan se ollut kiva hoitaa vielä tuo oma pelikin kunnialla ja ottaa pisteitä, mutta tällä esityksellä se ei ollut lähelläkään. Siihen olemme tietenkin tyytyväisiä, että sarjapaikka on nyt takataskussa kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä, ei tarvitse enää puristaa pakkopisteiden osalta viimeisissä peleissä. Tämä kausi on ollut kaikkien meitä kohdanneiden takaiskujen ja vastoinkäymisten osalta niin uskomaton, että on lähes pieni ihme, että onnistuimme sarjapaikkamme säilyttämään. Tehdään tarkempaa yhteenvetoa ja analyysiä sitten myöhemmin, keskitytään nyt vielä jäljellä oleviin otteluihin. Seuraavassa ottelussa Union Plaania vastaan meillä on iso työ pestä kasvomme tämän romahduksen jälkeen”, Halonen päätti.

Hesburger Hamina palkitsee jokaisessa HaPK:n kotiottelussa kummastakin joukkueesta nälkäisimmän pelaajan Hesburgerin lahjakortilla. Vierasjoukkue STPS:n palkinnon pokkasi Aapeli Turkka, HaPK:lta puolestaan palkittiin Markus Lautala.

Tomi Kopra (mv), Atte Henriksson, Simo Matilainen, Juho Kiiski, Jonathan Kuva, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Mamet Mula, Caner Mula, Lauri Labbas, Onni-Aaron Turkia

Markus Lautala (Mamet Mula pois), Anton Talsi (Kuva pois), Veeti Klingberg (Labbas pois), Akseli Söderlund (Lautala pois)