LähiTapiola otteluraportti: Jatkosarjan peli Liry - HaPK Edustus (0-6)

18.9.2021

HaPK:n edustusjoukkue matkusti perjantaina 17.9.2021 alemman jatkosarjan toiseen otteluun Lappeenrantaan Liryn vieraaksi. Lauritsalan tekonurmella heikoissa iltavaloissa pelattu ottelu oli kummallekin joukkueelle erittäin tärkeä, sillä joukkueet olivat sarjassa peräkkäisillä sijoilla 10 ja 11 ennen perjantai-illan ottelua.

Alkusarjassa joukkueet eivät kohdanneet, sillä Liry-ottelu oli yksi niistä kolmesta pelistä, joita HaPK ei lopulta pelannut lainkaan useiden koronatartuntojen takia. Viime kaudella joukkueet kohtasivat kahdesti ja tuolloin Kissaryhmä vei molemmat kohtaamiset.

HaPK sai Lappeenrantaan jalkeille 14 pelaajan ryhmän ja yksi näistä oli ikinuori, 51-vuotias Ari ”Mälli” Mäenpää. ”Mälli” kirjautti itselleen myös peliminuutteja (vaikka tätä vaihtoa ei syystä tai toisesta olekaan merkitty ottelupöytäkirjaan) ja pyöritti peliä keskikentällä mallikkaasti lopulta reilun parinkymmenen minuutin verran. Hattua täytyy nostaa todella korkealle!

HaPK sai otteluun erinomaisen alun, sillä vain 35 sekunnin pelin jälkeen Liry joutui jo rikkomaan vierasjoukkuetta rankkarin arvoisesti. Ilmari Kontunen tarjoili loistavan pallon Liryn vasemman laitapuolustajan selustaan ja Tino Kasurinen paineli heittämällä laidalta läpi. Kasurinen antoi syötön kuudentoista alueen sisäpuolelle Joona Pasille, jonka jalkojen liike oli liikaa kotijoukkueen pelaajalle ja selvän rikkeen jälkeen ottelun erotuomari Matti Paakkinen tuomitsi pallon pilkulle. Caner Mula laukoi pallon pilkulta varmasti sisään ja HaPK siirtyi 0-1 johtoon. Kahdeksannella minuutilla HaPK hyökkäsi vahvasti tällä kertaa vasemmalta laidalta. Lauri Labbas ohitti 1v1 tilanteessa Liryn laitapuolustajan ja antoi maalin eteen matalan syötön Tino Kasuriselle, joka ei kuitenkaan koskaan palloon päässyt lappeenrantalaispelaajan työntäessä Kasurisen tylysti selästä kentän pintaan. Tässä tilanteessa erotuomari Paakkinen ei kuitenkaan uskaltanut toista rankkaria viheltää. Tilanne jatkui vielä toiselta sivustalta tulleella keskityksellä, mutta Caner Mulan pusku suuntautui Liry-maalin yli. Kotijoukkueen ensimmäinen vierailu Kissojen maalilla nähtiin 16. minuutilla pitkän sivurajaheiton seurauksena. Liryn Evgeni Vedekhov pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta HaPK:n maalilla jälleen erinomaisen ottelun pelannut Tomi Kopra venyi komeaan torjuntaan alakulmasta. Pari minuuttia myöhemmin mentiin taas kovaa toiseen päähän, jälleen Lauri Labbas paineli vasemmalta ohi Liryn puolustajasta ja antoi maalin edustalle keskityksen, josta Tino Kasurinen pääsi taka-alueelta kokeilemaan. Liryn maalilla pelannut Miko Sederholm torjui laukauksen kuitenkin kulmaksi. Kulmalipulle asteli Atte Henriksson, joka toimitti pelivälineen takatolpalle Joona Pasin päähän, mutta Pasin pusku suuntautui reiluhkosti ohi Liry-maalin. Seuraava mainittava tilanne nähtiin puolen tunnin kohdalla, kun Caner Mula pääsi kokeilemaan paristakymmenestä metristä komeaa ulkosyrjälaukausta. Pallo osui matkalla Liry-pelaajan jalkaan ja otti siitä kimmokkeen painuen niukasti kotijoukkueen maalin yli. Jälleen mentiin kulmalipulle, mutta tästä kulmasta ei saatu viimeistely-yritystä aikaiseksi. Avausjakson lopulla HaPK yritti tarjoilla Lirylle saumoja tasoitusosuman tekemiseen. 40 minuutin kohdalla kaksi peräkkäistä isoa virhettä Kissojen alakerrassa avasivat Liryn Vedekhoville paikan läpiajoon. Vedekhov ohitti jo maaliltaan vastaan tulleen Tomi Kopran, mutta viimeinen kosketus oli Kissojen onneksi liian kova ja Vedekhov ei päässyt laittamaan palloa tyhjiin. Pallo painui päätyrajan tuntumaan, josta Vedekhov käänsi sen vielä parempaan laukaisusektoriin Rodney Hammadille, mutta Kissapelaajat laittoivat kroppaa eteen ja blokkasivat laukauksen uhrautuvasti. Näin tästä Liryn avausjakson ja oikeastaan koko ottelun parhaasta paikasta selvittiin säikähdyksellä. Taukoa vietettiin HaPK:n 0-1 johdossa.

Avausjakso ei nopeasta avausmaalista huolimatta ollut ihan sitä, mitä HaPK halusi sen olevan. Pomppuisella tekonurmella oli pallonhallinta ajoittain vaikeaa ja se varmasti kotijoukkuetta suosi. Siitäkin huolimatta Kissojen liikkuminen ja kaksinkamppailupelaaminen ei ollut sillä tasolla, jolla sen pitää Liryn kaltaista joukkuetta vastaan olla. Osittain näistä syistä HaPK joutui avausjaksolla hakemaan murtavia syöttöjä liian kaukaa, jolloin ne eivät olleet vaarallisia. Keskustaan ei oikein päästy pelaamaan niille alueille, joista murtavat syötöt on helpompi laittaa.

Toisen jakson alkuun Liry sai kulmapotkun vasemmalta, jonka Kissaveskari Tomi Kopra hoiteli kuitenkin tyylikkäästi. Kulman jälkeen HaPK käänsi peliä nopeasti Caner Mulan kautta. Mula antoi loistavan murtavan syötön Liry-toppareiden selustaan ja Joona Pasi oli täydessä vauhdissa karkaamassa läpi. Liryn maalivahti Miko Sederholm tuli vastaan rangaistusalueen ulkopuolelle ja joutui kaatamaan Pasin, eikä erotuomari Paakkiselle jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin kaivaa takataskusta Sederholmille punainen kortti. Näin Liry joutui pelaamaan pelin loppuun vajaalla ja maalille asteli aiemmin kentällä esiintynyt Miika Huoso. HaPK sai tilanteesta luonnollisesti myös vapaapotkun paristakymmenestä metristä. Joona Pasi laukoi vaparin tolppaan, mutta kakkospallon seurasi hyvin Tino Kasurinen, joka laukoi tolpasta kimmonneen pelivälineen verkon perukoille ja näin HaPK karkasi kahden maalin johtoon. Tämä ulosajo ja nopeasti tullut toinen osuma ratkaisivat ottelun lopullisesti ja ylivoimalla pelannut HaPK teki tästä eteenpäin kentällä oikeastaan mitä halusi. 58. minuutilla Tino Kasurinen karkasi oikealta ja antoi matalan keskityksen maalille. Tällä kertaa ei tarvittu ketään jatkamaan pelivälinettä sisään, sillä pallo pomppi Liryn oman pelaajan kautta maaliin ja näin tilanteeksi 0-3. Hetki kolmannen osuman jälkeen HaPK suoritti ensimmäiset vaihtonsa, kentältä poistuivat Lauri Labbas ja Caner Mula, penkiltä sisään Onni-Aaron Turkia sekä Janne Hannula.

66. minuutilla nähtiin Kissojen neljäs osuma. Olli Kokkonen riisti ties kuinka monennen kerran pallon keskialueella itselleen, kuljetti tyhjän tilan Liryn toppareiden edestä pois ja syötti vierelleen vauhdissa olleelle Joona Pasille. Pasin tarkka laukaus kuudentoista alueen sisäpuolelta painui takakulmaan ja Kissat 0-4 johtoon. Hieman tämän maalin jälkeen nähtiin todella ikävä tilanne, kun äskettäin kentälle tullut Janne Hannula loukkaantui vakavasti kontaktittomassa tilanteessa. Ottelu keskeytyi lähes kymmeneksi minuutiksi ja Hannula kannettiin lopulta paareilla kentältä pois ja vähän ajan kuluttua ambulanssilla sairaalaan. Koko Kissaperhe toivottaa Jannelle tsemppiä sekä toipumista edessä olevasta operaatiosta ja aikanaan paluuta kentille varmasti entistä vahvempana. Samalla HaPK kiittää kotijoukkue Liryn nopeaa toimintaa loukkaantumistilanteessa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Erotuomari Paakkisen toimintaa tilanteessa ei taas millään järjellä voi ymmärtää, mutta ei mennä siihen sen enempää.  Loukkaantumistilanteessa HaPK suoritti samalla myös kaksi jäljellä ollutta vaihtoaan, Hannulan lisäksi kentältä tuli pois Joona Pasi ja irti päästettiin Akseli Söderlund sekä Ari ”Mälli” Mäenpää.

Kun ottelu lähes kymmenen minuutin tauon jälkeen jatkui, ei HaPK kauaa tarvinnut uudelleen käynnistymiseen, kun pallo kaivettiin jälleen Liryn verkosta. 75. minuutilla Onni-Aaron Turkia laukoi tulisesti kuudentoista alueen sisäpuolelta päin Liryn puolustajaa, mutta korjasi itse kakkospallon talteen ja laittoi sen lopulta komeasti etukulmasta sisään. HaPK vyörytti hyökkäyksiään yksi toisensa jälkeen kohti kotijoukkueen maalia ja paremmalla viimeistelyllä Kissaryhmä olisi voinut takoa taululle todella rumat lukemat Liryn kannalta, nyt tyydyttiin vain rumiin lukemiin. Yksi ottelun loppuhetkien kohokohdista oli 84. minuutilla, kun Ari ”Mälli” Mäenpää pääsi kuudentoista alueen kaarelta kokeilemaan, mutta Liryn maalilla Sederholmin ulosajon jälkeen pelannut Miika Huoso onnistui tämän laukauksen torjumaan. Yhden maalin HaPK kuitenkin Huoson taakse vielä teki, kun 90+6 minuutilla Tino Kasurinen viimeisteli komealla laukauksella kulmapotkun jälkitilanteesta illan toisen osumansa. Lopulta kahdeksan lisäaikaminuutin jälkeen erotuomari Paakkinen vihelsi pilliinsä ja HaPK vei täydet kolme pistettä mukanaan murskaamalla Liryn numeroin 0-6.

HaPK otti Lappeenrannasta erittäin tärkeän vierasvoiton ja päävalmentaja Saku Halonen olikin luonnollisesti voittoon erittäin tyytyväinen:

”Tämä oli todellinen kuuden pisteen ottelu ja olemme täyteen pistepottiin totta kai erittäin tyytyväisiä. Hienoa voittoa tietysti vähän laimentaa Hannulan Jannen todella ikävä loukkaantuminen, mutta eihän näille mitään tietysti kukaan voi ja nämäkin valitettavasti kuuluvat lajiin. Itse peliin jos vielä mennään, niin vähän jäi sellainen tunne, että avausjakson nopea maali toi puseroomme pienen hyvän olon tunteen, vai oliko pomppuinen tekonurmi sitten yksi syy ajoittain nihkeään tekemiseemme, vaikea sanoa. Emme kuitenkaan ensimmäisellä puoliajalla pystyneet ihan sellaiseen peliin, mitä ennen peliä kävimme läpi ottelupalaverissa. Lirylläkin oli siinä yksi huippupaikka ja kaksi sellaista kohtalaista paikkaa, jotka onneksemme jäivät käyttämättä. Toisella jaksollahan kentällä oli sitten enää yksi joukkue, toki ulosajo myös meitä auttoi tänään, mutta pitää se peli silti itse hoitaa vielä kotiin, vaikka ylivoimalla pelaisikin”, Halonen kertaili ottelua.

Sarjapaikan osalta näyttää nyt hyvältä. HaPK:n pistekeskiarvo on tällä hetkellä tasan 1, takana sarjataulukossa ovat PeKa/KyPa, Liry sekä STPS. Sarjapaikka ei ole vielä aivan saletissa, mutta todella lähellä se jo on:

”Kuten sanoin, tämä oli kaikin puolin erittäin tärkeä ottelu ja voitto tästä nosti meidät ihan mukavaan tilanteeseen sarjapaikan suhteen. Vielä se ei ihan varma ole, mutta onhan meilläkin tässä vielä kolme peliä aikaa napsia lisäpisteitä ja voimme sen itse lopullisesti varmistaa ensi lauantain kotiottelussa. Jatkosarja on lähtenyt kaikista meitä kohdanneista vaikeuksista huolimatta mukavasti käyntiin, pyritään jatkamaan tätä trendiä myös jatkosarjan ensimmäisessä kotiottelussa viikon päästä”, Halonen totesi.

Tomi Kopra (mv), Atte Henriksson, Lauri Ahola, Anton Talsi, Olli Lahti, Ilmari Kontunen, Olli Kokkonen, Joona Pasi, Caner Mula, Tino Kasurinen, Lauri Labbas

Onni-Aaron Turkia (Labbas pois), Janne Hannula (Mula pois), Akseli Söderlund (Hannula pois), Ari Mäenpää (Pasi pois)