LähiTapiola otteluraportti: Jatkosarjan peli PeKa/KyPa - HaPK Edustus (1-1)

12.9.2021

HaPK:n edustusjoukkue palasi pelikentille hieman yli kuukauden tauon jälkeen eilen lauantaina 11.9.2021, kun Kolmosen B-lohkon alempi jatkosarja käynnistyi. Jatkosarjan avausottelu oli samalla Etelä-Kymenlaakson derby, kun HaPK kohtasi Karhulan keskuskentällä pelatussa ottelussa PeKa/KyPan.

HaPK:n edellisestä ottelusta oli aikaa siis hieman yli kuukausi. Joukkueessa todetut useat koronatartunnat peruuttivat kolme alkusarjan ottelua ja samalla sarjassa siirryttiin pistekeskiarvon mukaiseen taulukointiin, koska joukkueille tulee nyt eri määrä pelattuja otteluita. HaPK pelasi lopulta alkusarjassa vain kahdeksan ottelua ja jos jatkosarja saadaan vietyä loppuun suunnitellusti, pelataan jatkosarjassa vielä viisi ottelua lisää.

Kuukauden pelitauko näkyi HaPK:n otteissa ottelun alussa, sillä varsinkin puolustussuuntaan tekeminen oli erittäin hapuilevaa. Toki osasyynä oli varmasti myös se, että jälleen kerran puolustuslinjaa jouduttiin mylläämään aika paljon ja nyt kauden yhdeksännessä ottelussa Kissoilla esiintyi jo kahdeksas eri toppari, kun Jonathan Kuva debytoi topparin tontilla Atte Henrikssonin vierellä. Hyökkäyssuuntaan HaPK oli kuitenkin heti alusta alkaen vaarallinen ja jo toisella peliminuutilla Kuva antoi topparin tontilta erinomaisen ristipallon vasempaan laitaan Tino Kasuriselle, joka pääsi etenemään kuudentoista alueen sisäpuolelle saaden jalkansa myös vapaaksi, mutta laukaus jäi hieman löysäksi ja suuntautui suoraan PeKa/KyPan maalilla pelanneen Tommy Dotyn syliin. Ottelun avausmaali nähtiin seitsemännellä minuutilla ja sen teki kotijoukkue PeKa/KyPa. Keskialueelta annettu löysä nosto Kissojen puolustuslinjan taakse yllätti topparikaksikon ja kotijoukkueen maaliahne hyökkääjä Teemu Hono karkasi nokikkain HaPK-veskari Tomi Kopran kanssa. Hono ei avopaikasta erehtynyt, vaan sijoitti pelivälineen lähietäisyydeltä takakulmaan. Harmittavan helppo maali, joka olisi pitänyt pystyä puolustamaan paremmin. Kotijoukkue haistoi HaPK:n puolustuslinjan epävarmuuden ja kaksi minuuttia myöhemmin vierailijoiden puolustuslinjan selustaan pelattiin taas helppo pallo, joka johti hyvään maalintekopaikkaan. Teemu Hono oli jälleen nokikkain Kopran kanssa, mutta tällä kertaa Kopra venyi erinomaiseen jalkatorjuntaan. Avausjakson edetessä HaPK sai pelinsä paremmin toimimaan myös puolustussuuntaan ja alun haparoinnin jälkeen kotijoukkue ei enää jokaisesta hyökkäyksestään saanut jonkinlaista tilannetta aikaiseksi. Kun avausjaksoa oli pelattu reilu kymmenen minuuttia, kehitti HaPK hyvän hallintajakson, jonka päätteeksi nähtiin myös tasoitusosuma. Ensin 13. minuutilla HaPK pelasi hienon hyökkäyksen vasemman laidan kautta, josta Tino Kasurinen toimitti pelivälineen kuudentoista alueen sisäpuolelle. Lauri Labbas pääsi loistavasta paikasta laukomaan, ehkä noin yhdeksän metrin etäisyydeltä kotijoukkueen maalista, mutta laukaus suuntautui suoraan päin PeKa/KyPa-veskari Dotya. Heti perään 14. minuutilla Kissaryhmä tuli vahvasti puolestaan oikean laidan kautta, josta Mamet Mula toimitti pelivälineen kotijoukkueen maalille. Doty sai kätensä keskityspallon tielle, mutta ei pystynyt liimaamaan palloa, vaan kakkospallo tipahti pelattavaksi noin seitsemän metrin päähän PeKa/KyPan maalista. Irtopalloon pääsi ensimmäisenä Anton Talsi, jonka laukaus näytti jo painuvan kotijoukkueen maaliin, mutta viime hetkellä joku PeKa/KyPan pelaajista onnistui pelastamaan pelivälineen maaliviivan tuntumasta. Kolmas loistopaikka kuitenkin lopulta sanoi toden ja tasoitus nähtiin 15. minuutilla. Lauri Labbas tarjoili keskialueelta erinomaisen murtavan syötön PeKa/KyPan topparin ja laitapakin välistä Tino Kasuriselle, joka karkasi läpiajoon eikä erehtynyt, vaan viimeisteli vasurillaan takakulmaan.

HaPK:n tasoitusmaalin jälkeen ottelussa nähtiin pieni suvantovaihe. Kissojen pallollinen pelaaminen oli vahvaa ja HaPK hallitsi pallon kautta peliä, mutta hyökkäyskolmanneksella ne viimeiset syötöt tai valinnat eivät aina olleet riittävän laadukkaita. Seuraava maininnan arvoinen tilanne nähtiin puolen tunnin kohdalla kotijoukkueen kulmapotkusta. Pallo leijaili taka-alueelle, josta Ville Piispa pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui melko reilusti ohi HaPK-maalin. 35. minuutilla PeKa/KyPa pääsi iskemään vaarallisen oloiseen vastahyökkäykseen HaPK:n oman hyökkäyksen jälkeen. Lupaavan oloinen 3v2 vastahyökkäys päättyi kuitenkin heikohkoon laukaukseen kuudentoista alueen rajan tuntumasta, eikä Tomi Kopralla ollut vaikeuksia liimata palloa näppeihinsä. 40. minuutilla HaPK:lla oli erinomainen mahdollisuus siirtyä ottelussa johtoon, kun Mamet Mula vapautti loistavalla murtavalla syötöllä PeKa/KyPan toppareiden välistä Joona Pasin läpiajoon. Pasin viimeistely-yrityksen PeKa/KyPa-veskari Tommy Doty kuitenkin torjui kulmapotkuksi eikä seuranneesta kulmasta seurannut mitään vaarallista. Näin tauolle lähdettiin 1-1 tilanteessa.

Toisen jakson alkuun HaPK tuli vielä pirteästi ja 52. minuutilla nähtiin jälleen erinomainen paikka johto-osuman tekemiseen. Vahvan ottelun pelannut Tino Kasurinen antoi oikealta laidalta keskityspallon maalin edustalle, jossa Joona Pasi oli täysin vapaana. Matkaa maaliin ei ollut kuin muutama metri, mutta Pasi ei onnistunut ohjaamaan Kasurisen toimittamaa palloa maaliin, vaan peliväline pomppi Pasin ulottumattomiin. Muutama minuutti myöhemmin Kasurinen rakensi jälleen oikealta hyvän tilanteen ja tällä kertaa antoi matalan keskityksen takaviistoon, mutta Mamet Mula ei päässyt palloon ja näin hyvä tilanne kuivui kasaan. Toisen jakson edetessä alkoi näkyä se, että HaPK:n edellisestä ottelusta oli jo pitkä aika ja 90-minuuttista ei oltu pelattu pitkään aikaan. Vierasjoukkue alkoi hieman hyytyä ja samalla passivoitua, samalla kun PeKa/KyPa toisella jaksolla hieman nosti prässiään ja aktiivisuustasoaan. Väsymisen myötä Kissoille tuli toisella jaksolla liikaa helppoja pallonmenetyksiä, joista PeKa/KyPa sai ilmaiseksi hallinnan jälleen itselleen. Viimeinen noin puolituntinen mentiin kotijoukkueen hallitessa ottelua ja muutaman hyvän maalipaikankin PeKa/KyPa sai rakennettua. 60. minuutilla PeKa/KyPa sai vapaapotkun vasemmalta sivustalta ja vaarallinen keskityspallo tuli HaPK-maalin edustalle Teemu Honolle, jonka pusku suuntautui kuitenkin HaPK-maalin tolppaan ja painu siitä yli päätyrajan. 69. minuutilla kotijoukkue sai kulmapotkun pienen painostusjakson päätteeksi, mutta Atte Henriksson hoiteli kulman väljemmille vesille. 75. minuutilla Tomi Kopra venyi komeaan yhden käden torjuntaan, kun kotijoukkueen Pasi Pöntinen pääsi kokeilemaan kuudentoista alueen rajalta laukaustaan. 84. minuutilla HaPK vieraili myös vielä kertaalleen vaarallisesti kotijoukkueen maalin edustalla, jälleen kerran hyökkäys rakentui Tino Kasurisen kautta oikealta laidalta. Kasurinen antoi loistavan keskityksen taka-alueelle, josta Mamet Mula pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui hieman ohi. Heti perään 85. minuutilla nähtiin vielä vaarallinen tilanne toisessa päässä. HaPK:n ryhmitys oli pahasti levällään, etäisyydet venyivät ja kotijoukkue käytti isot tilat hyväkseen. Vasemmalta laidalta pelattu hyökkäys päättyi matalaan maalin edustalle suuntautuneeseen keskitykseen, johon PeKa/KyPan pelaaja pääsi ensimmäisenä, mutta vierailijoiden onneksi ohjaus läheltä epäonnistui eikä löytänyt tietään tyhjään maaliin, vaan pomppi ohi HaPK-maalin. Viimeisillä hetkillä tai lisäajalla ei mitään mainittavaa nähty kummassakaan kenttäpäädyssä, näin jatkosarjan avausottelu päättyi 1-1 tasatulokseen.

HaPK:n leirissä oltiin tasatulokseen tyytyväisiä, sen myönsi myös päävalmentaja Saku Halonen ottelun jälkeen:

”Näistä lähtökohdista meiltä vähintään kohtalainen esitys, varsinkin avausjaksolla olimme alun puolustuspään haparointia lukuunottamatta hyviä ja siinä oli useampia loistavia maalintekopaikkoja. Toisella jaksolla hyydyimme ja sitä kautta passivoiduimme, PeKa/KyPa sai otteen pelistä ja hallitsi viimeistä puolituntista. Mielestäni tasuri tästä ei ollut vääryys, molemmilla oli hyvät ja huonot hetkensä ja maalien lisäksi myös muutamia hyviä paikkoja lisäosumiin. Naapuri vähän kuittaili Kymen Sanomien jutussa meidän hymyilleen ottelun päätyttyä ja olleen tyytyväisiä tasuriin, no ei me kauhean pettyneitäkään olla. Kuukauden tauon jälkeen ensimmäinen peli ja tässä on tapahtunut yhtä sun toista, joten otamme pisteen kyllä ihan tyytyväisinä vastaan. Iskukykymme oli ennen ottelua itsellekin täysi arvoitus ja oli mukava nähdä, että pystyimme varsinkin avausjaksolla ja vielä toisen jakson alussa pelaamaan ihan kivasti. Kaiken kaikkiaan tasainen peli, vaikka toinen osapuoli vähän eri mieltä olikin, mutta se on heidän näkemyksensä”, Halonen totesi.

Taistelu sarjapaikasta jatkuu ensi viikon perjantaina 17.9.2021, kun HaPK matkustaa Lappeenrantaan Liryn vieraaksi. Pelaajiston osalta suuria muutoksia ei ole luvassa Liry-otteluun:

”Suunnilleen samalla ryhmällä olemme sielläkin liikkeellä, mikä nyt saatiin raavittua kasaan, joten sen osalta ei isoja muutoksia ole tulossa. Kaksi nuorta 04-syntynyttä pelaajaa, Onni-Aaron Turkia ja Olli Lahti, tekivät debyyttinsä tässä ottelussa ja pojat tulevat varmasti saamaan lisää vastuuta jatkosarjan edetessä. Hienoa, että meille näitä nuoria eteenpäin haluavia pelaajia hakeutuu, se kertoo siitä, että meillä nuoret kokevat olevansa yhtä lailla tärkeitä kuin kokeneemmatkin pelaajat ja että heillä on aito mahdollisuus kehittyä meillä. Tämä oli meiltä näistä lähtökohdista ihan hyvä avaus jatkosarjalle, tästä jatketaan ja pyritään tietenkin vielä parantamaan kohti Liry-ottelua”, Halonen sanoi.

HaPK:n kokoonpano: