LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli IPS - HaPK Edustus (5-1)

14.8.2021

HaPK:n edustusjoukkueen ottelut jatkuivat eilen perjantaina 13.8.2021 Imatralla IPS:n vieraana. Ennen ottelua joukkueita erotti sarjataulukossa neljä pistettä, IPS oli hävinnyt kolmesta edellisestä ottelustaan kaksi, kun taas HaPK:lla oli alla kolmesta edellisestä ottelusta kaksi voittoa.

IPS oli perjantaina kotikentällään liikkeellä erittäin vahvalla ryhmällä eivätkä mukana olleet kolme PEPO-vahvistusta ainakaan kokoonpanoa heikentäneet. HaPK:lla sen sijaan oli jälleen suuria kokoonpanomurheita, sillä poissa Imatran ottelusta oli erilaisista syistä johtuen peräti 14 pelaajaa. Kymmenen oman kenttäpelaajan lisäksi matkaan saatiin kaksi yhteistyöseura Virolahden Sammon pelaajaa.

IPS aloitti ottelun todella vahvasti ja jo toisella peliminuutilla avausmaali oli lähellä. Puolesta kentästä alkanut kotijoukkueen pelaajan tempokuljetus päättyi kuudentoista alueen kaarelta tulleeseen laukaukseen, jonka HaPK:n maalia vartioinut Tomi Kopra kuitenkin torjui. Kolmannella minuutilla IPS sai kaksi peräkkäistä kulmapotkua, joista ei kuitenkaan mitään maininnan arvoista syntynyt. Kissojen ensimmäinen hyökkäys nähtiin neljännellä minuutilla. Ilmari Kontunen antoi loistavan syötön oikealle laidalle Tino Kasuriselle, joka karkasi kotijoukkueen puolustukselta. Kasurisen syöttö kuudentoista alueen sisäpuolelle tavoitti Akseli Söderlundin, joka ei kuitenkaan saanut palloa kunnolla mukaansa, jotta olisi päässyt yrittämään viimeistelyä ja näin hyvä hyökkäys kuivui kasaan. Hetkeä myöhemmin kolisikin sitten omassa päädyssä. IPS pelasi mallikkaan hyökkäyksen, vasemmalta laidalta pallo pelattiin HaPK:n puolustuslinjan selustaan, josta kova matala keskitys maalille tavoitti Jari Reposen, joka ohjasi pallon ensimmäisellä kosketuksella verkon perukoille. Vain kaksi minuuttia myöhemmin IPS hyökkäsi keskustan kautta, josta pallo pelattiin HaPK-toppareiden selustaan Eetu Könöselle, joka pääsi nokikkain HaPK-vahti Kopran kanssa ja sijoitti pelivälineen varmasti alakulmaan. Katastrofaalinen alku peliin, IPS karkasi kahdeksassa minuutissa 2-0 johtoon. Kissojen pakka oli sekaisin varsinkin puolustuspäässä, jossa kotijoukkueen kova liike ja repivät juoksut hajottivat pakan totaalisesti. Yhteistyö puolustuslinjan ja keskikentän välillä ei oikein toiminut ja ajoittain näytti siltä, että IPS pääsi lähes kävelemään vaarallisille alueille pallon kanssa.

17. minuutilla Kissaryhmä rakensi hyvän hyökkäyksen, joka käynnistyi vasemman laidan kautta. Anton Talsi antoi vasemmalta sivustalta hyvän syötön oikealle sivustalle Juho Kiiskelle ja oikean laidan kautta pallo pelattiin Ilmari Kontuselle kuudentoista alueen sisäpuolelle. Kontunen antoi boxin sisällä syötön vierelleen Lauri Labbakselle, joka harhautti vielä imatralaispelaajan sivuun ja laukoi oikealla jalallaan lähietäisyydeltä pallon IPS-maalin yläkulmaan. Neljännen ottelunsa HaPK-paidassa pelannut 17-vuotias Labbas avasi näin maalitilinsä Kolmosessa. Heti perään 18. minuutilla HaPK hyökkäsi jälleen pirteästi, Ilmari Kontunen oli hyvällä pelipäällä ja tarjoili vapauttavan syötön Akseli Söderlundille. Söderlundin matala keskitys maalin edustalle ei kuitenkaan aivan tavoittanut hetkeä aiemmin maalin tehnyttä Labbasta, vaan IPS onnistui siivoamaan pallon kauas maaliltaan. HaPK:n vahva vaihe päättyi kuitenkin harmittavan helppoon takaiskumaaliin 20. peliminuutilla. IPS hyökkäsi oikean laidan kautta, josta imatralaispelaaja antoi keskityksen Kissojen maalin edustalle. Paha merkkausvirhe boxissa kostautui ja kotijoukkueen Eetu Könönen oli aivan vapaana päästen täysin vapaasti puskemaan pelivälineen noin seitsemästä metristä ohi Tomi Kopran. 28. minuutilla IPS oli lähellä tehdä jo neljännen osumansa, kun nopean hyökkäyksen päätteeksi lähietäisyydeltä suoraan keskityksestä tulleen laukauksen HaPK-veskari Kopra komeasti torjui. 37. minuutilla IPS tuli vahvasti keskisektorista ja hieman onnekkaan pompun seurauksena kotijoukkueen hyökkääjä pääsi täysin vapaasti kokeilemaan läheltä viimeistelyä, mutta laukaus suuntautui hieman ohi. 41. minuutilla pääsi vierasjoukkue pitkästä aikaa iskemään vaarallisesti vastaan. Tomi Kopra lähetti maaliltaan erittäin hyvän nopean avauksen oikealle sivustalle Tino Kasuriselle, joka pääsi laidalta etenemään kohti IPS-maalia. Kasurinen löysi syötöllään kuudentoista alueen rajan tuntumasta Ilmari Kontusen, jonka laukauksen IPS-puolustaja onnistui kuitenkin peittämään ja HaPK sai tilanteesta kulmapotkun. Atte Henrikssonin antamasta kulmasta ei kuitenkaan mitään vaarallista syntynyt. Näytti jo siltä, että tauolle mennään IPS:n 3-1 johdossa, mutta kotijoukkue iski vielä kertaalleen avauspuoliskon lopussa. Vasemmalta käynnistyneen hyökkäyksen päätteeksi läheltä päätyrajaa annettu takaviistosyöttö tavoitti kuudentoista alueen rajalta Riku Kurkisuon, joka laukoi suoraan syötöstä vasurillaan pallon yläkulmaan. Näin tauolle mentiin kotijoukkueen 4-1 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi tasaisissa merkeissä eikä mitään melko vaarattomia kulmapotkuja kummempaa nähty kummassakaan kenttäpäädyssä. 60. minuutilla HaPK:n kulmapotkun jälkitilanteesta Simo Matilainen pääsi laukomaan kuudentoista alueen sisäpuolelta, mutta löysäksi jääneen laukauksen IPS-veskari Mika Haakana poimi helposti näppeihinsä. 68. minuutilla IPS tuli vahvasti vasemmalta, josta erinomainen ristipallo kuudentoista alueen sisäpuolelle tavoitti imatralaispelaajan. Atte Henriksson pääsi peittämään ensimmäisen laukauksen ja heti perään tulleen toisen laukauksen Tomi Kopra torjui. 72. minuutilla HaPK:lle avautui hyvän vastahyökkäyksen jälkeen erinomainen paikka kavennusmaalin tekoon. Tatu Kaitainen antoi keskisektorista vapauttavan syötön oikealle laidalle Tino Kasuriselle, joka karkasi kotijoukkueen puolustukselta ja pääsi nokikkain kuudentoista alueen sisäpuolelle IPS-vahti Haakanan kanssa. Kasurisen laukaus oli hyvä, mutta niin oli Haakanan torjuntakin eikä kavennusmaalia näin ollen nähty. Hetkeä myöhemmin Kissoilla oli jälleen paikka tehdä kavennusosuma, kun vahvan ottelun pelannut ja avausmaalinkin tehnyt Lauri Labbas murtautui vasemmalta väkisin kahden IPS-pelaajan välistä laukaisupaikkaan, mutta vasemman jalan laukaus suuntautui sivuverkkoon. 76. minuutilla nähtiin ottelun viimeinen osuma. Kun HaPK ei omia paikkojaan käyttänyt, teki IPS viidennen maalinsa vahvan painostuksen päätteeksi. Pallo pyöri Kissojen kuudentoista alueen tuntumassa pidemmän aikaa ja lopulta Juuso Metsi pääsi lähietäisyydeltä laukomaan pallon etuyläkulmaan. Loppu oli lähinnä päätösvihellyksen odottelua, viimeisellä vartilla nähtiin vielä muutama tilanne HaPK:n kenttäpäädyssä, joista ei lisämaaleja kuitenkaan syntynyt. Näin ottelu päättyi IPS:n 5-1 voittoon.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen myönsi ottelun jälkeen, ettei jakoa ollut:

”Olihan tämä kotijoukkueelta todella vahva esitys, ei siitä mihinkään pääse. Vahvalla nipulla peliin päässyt IPS ratkaisi pelin käytännössä jo heti alussa. Emme olleet lainkaan valmiita ottelun alussa ja olimme jatkuvasti askeleen tai kaksi perässä. Siihen vielä helppoja menetyksiä ja muita virheitä päälle, niin kyllä näin laadukas joukkue osaa ne käyttää hyväkseen. Jouduimme taas mylläämään kokoonpanoamme melkoisesti ja varmasti se jollain tavalla näkyi nimenomaan ottelun alussa. Puolustuspelaamisemme oli sekaisin, tiiviydestä ei ollut tietoakaan ja muotomme sisään käveltiin aivan liian helposti. Mutta minkäs teet, jokaiseen peliin vaihtuu avauskokoonpanosta tällä hetkellä lähes puolet edelliseen peliin verrattuna, olit sitten voittanut tai hävinnyt. Eikä tämä vaihtuvuus pelkästään käy selitykseksi, emme vain pystyneet IPS:n vahvaan alkuun vastaamaan”, Halonen totesi.

IPS:n heikkoudet olivat tiedossa ennen ottelua ja niitä HaPK pystyi kuitenkin käyttämään ajoittain hyväkseen:

”Tiesimme tasan tarkkaan, miten IPS pelaa. Kävimme tämän ennen ottelua läpi ja myös sen, mistä ne tilat ja paikat löytyvät, joihin meidän pitää pystyä iskemään. Löysimme näitä tiloja ensimmäiselläkin jaksolla useampaan otteeseen, mutta emme oikein pystyneet viemään niitä tilanteita riittävällä laadulla loppuun asti. Kun muutaman kerran pääsimme IPS:n kovan prässin alta pois, tilaa oli kyllä vaikka kuinka paljon. Viimeiset murtavat syötöt tai keskitykset jäivät sitten vähän piippuun, emmekä saaneet kovin montaa tilannetta näistä rakennettua. Maaliin johtanut hyökkäys oli hyvin pelattu ja kiva, että vahvasti joukkueeseen sisään tullut ja erinomaisesti useammassa ottelussa esiintynyt Labbaksen Lauri sai nyt onnistumisen myös maalin muodossa”, Halonen kertoi.

Pelit jatkuvat jo ensi keskiviikkona, kun Haminassa vierailee Liry:

”Nollataan tämä nopeasti, ei siinä muu auta. IPS oli parempi ja sillä selvä. Maanantaina treenataan ja tiistaina varmaan tiedetään, ketä saadaan kokoonpanoon seuraavaan otteluun. Nyt mennään tulevat viikot todella kovalla pelitahdilla, pelaajiahan meillä ei paljon ole, joten aika arvoitus on vielä tässä vaiheessa tuo keskiviikon kokoonpano”, Halonen totesi lopuksi.

Tomi Kopra (mv), Atte Henriksson, Veeti Klingberg, Juho Kiiski, Anton Talsi, Simo Matilainen, Olli Kokkonen, Ilmari Kontunen, Akseli Söderlund, Lauri Labbas, Tino Kasurinen

Tatu Kaitainen (Söderlund pois), Jimi Salonen (Matilainen pois)