LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - KJP (1-0)

5.8.2021

HaPK:n edustusjoukkue pelasi kauden seitsemännen sarjaottelunsa keskiviikkona 4.8.2021. Haminan urheilukentällä vieraili Kymenlaakson paikalliskamppailussa KJP Kouvolasta.

Ottelun ensimmäiset tilanteet nähtiin vierasjoukkueen toimesta HaPK:n maalin lähettyvillä. Kolmannella peliminuutilla KJP hyökkäsi oikean laidan kautta, josta pallo toimitettiin kuudentoista alueen sisäpuolelle. Matala keskitys aiheutti pienimuotoisen hässäkän Kissojen maalin edustalla, mutta HaPK-pakki Anton Talsi peitti kuitenkin hässäkän keskeltä tulleen laukauksen. Seitsemännellä peliminuutilla KJP:n maalivahti Ville Iiskola lähetti pitkän avauksen kohti HaPK:n puolustuslinjaa. Kissatoppari Teemu Pellinen arvioi pallon lentoradan hieman väärin ja peliväline pomppasi Pellisen etupuolella maahan sillä seurauksella, että pomppu tuli Kissojen puolustuslinjan selustaan. KJP-hyökkääjä Danil Jegorov pääsi kuudentoista alueen sisäpuolelta laukomaan, mutta laukaus jäi löysäksi eikä HaPK:n maalia vartioineella Tomi Kopralla ollut vaikeuksia liimata palloa näppeihinsä. Heti perään kahdeksannella minuutilla nähtiin ensimmäinen hyvä tilanne toisessa kenttäpäädyssä. Joona Pasi murtautui kuudentoista alueen sisäpuolelle ohittaen ensin KJP-topparin. Pasi pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta KJP-veskari Iiskola torjui laukauksen. Kakkospalloon pääsi ensimmäisenä HaPK:n vasempana laitapelaajana pelannut Lauri Labbas, jonka laukaus nousi kuitenkin reiluhkosti kouvolalaismaalin yli. Kymmenen minuutin kohdalla Tino Kasurisen keskitysyrityksen jälkeen HaPK sai ottelun ensimmäisen kulmapotkun, jonka antoi Atte Henriksson. Teemu Pellinen pääsi kokeilemaan taka-alueelta puskuaan, mutta isokokoinen ja ulottuva Iiskola poimi pallon helposti käsiinsä. 15. minuutilla nähtiin jälleen loistava maalintekopaikka kotijoukkueen toimesta. HaPK sai hyökkäysalueella sivurajan, jonka Anton Talsi heitti Caner Mulalle suojaukseen. Mula imi itseensä useamman KJP-pelaajan, jolloin tilaa syntyi ympärille ja Mula tarjoilikin erinomaisen syötön vierelleen Joona Pasille. Pasi pääsi täysin vapaasti kokeilemaan noin kahdestatoista metristä, mutta Iiskola venytti itsensä loistavaan torjuntaan. Kakkospalloon pääsi jälleen ensimmäisenä Lauri Labbas, mutta Labbaksen laukauksen KJP-pelaaja ehti viime hetkellä peittämään.

Kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia avausjaksolla melko selvästi ja hyökkäsi jatkuvasti vaarallisesti. 20. minuutilla nähtiin seuraava maalipaikka, kun Atte Henriksson antoi oikealta sivustalta vapaapotkun matalana KJP:n maalin edustalle. Tino Kasurinen pääsi palloon ensimmäisenä, mutta Kasurisen laukaus suuntautui suoraan Iiskolan syliin. 27. minuutilla HaPK pelasi mallikkaan hyökkäyksen ja Joona Pasi pääsi vapaasti etenemään keskisektorilta kohti KJP:n maalia. Pasi päätti tällä kertaa kokeilla laukaustaan hieman kauempaa, mutta vajaasta paristakymmenestä metristä lähtenyt laukaus nousi taivaan tuuliin. Ja kauaa ei tarvinnut odotella seuraavaa tilannetta, kun 28. minuutilla HaPK rakensi jälleen erinomaisen maalipaikan. Joona Pasi antoi oikealle sivustalle Tino Kasuriselle hyvän syötön, Kasurinen ohitti KJP-puolustajan 1v1 tilanteessa ja antoi loistavan keskityksen maalin edustalle. Caner Mula oli täysin vapaana, mutta pusku lähietäisyydeltä epäonnistui ja suuntautui ohi vierasjoukkueen maalin. 29. minuutilla KJP vieraili pitkästä aikaa toisessa kenttäpäädyssä saaden kulmapotkun vasemmalta puolelta, mutta kotijoukkue selvitti tilanteen kunnialla. 31. minuutilla KJP sai onnekkaastikin puolittaisen läpiajon pienen kimmokkeen seurauksena, mutta Kissaveskari Kopra hoiteli tilanteen varmasti. 33. minuutilla KJP:lle tuomittiin vapaapotku hyvästä paikasta, mutta jostain kumman syystä kouvolalaiset lähtivät hakemaan lyhyttä kulmavariaatiota ja se meni aivan poskelleen KJP-pelaajien sählättyä pallon yli sivurajasta. Näiden muutamien KJP:n uhittelujen jälkeen painopiste siirtyi jälleen toiseen kenttäpäätyyn. 35. minuutilla HaPK:n kulmapotkusta ei seurannut vielä mitään kovin vaarallista, mutta 37. minuutilla oli jälleen loistava tilaisuus iskeä ottelun avausmaali. Caner Mula antoi erinomaisen syötön oikealle läpi ottelun vahvasti esiintyneelle Tino Kasuriselle, joka ohitti ties kuinka monennen kerran KJP:n vasemman laitapakin 1v1 tilanteessa. Kasurisen matala keskitys boxiin tavoitti Joona Pasin, joka pääsi noin seitsemästä metristä kokeilemaan vasurillaan, mutta laukaus painui tolppaa nuollen ohi. Avausjakso oli aivan ensiminuutteja lukuunottamatta selvästi kotijoukkueen, Kissaryhmä esitti runsaslukuiselle kotiyleisölle hyviä otteita ja loi useita ykkösluokan maalipaikkoja. Maaleja ei kuitenkaan nähty ja tauolle paineltiin 0-0 lukemissa.

Toinen puoliaika käynnistyi samoissa merkeissä, joissa ensimmäinen jakso päättyi. HaPK piti edelleen ohjat käsissään ja heti toisen jakson alkuun nähtiin jälleen loistava maalipaikka, kun Caner Mula vapautti erinomaisella syötöllään KJP-toppareiden välistä Joona Pasin läpiajoon. Pasin neljäskään ykkösluokan maalintekopaikka ei kuitenkaan tuottanut tulosta maalin muodossa, vaan KJP-veskari Iiskola tuli maaliltaan erinomaisesti vastaan ja torjui Pasin viimeistely-yrityksen. Iiskolan torjunnasta tulleen kakkospallon nappasi itselleen jälleen vahvan ottelun keskikentällä pelannut Olli Kokkonen, jonka laukaus painui niukasti KJP-maalin ohi. Tilanteessa sattui myös ikävä loukkaantuminen, kun Pasi törmäili viimeistely-yrityksensä jälkeen Iiskolan kanssa sillä seurauksella, että Pasin ottelu päättyi siihen ja seuraava matka tehtiin ambulanssilla sairaalaan. HaPK:n ensimmäinen pelaajavaihto nähtiin siis heti toisen jakson alkuun, Pasin joutuessa pois kentältä hänet korvasi paluun Kissapaitaan tehnyt Miro Holm.

54. minuutilla vierasjoukkueella oli jälleen tuuriakin matkassa, kun HaPK:n Atte Henrikssonin purku osui KJP-hyökkääjä Kalle Sippulaan, josta kimmoke tuli vielä KJP:n kannalta juuri oikeaan suuntaan, eli kohti HaPK:n maalia. Henriksson puolusti kuitenkin tilanteen loppuun erinomaisesti ja pääsi horjuttamaan Sippulan tasapainoa sen verran, että laukaus jäi löysäksi ja Tomi Kopra nappasi pallon helposti syliinsä. HaPK lähti toiseen suuntaan Kopran avauksen jälkeen terävästi, pallo pelattiin keskialueelle Ilmari Kontuselle, jonka erinomainen syöttö KJP-topparin ja laitapuolustajan välistä vapautti oikealta sivustalta Tino Kasurisen. Kasurinen eteni kuudentoista alueen sisäpuolelle, tarjoili poikittaissyötön maalin eteen Caner Mulalle, joka pääsi suoraan syötöstä laukomaan seitsemästä metristä pelivälineen KJP:n maaliin ohi Ville Iiskolan. Loistava hyökkäys, joka pelattiin erinomaisesti alhaalta maalivahdin avauksesta lähtien ja vietiin loppuun erittäin tyylikkäästi. Vähintäänkin ansaittu johto-osuma näki siis päivänvalon 55. minuutilla. Johtomaalin jälkeen HaPK hyökkäsi heti perään saman kaksikon toimesta vaarallisesti ja Kasurinen tarjoili jälleen hyvän paikan Mulalle, jonka laukaus kuudentoista alueen rajan tuntumasta meni hieman yli KJP-maalin. Tähän tilanteeseen loppui myös Mulan peli, joka kannettiin paareilla kentältä ulos, mutta onneksi jonkin ajan päästä Mula pystyi kävelemään jo omin jaloin vaihtopenkille seuraamaan ottelun loppuun. Kissojen toinen vaihto nähtiin siis myös loukkaantumisen takia ja Caner Mulan tilalle tuli Mamet Mula.

Kahden pikaiseen tahtiin tulleen loukkaantumisen myötä otteluun tuli pieni tauko, joka ei kotijoukkueen kannalta tullut hyvään paikkaan. Johtomaali oli tehty hetkeä aiemmin ja pelistä oli avausjakson tapaan erittäin hyvä ote. Kun peliä pienen tauon jälkeen päästiin jatkamaan, passivoitui Kissaryhmä liikaa ja antoi KJP:lle mahdollisuuden tulla peliin mukaan. Vierailijoiden hyökkäykset käynnistyivät kuitenkin lähes koko ajan pitkällä pallolla joko maalivahti Iiskolalta tai viimeistään toppareilta. Nämä eivät kovin vaarallisiin tilanteisiin johtaneet, vaan HaPK hoiteli tilanteet melko helposti. 68. minuutilla kotijoukkue avasi paineen alla peliä vähän turhan rohkeasti ja Teemu Pellinen joutui rikkomaan vierasjoukkueen pelaajaa kuudentoista alueen rajan tuntumassa. Pallon taakse asettui KJP:n Sisu Häkälä, jonka laukaus kolahti HaPK-maalin ylärimaan. 75. minuutilla KJP sai kulmapotkun vasemmalta, mutta kuten muutkin kulmat läpi ottelun, niin tämänkin HaPK hoiteli erittäin varmasti, eikä KJP pystynyt luomaan itselleen minkäänlaista tilannetta. 79. minuutilla HaPK hyökkäsi nopeasti toiseen päähän, Mamet Mula vapautti syötöllään vasemmalta Lauri Labbaksen, joka eteni kuudentoista alueen sisäpuolelle. Labbas antoi päätyrajan tuntumasta syötön takaviistoon, johon pääsi väliin KJP:n pelaaja, mutta tämän purkuyritys epäonnistui ja pallo kolahti kouvolalaismaalin tolppaan. Tuuriakin siis oli matkassa, ettei tuo epäonnistunut purku painunut omaan maaliin. 87. minuutilla Kissaveskari Tomi Kopra aiheutti pientä lisäjännitystä epäonnistuen hieman avauksessaan ja Sisu Häkälä pääsi katkoon parinkymmenen metrin etäisyydellä HaPK-maalista. Häkälän laukaus nousi kuitenkin metrin verran yli kotijoukkueen maalin. Kotijoukkueelta nähtiin vielä 88. minuutilla yksi tilanne toisessa päässä, kun Mamet Mula keskitti vasemmalta kuudentoista alueen sisäpuolelle Tino Kasuriselle, jonka laukaus suoraan ilmasta nousi kuitenkin reilusti yli KJP-maalin. Lisäaikaa pelattiin kaiken kaikkiaan peräti seitsemän minuuttia, sen verran paljon toisella puoliajalla nähtiin loukkaantumisia ja muita katkoja. 90. minuutilla KJP:n Sisu Häkälä otti itselleen varoituksen ja muutama minuutti myöhemmin oli toisenkin varoituksen paikka Häkälän teloessa törkeästi Kissakapteeni Ilmari Kontusen. Erotuomari Aleksi Arpula ei kuitenkaan uskaltanut toista varoitusta antaa ja se herätti ihmetystä varsinkin kotijoukkueen pelaajissa ja taustoissa.

KJP yritti loppuun asti pitkillä palloilla saada tilanteita aikaiseksi HaPK:n maalille, mutta tuloksetta. Kolmannella lisäaikaminuutilla KJP sai rakennettua laukaisupaikan kuudentoista alueen sisäpuolelle, mutta pienestä kulmasta tulleen heppoisen laukauksen Tomi Kopra nappasi helposti syliinsä. Vaikka HaPK passivoitui liikaa toisella jaksolla ja antoi KJP:lle turhaan mahdollisuuden tulla peliin mukaan, selvisi kotijoukkue KJP:n takaa-ajosta lopulta melko helposti eikä vierasjoukkue pystynyt luomaan kunnollisia maalintekotilanteita. Lopulta seitsemännen lisäaikaminuutin päätteeksi erotuomari Arpula vihdoin vihelsi pilliinsä ja näin HaPK nappasi kauden toisen voittonsa kaatamalla KJP:n 1-0.

Ottelun jälkeen nähtiin vielä ikävä episodi HaPK:n teknisellä alueella. KJP:n pelaajista Danil Jegorov kävi ensin käsiksi HaPK:n Teemu Pelliseen ja tämän jälkeen KJP:n Sisu Häkälä työnsi nenänsä samaan soppaan tönien ja tuuppien kotijoukkueen pelaajia. HaPK:n valmennus ja muut taustat kävivät erottamassa kuitenkin pelaajat toisistaan ja lopulta molemmat joukkueet pääsivät pukukopeilleen ilman sen suurempaa käsirysyä. Valitettavasti vierasjoukkueen taustoja tämä episodi, joka ei millään tavalla kuulu urheiluun, ei tuntunut häiritsevän eikä vaivaavan millään tavalla.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli erittäin tyytyväinen kauden toiseen voittoon ja toiseen nollapeliin:

”Erittäin tärkeä voitto, kiitos pelaajille siitä! Pelasimme loistavan avausjakson ja veimme peliä selvästi. Olihan siinä paikat ratkoa peli jo ensimmäisellä jaksolla, mutta kuten meillä tapana on, tuhlasimme kaikki huippupaikkamme. Toisen jakson alku oli meiltä myös erittäin hyvä, jatkoimme siitä mihin ensimmäinen jakso päättyi. Maaliin johtanut hyökkäyksemme oli erinomaisesti pelattu ja viimeistely Cankolta myös loistava. Onneksi yksi maali riitti, kun pystyimme pitämään nollan omassa päässä. KJP:n kiri jäi aika vaisuksi, vaikka omalla passivoitumisellamme annoimme heille mahdollisuuden nousta peliin mukaan. Se vähän yllätti, ettei KJP:n työkalupakista löytynyt oikein mitään muuta, kuin todella kaukaa annetut pitkät pallot. Ehdottomasti ansaittu voitto meille ja oli kiva nähdä runsaslukuinen, lähes 150-päinen yleisö urheilukentän lehtereillä”, Halonen myhäili.

HaPK joutui jälleen mylläämään kokoonpanoaan edelliseen otteluun nähden aika paljon ja varsinkin puolustuslinjassa pelaajat vaihtuvat tällä hetkellä jokaiseen otteluun:

”Eihän se tietenkään ihannetilanne ole, että jokaiseen peliin joudumme tekemään muutoksia näin paljon. Puolustuslinjasta vaihtui taas kaksi pelaajaa tähän otteluun ja laskeskelin tuossa, että meillä on nyt pelannut tämän kauden sarjaotteluissa puolustuslinjassamme jo kymmenen eri pelaajaa ja seitsemän eri topparia. Tai ei näistä seitsemästä kovin moni edes ole normaalisti toppari, mutta pakon edessä ovat silti sitä paikkaa pelanneet. Tätä taustaa vasten täytyy olla erittäin tyytyväinen siihen, että omiin on mennyt kolmessa edellisessä pelissä vain yksi osuma ja sekin oli kaikkien onnenkantamoisten äiti PeKa/KyPa-ottelussa. Vaikka pelaajat vaihtuvat paljon jokaiseen peliin, on meillä selvä tapa pelata ja pelaajat ovat sisäistäneet sen hyvin. Tänään saimme onneksi myös tuloksen aikaiseksi”, Halonen totesi tyytyväisenä.

Hesburger Hamina palkitsee kaikissa HaPK:n kotiotteluissa kummastakin joukkueesta ottelun nälkäisimmän pelaajan. KJP:n palkinnon nappasi joukkuettaan pystyssä pitänyt Ville Iiskola, HaPK:n palkinnon pokkasi loistavan ottelun pelannut Tino Kasurinen.

HaPK:n kokoonpano: