LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli PeKa/KyPa - HaPK Edustus (1-0)

29.7.2021

HaPK:n edustusjoukkue pelasin kauden kuudennen sarjapelinsä eilen keskiviikkona 28.7.2021. Ohjelmassa oli kauden ensimmäinen Etelä-Kymenlaakson paikalliskamppailu PeKa/KyPa:n vieraana Karhulan keskuskentän nurmella.

Lähtökohdat otteluun olivat kissaryhmän osalta erittäin vaikeat. Poissa oli eri syistä johtuen peräti 14 pelaajaa ja joukkuetta täydennettiin neljällä pelaajalla farmisopimuksen myötä Kutosen Virolahden Sammosta. Kiitos ViSa:lle pelaajalainoista! Useiden poissaolijoiden myötä HaPK joutui mylläämään taas kerran kokoonpanoaan melko paljon ja alakertaan ei esimerkiksi ollut tarjolla yhtään varsinaista topparia.

Heti ottelun alkuun PeKa/KyPa loi avausjakson parhaan paikkansa, kun hieman paitsioltakin haiskahtaneesta tilanteesta Eero Peltoniemi pääsi maalin edustalta ohjaamaan suoraan syötöstä, mutta ohjaus epäonnistui ja painui reilusti ohi HaPK-maalin. Tämän kotijoukkueen tilanteen jälkeen HaPK pääsi peliin hyviin mukaan ja pelasi kaiken kaikkiaan erittäin hyvän avausjakson. Pelinavaaminen oli monipuolista, Olli Kokkonen toimi keskialueella pelin moottorina ja laidoilla Lauri Labbas sekä Tino Kasurinen olivat koko ajan vaarallisia. Myös keskustan kautta päästiin etenemään Caner Mulan ja Joona Pasin yhteistyön kautta. 16. minuutilla HaPK rakensi ensimmäisen hyvän maalintekopaikkansa, joka käynnistyi Olli Kokkosen erinomaisesta riistosta keskialueelta. Kokkonen antoi riiston jälkeen syötön Joona Pasille, joka kuljetti edessään olleen tyhjän tilan pois ja tarjoili kuudentoista alueen sisäpuolelle hyvän syötön hyökkäykseen mukaan ehtineelle Kokkoselle. Kokkonen pääsi nokikkain PeKa/KyPa:n maalia vartioineen Tommy Dotyn kanssa, mutta valitettavasti Kokkosen laukaus hieman epäonnistui ja nousi veskarin kannalta sille helpohkolle torjuntakorkeudelle ja näin erinomainen maalintekopaikka jäi käyttämättä Dotyn torjuttua Kokkosen viimeistely-yrityksen. 22. minuutilla PeKa/KyPa sai kulmapotkun oikealta sivustalta, joka annettiin korkeana ja kierteisenä taka-alueelle Ville Piispan päähän. Piispan pusku takaa meni kuitenkin metrin verran kissamaalin ohi. 27. minuutilla PeKa/KyPa:n Nico Borg kokeili optimistisesti noin kolmestakymmenestä metristä yllättää HaPK:n maalilla jälleen erinomaisen ottelun pelanneen Tomi Kopran, siinä kuitenkaan onnistumatta. Puolen tunnin kohdalla PeKa/KyPa oli lähellä avausmaalia, kun oikealta sivustalta rakennetun hyökkäyksen päätteeksi Teemu Hono pääsi maalin edustalta puskemaan, mutta loisto-ottelun HaPK:n oikeana laitapuolustajana jälleen pelannut Juho Kiiski pelasi puskullaan pallon lähes maaliviivalta. 37. minuutilla nähtiin vielä maininnan arvoinen tilanne HaPK:n toimesta, kun vapaapotkun jälkitilanteesta pallo ajautui kuudentoista alueen rajan tuntumaan Tino Kasuriselle, joka pääsi virittämään volleynsa hyvästä paikasta. Tommy Doty kuitenkin torjui Kasurisen hieman liiaksi kohti suuntautuneen laukauksen kulmapotkuksi. Tämän jälkeen nähtiinkin useampi peräkkäinen kulmapotku ja pienimuotoinen painostusjakso HaPK:n toimesta, mutta hyvää maalintekopaikkaa ei tästä painostuksesta kuitenkaan pystytty rakentamaan. Aivan avausjakson lopulla HaPK joutui suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihtonsa, kun puolikuntoisena otteluun alunperinkin lähtenyt, mutta silti erinomaisesti esiintynyt Caner Mula jouduttiin ottamaan kentältä pois ja tilalle tuli Jani Jokela. Tauolle mentiin 0-0 tasatilanteessa.

Toisen puoliajan ensimmäinen mainittava tilanne nähtiin HaPK:n kenttäpäädyssä. Veeti Klingberg joutui rikkomaan kuudentoista alueen kaaren tuntumassa ja tilanteesta seurasi vapaapotku hyvästä paikasta. Ville Piispan vaparin HaPK-veskari Tomi Kopra kuitenkin poimi komeasti. Toisella jaksolla HaPK ei enää päässyt pelaamaan aivan yhtä pitkiä jaksoja pallon kanssa kuin avauspuolikkaalla ja ajoittain vierailijat joutuivat olemaan hieman pidempiäkin jaksoja puolustusasemissa omalla kenttäpuoliskolla. Mitään varsinaista hätää kissoilla ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut, puolustuspelaaminen oli läpi ottelun hyvää ja Tomi Kopra haki erinomaisesti pystypallot ja muutamat keskityspallot, joita PeKa/KyPa kuudentoista alueen sisäpuolelle toimitti. Neljästä laitapuolustajasta koostunut puolustuslinja hoiteli tehtävänsä erittäin mallikkaasti katkoen hyvin ja siivoten irtopallot tarpeen tullen keskialueelle.

63. minuutilla avausmaali oli jo erittäin lähellä. HaPK rakensi erinomaisen nopean hyökkäyksen muutamalla syötöllä ja hyvän ottelun vasemmalla laidalla pelannut nuori 04-syntynyt Lauri Labbas karkasi PeKa/KyPa:n alakerralta läpiajoon. Labbas oli nokikkain PeKa/KyPa-veskari Dotyn kanssa ja laukoi kohti etukulmaa, mutta niin HaPK:n maalintekovaikeuksia kuvastaen, kolahti Labbaksen laukaus tolppaan ja vielä sen sisäreunaan, mutta ei tietenkään pyörähtänyt sisään, vaan peliväline lirui lähes toista tolppaa nuollen yli päätyrajasta. Seuraavat tilanteet nähtiin taas toisessa päässä kenttää, kun 70. minuutin paikkeilla PeKa/KyPa sai peräkkäin kaksi kulmapotkua, mutta kummastakaan ei sen kummempaa tilannetta syntynyt. 78. minuutilla PeKa/KyPa:n Teemu Hono eteni vasemmalta kuudentoista alueen sisäpuolelle ja kokeili vasurillaan Tomi Kopran torjuntataitoja todeten ne erinomaisiksi Kopran torjuttua laukauksen kulmaksi. Tästäkään kulmapotkusta ei mitään vaarallista kissamaalille syntynyt. 83. minuutilla nähtiin sitten ottelun ratkaissut tapahtumasarja. PeKa/KyPa pelasi pallon puoleen kenttään Teemu Honolle, jota kissojen toisena topparina pelannut Atte Henriksson tuli peittämään. Henriksson hieman liukasteli Karhulan pehmeällä ja märällä nurmella sillä seurauksella, että Hono pääsi etenemään kohti HaPK-maalia. Hono lähti kokeilemaan laukausta kuudentoista alueen rajan tuntumasta, laukaus ei ollut kummoinen, mutta kissojen kannalta totaalisen epäonnen kruunasi pallon osuminen HaPK-pakki Anton Talsin jalkaan ottaen siitä kimmokkeen, jolla peliväline nousi yli kissaveskari Kopran painuen takakulmaan ja tällä onnenkantamoisella PeKa/KyPa siirtyi 1-0 johtoon. Vielä takaa-ajoasemassa HaPK rakensi yhden loistavan paikan tasoittaa ottelu, kun jatkuvasti oikealla laidalla vaaraa aiheuttanut Tino Kasurinen murtautui kuudentoista alueen sisäpuolelle hyvään maalintekopaikkaan. Ensimmäinen laukaus kuitenkin jälleen kerran suoraan päin veskaria, kakkospallo tuli vielä uudelleen Kasurisen ulottuville vitosen viivan tuntumaan, mutta toinen viimeistely-yritys kohti tyhjää maalia painui sivuverkkoon. Näin ottelun loppunumerot PeKa/KyPa:lle 1-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen pyöritteli epäuskoisena päätään ottelun päätyttyä:

”Mitä tähän nyt taas sanoisi? Todella vaikeista lähtökohdista meiltä kuitenkin vähintään kohtalainen esitys, avausjakso menee hyvän puolelle. 14 pelaajaa pois ja vielä ykköshyökkääjämme puolikuntoisena, hattua nostan pojille. Cankon pakotettu vaihto ensimmäisen jakson lopulla vaikutti pelaamiseemme aika paljon, emmekä toisella puoliajalla enää saaneet yhtä pitkiä pallonhallintajaksoja kuin avausjaksolla. Kuitenkin taas kerran, meillä neljä-viisi ykkösluokan erinomaista maalintekopaikkaa, eikä mistään sisään. Tässä on nyt kuusi ottelua jo odoteltu, että josko jossain pelissä ansaitsisimme jonkun pompun meillekin päin, tai jonkun tolpan kerrankin sisään, mutta ei näköjään ole vielä sitä ansaittu. Me emme voisi ikinä tehdä tuollaista maalia, minkä vastustajakin tänään teki meidän pelaajan liukastellessa ensin ja sen jälkeen vielä meidän pakin jalan kautta sopivan kimmokkeen kautta sisään. Ei ole jalkapallojumalat meidän puolellamme tällä hetkellä, eivät todellakaan. Tasainen pelihän tuo kaiken kaikkiaan oli ja tasapeli ei varmasti olisi ollut kovin suuri vääryys”, Halonen päivitteli.

HaPK:n kokoonpanoa täydennettiin neljällä pelaajalla farmisopimuksen myötä Virolahden Sammosta:

”ViSa:lle kiitos siitä, että saimme heiltä neljä pelaajaa mukaan tähän otteluun. Eihän tämä taaskaan mikään ideaalitilanne ollut, olimme edellisen pelin voittaneet ja silti jouduimme mylläämään kokoonpanoa melko paljon. Puolustuslinjassamme ei esimerkiksi pelannut yhtäkään varsinaista topparia, vaan linja koostui käytännössä neljästä laitapuolustajasta. Saa nähdä, saammeko yhtään pelaajia lisää käyttöömme ensi viikon keskiviikon otteluun”, Halonen tuskaili.

Tomi Kopra (mv), Atte Henriksson, Veeti Klingberg, Juho Kiiski, Anton Talsi, Ilmari Kontunen, Olli Kokkonen, Joona Pasi, Lauri Labbas, Tino Kasurinen, Caner Mula

Jani Jokela (Mula pois), Topi Pohjankoski (Labbas pois)