LähiTapiola otteluraportti: Sarjapeli HaPK Edustus - STPS (3-0)

25.7.2021

HaPK:n edustusjoukkue palasi reilun kolmen viikon pelitauolta tositoimiin eilen lauantaina 24.7.2021, kun kauden viidennessä sarjaottelussa Haminan urheilukentällä vieraili STPS Savonlinnasta. Molemmat joukkueet olivat ennen ottelua vielä vailla avauspisteitä, joten kyseessä oli klassinen kuuden pisteen ottelu.

Ottelu käynnistyi kotijoukkueen hallinnassa ja jo kolmannella minuutilla HaPK rakensi ensimmäisen hyvän maalintekopaikan. Hyvin pelatun hyökkäyksen päätteeksi Tino Kasurinen antoi oikealta laidalta matalan keskityksen maalin edustalle, jossa Olli Kokkonen pääsi ensimmäisenä palloon. Ohjaus suoraan syötöstä kohti alakulmaa jäi kuitenkin hieman löysäksi ja STPS:n maalilla pelannut Pyry Juurinen nappasi pallon syliinsä. Ennen tätä kotijoukkue oli jo saanut yhden kulmapotkun ja seuraava kulma nähtiin seitsemän peliminuutin kohdalla. Atte Henrikssonin antama kierteinen kulma löysi taka-alueelta täysin vapaana olleen Joona Pasin, jonka pusku kuitenkin epäonnistui ja painui metritolkulla ohi vierasjoukkueen maalin. Yhdeksännellä minuutilla Joona Pasi pääsi ensimmäistä kertaa vasemmalta sivustalta karkuun ja antoi matalan keskityksen maalille, mutta painottomalta puolelta keskelle kaventanut oikean puolen laitapelaaja Tino Kasurinen ei aivan päässyt palloon ensimmäisenä ja näin huippupaikka kuivui kasaan. Vierasjoukkueen ensimmäinen vierailu HaPK:n maalin lähettyvillä nähtiin 16. minuutin kohdalla, jolloin STPS sai ensimmäisen kulmapotkunsa. Kulma painui kuitenkin suoraan yli päätyrajasta, joten siitä ei sen vaarallisempaa tilannetta syntynyt. STPS pyrki odotetusti pelaamaan hyökkäyksensä selvästi heidän vaarallisimman pelaajansa, hyökkääjä Aapeli Turkan kautta, mutta kotijoukkueen puolustuslinjassa oikeana laitapakkina erinomaisen ottelun pelannut Juho Kiiski pimensi Turkan täysin voittaen kaikki 1v1-tilanteet Turkkaa vastaan. Kun vierailijoiden vaarallisin pelaaja saatiin pidettyä kurissa, jäivät STPS:n tilanteet kissamaalilla todella vähiin.

21. minuutilla kotijoukkueella oli jälleen hyvä tilaisuus avausmaalin tekoon. Janne Hannula pääsi keskittämään vasemmalta sivustalta maalin edustalle, jossa Joona Pasi oli taas täysin vapaana. Pusku kuitenkin jälleen epäonnistui ja painui vastakkaiselle sivustalle, josta Tino Kasurinen tarjoili Pasille uuden keskityspallon. Vieläkään ei kunnon osumaa palloon nähty, vaan tämäkin Pasin pusku painui reiluhkosti ohi STPS-maalin. 23. minuutilla STPS sai ottelun toisen kulmapotkunsa, jonka varmasti kissamaalilla läpi ottelun esiintynyt Tomi Kopra kuitenkin nyrkkeili väljemmille vesille. Muutamia STPS:n yksittäisiä hyökkäyksenpoikasia lukuunottamatta avausjakso oli selvästi HaPK:n hallintaa ja kotijoukkue vyöryttikin hyökkäyksiään tasaiseen tahtiin kohti Pyry Juurisen vartioimaa STPS-maalia. 26. minuutilla komean hyökkäyksen päätteeksi Janne Hannula pääsi kuudentoista alueen sisäpuolelta kääntämään pallon maalin edustalle, mutta Juurinen STPS:n maalilla poimi pallon näppeihinsä. Pari minuuttia myöhemmin HaPK hyökkäsi jälleen vahvasti oikealta laidalta, josta Tino Kasurinen tarjoili matalan pallon maalin edustalle, mutta yksikään kotijoukkueen pelaaja ei tähän palloon päässyt ja näin hyvä hyökkäys kuivui jälleen kokoon. 29. minuutilla STPS pääsi vaarallisen näköiseen vastahyökkäykseen, jonka Atte Henriksson katsoi parhaimmaksi laittaa poikki ajoissa ja Henriksson nappasi tästä itselleen keltaisen kortin. STPS sai vapaapotkun vajaasta kolmestakymmenestä metristä, jonka entinen HaPK-pelaaja Patrik Pakkala laukoi kuitenkin kissojen muuriin. Muutama minuutti tästä HaPK tuli jälleen vahvasti oikean laidan kautta jatkuvasti vaarallisesti laidalla haastaneen Tino Kasurisen toimesta. Kasurinen tarjoili jälleen laidalta hyvän pallon keskustaan, mutta taaskaan eivät askeleet osuneet muiden pelaajien osalta kohdalleen ja tähänkin palloon ensimmäisenä pääsi STPS-pelaaja, joka purki paineen pois kuudentoista alueen sisäpuolelta. Vihdoin ja viimein vapauttava avausmaali näki päivänvalon 37. minuutilla ja sen voidaan sanoa olleen vähintään ansaittu. Maali syntyi todella komean hyökkäyksen päätteeksi, joka käynnistyi Olli Kokkosen syötöstä keskialueelta. Kokkonen pelasi pallon syvään HaPK-kärki Caner Mulan jalkaan suojaukseen ja tuen Mulalle tarjosi hyvällä liikkeellä Tino Kasurinen. Mulan tiputus Kasuriselle avasi tilan keskustaan, jonka Kasurinen kuljetti pois ja antoi kuudentoista alueen rajan tuntumassa oikea-aikaisen syötön vierelleen vasemmalle Joona Pasille, joka oli nokikkain STPS-veskari Pyry Juurisen kanssa. Helpoimman kautta ei vielä tästäkään huippupaikasta maalia tietenkään tehty, vaan Pasi vielä pyöräytteli palloa jaloissaan muutamaan otteeseen ennen kuin lopulta onnistui tuikkaamaan pelivälineen etukulmasta sisään. Valtavan kokoinen painolasti Pasin harteilta toivottavasti ainakin vähän keveni, sillä paikkoja on ollut aiemmissakin otteluissa paljon ja nyt vihdoin ja viimein syntyi kauden avausosuma. Vielä jakson loppupuolella HaPK rakensi kaksi hyvää paikkaa, ensin 41. minuutilla Janne Hannula vapautti Tino Kasurisen hyvään laukaisupaikkaan, mutta Kasurisen laukaus painui puolisentoista metriä STPS-maalin yli. 43. minuutilla jälleen mallikkaan hyökkäyksen päätteeksi nähtiin melkoinen hässäkkä vierasjoukkueen kuudentoista alueen sisäpuolella, josta lopulta Saja Leigh pääsi laukomaan. Pallo osui vierasjoukkueen pelaajaan ja vähän näytti siltä, että olisi voinut osua jopa käteen, mutta ottelun erotuomari Aleksi Arpula ei nähnyt aihetta rangaistuspotkulle. Tauolle mentiin HaPK:n 1-0 johdossa.

Kotijoukkue suoritti puoliajalla yhden vaihdon, kun Janne Hannulan nilkka ei kestänyt enempää kuin nelivitosen ja tilalle kymppipaikalle tuli Ilmari Kontunen. Toinen puoliaika alkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi ja mitä koko avausjakso muutenkin oli, eli kotijoukkueen hallinnalla. 49. minuutilla Saja Leigh antoi vapaapotkun matalana kuudentoista alueen sisäpuolelle Caner Mulalle, joka pyörähti irti vartijastaan ja pääsi hyvään laukaisupaikkaan. Laukaus jäi kuitenkin hieman löysäksi ja STPS-pelaaja ehti viime hetkillä purkamaan pelivälineen maaliviivan tuntumasta. 55. minuutilla kotijoukkueen alakerralle sattui ensimmäistä kertaa koko ottelussa pieni virhe pelinavaamisessa, kun Simo Matilaisen avaus pysähtyi prässäämään tulleeseen Patrik Pakkalaan. Pakkala päätti kokeilla laukaustaan kaukaa, sillä kissaveskari Tomi Kopra oli tilanteessa ulkona maaliltaan. Pakkalan laukaus painui kuitenkin melko selvästi ohi kissamaalin, joten tämä menetys ei onneksi kostautunut. 57. minuutilla HaPK:lla oli jälleen loistava tilaisuus jo naulata ottelua pakettiin, kun erinomaisesti pelatun hyökkäyksen päätteeksi Tino Kasurinen oli nokikkain kuudentoista alueen sisäpuolella STPS-veskari Juurisen kanssa. Kasurisen laukaus suuntautui kuitenkin suoraan päin Juurista, mutta Juurisen torjunnasta kakkospallo tuli vielä kuin tarjottimelle Joona Pasin ulottuville. Tyhjä maali oli edessä, mutta Pasin laukaus epäonnistui ja painui reilusti ohi. Heti perään olikin sitten vaaran paikka toisessa päädyssä, kun STPS hyökkäsi nopeasti oikealta sivustalta. Laidalta annettu keskitys tavoitti vajaan parinkymmenen metrin etäisyydellä kissamaalista olleen Patrik Pakkalan, jonka laukaus suoraan ilmasta onnistui erinomaisesti ja oli painumassa HaPK-maaliin. Tomi Kopra oli kuitenkin toista mieltä ja venytti itsensä erinomaiseen torjuntaan nyrkkeillen pallon kauas maaliltaan. Loistava torjunta juuri siihen paikkaan, kun sitä tarvittiin.

Toisen jakson puolivälin paikkeilla HaPK:n hyvä ote pelistä hieman herpaantui ja STPS pääsi jollain tavalla paremmin peliin mukaan. Uskallus pelata hieman hiipui, pelinavaamisvaiheessa toppareille ei enää tarjottu yhtä paljon vaihtoehtoja kuin aiemmin ja se johti siihen, että HaPK joutui avaamaan turhan usein vaikealla isolla pallolla. Irtopallot eivät aina jääneet kotijoukkueelle itselleen pelattavaksi ja näin myös STPS sai ajoittain vähän kontrollia pelivälineestä, mutta mitään varsinaista painostusjaksoa ei vierailijoiden toimesta kuitenkaan nähty. Patrik Pakkala siirtyi toisella jaksolla kärkeen ja oli selvä kohdepelaaja, jolle STPS pyrki palloa pelaamaan. STPS:n koko ottelun parhaaksi paikaksi jäi kuitenkin tuo jo mainittu Pakkalan komea, suoraan ilmasta lähtenyt laukaus. HaPK:n hyökkäykset eivät enää toisen jakson keskivaiheilla vyöryneet samalla tavalla yksi toisensa jälkeen kohti vierasjoukkueen maalia, vaan pieni suvantovaihe pelissä näkyi myös kotijoukkueen otteissa. Pöytäkirjaan merkittiin 67. minuutilla varoitus Olli Kokkoselle sekä 69. minuutilla suoritettu toinen vaihto. Joona Pasi tuli kentältä pois ja tilalle Kolmosen debyyttiin vasta 17-vuotias, vastikään HaPK:n riveihin FC KTP:stä siirtynyt Lauri Labbas.

Kulmapotkuja vaarallisempia tilanteita ei noin vartin kestäneen suvantovaiheen aikana nähty, ennen kuin 78. minuutilla vapauttava toinen osuma vihdoin käytännössä ratkaisi ottelun. Hyvän painostusjakson päätteeksi Ilmari Kontunen antoi syötön kuudentoista alueen rajan tuntumaan Olli Kokkoselle, joka laukoi pallon tarkasti alakulmaan. Kokkoselle uran avausmaali Kolmosessa ja kotijoukkue näin 2-0 johtoon. Heti perään 79. minuutilla STPS:n aloituksen jälkeen Ilmari Kontunen ryöväsi pallon vierasjoukkueen pelaajan jalasta ja vapautti syötöllään Caner Mulan loistavaan maalintekopaikkaan. Mula ei tätä paikkaa jättänyt käyttämättä, vaan sijoitti pelivälineen kuudentoista alueen sisäpuolelta tarkasti alakulmaan ja näin ottelu oli viimeistään ratkennut kahteen pikamaaliin. Viimeisellä kymmenminuuttisella nähtiin 84. minuutilla vielä yksi hyvä maalintekopaikka. Lauri Labbas antoi keskisektorilta hyvän murtavan syötön vasemmalle sivustalle Tino Kasuriselle, joka puolestaan tarjoili hyvän laukaisupaikan hetkeä aiemmin kentälle Caner Mulan tilalle tulleelle Jani Jokelalle. Jokelan laukaus suoraan Kasurisen syötöstä suuntautui kuitenkin päin STPS-veskari Juurista. Vielä ottelun lopulla saatiin pöytäkirjaan pari merkintää, 88. minuutilla Teemu Pellinen tuli Saja Leighn tilalle kentälle ja Pellinen merkkautti itselleen myös varoituksen 90 + 2 minuutilla. Hetki tämän varoituksen jälkeen erotuomari Aleksi Arpula vihelsi ottelun päättyneeksi ja näin HaPK nappasi viimein kauden avauspisteensä kaatamalla STPS:n lukemin 3-0.

HaPK:n päävalmentaja Saku Halonen oli luonnollisesti tyytyväinen ottelun päätyttyä:

”Hieno voitto, vihdoin ja viimein saatiin myös tulos aikaiseksi. Täysin samaa kaavaa tämä toistaa kuin viime kaudellakin. Neljästä ensimmäistä pelistä ei pisteitä, vaikka emme ole huonosti pelanneet kuin yhden ottelun ja olisimme jotain varmaan jo aiemminkin ansainneet. Viidennessä pelissä sitten vihdoin ja viimein se kaivattu voitto. Jokainen tiesi, että tämä on tavallaan kuuden pisteen ottelu STPS:n oltua myös nollakerhossa vielä ennen tätä peliä. Tärkeä voitto meille ilman muuta ja toivottavasti tämä nyt vapauttaa tekemistä myös jatkossa”, Halonen kommentoi.

Kotijoukkueen voitto oli ansaittu, sen verran vahvasti HaPK oli kuskin paikalla läpi ottelun:

”Ansaitsimme voiton ehdottomasti. Ensimmäisellä puoliajalla pelasimme erittäin hyvin ja loimme useita paikkoja, ehkä vielä ne viimeiset syötöt boxissa jäivät vähän huonoiksi eikä siksi kovin montaa ihan huippupaikkaa nähty. Ja sitten kun se huippupaikka tuli, meinasimme vielä senkin sählätä. Onneksi Joona sai siitä pallon maaliin ja toivottavasti edes vähän sitä maalintekopainetta pois niskasta, kun ei ole mistään vielä osunut aiemmin. Toisella jaksolla meidän piti tappaa tämä peli jo heti jakson alussa, mutta emme siihen pystyneet. Tehottomuus on edelleen iso ongelma, luomme kyllä paikkoja aivan riittävästi lähes pelissä kuin pelissä, mutta maalinteko on vaikeaa. Onneksi STPS ei siitä yhdestä huippupaikastaan tasoitusta iskenyt, olisi voinut tulla taas muuten todella vaikea peli. Tomi pelasti meidät siinä ja oli muutenkin varma läpi ottelun ja haki ne pallot, mitä pitikin hakea”, Halonen totesi.

Hesburger Hamina palkitsee kaikissa HaPK:n kotiotteluissa kummastakin joukkueesta ottelun nälkäisimmän pelaajan. STPS:n riveistä palkinnon nappasi Patrik Pakkala ja kotijoukkueelta palkinnon pokkasi Juho Kiiski.

Tomi Kopra (mv), Simo Matilainen, Atte Henriksson, Juho Kiiski, Veeti Klingberg, Saja Leigh, Olli Kokkonen, Janne Hannula, Tino Kasurinen, Joona Pasi, Caner Mula

Ilmari Kontunen (Hannula pois), Lauri Labbas (Pasi pois), Jani Jokela (Mula pois), Teemu Pellinen (Leigh pois)